PROGRAM
MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 13/2014)

I

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: Program), utvrđuju se namene i način korišćenja podsticajnih sredstava za aktivnosti koje su od značaja za unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ovim programom bliže se propisuju vrste podsticaja za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku i po pojedinoj vrsti mere.

- Poboljšanje rasnog sastava u stočarstvu

- Razvoj plasteničke proizvodnje

- Veštačko osemenjavanje krava

- Rad matične službe

- Protivgradna zaštita i sanacija štete nastale usled elementarnih nepogoda;

- Praćenje stanja biljnih bolesti i štetočina na teritoriji grada Vranja

- Kotizacija za stručne seminare

- Kotizacija za posete sajmovima poljoprivrede;

- Finansiranje kamatnih stopa kod banaka u zemlji za dodelu beskamatnih poljoprivrednih kredita

- Nabavka sadnog materijala

- Sufinansiranje projekata sa međunarodnim organizacijama

- Razvoj pčelarske proizvodnje i nabavka opreme za unapređenje pčelarstva;

- Uređenje atarskih puteva i seoske infrastrukture.

II

Podsticaji obuhvataju podršku programima za unapređenje poljoprivrede i to:

1. Poboljšanje rasnog sastava u stočarstvu

Unapređenje stočarske proizvodnje i plasman stočarskih proizvoda bi trebalo da značajno poveća dohodak poljoprivrednog gazdinstva. S obzirom da grad Vranje raspolaže velikim prirodnim resursima za ovaj vid proizvodnje (velike površine pod livadama i pašnjacima), to su i usmerenja ka povećanju brojnog stanja matičnih grla stoke kroz nabavku priplodnih junica, ovaca i koza. Domaće životinje će se odobravati registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na predlog komisije a na osnovu zahteva po raspisanom konkursu. Komisija će utvrđivati postojanje kapaciteta za smeštaj, mogućnosti ishrane stoke, kao i iskustvo u bavljenju stočarskom proizvodnjom.

Sredstva će se odobravati uz 50% sopstvenog učešća gazdinstva za nabavku junica i 30%, sopstvenog učešća gazdinstva za nabavku priplodnih ovaca i koza. Za nabavku selekcionisanih rasa domaćih životinja predviđena su sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara. Prioritet će utvrđivati Komisija do visine predviđenih sredstava.

2. Razvoj plasteničke proizvodnje

Dodelom dela sredstava za nabavku opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru želi se pomoći poljoprivrednim proizvođačima, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede proizvodnju na svojim gazdinstvima, povećaju produktivnost kroz povećanje prinosa i kvaliteta. Sredstva će se odobravati za nabavku plastenika površine 400m2 uz učešće poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 50% od vrednosti investicije. Podrška za ove namene je predviđena u iznosu od 100.000 dinara po plasteniku, a najviše do 300.000 dinara po gazdinstvu. U Budžetu grada Vranja za ovu meru su predviđena sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara.

3. Veštačko osemenjavanje krava

Ova mera ima za cilj poboljšanje rasnog sastava stoke, povećanje produktivnih sposobnosti, kao i povećanje brojnog stanja krava i obuhvata besplatno veštačko osemenjavanje krava na području grada Vranja. Sredstva će se odobravati veterinarskim stanicama na osnovu Konkursa, koji raspisuje Gradska uprava. Za ovu programsku aktivnost planirana su, sredstva u ukupnom iznosu od 2.100.000 dinara.

4. Rad matične službe

Matične knjige imaju u savremenoj zootehnici veliki značaj jer je tačno, uredno i stručno njihovo vođenje, jedan od uslova za uspešno sprovođenje selekcije i unapređenje stočarstva. U njih se upisuju podaci o grlima kako bi se vršio pravilan odabir za dalju reprodukciju. Za ovu programsku aktivnost planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 700.000 dinara

5. Protivgradna zaštita i sanacija štete nastale usled elementarnih nepogoda

Zbog sve izraženijih šteta od grada i posledica elementarnih nepogoda određena sredstva će biti usmerena na sanaciju šteta i čišćenju kanala za odvodnjavanje, kao i renoviranje protivgradnih stanica, u iznosu od 1.500.000 dinara.

6. Izrada sistema za navodnjavanje

Zbog značaja navodnjavanja i obezbeđivanje visokih i stabilnih prinosa iz gradskog Budžeta će se delom finansirati izrada sistema za navodnjavanje kroz nabavku opreme za navodnjavanje i bušenjem bunara uz 50% sopstvenog učešća registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ova mera ima za cilj da podstakne poljoprivredne proizvođače na ulaganja u ovu svrhu i direktno utiče na povećanje površina pod navodnjavanjem. Odabir korisnika će se vršiti na osnovu površina koje će biti obuhvaćene navodnjavanjem. Prioritet u korišćenju sredstava će imati gazdinstva koja će jednom bušotinom navodnjavati veće združene površine. Planirana sredstva za ovu meru iznose 2.000.000 dinara.

