PRAVILNIK
O PROSTORNIM I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA RAD AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE, USLOVIMA STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI ZAPOSLENIH, PROGRAMU, SADRŽINI I NAČINU POLAGANJA ISPITA ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 98/2009, 100/2012 i 65/2014)

1. Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se prostorni i tehnički uslovi za rad agencije za zapošljavanje (u daljem tekstu: agencija), uslovi u pogledu stručne osposobljenosti zaposlenih, kao i program, sadržina i način polaganja ispita za rad u zapošljavanju.

2. Uslovi za izdavanje i postupak izdavanja dozvole za rad agenciji za zapošljavanje

Član 2

Utvrđivanje ispunjenosti propisanih uslova za rad agencije vrši se, u skladu sa zakonom, pre izdavanja dozvole za rad, odnosno početka obavljanja delatnosti zapošljavanja, u slučaju produženja dozvole za rad, promene sedišta, otvaranja poslovne jedinice ili u drugim slučajevima kada se poslovi zapošljavanja obavljaju u prostorijama u kojima nisu utvrđeni prostorni i tehnički uslovi za rad.

Postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za rad agencije otpočinje podnošenjem Zahteva za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje poslova zapošljavanja - na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo (Obrazac 1).

Ukoliko se zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi za produženje dozvole za rad za iste prostorije za koje je izdata dozvola za rad, nije potrebno ponovo utvrđivati prostorne i tehničke uslove.

2.1. Prostorni i tehnički uslovi za rad agencije za zapošljavanje

Član 3

Agencija, u pogledu prostorne i tehničke opremljenosti, mora da ispunjava sledeće uslove, i to:

1) da ima najmanje dve radne prostorije, od po najmanje 12 m² površine povezane vratima, od kojih jedna služi kao kancelarija za rad i prijem stranaka, a druga kao čekaonica za stranke;

2) da ima sanitarne prostorije;

3) da radne prostorije u kojima se obavlja delatnost zapošljavanja nisu istovremeno i prostorije za stanovanje;

4) da radne prostorije u kojima se obavlja delatnost zapošljavanja nisu podrumske prostorije;

5) da u radnim prostorijama postoji neophodna kancelarijska oprema za rad zaposlenih i prijem stranaka;

6) direktan telefon/faks;

7) najmanje jedan kompjuter sa internet vezom.

Član 4

Uz zahtev iz člana 2. ovog pravilnika prilaže se:

1) pravni osnov za korišćenje prostorija;

2) planski prikaz radnih prostorija, sa navedenom površinom svake prostorije i spratom;

3) spisak neophodne kancelarijske opreme kojom raspolaže;

4) dokaz o broju zaposlenih lica, njihovom nivou obrazovanja, zanimanju i naznaka koje poslove obavljaju;

5) dokaz o plaćenoj naknadi troškova za izdavanje dozvole za rad agenciji.

Član 5

Postupak utvrđivanja ispunjenosti prostornih i tehničkih uslova za rad agencije obuhvata proveru podataka iz zahteva i pregled radnih prostorija i kancelarijske opreme.

Pregledom radnih prostorija utvrđuje se usaglašenost stvarnog stanja sa dostavljenim podacima iz zahteva.

Član 6

Ispunjenost propisanih prostornih i tehničkih uslova za rad agencije utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove zapošljavanja (u daljem tekstu: ministarstvo) - u roku od 15 radnih dana od dana prijema urednog zahteva.

Član 7

Po izvršenom pregledu radnih prostorija i kancelarijske opreme sastavlja se zapisnik kojim se utvrđuje ispunjenost prostornih i tehničkih uslova za rad agencije.

2.2. Uslovi stručne osposobljenosti zaposlenih koji obavljaju poslove zapošljavanja u agenciji

Član 8

Poslove zapošljavanja u agenciji obavljaju stručno osposobljeni zaposleni koji imaju:

1) najmanje srednju stručnu spremu;

2) položen ispit za rad u zapošljavanju.

