ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSKIM, TRGOVINSKIM I ZANATSKIM OBJEKTIMA NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 5/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Odluka), uređuje se radno vreme objekata u ugostiteljskoj, trgovinskoj i zanatskoj delatnosti, kao i u objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: privredni subjekti).

Član 2

Ugostiteljskim objektom, u smislu odredaba ove Odluke, smatra se objekat u smislu Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata.

Odredbe ove Odluke odnose se i na udruženja, političke stranke i sportske organizacije koje pružaju ugostiteljske usluge, kao i na sale registrovane za izdavanje, a u kojima se održavaju svadbe, proslave rođendana, matura i razne druge proslave.

Član 3

Objektom za priređivanje igara na sreću, smatra se objekat u kome se u skladu sa Zakonom o igrama na sreću, priređuju klasične igre na sreću (lutrija, sportska prognoza, loto, keno, tombola, fonto, SMS lutrija i druge igre na sreću sadržane u katalogu igara na sreću), i posebne igre na sreću (igre koje se priređuju u igračnicama-kazinima kuglicama, kockicama, kartama i drugim sličnim rekvizitima, igre koje se priređuju na automatima, klađenje na sportske i druge događaje).

Objektom za priređivanje zabavnih igara smatra se objekat u kome se priređuju zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre.

Član 4

Pod trgovinskim objektom, u smislu ove odluke, se podrazumeva prostor koji čini jedinstvenu fizičku, funkcionalnu i tehničko-tehnološku celinu, trajnog ili privremenog građevinskog karaktera, zatvorenog ili otvorenog tipa (prodajni plac, boks i sl.) opremljen na propisani način, koji je namenjen za obavljanje prometa.

Pod trgovinskim objektom se podrazumeva i prodajno mesto, odnosno prodajni objekat ili drugo mesto van prodajnog objekta na kojem je predviđeno i odobreno obavljanje prometa, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Benzinske pumpe i apoteke, ne smatraju se trgovinskim objektima u smislu odredaba ove Odluke.

Član 5

Zanatskim objektom, u smislu odredaba ove Odluke, smatra se objekat u kojem se obavlja registrovana zanatska delatnost.

Pod zanatskom delatnošću smatra se proizvodnja roba i pružanje usluga građanima.

Član 6

Radno vreme u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima i u objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, utvrđuje se u skladu sa potrebama građana i korisnika usluga, a u ugostiteljskim objektima i u zavisnosti od uslova koje pruža određena lokacija i vrste ugostiteljskog objekta.

Pod radnim vremenom, u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se vreme u kome privredni subjekt obavlja delatnost za koju je registrovan."

Član 7

U okviru ovom Odlukom utvrđenog radnog vremena, osnivač radnje, odnosno odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), utvrđuje početak i završetak radnog vremena, tako da ono može biti i kraće od radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom.

Početak i završetak radnog vremena mora biti istaknut na vidnom mestu na ulazu u ugostiteljski, trgovinski, zanatski objekat, kao i objekat za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara.

Član 8

Odgovorno lice za objekat iz člana 7. ove Odluke, koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik i poslovođa u preduzetničkoj radnji, ili lice koje oni, pisanim putem ovlaste, moraju da budu prisutni u objektu na kraju radnog vremena.

Lica iz stava 1. ovog člana, dužna su da u roku od 30 minuta od vremena koje je odredbama ove Odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana, od lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu, kao i ukoliko se nastavi sa emitovanjem zabavnog ili drugog programa, odnosno sa pružanjem usluga, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

II RADNO VREME U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA I OBJEKTIMA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU I ZABAVNIH IGARA

Član 9

Radno vreme u ugostiteljskim objektima i objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara se utvrđuje posebno za rad u radne dane, dane vikenda (petak i subota), dane državnih praznika Republike Srbije (u daljem tekstu: državni praznik) i verskih praznika, 8. mart - Međunarodni dan žena, za Dan grada - 8. novembar (Mitrovdan), za vreme seoskih slava.