7. Praćenje stanja biljnih bolesti i štetočina na teritoriji grada Vranja

Štete koje nastaju na poljoprivrednim kulturama uslovljene pojavom biljnih bolesti i štetočina dodatno otežavaju loš položaj poljoprivrednih proizvođača, pa je u cilju ublažavanja tih šteta planirano delimično finansiranje rada prognozno-izveštajne službe, odnosno redovno obaveštavanje proizvođača putem medija o vremenu i načinu upotrebe sredstava za zaštitu bilja u iznosu od 400.000 dinara.

8. Kotizacija za stručne seminare

U cilju edukacije nosioca poljoprivredne proizvodnje i radnika gradske uprave iz te oblasti, a planirana su sredstva za učešće na stručnim seminarima, kao i organizovanje stručnih seminara iz oblasti poljoprivrede u iznosu od 200.000 dinara.

9. Kotizacija za posete sajmovima poljoprivrede

Za organizovane posete sajmovima poljoprivrede za poljoprivredne proizvođače u zemlji i inostranstvu za sticanje novih saznanja i upoznavanje sa novim dostignućima u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Planira se da ovim aktivnostima bude obuhvaćeno 200 proizvođača sa planiranim sredstvima u iznosu od 500.000 dinara.

10. Finansiranje kamatnih stopa kod banaka u zemlji za dodelu beskamatnih poljoprivrednih i kredita

Ovom merom želi se pomoći fizičkim licima, koja imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a čija je pretežna delatnost poljoprivreda, da pod povoljnijim uslovima lakše dođu do sredstava za nabavku neophodnog repromaterijala, rezervnih delova i slično. Cilj ove mere je uspešnija i blagovremeno obavljanje setve, povećanje produktivnosti i efikasnosti, a samim tim i konkurentnosti, kao i modernizacija poljoprivredne proizvodnje. Kamatna stopa će se finansirati na kreditna zaduženja do 2.000 (evra). Sredstva za ovu meru su predviđena u iznosu od 2.000.000 dinara.

11. Razvoj voćarske proizvodnje

- Nabavka sadnog materijala i Sufinansiranje projekata sa međunarodnim organizacijama

U okviru razvoja voćarske proizvodnje na privatnom sektoru predviđena su bespovratna sredstva za nabavku sadnog materijala, podizanje novih zasada voća u iznosu od 900.000 dinara, bez finansijskog učešća proizvođača.

Zbog sve izraženije inicijative međunarodnih organizacija i donatora za unapređenje poljoprivredne proizvodnje juga Srbije a posebno i razvoja voćarske proizvodnje, ukazala se potreba za u sufinansiranje takvog vida saradnje, pa su za tu namenu planirana sredstva u iznosu od 1.000.000 dinara za nabavku sadnog materijala, takođe bez finansijskog učešća proizvođača.

Planirana sredstva će se realizovati po sadnici u apsolutnom iznosu u ukupnoj vrednosti investicije.

Nabavku sadnog materijala će vršiti nadležne službe gradske uprave, a besplatna podela će se vršiti proizvođačima po jedinici površine u skladu sa Pravilnikom.

12. Razvoj pčelarske proizvodnje

Razvoj i pospešivanje pčelarske proizvodnje predviđena su bespovratna sredstva za nabavku opreme, hemijskih preparata za zaštitu od bolesti i parazita, a u cilju očuvanja i povećanja broja pčelinjih društava i korišćenja više pčelinjih proizvoda. Sredstva će se odobravati uz 50% sopstvenog učešća gazdinstva registrovanih pčelinjih društva. Za ovu meru su predviđena sredstva u iznosu od 1.500.000 dinara.

III

Program podrške ruralnog razvoja u 2014. godini obuhvata:

13. Uređenje atarskih puteva i seoske infrastrukture

Ova programska aktivnost obuhvata uređenje i sanaciju postojećih atarskih puteva u dužini od 4.500 metara. Uređenje i sanacija podrazumeva skidanje površinskog sloja zemlje, valjanje posteljice, pošljunčavanje i izradu zaštitnih kanala u ukupnoj vrednosti od 5.000.000 dinara.

IV

Odluku o raspodeli sredstava donosi gradonačelnik na predlog Komisije za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi, a na osnovu javnog Konkursa i Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Komisiju iz prethodnog stava obrazuje Gradsko veće na predlog gradonačelnika posebnim rešenjem, kojim se utvrđuje sastav, broj članova i zadaci Komisije.

Odluku o raspisivanju konkursa donosi Komisija za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi kojom se utvrđuje: način objavljivanja konkursa, rok za podnošenje prijave, potrebna dokumentacija i drugi uslovi.

V

O dodeli sredstava učesnicima konkursa odlučuje gradonačelnik rešenjem u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Međusobna prava i obaveze korisnika podsticajnih sredstava i grada Vranja uređuju se ugovorom.

VI

Protiv rešenja iz prethodne tačke učesnik konkursa može podneti prigovor Gradskom veću u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

VII

Ovaj Program stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a po prethodno pribavljenoj Saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.