Agencija mora imati zaposleno najmanje jedno lice sa visokom stručnom spremom koje obavlja poslove zapošljavanja.

Član 9

Poslove profesionalne orijentacije i savetovanja o planiranju karijere u agenciji može da obavlja isključivo lice sa visokim obrazovanjem - po zanimanju psiholog.

Radi obavljanja poslova profesionalne orijentacije i savetovanja o planiranju karijere može da se zaključi i ugovor o radu van radnog odnosa sa psihologom koji ima položen ispit za rad u zapošljavanju.

Poslove posredovanja u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu, obaveštavanja o mogućnostima i uslovima zapošljavanja i sprovođenja pojedinih mera aktivne politike zapošljavanja može da obavlja lice sa visokim obrazovanjem bez obzira na zanimanje.

Poslove iz stava 3. ovog člana može da obavlja i lice koje ima najmanje srednju stručnu spremu, ukoliko u agenciji poslove zapošljavanja obavlja bar jedno lice sa visokim obrazovanjem.

2.3. Rešenje o dozvoli za rad

Član 10

Na osnovu zapisnika kojim se konstatuje ispunjenost prostornih i tehničkih uslova za rad agencije, uz proveru ispunjenosti ostalih uslova predviđenih zakonom i ovim pravilnikom, izdaje se rešenje o dozvoli za rad, produženju dozvole za rad, promeni sedišta, otvaranju poslovne jedinice ili drugo.

2.4. Obaveza obaveštavanja o promenama

Član 11

Agencija je dužna da obavesti ministarstvo o svim promenama koje su od uticaja na ispunjenost uslova za obavljanje delatnosti zapošljavanja, odnosno na prostorno tehničke uslove i uslove u pogledu stručne osposobljenosti zaposlenih, u roku od pet dana od dana nastale promene.

3. Program, sadržina i način polaganja ispita za rad u zapošljavanju

Član 12

Ispit za rad u zapošljavanju polažu lica koja se osposobljavaju za obavljanje poslova zapošljavanja u agenciji i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Član 13

Ispit za rad u zapošljavanju polaže se u ministarstvu, na osnovu Prijave za polaganje ispita za rad u zapošljavanju (u daljem tekstu: prijava) - podnete na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo (Obrazac 2).

Prijavu podnosi poslodavac, tj. Nacionalna služba za zapošljavanje ili agencija, a može je podneti i lice koje želi da se osposobi za obavljanje poslova zapošljavanja.

Lice koje je prijavljeno za polaganje stručnog ispita jeste kandidat za polaganje ispita za rad u zapošljavanju (u daljem tekstu: kandidat).

Uz prijavu se prilaže:

1) diploma, odnosno uverenje o stepenu i vrsti obrazovanja kandidata (overen prepis ili fotokopija);

2) fotokopija lične karte kandidata.

Član 14

Ispit za rad u zapošljavanju polaže se po Programu za polaganje ispita za rad u zapošljavanju (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo.

Program se sastoji od opšteg i posebnog dela koji se polažu usmeno.

Propisi koji čine sadržinu Programa postavljaju se na sajt ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Član 15

Opšti deo Programa sadrži:

1) osnovne međunarodne pravne izvore u oblasti zapošljavanja, koji se primenjuju u Republici Srbiji - ratifikovane konvencije MOR-a;

2) (brisana)

3) osnovna načela Ustava Republike Srbije;

4) osnovna strateška dokumenta u Republici Srbiji koja se odnose na politiku zapošljavanja.

Opšti deo Programa obezbeđuje da se lice koje obavlja poslove zapošljavanja osposobi za poznavanje i praktičnu primenu propisa i drugih akata koji utiču na sprovođenje propisa u oblasti zapošljavanja i ostvarivanja prava, obaveza i odgovornosti u toj oblasti.

