ODLUKA
O RASPOREDU RADNOG VREMENA OBAVLJANJA TRGOVINSKE, UGOSTITELJSKE I ZANATSKE DELATNOSTI

("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2014 i 23/2014 - dr. odluka)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se raspored (početak i završetak) radnog vremena obavljanja trgovinske, ugostiteljske i zanatske delatnosti na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Preduzeća i radnje koje obavljaju trgovinsku, ugostiteljsku i zanatsku delatnost dužni su da utvrde radno vreme svojih objekata u skladu sa ovom Odlukom, da na njima vidno istaknu radno vreme i da o utvrđenom radnom vremenu obaveste Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave grada Zaječara (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Preduzeća i radnje iz stava 1. ovog člana, mogu utvrditi radno vreme posebno za letnji, a posebno za zimski period.

Letnji period obuhvata vreme od 1. aprila do 30. septembra, a zimski od 1. oktobra do 31. marta.

Pisano obaveštenje o neradnim danima ili da je objekat privremeno zatvoren mora biti istaknuto na glavnom ulazu ili drugom vidnom mestu objekta.

Radno vreme počinje od momenta kada korisnici usluge mogu da uđu u objekat, a završava se u momentu kada se u objektu ne nalazi niko od korisnika usluge osim zapošljenog osoblja s tim što ulazna vrata moraju biti zaključana i svetla ugašena, osim u šanku.

II - RADNO VREME OBAVLJANJA TRGOVINSKE DELATNOSTI

Član 3

Radno vreme u objektima za promet na malo prehrambenih proizvoda i proizvoda za kućne potrebe može početi najranije u 5,00 časova i trajati najduže do 22,00 časa.

Nedeljom i za vreme državnih i verskih praznika radno vreme u objektima iz prethodnog stava utvrđuje se, u najkraćem trajanju od 4 časa i može početi najranije u 06,00 časova. Radno vreme može trajati i duže, ukoliko se time ne prekoračuje zakonom propisano trajanje radne nedelje za zaposlene radnike.

U objektima iz stava 1. ovog člana koji ne vrše prodaju alkoholnih pića može se utvrditi radno vreme u trajanju do 24,00 časa, uz saglasnost nadležnog Odeljenja. U slučaju zloupotrebe date saglasnosti, ista se može uskratiti.

U objektima iz stava 1. ovog člana, nije dozvoljeno prodavati maloletnim licima pića koja sadrže alkohol i cigarete. Natpis sa ovom zabranom mora biti istaknut na vidnom mestu u objektu.

Član 4

Radno vreme u objektima za promet na malo neprehrambenih proizvoda može početi najranije u 07,00 časova i trajati najduže do 21,00 čas.

Radno vreme u objektima iz stava 1. može se utvrditi kao jednokratno ili dvokratno.

Objekti iz stava 1. ovog člana, mogu raditi nedeljom, državnim i verskim praznikom kao i objekti iz čl. 3. ove Odluke.

Član 5

Radno vreme u objektima za promet na veliko može početi najranije u 07,00 časova i trajati do 17,00 časova.

III - RADNO VREME OBAVLJANJA UGOSTITELJSKE DELATNOSTI

Član 6

Radno vreme u ugostiteljskim objektima (hoteli, moteli, restorani, kafane, pivnice, barovi, osim noćnog bara, bifei, picerije, ćevabdžinice, pečenjare, mlečni restorani, kafe poslastičarnice, objekti brze hrane, i sl.) utvrđuje se od 06,00 časova do 24,00 časa, a petkom i subotom od 06,00 časova do 01,00 čas, s tim što se u objektima za smeštaj mora obezbediti stalan prijem gostiju.

U objektima za brzu hranu može se utvrditi radno vreme u trajanju do 02,00 časa, uz saglasnost Gradske uprave i pod uslovom da se delatnost obavlja samo u zatvorenom prostoru i bez prodaje pića koja sadrže alkohol. U slučaju zloupotrebe date saglasnosti, ista se može uskratiti.

