OPŠTI USLOVI

O RADU OVLAŠĆENIH REGISTARA NAZIVA NACIONALNIH INTERNET DOMENA

Predmet opštih uslova

Član 1

Opštim uslovima o radu ovlašćenih registara naziva nacionalnih internet domena (u daljem tekstu: "Opšti uslovi") utvrđuju se uslovi za sticanje statusa i način rada ovlašćenih registara u okviru nacionalnih internet domena, dodeljenih na upravljanje Fondaciji "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (u daljem tekstu: "RNIDS").

Definicije osnovnih pojmova

Član 2

Ovlašćeni registar je pravno lice ili preduzetnik sa sedištem u Republici Srbiji, koga je RNIDS ovlastio za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena u okviru nacionalnih internet domena.

Poslovi registracije naziva nacionalnih internet domena podrazumevaju: registraciju naziva nacionalnih internet domena, promenu podataka o registraciji naziva nacionalnih internet domena, produženje registracije naziva nacionalnih internet domena, prenos naziva nacionalnih internet domena između ovlašćenih registara, prenos registracije naziva nacionalnih internet domena između registranata, aktiviranje zaštite podataka o kontaktu za naziv nacionalnog internet domena, prestanak naziva nacionalnog internet domena i drugi poslovi.

Administrativna aplikacija za rad ovlašćenih registara je programski paket koji RNIDS daje na korišćenje ovlašćenom registru radi obavljanja administrativnih poslova i poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Veb servisi RNIDS-a čine skup automatizovanih servisa koji omogućavaju ovlašćenom registru da putem razmene elektronskih poruka, u skladu sa tehničkim specifikacijama RNIDS-a, direktno pristupa informacionom sistemu RNIDS-a radi realizacije poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Administrator je lice ovlašćeno od strane ovlašćenog registra za obavljanje adminstrativnih poslova u vezi sa registracijom naziva nacionalnih internet domena i korišćenjem Administrativne aplikacije za ovlašćene registre.

Operater je lice ovlašćeno od strane ovlašćenog registra za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Podnošenje zahteva za sticanje statusa ovlašćenog registra

Član 3

Subjekt koji ima nameru da postane ovlašćeni registar podnosi RNIDS-u zahtev za sticanje statusa ovlašćenog registra, uz koji prilaže svu potrebnu dokumentaciju kojom potvrđuje svoj pravni status, kao i ispunjenost tehničkih i administrativih uslova za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Akt kojim se bliže uređuju uslovi za sticanje statusa ovlašćenog registra, rad ovlašćenih registara, kao i ocenjivanje rada ovlašćenih registara od strane RNIDS-a i registranata, donosi Upravni odbor RNIDS-a.

Podnošenjem zahteva za sticanje statusa ovlašćenog registra, podnosilac izjavljuje da je upoznat i da prihvata sve akte od značaja za registraciju naziva nacionalnih internet domena.

Na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije, RNIDS u roku od 14 dana od dana uspešno okončane faze testiranja, odlučuje o zaključivanju Ugovora o obavljanju poslova registracije naziva nacionalnih internet domena (u daljem tekstu: Ugovor) sa podnosiocem zahteva.

Član 4

Uz zahtev za sticanje statusa ovlašćenog registra prilaže se sledeća dokumentacija:

• opis organizacije za vođenje poslova ovlašćenog registra;

• specifikacija kadrova i njihove osposobljenosti za vođenje poslova ovlašćenog registra;

• opis tehničke osposobljenosti ovlašćenog registra za realizaciju poslova registracije;

• opis procedura za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena i pružanje podrške registrantima;

• adresa veb prezentacije ovlašćenog registra za poslove registracije naziva nacionalnih internet domena;

• zahtev za izdavanje saglasnosti za korišćenje veb aplikacije u skladu sa ovim Opštim uslovima, ukoliko ovlašćeni registar želi da poslove registracije obavlja korišćenjem sopstvene veb aplikacije.

