SPORAZUM
IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE O RECIPROČNOM DAVANJU U ZAKUP NEPOKRETNOSTI NAMENJENIH SMEŠTAJU DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 7/2014)

Republika Srbija i Crna Gora (u daljem tekstu: Strane potpisnice),

U želji da nastave da održavaju tradicionalne bliske veze i prijateljske dobrosusedske odnose,

Polazeći od obostranog interesa da razvijaju i unapređuju svestranu i uzajamno korisnu saradnju,

Dogovorile su se o sledećem:

Član 1

Strane potpisnice su saglasne da, na recipročnoj osnovi, daju u zakup bez plaćanja zakupnine, nepokretnosti namenjene za smeštaj Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.

Član 2

Republika Srbija se obavezuje da će Crnoj Gori dati u zakup nepokretnosti označene kat. parc. broj 20090, po načinu korišćenja zemljišta uz zgradu i drugi objekat i šuma prve klase površine 9 a 28 m2, objekat u osnovi površine 145,22 m2, spratnosti: prizemlje, sprat i potkrovlje, korisne površine 419,96 m2 iz lista nepokretnosti br. 2040 KO Savski venac, adresa Čakorska br. 2.

Crna Gora se obavezuje da će Republici Srbiji dati u zakup nepokretnosti označene kat. parc. broj 2456/1, po načinu korišćenja zemljišta uz zgradu površine 1.277 m2, objekat u osnovi površini 269 m2, spratnosti Po+P+1, korisne površine 396 m2, i kat. parc. broj 2456/2 neplodno zemljište površine 25 m2, iz lista nepokretnosti broj 4930 KO Podgorica II, Bulevar Ivana Crnojevića broj 10, u zahvatu DUP-a "Gorica C".

Član 3

Strane potpisnice su saglasne da svaka o sopstvenom trošku i pre ustupanja drugoj Strani nepokretnosti iz člana 2. ovog sporazuma izvrši neophodne investicije u cilju privođenja nameni nepokretnosti, i to: Republika Srbija na nepokretnosti, u ul. Čakorska br. 2 u Beogradu, a Crna Gora na nepokretnosti u Bulevaru Ivana Crnojevića br. 10 u Podgorici.

Član 4

Strane potpisnice se obavezuju da će redovno izmirivati troškove za utrošenu električnu energiju, troškove za isporučenu vodu, troškove iznošenja kućnog smeća, troškove za toplotnu energiju za zagrevanje prostorija, troškove telefona i kablovske televizije, troškove investicionog i tekućeg održavanja, kao i ostale troškove koji terete ustupljeni objekat, i to: Republika Srbija na nepokretnosti u Bulevaru Ivana Crnojevića br. 10, u Podgorici, a Crna Gora na nepokretnosti u ul. Čakorska br. 2 u Beogradu.

Član 5

Nepokretnosti iz člana 2. ovog sporazuma će biti korišćene isključivo u svrhu smeštaja diplomatsko-konzularnih predstavništava, kulturno-informativnih centara i rezidencija ambasadora Strana potpisnica.

Član 6

Ovaj sporazum zaključuje se na neodređeno vreme.

Ovaj sporazum može biti izmenjen ili dopunjen isključivo uzajamnom pisanom saglasnošću Strana potpisnica u bilo koje vreme.

Ovaj sporazum može biti jednostrano raskinut u bilo koje vreme u slučaju neispunjenja predviđenih obaveza.

Član 7

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja od strane ovlašćenih lica Strana potpisnica.

Sačinjeno u Beogradu, dana 17. juna 2014. u 2 (dva) originalna primerka, svaki na srpskom i crnogorskom jeziku, pri čemu su oba teksta jednako verodostojna.

Za

 

Za

Republiku Srbiju

 

Crnu Goru