U ugostiteljskim objektima koji imaju bašte, terase i sl. prostore ne može se na otvorenom emitovati muzika i izvoditi zabavni program nakon 24.00 časa.

Za vreme emitovanja muzike i izvođenja zabavnog programa u ugostiteljskim objektima iz stava 1. ovog člana Odluke, nakon 24.00 časa prozori i vrata objekata moraju biti zatvoreni, zvučnici, pojačala i slično ne smeju biti izvan objekata, tako da buka ne remeti javni red i mir.

Lica mlađa od 16 godina starosti ne mogu, bez pratnje roditelja ili staratelja, biti gosti ugostiteljskih objekata, osim u objektima za brzu hranu, mlečnim restoranima i poslastičarnicama koje služe samo pića koja ne sadrže alkohol.

Član 7

Radno vreme u ugostiteljskim objektima može biti i kraće od radnog vremena utvrđenog članom 6. ove Odluke, ukoliko je to potrebno zbog usklađivanja radnog vremena zaposlenih sa zakonom propisanim trajanjem radne nedelje.

Član 8

Radno vreme u ugostiteljskim objektima za vreme održavanja zatvorenih skupova može da traje i duže od radnog vremena utvrđenog članom 6. ove Odluke, ali ne duže od 02,00 časa.

Odobrenje za produženje radnog vremena izdaje nadležno Odeljenje.

Odobrenje iz stava 2. neće se dati:

- ako se ugostiteljski objekat nalazi u kolektivnim stambenim zgradama;

- ako se ugostiteljska delatnost obavlja i na otvorenom prostoru;

- ako se ugostiteljska delatnost obavlja u poslovnom prostoru ustanova i javnih preduzeća;

- ako je preduzeće, odnosno vlasnik ugostiteljskog objekta sudski i prekršajno kažnjavan za povredu propisa iz oblasti radnog vremena, zaštite životne sredine i javnog reda i mira.

Član 9

Radno vreme u ugostiteljskim objektima koji su registrovani kao noćni barovi utvrđuje se od 21,00 čas do 04,00 časa.

U noćnim barovima gosti mogu biti usluživani samo u prostorijama za usluživanje, ne i izvan njih (otvorene terase i bašte i sl.).

Noćni barovi moraju imati sopstveno obezbeđenje.

Lica mlađa od 18 godina ne mogu biti gosti noćnih barova. Obezbeđenje lokala, nakon legitimisanja, takvim licima ne sme dozvoliti ulazak u lokal.

Radnici obezbeđenja mogu obavljati poslove obezbeđenja samo ako se nalaze u radnom odnosu kod poslodavca - vlasnika noćnog bara ili sa istim imaju zaključen ugovor o delu.

Na noćnim barovima prozori i vrata, u radno vreme, moraju biti zatvoreni tako da buka ne remeti javni red i mir, a sami barovi moraju biti zvučno izolovani.

IV - RADNO VREME OBAVLJANJA ZANATSKE DELATNOSTI

Član 10

Radno vreme u zanatskim objektima može se utvrditi kao jednokratno ili dvokratno, sa najdužim trajanjem do 21,00 čas.

Preduzeća i radnje iz stava 1. ovog člana utvrđuju svoje radno vreme u skladu sa potrebama građana, s tim da se dužina radnog vremena uskladi sa zakonom propisanim trajanjem radne nedelje za zaposlene radnike.

Radno vreme u zanatskim objektima (pekarama) može se utvrditi u trajanju od 0-24,00 časa, uz saglasnost nadležnog Odeljenja.

V - KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne utvrdi radno vreme (član 2. Odluke);

2. primi u lokal lica mlađa od 16 godina, bez pratnje roditelja ili druge punoletne osobe (član 6. stav 5.);

3. nema sopstveno obezbeđenje, a registrovano je kao noćni bar (član 9. stav 3.);

4. utvrdi radno vreme u zanatskom objektu u dužem trajanju od propisanog, bez saglasnosti nadležnog Odeljenja (član 10. stav 3.);

5. utvrdi radno vreme u trgovinskom objektu u dužem trajanju od propisanog, bez saglasnosti nadležnog Odeljenja (član 3. stav 3.);

6. utvrdi radno vreme u objektu za brzu hranu u dužem trajanju od propisanog, bez saglasnosti nadležnog Odeljenja (član 6. stav 2.);

7. radnik obezbeđenja nije u radnom odnosu kod poslodavca - vlasnika noćnog bara ili sa istim nema zaključen ugovor o delu (član 9. stav 5.);

8. ako noćni bar nije zvučno izolovan (članom 9. stav 6.).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara do 75.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 250.000 dinara.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje iz ovog člana, podnosi se nadležnom Prekršajnom sudu.

Član 12*

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i ovlašćeno preduzeće, ako:

1. vidno ne istakne radno vreme, obaveštenje o neradnim danima i o privremenom zatvaranju na svojim objektima, u skladu sa ovom Odlukom (član 2. Odluke);

2. delatnost kojom se bavi ne obavlja u vreme utvrđeno ovom Odlukom (član 3. st. 1. i 2., čl. 4., čl. 5., čl. 6. stav 1., čl. 9. st. 1. i čl. 10. st. 1.);

3. vrši prodaju alkoholnih pića i cigareta maloletnom licu i ne istakne natpis sa zabranom takve prodaje (član 3. stav 4.);

4. emituje muziku i izvodi zabavni program na otvorenom (bašte, terase i sl) posle utvrđenog vremena iz člana;

6. stav 3. Odluke, odnosno emituje muziku i izvodi zabavni program u ugostiteljskom objektu nakon 24,00 časa, suprotno odredbama iz člana 6 stav. 4. Odluke;

5. obavlja ugostiteljsku delatnost duže od utvrđenog radnog vremena, bez odobrenja nadležnog Odeljenja (član 8.);

6. uslužuje goste izvan prostorija za usluživanje, a registrovano je kao noćni bar (član 9. stav 2.);

7. primi u lokal lica mlađa od 18 godina starosti, a registrovano je kao noćni bar (članom 9. stav 4.);

8. noćni bar nema zatvorene prozore i vrata u radno vreme (član 9. stav 6.).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara i komunalni policajac izdaju prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Odredbe ove Odluke o ograničenjima vezanim za emitovanje muzike i izvođenje zabavnog programa ne odnose se na tradicionalne vašare, "Zaječarsku gitarijadu" i na druge javne manifestacije čiji je organizator i pokrovitelj grad Zaječar, o čemu odluku donosi nadležni organ grada.

Član 14

Preduzeća i radnje koje obavljaju trgovinsku, ugostiteljsku, zanatsku delatnost ili pružaju lične usluge građanima na teritoriji grada Zaječara, dužni su da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, usklade radno vreme svojih objekata, sa odredbama ove Odluke i o tome obaveste nadležno Odeljenje.

Član 15

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave grada Zaječara.

Član 16

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o rasporedu radnog vremena obavljanje trgovinske, ugostiteljske i zanatske delatnosti ("Sl. list opština", br. 5/05, 9/05 i 21/06 i "Sl. list grada Zaječara", br. 3/08 - dr. odluka, 18/09, 3/10 - dr. odluka, 16/10, 21/11, 29/13 i 46/13).

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

* Odlukom o dopuni odluka iz oblasti privrede Skupštine Grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 23/2014) je utvrđeno da se u odgovarajućem članu kaznenih odredaba ove odluke, gde je propisano da za novčane kazne u fiksnom iznosu, prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno izdaje nadležni inspektor Gradske uprave Grada Zaječara, posle reči: "nadležni inspektor", dodaju reči: "i komunalni policajac".