Nakon podnošenja dokumentacije, osoblje ovlašćenog registra prolazi kroz obuku i testiranje od strane RNIDS-a, a koja uključuje, najmanje:

• za administratora, prolazak kroz sve funkcije administrativne aplikacije za ovlašćene registre, korišćenjem test podataka i operacija za dodavanje, izmenu i brisanje svih parametara aplikacije;

• za   administratora   i sve operatere: registraciju naziva nacionalnih internet domena sa spiska za testiranje, izmenu podataka o nazivima nacionalnih internet domena, prenos registracije na drugog registranta, prenos na drugog ovlašćenog registra, kao i brisanje naziva nacionalnih internet domena.

Administrator i operateri ovlašćenog registra moraju pokazati odgovarajući nivo razumevanja sistema naziva nacionalnih internet domena i akata RNIDS-a koji uređuju oblast registracije naziva nacionalnih internet domena.

Faza testiranja

Član 5

Pre zaključivanja ugovora sa RNIDS-om, podnosilac zahteva je dužan da prođe kroz fazu testiranja, koja mora biti okončana u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za sticanje statusa ovlašćenog registra.

Ukoliko podnosilac ne prođe uspešno fazu testiranja ili u predviđenom roku ne omogući RNIDS-u da izvrši testiranje, zahtev za sticanje statusa ovlašćenog registra se odbacuje bez prava na povraćaj sredstava koja je podnosilac zahteva uplatio na ime naknade za proveru osposobljenosti za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Svrha testiranja jeste da se proveri tehnička i operativna funkcionalnost sistema na strani podnosioca zahteva za komunikaciju sa sistemima RNIDS-a. Proces testiranja vrši se u skladu sa tehničkim specifikacijama utvrđenim od strane RNIDS-a.

Tehnički i administrativni uslovi

Član 6

Ovlašćeni registar mora da obezbedi odgovarajuću tehničku infrastrukturu za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Ovlašćeni registar potvrđuje da poseduje tehničku i administrativnu osposobljenost potrebnu za uspešno obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena, koristeći automatizovani sistem RNIDS-a, u skladu sa tehničkim specifikacijama utvrđenim od strane RNIDS-a.

RNIDS zadržava pravo da vrši izmene i dopune tehničkih specifikacija za registraciju naziva nacionalnih internet domena, pri čemu je dužan da obavesti ovlašćene registre o izmenama najmanje 45 dana pre njihovog stupanja na snagu.

Ukoliko je ovlašćeni registar saglasan sa donetim izmenama i dopunama tehničkih specifikacija za registraciju naziva nacionalnih internet domena, dužan je da sopstveni sistem uskladi sa donetim izmenama do dana njihovog stupanja na snagu.

Ovlašćeni registar koji nije saglasan sa donetim izmenama i dopunama, dostavlja RNIDS-u pisanu izjavu o tome, a koja se smatra jednostranim raskidom Ugovora o obavljanju poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

RNIDS zadržava pravo da privremeno obustavi ili ograniči registraciju naziva nacionalnih internet domena, ukoliko je to neophodno za zaštitu tehničkog i administrativnog funkcionisanja naziva nacionalnih internet domena.

Infrastruktura za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena

Član 7

Infrastruktura mora biti pod punom administrativnom i tehničkom kontrolom ovlašćenog registra.

Ovlašćeni registar treba da preduzme najviše mere za obezbeđivanje pouzdanog i sigurnog funkcionisanja infrastrukture koju koristi za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena, a najmanje rezervno napajanje za računarsku i mrežnu opremu, zaštitu neovlašćenog pristupa sistemu, zaštitu od virusa i drugo, u skladu sa uslovima koje utvrđuje RNIDS.

Ugovor o obavljanju poslova registracije naziva nacionalnih internet domena

Član 8

Zaključivanjem ugovora sa RNIDS-om, podnosilac zahteva stiče status ovlašćenog registra, tj. pravo da vrši poslove registracije naziva nacionalnih internet domena registrantima (krajnjim korisnicima), u skladu sa odredbama ovih Opštih uslova i drugih akata od značaja za registraciju naziva nacionalnih internet domena.

RNIDS može da zaključi ugovore za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena sa više ovlašćenih registara.