Član 16

Posebni deo Programa sadrži:

1) važeće propise iz oblasti zapošljavanja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti;

2) važeće propise iz oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom;

3) prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih prema propisima u oblasti rada;

4) akcioni plan zapošljavanja za period u kome se polaže ispit za rad u zapošljavanju i aktuelne mere aktivne politike zapošljavanja.

Posebni deo Programa obezbeđuje da se stručno i odgovorno obavljaju poslovi zapošljavanja od strane svih nosilaca poslova zapošljavanja, te da se lice koje obavlja ove poslove osposobi za primenu propisa i specifičnih mera aktivne politike zapošljavanja i ostvarivanje pojedinih prava i obaveza na tržištu rada u Republici Srbiji, saglasno uverenju koje se izdaje.

Član 17

Ispit za rad u zapošljavanju polaže se pred Komisijom za polaganje ispita za rad u zapošljavanju (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove zapošljavanja.

Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuje se njen sastav i određuju predsednik, zamenik predsednika, članovi, njihovi zamenici i lice koje obavlja administrativne poslove.

Član 18

Svi članovi Komisije, osim lica koje obavlja administrativne poslove, jesu ispitivači.

Predsednik, odnosno zamenik predsednika rukovodi radom Komisije.

U slučaju odsutnosti predsednika, odnosno zamenika predsednika, ispit za rad u zapošljavanju može se održati tako što članovi Komisije pre početka ispita određuju člana - ispitivača koji će rukovoditi radom Komisije i privremeno zameniti predsednika, odnosno zamenika predsednika Komisije.

Ispit za rad u zapošljavanju održava se pred Komisijom ukoliko je prisutno najmanje tri ispitivača.

Član 19

Ispitivači moraju imati visoko obrazovanje i radno iskustvo u oblasti zapošljavanja od najmanje pet godina.

Član 20

Komisija utvrđuje rok u kome kandidat pristupa polaganju ispita za rad u zapošljavanju, koji ne može biti duži od dva meseca od dana prijema prijave.

O datumu, vremenu i mestu polaganja ispita za rad u zapošljavanju Komisija je dužna da podnosiocu prijave dostavi pismeno obaveštenje, najkasnije 15 dana pre dana određenog za polaganje ispita.

Član 21

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita za rad u zapošljavanju ili ako pre polaganja ispita izjavi da odustaje od polaganja, smatraće se da je odustao od prijave za polaganje ispita.

Komisija, na pismeni zahtev kandidata, uz koji podnese odgovarajuće dokaze, može odložiti polaganje ispita za rad u zapošljavanju ako je kandidat iz opravdanih razloga (zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga) sprečen da polaže.

Član 22

Pre početka polaganja ispita za rad u zapošljavanju, utvrđuje se identitet kandidata uvidom u ličnu kartu ili drugu ličnu ispravu i kandidati se upoznaju sa pravilima kojih se moraju pridržavati tokom ispita.

Član 23

Ako u toku trajanja ispita kandidat neopravdano odustane od započetog polaganja, smatraće se da ispit nije položio.

Komisija može odložiti započeto polaganje ispita za rad u zapošljavanju ako je kandidat zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga sprečen da nastavi polaganje.

Član 24

O toku ispita za rad u zapošljavanju vodi se zapisnik za svakog kandidata pojedinačno, koji potpisuju svi prisutni ispitivači.

U zapisniku se navodi identitet kandidata, stručna sprema, tok ispita, odnosno pitanja postavljena na opštem i posebnom delu ispita, ocena za opšti i posebni deo ispita, da li je kandidat neopravdano odustao od polaganja ispita i druge činjenice bitne za tok i krajnju ocenu ispita.

Zapisnik o polaganju ispita za rad u zapošljavanju vodi se na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo (Obrazac 3).

Član 25

Ispit za rad u zapošljavanju počinje polaganjem opšteg dela ispita.

Uspeh na opštem delu ispita za rad u zapošljavanju ocenjuju ispitivači prisutni na polaganju dogovorom, odnosno većinom glasova.