Pod verskim praznicima, u smislu odredaba ove Odluke, smatraju se: prvi dan Božića (7. januar) i Vaskršnji praznici počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

Radno vreme u ugostiteljskim objektima se utvrđuje posebno i za vreme održavanja svadbi, kao i proslava maturskih večeri.

Član 10

U ugostiteljskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, usluge za koje je objekat registrovan, pružaju se u okviru radnog vremena, i to:

- radnim danima i nedeljom - od 07,00 do 23,00 časa, a u letnjem periodu do 24 časa;

- petkom i subotom - od 07,00 do 01,00 čas;

- u dane državnih praznika (osim za vreme Novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara) i dane verskih praznika - od 07 do 02,00 časa;

- za vreme Novogodišnjih praznika - 1. i 2. januara - bez ograničenja;

- za 8. mart - Međunarodni dan žena - od 07,00 do 02,00 časa;

- za Dan grada - Mitrovdan - bez ograničenja;

- dan pre i dan seoske slave - bez ograničenja;

- za vreme održavanja svadbi i proslava maturskih večeri - do 03,00 časa.

Pod letnjim periodom, u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se period od 15. maja do 15. septembra.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, za noćni bar se utvrđuje radno vreme od 09,00 do 03,00 časa, i to petkom, subotom, u dane državnih i verskih praznika, a ostalim danima do 01,00 čas.

Član 11

Ugostiteljski objekat koji je registrovan za pružanje usluga smeštaja radi neprekidno 24 časa, u delu koji pruža smeštaj.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ugostiteljski objekti izgrađeni u zoni državnog puta IA reda, put sa oznakom A3 - državna granica sa Hrvatskom (granični prelaz Batrovci) - Beograd, mogu i usluge ishrane i pića pružati neprekidno 24 časa.

Član 12

U ugostiteljskom objektu koji se nalazi u zatvorenom prostoru, muzički program se može izvoditi u okviru propisanog radnog vremena, s tim da jačina zvuka ne sme prelaziti nivo utvrđen propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Pod muzičkim programom, u smislu odredaba ove Odluke, smatra se izvođenje muzičkog programa uživo i puštanje muzike sa muzičkih uređaja.

Član 13

U letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru, muzički program se može izvoditi do 23 časa, a u skladu sa propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru koji se nalazi na Gradskoj plaži, muzički program se može izvoditi do 24 časa, i to: petkom, subotom, u dane državnih praznika, a u skladu sa propisima koji regulišu nivo buke u životnoj sredini.

A) Uslovi za rad noćnog bara

Član 14

Noćnim barom smatra se ugostiteljski objekat koji je registrovan za obavljanje ugostiteljske delatnosti i koji pored uslova predviđenih Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata, ispunjava i uslove propisane ovom Odlukom.

Član 15

Noćni bar mora ispunjavati sledeće uslove:

1) da se prostor u kome je noćni bar ne nalazi u zgradi kolektivnog stanovanja;

2) da površina prostora u kome je noćni bar nije manja od 100 m2;

3) ako se noćni bar nalazi u blizini stambenog i poslovnog prostora, da delatnost obavlja u prostoru koji je zvučno izolovan i na način koji neće ometati normalan rad i život korisnika stambenog i poslovnog prostora;

4) da objekat ima sopstveni, osvetljeni parking prostor - minimalni broj parking mesta utvrđuje se tako što se površina prostora koji zauzima noćni bar, izražena u kvadratnim metrima podeli sa brojem četiri, kao i da ima organizovanu čuvarsku službu;

5) da ima organizovano fizičko obezbeđenje u objektu, koje obezbeđuje održavanje javnog reda i mira u, i oko objekta.

B) Postupak za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad noćnog bara

Član 16

Ispunjenost uslova iz člana 15. ove Odluke, rešenjem utvrđuje organ nadležan za poslove privrede (u daljem tekstu: nadležni organ).

Pre donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana, nadležni organ pribavlja stručno mišljenje Komisije.

Komisija iz stava 2. ovog člana u svom sastavu ima tri člana i imenuje je nadležni organ na period od četiri godine.