Pre zaključivanja ugovora, podnosilac zahteva dužan je da uplati RNIDS-u naknadu za proveru osposobljenosti za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena, a nakon zaključivanja ugovora avans u visini naknade za registraciju najmanje 200 naziv-domen godina u .rs adresnom prostoru nacionalnog registra, prema važećem cenovniku RNIDS.

Ugovor se zaključuje na godinu dana, počevši od dana potpisivanja, sa automatskim produženjem, ukoliko su ispunjeni uslovu utvrđeni aktima RNIDS-a koji se odnose na obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Model ugovora o obavljanju poslova registracije naziva nacionalnih internet domena usvaja Upravni odbor RNIDS-a.

RNIDS na svojoj veb prezentaciji objavljuje spisak sa osnovnim podacima o ovlašćenim registrima i promenama statusa njihovih ovlašćenja za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Nastup na tržištu

Član 9

U svom tržišnom nastupu ovlašćeni registar je dužan da pruži efikasnu, tačnu i kvalitetnu uslugu, vodeći računa o interesima registranata.

Ovlašćeni registar će se u nastupu na tržištu ponašati u skladu sa najboljom praksom dobrog privrednika i uzdržaće se od prikazivanja informacija koje registrante mogu dovesti u zabludu.

Ovlašćeni registar neće vršiti akte nelojalne konkurencije prema drugim ovlašćenim registrima, te neće iznositi neproverene podatke o radu drugih ovlašćenih registara i RNIDS-a.

Ovlašćeni registar se neće baviti registracijom, u svoje ime, naziva nacionalnih internet domena koji su predmet ovih Opštih uslova, radi njihove dalje preprodaje na "paralelnom tržištu" naziva internet domena.

Ovlašćeni registar se neće baviti registracijom, u svoje ime, većeg broja naziva nacionalnih internet domena radi njihovog "skladištenja". Pod većim brojem, smatra se više od pedeset naziva nacionalnih internet domena.

Ovlašćeni registar snosi odgovornost za štetu koja nastane kao posledica njegovog nastupa na tržištu u vezi sa obavljanjem poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Podrška korisnicima

Član 10

Ovlašćeni registar je dužan da pruža podršku korisnicima u vezi sa poslovima registracije naziva nacionalnih internet domena i da bude redovno dostupan za upite putem telefona i elektronske pošte i da na njih odgovara blagovremeno.

Ovlašćeni registar će na svojoj veb prezentaciji i u dokumentima koja izdaje u vezi sa registracijom naziva nacionalnih internet domena navesti telefon i adresu elektronske pošte službe za podršku, kao i radno vreme te službe.

Ovlašćeni registar će na svojoj veb prezentaciji za registraciju naziva nacionalnih internet domena vidljivo istaći znak RNIDS-a, koji upućuje na veb prezentaciju RNIDS-a gde je opisan sistem ovlašćenih registara i mogućnost podnošenja žalbe na rad ovlašćenih registara.

Plaćanje i računovodstvo

Član 11

Ovlašćeni registar ima na raspolaganju podatke o stanju sredstava raspoloživih za poslove registracije naziva nacionalnih internet domena i detaljnu specifikaciju usluga koje je posredstvom RNIDS-a pružio registrantima.

Ovlašćeni registar je dužan da vrši uplate na račun RNIDS-a prema instrukcijama koje dobije, uključujući rok uplate, broj računa kod poslovne banke i poziv na broj. Ukoliko uplata ne sadrži ispravne identifikacione podatke, RNIDS ne snosi odgovornost za kašnjenja u evidentiranju uplate.

Ovlašćeni registar samostalno, ili na zahtev RNIDS, na kraju svake poslovne godine, a najkasnije do kraja januara naredne godine, dostavlja RNIDS-u kopije knjigovodstvenih kartica vezanih za RNIDS i vrši računovodstveno sravnjivanje stanja.

