ODLUKA
O BROJU POSEBNIH SAVETNIKA MINISTARA I MERILIMA ZA NAKNADU ZA NJIHOV RAD

("Sl. glasnik RS", br. 107/2012, 93/2013 i 71/2014)

1. Ovom odlukom određuje se broj savetnika svakog ministra i merila za naknadu za njihov rad.

2. Posebnog savetnika rešenjem imenuje ministar.

3. Ministar finansija, ministar privrede, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministar rudarstva i energetike, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ministar pravde, ministar državne uprave i lokalne samouprave, ministar unutrašnjih poslova, ministar odbrane, ministar spoljnih poslova, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministar zdravlja, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministar omladine i sporta i ministar kulture i informisanja - mogu imenovati po tri posebna savetnika.

Ministar bez portfelja - može imenovati jednog posebnog savetnika.

4. Posebni savetnici nisu u radnom odnosu u ministarstvu, već se njihova prava i obaveze uređuju ugovorom, prema opštim pravilima građanskog prava.

Naknada za rad posebnih savetnika zavisi od složenosti, značaja i obima njihovih poslova i od značaja oblasti za koju su zaduženi.

Naknada za rad posebnih savetnika ne može biti veća od iznosa koji se dobija množenjem neto osnovice i koeficijenta za obračun plate onog savetnika potpredsednika Vlade koji je u radnom odnosu u Vladi.

5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad ("Službeni glasnik RS", broj 26/11).

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".