Ocenjivanje se vrši ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 26

Kandidat koji nije položio opšti deo ispita za rad u zapošljavanju ne može pristupiti polaganju posebnog dela ispita.

Član 27

Nakon položenog opšteg dela ispita za rad u zapošljavanju kandidat pristupa polaganju posebnog dela ispita, koji obuhvata proveru znanja iz oblasti poslova zapošljavanja za koje se osposobljava.

Član 28

Uspeh na posebnom delu ispita za rad u zapošljavanju ocenjuju ispitivači prisutni na polaganju dogovorom, odnosno većinom glasova.

Ocenjivanje se vrši ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 29

Kandidat koji je položio opšti deo ispita za rad u zapošljavanju, a nije položio posebni deo, ponovo polaže samo posebni deo ispita za rad u zapošljavanju.

Kandidat koji nije položio posebni deo ispita za rad u zapošljavanju može ponovo polagati taj deo ispita po isteku 30 dana od dana polaganja ispita.

Kandidat koji nije položio ispit za rad u zapošljavanju može ponovo polagati ispit po isteku dva meseca od dana polaganja ispita.

Član 30

Kandidatu koji je položio ispit za rad u zapošljavanju izdaje se Uverenje o položenom ispitu za rad u zapošljavanju - na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i koji čini njegov sastavni deo (Obrazac 4).

4. Prelazne i završne odredbe

Član 31

Postupci započeti po propisima koji su važili do početka primene ovog pravilnika okončaće se po tim propisima, osim ako je za lice u postupku povoljnije da se započeti postupak okonča po odredbama ovog pravilnika.

Član 32

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita za rad u zapošljavanju ("Službeni glasnik RS", br. 7/04 i 75/07) i Pravilnik o prostornim i tehničkim uslovima i sadržini dozvole za rad agencije za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 7/04 i 75/07).

Član 33

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1.

Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje poslova zapošljavanja

 

Obrazac 1.

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Beograd, Nemanjina 22-26

ZAHTEV
ZA UTVRĐIVANJE ISPUNJENOSTI USLOVA ZA OBAVLJANJE POSLOVA ZAPOŠLJAVANJA

 

ZA IZDAVANJE DOZVOLE

________

 

ZA PRODUŽENJE DOZVOLE

________

 

ZA PROMENU SEDIŠTA

________

 

ZA OTVARANJE POSLOVNE JEDINICE

________

Podaci koji se odnose na izdavanje dozvole:

Podnosilac

 

 

(navesti ime i prezime fizičkog lica/ naziv pravnog lica ili agencije)

 

Adresa

 

 

(grad, ulica i broj mesta prebivališta, odnosno sedište pravnog lica/agencije)

 

Lice za kontakt

 

 

Telefon/e-mail

 

 

Poslovi zapošljavanja

 

 

Poslovi zapošljavanja će se obavljati u prostorijama

 

(adresa - grad, ulica i broj)

 

Poslove zapošljavanja će obavljati

 

 

(ime i prezime, nivo obrazovanja, ispit za rad u zapošljavanju)

Podaci koji se odnose na produženje dozvole, promenu sedišta, otvaranje poslovne jedinice*:

Vrsta promene

 

 

Broj i datum rešenja/dozvole za rad

 

 

Adresa

 

 

(na kojoj će se obavljati poslovi zapošljavanja)

 

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva

 

 

 

 

Prilog:

1)

pravni osnov za korišćenje prostorija;

2)

planski prikaz radnih prostorija, površina radnih prostorija sa navedenom spratnošću;

3)

spisak neophodne kancelarijske opreme kojom raspolaže;

4)

dokaz o broju zaposlenih lica, njihovom nivou obrazovanja, zanimanju i naznaka koje poslove obavljaju;

5)

dokaz o izvršenoj uplati naknade troškova za izdavanje dozvole za rad agenciji.

* Pored ovih podataka podnosilac zahteva dužan je da popuni i deo koji sadrži podatke koji se odnose na izdavanje dozvole.

