ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU REGISTRA ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA

("Sl. list Grada Loznice", br. 4/2014)

Član 1

Uspostavlja se Registar administrativnih postupaka koji se sprovode u Gradskoj upravi grada Loznice (u daljem tekstu: Registar).

Član 2

Registar predstavlja elektronsku bazu podataka koji se odnose na administrativne postupke koji se sprovode u Gradskoj upravi grada Loznice.

Administrativni postupci koje sprovodi Gradska uprava moraju biti registrovani u Registru, a administrativni postupci koji nisu registrovani u Registru neće se primenjivati do njihovog uvođenja u Registar.

Član 3

Administrativni postupak, predstavlja postupak rešavanja predmeta od podnošenja podneska stranke, do davanja, odnosno dostavljanja odgovora, odlučivanja od strane nadležnog organa ili drugog načina postupanja po podnesku stranke.

Član 4

U cilju upravljanja Registrom i obavljanja stručnih poslova u vezi sa radom Registra, obrazuje se Radno telo za regulatornu reformu i sprovođenje principa analize efekata propisa (u daljem tekstu: Regulatorno telo), koje čine načelnik Gradske uprave i načelnici odeljenja Gradske uprave grada Loznice, odnosno drugo odgovorno lice, u slučaju kada nije imenovan načelnik odeljenja.

Predsednik Regulatornog tela je načelnik Gradske uprave.

Regulatorno telo je odgovorno za funkcionisanje i održavanje Registra, analizu efekata propisa, kao i za pravovremenost i tačnost podataka u Registru.

Član 5

Regulatorno telo upravlja Registrom, rukovodeći se sledećim načelima:

1. PRAVNA SIGURNOST - Primena samo onih administrativnih postupaka koji se nalaze u Registru, u obliku u kome se nalaze u Registru.

2. LEGALNOST - Primena samo onih administrativnih postupaka koji su zasnovani na pozitivnim propisima.

3. JAVNOST I TRANSPARENTNOST - Dostupnost informacija o administrativnim postupcima javnosti.

4. NADZOR I EVALUACIJA - Nadzor se vrši prilikom izrade gradskih propisa davanjem mišljenja na analizu uticaja nacrta/predloga gradskog propisa, pre utvrđivanja predloga propisa i njihovog usvajanja. Nadzor i evaluacija se nastavljaju i u toku sprovođenja republičkih i gradskih propisa kroz administrativne postupke.

Za administrativne postupke, uređene republičkim propisima, nadzor se obavlja kroz bliže definisanje elemenata administrativnih postupaka radi primene republičkih propisa na nivou lokalne samouprave.

5. ODGOVORNOST - Obaveza odeljenja i odseka da blagovremeno dostavljaju zahteve za registraciju administrativnih postupaka Regulatornom telu.

6. KONTINUITET I BLAGOVREMENOST - Obaveza Regulatornog tela da blagovremeno sprovodi svoje odluke o registraciji postupaka i kontroli analize efekata gradskih propisa.

7. EKONOMIČNOST ZA PRIVREDNE SUBJEKTE I GRAĐANE - Obaveza Regulatornog tela da se, prilikom utvrđivanja predloga akata i donošenja svojih akata, odnosno prilikom sprovođenja propisa, stara o zaštiti interesa privrednih subjekata i građana.

8. ODRŽIVOST - Grad Loznica će se starati o obezbeđivanju ljudskih i materijalnih resursa potrebnih za funkcionisanje Registra.

Član 6

Ovlašćuje se načelnik Gradske uprave da u roku od 15 dana od dana donošenja ove odluke donese Pravilnik o radu Registra, kojim će se bliže urediti pravila i način rada, registracija upisa, izmene ili brisanja administrativnog postupka iz Registra, analiza efekata gradskih propisa ili pojednostavljivanje administrativnih postupaka, nadležnost Regulatornog tela, kao i druga pitanja od značaja za rad Registra.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".