Na rešenje iz stava 1. ovog člana, podnosilac zahteva može, u roku od 15 dana od dana prijema istog, uložiti žalbu Gradskom veću.

Član 17

Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rad noćnog bara podnosi se nadležnom organu.

Na osnovu podnetog zahteva, Komisija iz člana 16. ove Odluke vrši pregled ugostiteljskog objekta o ispunjenosti uslova iz člana 15. ove Odluke, o utvrđenim činjenicama sastavlja zapisnik i daje mišljenje.

III RADNO VREME U TRGOVINSKIM OBJEKTIMA

Član 18

U trgovinskim objektima radno vreme nije ograničeno.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, trgovinski objekti koji prodaju alkohol mogu raditi od 05,00 do 23,00 časa.

Član 19

U okviru propisanog radnog vremena, trgovinski objekat mora pružati usluge u trajanju od najmanje 8 časova, po rasporedu koji utvrdi ovlašćeno lice.

Radno vreme može biti određeno jednokratno ili dvokratno.

Ovlašćeno lice ima pravo da odredi jedan dan u nedelji kada trgovinski objekat neće pružati usluge za koje je registrovan.

IV RADNO VREME U ZANATSKIM OBJEKTIMA

Član 20

U zanatskim objektima radno vreme nije ograničeno.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, zanatski objekat koji prilikom obavljanja svoje delatnosti stvara buku iznad nivoa utvrđenog propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini, može raditi u vremenu od 06,00 do 22,00 časa, osim zanatskih objekata koji se nalaze u industrijskoj zoni, čije radno vreme nije ograničeno.

Član 21

U okviru propisanog radnog vremena, zanatski objekat mora pružati usluge u trajanju od najmanje osam časova, po rasporedu koji odredi ovlašćeno lice.

Radno vreme može biti određeno jednokratno ili dvokratno.

Ovlašćeno lice ima pravo da odredi jedan dan u nedelji kada zanatski objekat neće raditi.

V NADZOR

Član 22

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija, koja može izdati prekršajni nalog, ukoliko je za prekršaj po ovoj Odluci propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, i preduzeti druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

Član 23

Privredni subjekti na koje se odnosi ova Odluka, dužni su da komunalnom inspektoru, odnosno komunalnom policajcu omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i da u roku koji inspektor odredi izvrše nalog inspektora.

Član 24

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice ako:

1) u ugostiteljskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, usluge za koje je objekat registrovan, pruža van radnog vremena propisanog ovom Odlukom (član 10. Odluke);

2) u letnjoj bašti, odnosno drugom otvorenom prostoru, muzički program izvodi posle vremena propisanog ovom Odlukom (član 13.);

3) se u trgovinskom objektu koji prodaje alkohol ne pridržava radnog vremena propisanog ovom Odlukom (član 18.);

4) zanatski objekat koji prilikom obavljanja svoje delatnosti stvara buku iznad nivoa utvrđenog propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini, radi izvan vremena propisanog ovom Odlukom (član 20. stav 2);

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 40.000 dinara kazniće se preduzetnik.

Član 25

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice ako:

1) na vidnom mestu na ulazu u ugostiteljski, trgovinski, zanatski objekat, kao i objekat za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara nije istaknut početak i završetak radnog vremena u skladu sa ovom Odlukom (član 7. ove Odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara kazniće se preduzetnik.

Član 26

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

1) odgovorno lice, odnosno preduzetnik i poslovođa u preduzetničkoj radnji, nisu prisutni u objektu na kraju radnog vremena, a nisu pismeno ovlastili neko drugo lice koje može biti prisutno.

2) ne postupi po rešenju komunalnog inspektora (član 22. stav 2. tačka 2. i 4).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara, kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 200.000 dinara kazniće se preduzetnik.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Privredni subjekti su dužni da svoje poslovanje usklade sa odredbama ove Odluke u roku od 15 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 28

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima ("Službeni list Grada Sremska Mitrovica" br. 3/2009).

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".