 

Obrazac 2.

Prijava za polaganje ispita za rad u zapošljavanju

 

Obrazac 2.

PRIJAVA ZA POLAGANJE ISPITA ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU

podneta

MINISTARSTVU ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

Beograd, Nemanjina 22-26

 

 

IME (IME JEDNOG RODITELJA) I PREZIME KANDIDATA

 

DATUM I MESTO ROĐENJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JMBG

 

 

 

MESTO I ADRESA PREBIVALIŠTA KANDIDATA

 

STEČENO OBRAZOVANJE

 

NAZIV I ADRESA SEDIŠTA POSLODAVCA

 

RADNO MESTO - POSLOVI KOJE KANDIDAT OBAVLJA ILI ĆE OBAVLJATI I RADNO ISKUSTVO

 

KONTAKT-TELEFON, E-MAIL, FAKS

 

NAPOMENE:

 

 

 

 

Mesto i datum:

 

PODNOSILAC PRIJAVE

 

 

 

 

 

(potpis odgovornog lica i pečat
poslodavca ili potpis kandidata)

 

Prilog:

1.

diploma o vrsti i stepenu poslednjeg stečenog obrazovanja (overen prepis ili fotokopija);

2.

fotokopija lične karte.

 

 

 

Obrazac 3.

Zapisnik o polaganju ispita za rad u zapošljavanju

 

Obrazac 3.

 

REPUBLIKA SRBIJA

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

KOMISIJA ZA POLAGANJE ISPITA ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU

 

ZAPISNIK

o polaganju ispita za rad u zapošljavanju

 

 

IME (IME JEDNOG RODITELJA) I PREZIME KANDIDATA

 

DATUM I MESTO ROĐENJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JEDINSTVENI MATIČNI BROJ GRAĐANA (JMBG)

 

 

pred Komisijom za polaganje ispita za rad u zapošljavanju, u sastavu:

PREDSEDNIK KOMISIJE

 

 

 

ISPITIVAČI:

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

pristupio je

 

 

 

(datum polaganja)

 

polaganju ispita za rad u zapošljavanju, i pokazao je sledeće rezultate, i to:

 

OPŠTI DEO ISPITA ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU:

 

 

Postavljena pitanja:

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Položio

Nije položio

 

 

 

 

 

POSEBNI DEO ISPITA ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU:

 

 

Postavljena pitanja:

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Položio

Nije položio

 

 

 

 

 

Napomene:
1. Kandidat je odustao od polaganja ispita koji je započeo;
2. Komisija je odložila polaganje ispita koji je kandidat započeo;
3. Kandidat je delimično položio ispit (opšti deo).

 

 

Opšti uspeh kandidata na ispitu:

 

Položio

Nije položio

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDSEDNIK KOMISIJE

 

 

 

 

 

SEKRETAR KOMISIJE

 

ČLANOVI KOMISIJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
     

 

U Beogradu,

 

 

 

 

(dan, mesec i godina)

 

 

 

 

 

Obrazac 4.

Uverenje o položenom ispitu za rad u zapošljavanju

 

Obrazac 4.

REPUBLIKA SRBIJA

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

Komisija za polaganje ispita za rad u zapošljavanju
Beograd

 

 

UVERENJE

O POLOŽENOM ISPITU ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU

 

 

 

 

 

(ime, ime jednog roditelja i prezime)

 

 

 

 

 

(datum i mesto rođenja)

 

 

 

 

 

(JMBG)

 

dana __________, pred Komisijom za polaganje ispita za rad u zapošljavanju, položio-la je

ISPIT ZA RAD U ZAPOŠLJAVANJU

Uverenje se izdaje na osnovu člana 30. Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za rad agencije za zapošljavanje, uslovima stručne osposobljenosti zaposlenih, programu, sadržini i načinu polaganja ispita za rad u zapošljavanju.

