PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA SOCIJALNOG STANOVANJA U STAMBENIM JEDINICAMA KOJE SU U VLASNIŠTVU GRADA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 8/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se: kriterijumi i merila za utvrđivanje liste reda prvenstva za izbor korisnika socijalnog stanovanja, postupak izrade predloga i konačne liste reda prvenstva, organi za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje i druga pitanja od značaja za ostvarivanje navedenog prava.

Član 2

Objekti namenjeni za socijalno stanovanje su objekti na kojima je nosilac prava svojine grad Požarevac, do sprovođenja postupka uknjiženja objekata u javnu svojinu, nakon čega pravo svojine nad objektima stiče grad Požarevac.

Korisnici prava na socijalno stanovanje ne mogu steći pravo svojine na stanovima koje koriste, niti mogu preneti pravo svojine na treće lice.

Za objekte koji su u postupku restitucije važe pravila propisana zakonom kojima se reguliše povraćaj imovine. Grad Požarevac i korisnik prava na uslugu na socijalno stanovanje zaključuju ugovor, u kome se bliže regulišu prava i obaveze ugovornih strana u vezi sa objektima koji su u postupku povraćaja.

II KORISNICI SOCIJALNOG STANOVANJA

Član 3

Korisnici socijalnog stanovanja mogu biti:

1. socijalno ugrožena i stambeno neobezbeđena lica i porodice, na teritoriji grada Požarevca i

2. lica i porodice koja imaju prebivalište (lica kojima je prestao status izbeglica), odnosno boravište ako se radi o licima raseljenim sa KIM, na teritoriji grada Požarevca.

Član 4

Pod porodicom u smislu ovog Pravilnika smatraju se supružnici i vanbračni partneri, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, kao i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva između kojih postoji zakonska obaveza izdržavanja i pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu i drugi slučajevi koji su regulisani Zakonom o socijalnoj zaštiti i drugim zakonima koji regulišu ovu oblast.

III USLOVI ZA IZBOR KORISNIKA

Član 5

Lice iz člana 3. stav 1. tačka 1) ovog Pravilnika može ostvariti pravo na socijalno stanovanje pod uslovom da:

1) ima državljanstvo Republike Srbije ili da je u postupku regulisanja istog (da se podnosilac zahteva i članovi porodičnog domaćinstva nisu vratili u državu svog prethodnog prebivališta, da ne mogu da koriste nepokretnost u državi porekla ili u drugoj državi, da od momenta sticanja izbegličkog statusa nisu otuđili ili zamenili nepokretnost u državi porekla ili drugoj državi, a kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe);

2) je stambeno ugroženo, odnosno da za sebe i članove svoje porodice nema rešeno stambeno pitanje;

3) nije korisnik donacije za obnovu imovine na Kosovu i Metohiji, da nisu ušli u program stambenog zbrinjavanja u državi porekla, da im imovina nije obnovljena.

4) nije korisnik nekog drugog programa stambenog zbrinjavanja, koji podržava trajnu integraciju;

5) nije prodao zamenio ili na drugi način otuđio nekretninu u Republici Srbiji ili drugoj zemlji;

6) ima prebivalište ili boravište na teritoriji grada Požarevca najmanje pet godina.

IV KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 6

Pored uslova navedenih u članu 5. ovog Pravilnika, pravo na rešavanje stambene potrebe može ostvariti lice ako je u predviđenim kriterijumima ugroženosti:

1) socio-ekonomska ugroženost;

2) stambena situacija podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva, pod uslovom da nemaju u svojini nepokretnost u državi porekla, u drugoj državi ili u Republici Srbiji;

3) da su sposobni za samostalan život u uslovima socijalnog stanovanja;

4) samohrani roditelji sa decom ili da je roditelj koji samostalno vrši roditeljsko pravo;

5) višečlano porodično domaćinstvo;

6) porodično domaćinstvo čiji je član nastradao ili nestao u sukobima na prostorima bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije;

7) ostale kategorije posebno socijalno ugroženih porodica;

8) porodice sa decom na redovnom školovanju;

9) da je lice prema kome je izvršeno nasilje u porodici;

10) stara lica;

11) porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

12) porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana od većeg socio-medicinskog značaja.

Uslove iz ovog člana moraju da ispune podnosilac prijave i svi članovi porodičnog domaćinstva navedeni u prijavi.

