PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ZA IZBOR POSLOVNIH BANAKA KOD KOJIH SE DEPONUJU, ODNOSNO OROČAVAJU NOVČANA SREDSTVA KOJIMA UPRAVLJA, ODNOSNO RASPOLAŽE AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju kriterijumi i postupak po kome Agencija za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija) vrši izbor poslovnih banaka kod kojih se deponuju, odnosno oročavaju novčana sredstva kojima Agencija upravlja, odnosno raspolaže.

Član 2

Pod novčanim sredstvima iz člana 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: novčana sredstva), podrazumevaju se sredstva kojima Agencija upravlja, odnosno raspolaže u ime i za račun drugih lica, i to:

1) sredstva stečajnih dužnika u stečajnim postupcima u kojima Agencija vrši dužnost stečajnog upravnika,

2) sredstva subjekata privatizacije u restrukturiranju ostvarena prodajom imovinskih celina.

Postupak deponovanja, odnosno oročavanja sredstava iz stava 1. tačka 2) ovog člana, sprovodi se pod uslovom da je pribavljena saglasnost ministarstva nadležnog za poslove finansija, Centra za privatizaciju i subjekta privatizacije u restrukturiranju.

Kriterijumi

Član 3

Kriterijum za izbor poslovnih banaka kod kojih se deponuju, odnosno oročavaju novčana sredstva, jeste poslovni rejting banaka.

Poslovni rejting ceni se na osnovu podataka sadržanih u izveštajima o stanju bankarskog sektora u Republici Srbiji koje Narodna banka Srbije sačinjava na tromesečnom nivou i objavljuje na svojoj internet strani (http://www.nbs.rs/internet/cirilica/55/index.html (u daljem tekstu: Izveštaj Narodne banke Srbije).

Član 4

Deponovanje novčanih sredstava vrši se kod jedne ili više banaka izabranih između pet najbolje rangiranih poslovnih banaka, prema poslednjem objavljenom Izveštaju Narodne banke Srbije.

Najbolje rangirana banka, u smislu ovog pravilnika jeste banka koja, prema poslednjem objavljenom Izveštaju Narodne banke Srbije, ima najveću bilansnu aktivu.

Član 5

Kriterijumi za izbor poslovnih banaka utvrđeni ovim pravilnikom, ne primenjuju se na bankarski tekući račun, u predmetima u kojima Agencija postupa kao stečajni upravnik pravnih lica koja su u većinskoj državnoj ili društvenoj svojini.

Postupak

Član 6

Postupak izbora poslovnih banaka, Agencija sprovodi upućivanjem poziva svakoj od pet najbolje rangiranih poslovnih banaka iz člana 4. pravilnika, da u roku od 5 radnih dana, za planirani depozit i planirani period trajanja oročenja, dostave pisane ponude sa uslovima oročenja.

U slučaju da jedna ili više poslovnih banaka iz stava 1. ovog člana, ne dostavi ponude za oročenje, izbor banke kod koje će se deponovati sredstva izvršiće se između onih banaka koje su dostavile ponude.

Ukoliko od prvih pet najbolje rangiranih banaka, najmanje tri ne dostavi svoje ponude u ostavljenom roku, Agencija će poziv za dostavljanje ponuda uputiti bankama sa rangom od mesta broj 6 do mesta broj 10.

Pod pisanom ponudom banke smatra se i ponuda poslata elektronskom poštom.

Član 7

Obrazac pisane ponude sa uslovima oročenja iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika, propisuje Sektor za finansije, tako da ponuda poslovne banke obavezno treba da sadrži:

- plan otplate depozita;

- menično obezbeđenje ili obezbeđenje u vidu ovlašćenja direktnog zaduženja.

Član 8

Za sprovođenje postupka izbora poslovnih banaka, odgovorne su nadležne organizacione jedinice Agencije, i to:

- Centar za stečaj u pogledu sredstava stečajnih dužnika u stečajnim postupcima u kojima Agencija vrši dužnost stečajnog upravnika;

- Sektor za finansije u pogledu sredstava subjekata privatizacije u restrukturiranju ostvarena prodajom imovinskih celina.

Član 9

Ugovor o oročenom novčanom depozitu zaključuje se sa poslovnom bankom čija ponuda bude najpovoljnija u smislu ponuđene kamatne stope na deponovana, odnosno oročena sredstva, što će se ceniti na osnovu podatka o nominalno ostvarenoj kamati iskazanoj u predloženom planu otplate depozita.

Ugovor o novčanom depozitu po viđenju zaključiće se sa poslovnom bankom čija ponuda bude najpovoljnija u smislu ponuđene kamatne stope za depozite po viđenju, kao i pogledu visine bankarskih troškova.

Član 10

Organizacione jedinice Agencije iz člana 8. ovog pravilnika dužne su da u okviru svojih nadležnosti sačinjavaju mesečni izveštaj o stanju sredstava koja su deponovana, odnosno oročena kod poslovnih banaka.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, predstavlja sastavni deo mesečnog izveštaja Centra za stečaj i Sektora za finansije.

Prelazne i završne odredbe

Član 11

Ovaj pravilnik primenjuje se na sve ugovore o bankarskim novčanim depozitima koji se budu zaključivali nakon njegovog stupanja na snagu.

Ugovori o oročenim depozitima zaključeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, ostaju na snazi do isteka trajanja oročenja.

Član 12

Ovaj pravilnik objavljuje se na internet strani Agencije za privatizaciju, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.