 

Broj:

 

 

PREDSEDNIK KOMISIJE

 

 

MP

 

 

Beograd,

 

 

 

(datum)

 

 

 

 

 

 

Prilog

Program za polaganje ispita za rad u zapošljavanju

 

OPŠTI DEO

1) Osnovna prava utvrđena Ustavom Republike Srbije;

2) Osnovna strateška dokumenta u Republici Srbiji koja se odnose na politiku zapošljavanja;

3) Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2011-2020. godine (strateški pravci i prioriteti);

4) Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2011-2020. godine (osnovna sadržina strategije);

5) Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2011-2020. godine (pojedinačni ciljevi);

6) Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2011-2020. godine (opšti cilj i indikatori uspeha);

7) Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2011-2020. godine (donošenje i trajanje);

8) Nacionalni akcioni plan zapošljavanja (sadržaj i vrste);

9) Nacionalni akcioni plan zapošljavanja (makroekonomski pokazatelji na tržištu rada i stanje na tržištu rada);

10) Nacionalni akcioni plan zapošljavanja (programi i mere aktivne politike zapošljavanja);

11) Nacionalni akcioni plan zapošljavanja (nosioci poslova realizacije i kategorije teže zapošljivih lica);

12) Nabrojati koje su ratifikovane konvencije MOR-a u oblasti zapošljavanja;

13) Konvencija MOR br. 2 o nezaposlenosti;

14) Konvencija 88 MOR-a (o organizaciji službe za posredovanje u radu);

15) Konvencija 159 MOR-a o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom;

16) Konvencija 122 MOR-a o politici zapošljavanja;

17) Konvencija 111 MOR-a o diskriminaciji u pogledu zapošljavanja.

POSEBAN DEO

Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10)

1) Nezaposleni i lice koje traži zaposlenje;

2) Poslodavac - definicija i obaveze;

3) Načela Zakona;

4) Poslovi zapošljavanja i nosioci poslova zapošljavanja;

5) Nosioci poslova zapošljavanja: Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije za zapošljavanje;

6) Savet za zapošljavanje;

7) Prava i obaveze nezaposlenog;

8) Mere aktivne politike zapošljavanja;

9) Posredovanje u zapošljavanju;

10) Individualni plan zapošljavanja;

11) Profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere;

12) Subvencije za zapošljavanje;

13) Dodatno obrazovanje i obuka;

14) Zapošljavanje na javnim radovima;

15) Pravo na novčanu naknadu;

16) Trajanje i prestanak prava na novčanu naknadu;

17) Vrste evidencija u oblasti zapošljavanja;

18)) Zapošljavanje u inostranstvu;

19) Zaštita građana na radu u inostranstvu.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom
("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 32/13)

1) Načela Zakona;

2) Prava i obaveze osoba sa invaliditetom;

3) Procena radne sposobnosti;

4) Poslovi podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom;

5) Pojam i nosioci poslova profesionalne rehabilitacije;

6) Mere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije;

7) Zapošljavanje osoba sa invaliditetom;

8) Obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom;

9) Izvršavanje obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom;

10) Mere aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Zakon o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05, 54/09 i 32/13)

1) Zaposleni - pojam, prava i obaveze;

2) Međusobni odnos zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu;

3) Zabrana diskriminacije;

4) Uslovi za zasnivanje radnog odnosa;

5) Posebni uslovi za zasnivanje radnog odnosa sa licima mlađim od 18 godina;

6) Ugovor o radu;

7) Probni rad;

8) Radni odnos na određeno vreme;

9) Radni odnos sa nepunim radnim vremenom;

10) Pripravnici;

11) Radno vreme;

12) Preraspodela radnog vremena;

13) Godišnji odmor;

14) Odsustva;

15) Zarada i minimalna zarada;

16) Višak zaposlenih;

17) Izmena ugovorenih uslova rada;

18) Upućivanje na rad kod drugog poslodavca;

19) Rad van radnog odnosa;

20) Radna knjižica.