Član 7

Lista reda prvenstva se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1) socio-ekonomska ugroženost

20 bodova

- prihodi po članu porodice ne prelaze iznos nivoa socijalne sigurnosti za jednočlanu porodicu po propisima iz socijalne zaštite uvećan za 20 procenata.

Dokaz o prihodima:

- uverenje o nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje ili izjava data pred dva svedoka, overena u sudu ili opštini, ne starija od 30 dana od dana prijavljivanja na oglas, da je nezaposlen i da nema primanja;

- uverenje o isplaćenoj naknadi za slučaj nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje ne starija od 30 dana od dana prijavljivanja na oglas;

- potvrda poslodavca o visini primanja za prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev na oglas za zaposlene članove ili izjava da podnosilac odnosno član porodice ostvaruje neke povremene prihode data pred dva svedoka, overena u sudu ili Gradskoj upravi, ne starija od 30 dana od dana prijavljivanja na oglas;

- ček od penzije, odnosno potvrda fonda PIO o visini prihoda na ime penzije za tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev na oglas, odnosno uverenje nadležnog organa fonda PIO da nisu korisnici penzije, osim bivših izbeglica i izbeglica u statusu koji dostavljaju potvrdu nadležnog fonda iz države porekla o visini penzije ili poslednja tri čeka primljene penzije za pribavljanje potvrde nadležnog organa u prethodnom prebivalištu da ne ostvaruje prihode na ime penzije i overenu izjavu da lice ne ostvaruje navedene prihode;

2) stambena situacija podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva:

- porodično domaćinstvo koje stanuje u iznajmljenom prostoru bez osnovnih higijensko-sanitarnih uslova - 20 bodova (pod uslovom da nema u svojini nepokretnost u državi porekla, u drugoj državi ili u Republici Srbiji).

Dokazuje se uverenjem službe za katastar nepokretnosti iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti i prihodima o nepokretnosti.

Za izbegla i raseljena lica sa KIM dokaz je izjava data pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

3) sposobnost za samostalan život u uslovima socijalnog stanovanja - 20 bodova;

Dokazuje se potvrdom Centra za socijalni rad o psihofizičkom stanju podobnosti za život u uslovima socijalnog stanovanja.

4) samohrani roditelj

20 bodova

Samohrani roditelj, u smislu ovog pravilnika, jeste roditelj koji sa decom rođenom u braku ili van braka živi u nepotpunoj porodici, odnosno ako je drugi roditelj preminuo, nepoznat ili ako mu je nepoznato prebivalište, odnosno boravište duže od šest meseci, a napustio je dete i kada drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u izdržavanju deteta.

Detetom se smatra dete starosti do 18 godina, odnosno starosti do 26 godina ako je na redovnom školovanju.

Samohranost se dokazuje: izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo, rešenjem ili drugim aktom nadležnog organa, izvodom iz matične knjige rođenih deteta, pravnosnažnom presudom o vršenju roditeljskog prava. U drugim slučajevima samohrani roditelj daje izjavu, overenu u gradskom organu uprave ili sudu, da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje deteta, da u međuvremenu nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu, da drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje, odnosno učestvuje sa iznosom manjim od 50% od nadoknade koja je predviđena za izdržavanje deteta na porodičnom smeštaju.

5) višečlano porodično domaćinstvo:

- po članu porodičnog domaćinstva - 10 bodova

Maksimalan broj bodova koji se može dobiti na osnovu ovog merila iznosi - 50 bodova.

Dokazuje se: za maloletna lica izvod iz MKR a za punoletna lica dokazuje se važećom ličnom kartom.

6) porodično domaćinstvo čiji je član nastradao ili nestao u sukobima na prostorima bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije:

- po nastradalom ili nestalom članu - 30 bodova.

Dokazuje se pravnosnažnom sudskom presudom.

7) ostale kategorije posebno socijalno ugroženih porodica pod uslovom da član porodičnog domaćinstva ima utvrđeno telesno oštećenje od 80% do 100%

- po članu sa telesnim oštećenjem i to:

100%

 

20 bodova

90%

 

18 bodova

80%

 

16 bodova

Telesno oštećenje se dokazuje rešenjem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na oglas i lekarskom dokumentacijom po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ako je član porodičnog domaćinstva dete sa smetnjama u razvoju ili ako je korisnik dodatka za pomoć i negu drugog lica po bilo kom osnovu.

