ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU PLANA RAZVOJA GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA ŠUMADIJSKO ŠUMSKO PODRUČJE ZA PERIOD OD 2012. DO 2021. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 67/2014)

1. Donosi se Odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Plana razvoja gazdovanja šumama za Šumadijsko šumsko područje za period od 2012. do 2021. godine (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Strateška procena obuhvatiće celokupan prostor Šumadijskog šumskog područja i to opštine: Kragujevac, Gornji Milanovac, Rača, Velika Plana, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Lapovo, Batočina, Knić i Topola, odnosno državne i privatne šume, zaštićena prirodna dobra i lovišta na prostoru ovih opština.

3. Strateška procena čini sastavni deo Plana razvoja gazdovanja šumama za Šumadijsko šumsko područje za period od 2012. do 2021. godine.

4. Razlog izrade Strateške procene uticaja na životnu sredinu i izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu je procena uticaja realizacije plana razvoja na zaštitu i održivi razvoj prirodnog prostora u celini, a posebno na: zaštitu životne sredine šumskog područja, zaštitu i razvoj zaštićenih delova prirode, zaštitu, unapređenje, korišćenje i upravljanje prirodnim resursima (šume, zemljište, vode, flora, fauna, vazduh), klimu, staništa i biodiverzitet i kulturno-istorijsku baštinu i druge stvorene vrednosti.

5. Strateškom procenom i Izveštajem o strateškoj proceni biće opisani, procenjeni i vrednovani uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom Plana razvoja.

6. Koncepcija Izveštaja o strateškoj proceni biće zasnovana na planskoj, studijskoj, prostornoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja i zaštite životne sredine.

7. Nosilac izrade Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni je Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume".

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, zaštite prirode, turizma i usluga, zaštitu spomenika kulture, energetike i rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni.

9. Efektivni rok za izradu Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

10. Sredstva za izradu Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni obezbediće Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za šume.

11. Predlog Izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštinama: Kragujevac, Gornji Milanovac, Rača, Velika Plana, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Lapovo, Batočina, Knić i Topola.

12. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".