REŠENJE
O REŽIMU SAOBRAĆAJA TERETNIH VOZILA KROZ GRAD SREMSKU MITROVICU

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 5/2014)

Član 1

Ovim rešenjem utvrđuje se režim saobraćaja teretnih vozila koja nisu u tranzitu na teritoriji grada Sremska Mitrovica, na ulicama i putevima koji su u nadležnosti Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica teretna vozila koja nisu u tranzitu, čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 t mogu se kretati, zaustaviti i parkirati mimo utvrđenog režima saobraćaja na osnovu dozvole koju izdaje gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja Komisije za tehničko regulisanje i bezbednost saobraćaja i to:

- unutar zone oivičene ulicama: Stari šor, Arsenija Čarnojevića, Kuzminska, Pivarska, Svetozara Miletića, Promenada, Ribarska obala, u vremenu od 8 do 14 i od 16 do 6 časova,

- van zone oivičene ulicama iz stava 1. alineja 1. ovog člana mogu se kretati u vremenu od 0 do 24 časa, a zaustaviti i parkirati na kolovozu u vremenu od 8 do 14 i od 16 do 6 časova.

Teretnim vozilima do 12 t najveće dozvoljene mase može se vršiti snabdevanje objekata.

Teretnim vozilima preko 12 t najveće dozvoljene mase može se vršiti snabdevanje gradilišta.

Teretna vozila mogu biti parkirana na kolovozu dok traje utovar i istovar, ali ne duže od 15 minuta.

Dozvolom iz stava 1. ovog člana može se utvrditi i trasa kretanja za konkretno vozilo.

Član 3

Vozila kojima se vrši snabdevanje najveće dozvoljene mase do 5 t mogu se kretati unutar i van zone iz člana 2. stav 1. ovog Rešenja u vremenu od 0 do 24 časa, a zaustaviti i parkirati mimo utvrđenog režima saobraćaja, na kolovozu, dok traje utovar i istovar, ali ne duže od 15 minuta, na osnovu dozvole koji izdaje nadležna gradska uprava za poslove saobraćaja po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za tehničko regulisanje i bezbednost saobraćaja i to u vremenu od 8 do 14 i od 16 do 6 časova.

Član 4

Zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila vrši se isključivo na kolovozu uz uključivanje svih pokazivača pravca, obezbeđenjem propisnog obilaženja zaustavljenog parkiranog vozila i bezbednog prolaza pešaka.

Član 5

Odredbe ovog rešenja ne odnose se na vozila na intervencijama na infrastrukturnoj mreži, komunalna vozila i vozila šlep službe.

Vozila iz stava 1. ovog člana moraju biti obeležena oznakom preduzeća.

Član 6

Uz zahtev za izdavanje dozvole iz člana 2. i 3. ovog rešenja podnosi se fotokopija saobraćajne dozvole uz preciziranje lokacije i perioda za koji se dozvola traži, dokaz o opravdanosti razloga kretanja, zaustavljanja ili parkiranja vozila, rešenje o upisu privrednog subjekta u registar i po potrebi drugi dokazi koji opravdavaju kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila.

Dozvola iz člana 2. i 3. ovog rešenja izdaje se za period najduže do godinu dana.

Član 7

Obavezuje se JP Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica da izradi saobraćajni projekat za sprovođenje utvrđenog režima saobraćaja i na osnovu njega obezbedi postavljanje saobraćajne signalizacije po dobijanju saglasnosti na isti u skladu sa Odlukom o opštinskim putevima i ulicama na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 8

Ovo Rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".