Sredstva za obavljanje poslova registracije

Član 12

RNIDS će iz uplaćenih avansa naplaćivati ovlašćenom registru naknade za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Ovlašćeni registar dužan je da blagovremeno vrši uplate avansa, kako bi u svakom trenutku imao dovoljno sredstava za obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

RNIDS će izdati avansni račun ovlašćenom registru najkasnije narednog radnog dana od dana uplate. RNIDS će prvog radnog dana u mesecu izdati ovlašćenom registru konačni račun za nazive nacionalnih internet domena registrovane tokom prethodnog meseca.

Član 13

Visina naknade koju RNIDS naplaćuje na ime registracije naziva nacionalnih internet domena utvrđuje se cenovnikom RNIDS-a, koji donosi Upravni odbor RNIDS-a.

RNIDS će ovlašćene registre obavestiti elektronskom poštom i putem svoje veb prezentacije o izmenama cenovnika, i to najmanje 30 dana pre stupanja izmena na snagu.

Obavezna usluga

Član 14

Ovlašćeni registar ima obavezu da registrantima ponudi sve usluge registracije naziva nacionalnih internet domena koje nudi RNIDS.

Ovlašćeni registar ima pravo da poslove registracije naziva nacionalnih internet domena nudi sa svojim drugim proizvodima i uslugama, ali je dužan da registrantima ponudi i pojedinačne usluge registracije naziva nacionalnih internet domena, bez vezivanja za druge svoje proizvode ili usluge.

Informisanje registranata

Član 15

Ovlašćeni registar ima obavezu da blagovremeno, tačno i potpuno upozna registrante sa procesom registracije naziva nacionalnih internet domena, sadržinom svih opštih akata RNIDS-a kojima se reguliše ovaj proces, te svim naknadnim izmenama i dopunama.

Prikupljanje podataka i obrada zahteva

Član 16

Ovlašćeni registar je dužan da proveri tačnost podataka i dokumenata dobijenih od registranata, kao i da upozori registrante na moguće posledice pružanja lažnih, neispravnih ili nepotpunih podataka i dokumenata.

Tokom obavljanja poslova registracije naziva nacionalnih internet domena, ovlašćeni registar će postupati isključivo po nalozima registranata. Ako ovlašćeni registar nije registrant naziva nacionalnog internet domena, on može biti naveden kao administrativni ili tehnički kontakt samo uz saglasnost ili na zahtev registranta.

Mogućnost izbora drugog ovlašćenog registra

Član 17

Ovlašćeni registar je dužan da registrantu omogući izbor drugog ovlašćenog registra (u daljem tekstu: "novi ovlašćeni registar") za nazive nacionalnih internet domena koje je posredstvom tog ovlašćenog registra registrant registrovao ili produžio.

Ovlašćeni registar je dužan da sarađuje sa registrantom, novim ovlašćenim registrom i RNIDS-om u procesu prenosa naziva nacionalnih internet domena.

Korišćenje zaštićenih i nezaštićenih znakova i naziva koje koristi RNIDS

Član 18

Ovlašćeni registar nema pravo da koristi zaštićene i nezaštićene znakove , kao i naziv koji koristi RNIDS, osim ako ovlašćeni registar za to ne dobije izričito ovlašćenje RNIDS-a.

RNIDS može da izradi posebne znakove za ovlašćene registre, kojima može da da pravo na korišćenje tih znakova.

Nadzor nad radom ovlašćenih registara

Član 19

RNIDS vrši nadzor nad radom ovlašćenih registara, njihovog odnosa prema registrantima i primenom ovih Opštih uslova i drugih važećih akata RNIDS-a.

Ovlašćeni registar dužan je da tokom čitavog perioda trajanja ugovora ispunjava odredbe ovih Opštih uslova i drugih važećih akata RNIDS-a.

Ocenjivanje rada ovlašćenih registara zasniva se najmanje na sledećim kriterijumima: zadovoljstvo registranata pruženim uslugama, usklađenost rada ovlašćenog registra sa važećim aktima i standardima koje propisuje RNIDS, uređenosti baze podataka o registrovanim nazivima nacionalnih internet domena, broj registrovanih naziva nacionalnih internet domena, kao i drugi kriterijumi. Rezultati ocenjivanja rada ovlašćenih registara objavljuju se na veb prezentaciji RNIDS-a.

