PROGRAM

MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA ZA 2014. GODINU

("Sl. list grada Zaječara", br. 30/2014)

Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 10/13) propisuje da jedinice lokalne samouprave mogu da utvrđuju mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na svom području uz prethodnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sredstva za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja obezbeđuju se u budžetu jedinice lokalne samouprave.

Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja utvrđuju se namene i način korišćenja sredstava u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i prerade na području Grada Zaječara, kao i unapređenje lokalne ekonomije u ruralnom ambijentu koja u širem smislu ima uticaj na promenu ekonomske slike na teritoriji Grada Zaječara. U toku 2014. godine planira se finansiranje programa, projekata i aktivnosti koje su u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Sredstva za realizaciju ovog Programa u iznosu od 20.000.000,00 dinara su obezbeđena u budžetu Grada Zaječara.

Ova sredstva raspodeliće se na sledeći način:

1. PODSTICAJNA SREDSTVA ZA RAZVOJ STOČARSTVA

Realizacijom Programa unapređenja stočarstva u delu unapređenja rasnog sastava goveda na teritoriji Grada Zaječara doprinosi se ubrzanom popravljanju rasnog sastava goveda na teritoriji Grada i ubrzanom povećanju proizvodnje mleka kod komercijalnih proizvođača, što dovodi i do povećanja motivisanosti poljoprivrednika da sačuvaju grla u proizvodnom zapatu i da počnu da povećavaju njihov broj.

Namenjena sredstva koristiće se za besplatno prvo veštačko osemenjavanje junica i krava.

Iznos sredstava namenjenih za besplatno veštačko osemenjavanje je 2.200,00 dinara po jednom osemenjavanju i odnosi se samo na prvo osemenjavanje.

Sredstva će se uplaćivati najpovoljnijem ponuđaču ovlašćenom za obavljanje poslova veštačkog osemenjavanja krava koji zadovolji sve kriterijume iz uslova u postupku javne nabavke koja će biti raspisana.

iznos sredstava

8.000.000,00 din.

 

2. PODSTICAJNA SREDSTVA ZA RAZVOJ VOĆARSTVA

Na području Grada razvijena je voćarska proizvodnja koja ima dugu tradiciju. Zaječarski region ima uslova za uspešno gajenje gotovo svih voćnih vrsta, a naročito: višnje, šljive, dunje.

Namenjena sredstva koristiće se isključivo za povećanje zasada na teritoriji Grada kao i poboljšanje kvaliteta dobijenog ploda, putem nabavke sertifikovanih sadnica za podizanje novih zasada voća.

U cilju podsticanja voćarske proizvodnje predviđa se subvencija za formiranje trajnih zasada u voćarskoj proizvodnji putem nabavke sadnog materijala. Subvencija će iznositi 50% od vrednosti formiranja trajnog zasada a najviše do 150.000,00 din.

Prava i obaveze korisnika ovih sredstava definisaće se javnim konkursom.

iznos sredstava

8.000.000,00 din

 

3. EDUKACIJA PROIZVOĐAČA, POLJOPRIVREDNIH STRUČNJAKA

U cilju konstantnog osavremenjavanja i podizanja poljoprivredne proizvodnje na viši nivo, kako u tehnološkom, tako i u organizacionom pogledu, neophodna je kontinuirana edukacija i usavršavanje, kako samih proizvođača, tako i poljoprivrednih stručnjaka zaduženih za prenošenje informacija. Pored same proizvodnje, naše poljoprivrednike u budućnosti očekuju i novi propisi i administrativna ograničenja vezana za približavanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Sa tim u vezi, prevazilaženje ovih problema moguće je kroz stalne edukacije i seminare iz oblasti novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji i tematske skupove posvećene precizno određenim, uskim ciljevima.

Pored toga, neophodna je i razmena iskustava kroz posete i obilaske proizvođača kako u zemlji, tako i u regionu i samoj Evropskoj uniji.

iznos sredstava

1.000.000,00 din.

 

4. ISPLATA KAMATA NA NAMENSKE KREDITE KOJE DODELJUJU POSLOVNE BANKE

Sredstva su namenjena za isplatu kamata na poljoprivredne kredite i to namenske kredite koje isplaćuju poslovne banke a koriste se za:

- Unapređenje i razvoj stočarske proizvodnje;

- Unapređenje i razvoj biljne proizvodnje;

- Za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju;

- Za nabavku radnih mašina, uređaja i opreme potrebnih za pokretanje porodičnih radionica u okviru preduzetničke delatnosti radi prerade poljoprivrednih proizvoda i povećanja tehnološkog nivoa u lancu vrednosti;

- Za kupovinu sistema i opreme za navodnjavanje, kao i za kopanje bušenje bunara i njihovo opremanje potrebnim uređajima;

- Za povećanje proizvodnih i skladišnih kapaciteta u proizvodnji i preradi primarnih poljoprivrednih proizvoda i u prehrambeno-prerađivačkoj industriji;

- Za unapređenje proizvodnje u zaštićenom i kontrolisanom prostoru;

- Za nabavku različitih folija i zaštitnih mreža;

- Za ostale namene koje nadležna Komisija za implementaciju Programa oceni;

- Uređenje i ukrupnjavanje zemljišnog poseda.

iznos sredstva

3.000.000,00 din.

Uslovi korišćenja sredstava (maksimalni iznos kredita i rok otplate) za isplatu kamata na namenske kredite koje dodeljuju poslovne banke utvrdiće se naknadno konkursom.

Korisnici ovih sredstava mogu biti poljoprivredna gazdinstva registrovana na teritoriji Grada Zaječara.

Realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja vršiće Fond za razvoj poljoprivrede Grada Zaječara, uz saradnju sa stručnim službama Gradske uprave Grada Zaječara.