PRAVILNIK

O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROGRAMA/PROJEKATA CRKAVA I VERSKIH ZAJEDNICA KOJI SE SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 7/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuje način, merila i kriterijumi za izbor programa/ projekata koje realizuju crkve i verske zajednice, postupak sprovođenja javnog konkursa za izbor programa/ projekta, postupak rada Komisije za sačinjavanje liste za sufinansiranje programa/projekata crkava i verskih zajednica (u daljem tekstu: Komisija) kao i prava i obaveze korisnika čiji je program izabran za sufinansiranje sredstvima iz budžeta grada Požarevca.

Član 2

Pravo podnošenja prijave za sufinansiranje programa/projekata imaju crkve ili verske zajednice čiji se objekti nalaze ili čija se izgradnja planira na području naseljenog mesta Požarevac i naselja koji teritorijalno pripadaju naseljenom mestu Požarevac.

Ovim Pravilnikom se ne reguliše izbor programa/projekta za sufinansiranje crkava i verskih zajednica na području naseljenog mesta Kostolac.

Član 3

Sufinansiranje programa po ovom Pravilniku odnosi se na:

- program izgradnje, verskih hramova i objekata;

- obnovu i održavanje verskih hramova i objekata, zaštitu i brigu o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja.

Član 4

Merila i kriterijumi za izbor programa/ projekata za izgradnju verskih hramova i objekata su:

- broj vernika prema poslednjem popisu stanovništva u naseljenom mestu Požarevac i naseljima koji teritorijalno pripadaju naseljenom mestu Požarevac;

- stepen zadovoljavanja javnog interesa;

- unapređenje stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje.

Merila i kriterijumi za izbor programa/ projekata za održavanje i obnovu verskih objekata, zaštitu i brigu o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja su:

- stepen ugroženosti verskog objekta;

- kategorizacija verskog objekta kao kulturnog dobra (izuzetan značaj, veliki značaj, spomenik kulture) i

- značaj verskih objekata za kulturu, umetnost istoriju i slično ukoliko verski objekat nije utvrđen za spomenik kulture.

Član 5

Konkurs za izbor programa raspisuje Gradsko veće grada Požarevca i obrazuje Komisiju.

Gradsko veće grada Požarevca daje saglasnost na tekst prijavnog obrasca.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana.

Administrativno tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Požarevca.

Član 6

Konkurs za izbor programa/projekata objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet prezentaciji grada Požarevca.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv programa /projekta za koji se sprovodi Konkurs;

- moguće učesnike na Konkursu;

- ukupan iznos sredstava budžeta Grada;

- rok za podnošenje prijave na Konkurs;

- način prijavljivanja na Konkurs;

- obrazac prijave na Konkurs;

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti na Konkurs i

- adresu na koju se dostavlja prijava.

Član 7

Prijava na Konkurs podnosi se Komisiji na obrascu prijave.

Neblagovremene i nepotpune prijave na Konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom Komisija neće razmatrati.

Učesnici na Konkursu iz člana 2. ovog Pravilnika, koji podnose prijavu za program izgradnje, verskih hramova i objekata; obnovu i održavanje verskih hramova i objekata, zaštitu i brigu o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja uz prijavu na Konkurs podnose i projekat koji sadrži:

- odluku organa crkve ili verske zajednice o izvođenju radova;

- potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih organa predviđenih zakonom i drugim propisima koji regulišu oblast planiranja i izgradnje;

- detaljan opis radova na izgradnji, održavanju i obnovi verskog objekta, rok za realizaciju projekta;

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i korišćenje sredstava;

- finansijski plan programa (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, ukupan iznos sredstava iz budžeta grada i drugih izvora).

Obrazac prijave na Konkurs dostavlja se u štampanom obliku i mora biti overen od strane ovlašćenog lica.

Prateća dokumentacija iz člana 7. ovog Pravilnika dostavlja se u overenoj fotokopiji.

Član 8

Prijave na konkurs se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja u lokalnom glasilu. Tekst konkursa biće dostupan i na zvaničnoj internet prezentaciji grada Požarevca (www.pozarevac.rs).

Obrazac prijave na Konkurs je sastavni deo konkursa i dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji grada Požarevca (www.pozarevac.rs), a može se preuzeti u pisarnici Gradske uprave grada Požarevca, ul. Drinska broj 2., kancelarija br. 9.

Član 9

Kompletna konkursna dokumentacija dostavlja se u jednoj zatvorenoj koverti.

Predloženi programi učesnika Konkursa treba da sadrže traženu dokumentaciju, propisanu Konkursom, potpisanu i overenu od ovlašćenog lica.

Aktivnosti obuhvaćene programom realizuju se do kraja kalendarske godine.

Obrazac prijave na Konkurs sa odgovarajućom dokumentacijom podnosi se Komisiji za sačinjavanje liste za sufinansiranje programa/ projekata verskih zajednica sa naznakom: "Prijava na konkurs za sufinansiranje programa/projekata verskih zajednica - ne otvarati" preporučenom poštom na adresu: Gradska uprava grada Požarevca, ul. Drinska br. 2. 12000 Požarevac ili predajom na pisarnicu Gradske uprave.

Član 10

Komisija razmatra pristigle prijave i sačinjava listu za sufinansiranje koja se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Gradske uprave i na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Na listu, učesnici konkursa imaju pravo prigovora Komisiji u roku od 8 dana od dana objavljivanja liste. Po prigovoru odlučuje Komisija.

Odluku o izboru programa donosi Gradsko veće grada Požarevca a Gradonačelnik grada Požarevca zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Član 11

Sredstva iz budžeta Grada za sufinansiranje programa/projekata iz stava 1. ovog člana prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje grad Požarevac, koga zastupa Gradonačelnik, sa podnosiocem izabranog programa.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".