Član 20

Ako ovlašćeni registar neopravdano opterećuje ili ometa ispravan rad mreže i servisa RNIDS-a, ugrožava tehničku stabilnost interneta, ili na drugi način vrši povredu odredbi ugovora, RNIDS ima pravo da, bez prethodne najave i bez mogućnosti obeštećenja, privremeno ograniči, ili potpuno onemogući ovlašćenom registru obavljanje poslova registracije naziva nacionalnih internet domena.

Davanje lažnih informacija o tehničkim nedostacima na strani RNIDS-a od strane ovlašćenog registra smatraće se povredom ovih Opštih uslova.

Mera privremenog ograničavanja ili potpunog onemogućavanja obavljanja poslova registracije naziva nacionalnih internet domena izriče se do otklanjanja smetnji iz stava 1. ovog člana.

RNIDS će pisanim putem, pismonosnom pošiljkom ili elektronskom poštom opomenuti ovlašćenog registra o povredi ovih Opštih uslova.

Poverljivost i vlasništvo nad podacima

Član 21

Svi podaci, specifikacije i aplikacije koje RNIDS dostavi ovlašćenom registru predstavljaju vlasništvo RNIDS-a.

U slučaju raskida Ugovora o obavljanju poslova registracije naziva nacionalnih internet domena, ovlašćeni registar je dužan da vrati sve podatke, specifikacije i aplikacije dobijene od RNIDS, kao i uništi sve kopije.

Ovlašćeni registar će sve administrativne i tehničke procedure i specifikacije u vezi sa poslovima naziva nacionalnih internet domena, i druge podatke koje dobije od RNIDS-a, trajno tretirati kao poslovnu tajnu, osim kada se radi o podacima koji su već javno dostupni, ili podacima koje dostavlja na osnovu pojedinačnog akta nadležnog državnog organa.

RNIDS u skladu sa svojim aktima ima pravo da objavljuje statističke izveštaje o izvršenim poslovima registracije naziva nacionalnih internet domena, uključujući statističke podatke o ovlašćenim registrima.

Zaštita ličnih podataka registranata

Član 22

Ovlašćeni registar dužan je da sa ličnim podacima o registrantima naziva nacionalnih internet domena postupa u skladu sa važećim propisima koji regulišu materiju zaštite podataka o ličnosti i aktima RNIDS-a.

Ovlašćeni registar neće ustupati lične podatke registranata trećim licima, osim po nalogu nadležnih državnih organa izdatih u skladu sa zakonom, ili radi pružanja WHOIS usluge, u skladu sa aktima RNIDS-a.

Izmene i dopune Opštih uslova

Član 23

RNIDS zadržava pravo da vrši izmene i dopune ovih Opštih uslova, pri čemu je dužan da o tim izmenama obavesti ovlašćene registre, tako što će izmene i dopune objaviti na svojoj veb prezentaciji najmanje 30 dana pre njihovog stupanja na snagu.

Jezik, rešavanje sporova i merodavno pravo

Član 24

Ovi Opšti uslovi doneti su na srpskom jeziku. Ukoliko je tekst Opštih uslova dostupan na nekom drugom jeziku, merodavna je verzija na srpskom jeziku.

RNIDS i ovlašćeni registar će sve eventualne sporove nastojati da reše pregovorima i mirnim putem. Ukoliko rešenje spora nije moguće postići pregovorima, nadležan je sud u Beogradu, a kao merodavno pravo utvrđuje se pravo Republike Srbije.

Stupanje na snagu i početak primene Opštih uslova

Član 25

Ovi Opšti uslovi stupaju na snagu i počinju da se primenjuju u roku od 30 dana od dana objavljivanja na veb prezentaciji RNIDS-a, u kom roku su ovlašćeni registri dužni da potpišu novi ugovor u skladu sa ovim Opštim uslovima i drugim aktima RNIDS-a.

Stupanjem na snagu ovih Opštih uslova, prestaju da važe Opšti uslovi o radu ovlašćenih registara nacionalnih domena od 26. oktobra 2007. sa svim kasnijim izmenama, kao i zaključeni ugovori sa ovlašćenim registrima.