SPORAZUM
O SARADNJI IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA I EVROPSKIH INTEGRACIJA CRNE GORE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 7/2014)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i
Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore

sa željom da unapređuju i razvijaju uzajamnu saradnju između dve diplomatske akademije u cilju što boljeg obrazovanja i usavršavanja diplomatskog kadra dve zemlje, kao i unapređenja istraživačkog rada odlučile su da se sporazumeju o sledećem:

Član 1

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (u daljem tekstu "strane") aktivno će međusobno razmenjivati informacije o svojim programima studija, kursevima, seminarima i drugim akademskim aktivnostima koje budu organizovale.

Član 2

Strane će razmenjivati informacije o razvoju i primeni novih nastavnih metoda u okviru nastavnog plana i programa koje realizuju diplomatske akademije.

Član 3

Strane će, kroz ovu saradnju, na recipročnoj osnovni ostvarivati razmenu profesora, predavača, eksperata i istraživača, studenata u oblasti od obostranog interesa, a u cilju podizanja nivoa njihove profesionalne kvalifikacije.

Član 4

Strane će utvrditi redovni sistem razmene periodičnih informacija o publikacijama, časopisima, člancima, studijama, istraživačkim radovima, kao i razmenu publikacija koje se odnose na njihovu delatnost, međunarodne odnose i spoljnu politiku.

Član 5

Strane će zajedno ispitati mogućnost organizovanja konferencija, specijalističkih kurseva i seminara o obrazovanju diplomata i državnih službenika u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, koji će se odvijati naizmenično u Beogradu i u Podgorici.

Član 6

Strane će podsticati sprovođenje zajedničkih naučnih istraživanja, projekata, kao i izdavanje publikacija o temama od zajedničkog interesa, posebno onih koje doprinose širenju i produbljivanju znanja iz bilateralnih odnosa dve zemlje.

Član 7

Stručnjaci jedne strane mogu da učestvuju na konferencijama, simpozijumima i okruglim stolovima koje organizuje druga strana. Strane će blagovremeno obaveštavati jedna drugu o organizaciji takvih skupova.

Član 8

Svaka strana snosi troškove gore navedene saradnje ili, ako se strane tako dogovore, ovo pitanje se može rešiti na bazi reciprociteta.

Član 9

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja i važiće tri (3) godine, a može se prećutno produžavati za isti period, osim u slučaju da neka od strana obavesti onu drugu o svojoj želji da ga prekine, najmanje devedeset (90) dana pre njegovog isteka.

Sačinjeno u Beogradu, dana 17. juna 2014. u dva originalna primerka, svaki na srpskom i crnogorskom jeziku, pri čemu su oba teksta jednako verodostojna.

Za Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije,

 

Za Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija,

Ivica Dačić, s.r.

 

dr Igor Lukšić, s.r.

prvi potpredsednik Vlade i ministar

 

potpredsednik Vlade i ministar