8) porodice sa decom na redovnom školovanju

Porodično domaćinstvo koje ima decu na redovnom školovanju (osnovnog, srednjeg i univerzitetskog obrazovanja do 26 godina života)

- po učeniku i studentu

10 bodova

Dokazuje se Potvrdom nadležne obrazovne institucije o redovnom školovanju.

9) žrtve porodičnog nasilja

- po zlostavljenom članu

25 bodova

Dokazuje se sudskom presudom ili izveštajem nadležnih službi Centra za socijalni rad da je zlostavljanje u porodici izvršeno.

10) stara lica

10 bodova

- za jednočlano i višečlano porodično domaćinstvo koje čine stara lica.

Starim licima smatraju se lica koja su navršila 60 godina života za žene i 65 godina života za muškarce. Godine starosti dokazuju se fotokopijom lične karte ili izbegličke legitimacije.

11) porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju

- po detetu sa smetnjama u razvoju

40 bodova

Stepen ometenosti u razvoju dokazuje se rešenjem nadležnog organa koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs ili odlukom suda o lišenju poslovne sposobnosti ili pružanju roditeljskog prava.

12) porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana od većeg socio-medicinskog značaja:

- po bolesnom članu

20 bodova

Porodično domaćinstvo sa teško bolesnim članom (maligne bolesti i intrakranijalni tumori; hemofilija, teške bolesti krvi koje imaju progresivan tok; insulin zavisni dijabetes melitus (sa sekundarnim komplikacijama retinopatija, nefropatija, neuropatija); multirezistentna tuberkoloza; sistemske autoimune bolesti u odmakloj fazi i/ili sa multisistemskom disfunkcijom; genetske bolesti koje imaju progresivni tok i/ili uzrokuju težak poremećaj metabolizma; hronične psihoze sa nepotpunim remisijama i trajnim izmenama ličnosti; epilepsija sa teškim psihičkim promenama; terminalna bubrežna insuficijencija, na dijalizi i posle transplantacije; progresivna neuromišićna oboljenja; teško trajno oštećenje plućne ventilacijesa hroničnom respiratornom insuficijencijom koja ispunjava kriterijume za dugotrajnu oksigenu terapiju; teške urođene i stečene srčane mane sa teškim oštećenjem srčane funkcije (eho-kardiografski ili drugim metodama utvrđena EF manje od 30% (ili 40%), druge bolesti srca sa teškim oštećenjem srčane funkcije (EF manje od 30%); bolesti koje dovode do trajnog oštećenja funkcije jetre teškog stepena (portalna hipertenzija, ascites, variksni ezofagusa) i stanja posle transplantacije jetre; težak oblik bronhijalne astme, nekontrolisana, perzistentna i pored redovne terapije; drugi teški oblici bolesti koje dovode do trajno narušenog zdravstvenog stanja.

Zdravstveno stanje se dokazuje mišljenjem odnosno izveštajem zdravstvene ustanove u kojoj je postavljena dijagnoza i/ili u kojoj se leči sa potpisom tri lekara odgovarajuće specijalnosti koji je izdat samo za svrhu konkurisanja za socijalno stanovanje i nije stariji od šest meseci do dana isteka roka za prijavljivanje na oglas i medicinskom dokumentacijom potrebnom za verifikaciju određene bolesti - otpusne liste, specijalističke nalaze, dijagnostičke testove, laboratorijske nalaze i dr.).

Član 8

Prvenstvo se ostvaruje najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dve, ili više socijalno ugroženih lica i porodica imaju isti broj bodova, prednost ima porodica gde je:

1. žena nosilac domaćinstva

2. ima veći broj maloletne dece

3. veći broj članova porodičnog domaćinstva

4. ima trudnu ženu u porodičnom domaćinstvu

5. ima manje prihode po članu porodičnog domaćinstva.

Član 9

Komisija može, u cilju utvrđivanja predloga konačne liste reda prvenstva, zatražiti i dodatne dokaze od ustanova, institucija i potencijalnog korisnika.

V UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA, ORGANI I POSTUPAK ODLUČIVANJA

Član 10

Gradsko veće grada Požarevca raspisuje oglas i obrazuje Komisiju za izbor korisnika socijalnog stanovanja (u daljem tekstu: komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana, s tim što najmanje jedan član mora biti stručno lice zaposleno u Centru za socijalni rad Požarevac.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja oglasa u lokalnom listu "Reč naroda".

Tekst oglasa biće dostupan na zvaničnoj interent prezentaciji grada Požarevca (www.pozarevac.rs).

Blagovremeno podnete prijave, sa kompletnom dokumentacijom, predaju se pisarnici Gradske uprave grada Požarevca, kancelarija br. 9. Drinska broj 2 Požarevac.

Neblagovremene, nepotpune, kao i prijave poslate faksom ili elektronskom poštom neće se razmatrati.

Bodovanje se neće vršiti po kriterijumima i merilima za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi.

Član 11

Komisija primenjuje merila i kriterijume po svim osnovima iz ovog Pravilnika i na osnovu utvrđenog broja bodova Komisija sačinjava predlog liste.

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv organa, pravni osnov za sačinjavanje predloga, način izbora korisnika socijalnog stanovanja, redni broj, ime i prezime podnosioca zahteva, broj bodova po svakom osnovu, ukupan zbir bodova po svim osnovima, datum utvrđivanja predloga, datum javnog oglašavanja, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija objavljuje predlog liste na zvaničnoj interent prezentaciji grada Požarevca (www.pozarevac.rs) i na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Požarevca.

Na predlog liste, podnosilac prijave može uložiti prigovor Komisiji u roku od 8 dana od dana objavljivanja predloga liste.

Komisija razmatra prigovore i utvrđuje predlog konačne rang liste, koja se dostavlja Gradskom veću grada Požarevca.

Član 12

Konačnu odluku o izboru korisnika u skladu sa ovim pravilnikom donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Odluka se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave i zvaničnoj internet prezentaciji stranici Grada (veb - sajt Grada) i dostavlja se svim učesnicima oglasa.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1) naziv organa koji je doneo odluku i datum donošenja;

2) ime i prezime korisnika;

3) podatke o članovima njegovog porodičnog domaćinstva;

4) podatke o stambenoj jedinici (adresa, broj stana, broj soba i površina);

5) obrazloženje odluke;

6) pouka o pravnom sredstvu;

7) druga značajna pitanja.

Po konačnosti odluke o dodeli stambenih jedinica na korišćenje korisnicima socijalnog stanovanja, Predsednik Gradskog veća, Gradonačelnik grada Požarevca zaključuje Ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Član 13

Ugovor o korišćenju stambene jedinice sadrži naročito: podatke o ugovornim stranama, naznačenje akta o davanju stana na korišćenje, podatke o stanu koji je predmet korišćenja (zgrada, ulica, broj stana, broj i vrsta prostorija u stanu, površina stana), podatke o članovima porodičnog domaćinstva za koje je dobijen stan (ime i prezime, srodstvo i matični broj), vreme trajanja korišćenja, odredbe o međusobnim obavezama ugovornih strana u vezi sa korišćenjem i održavanjem stana, zajedničkih prostorija i uređaja u zgradi, u skladu sa ovim pravilnikom i zakonom, datum i mesto zaključenja ugovora, potpis ugovornih strana i druga pitanja koja su od značaja za ovaj ugovorni odnos.

Ugovor o korišćenju stambenih jedinica sa korisnicima zaključuje se na neodređeno vreme.

Član 14

Korisnik stambene jedinice je dužan da se useli u stan u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o korišćenju stana.

Ako se korisnik stambene jedinice bez opravdanog razloga ne useli u stambenu jedincu u roku iz stava 1. ovog člana, ugovor o korišćenju stana prestaje da važi, u kom slučaju se stambena jedinca daje sledećem licu na listi reda prvenstva.

Korisniku stambene jedinice ili članu njegovog porodičnog domaćinstva prestaje pravo na korišćenje stambene jedinice ukoliko prestanu da koriste stambenu jedinicu duže od tri meseca.

Član 15

Korisnik ne može steći pravo svojine na stambenoj jedinici koja mu je dodeljena na korišćenje niti je može dati trećem licu u podzakup.

Korisniku može prestati pravo korišćenja u skladu sa Ugovorom o korišćenju.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.

Član 17

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Član 18

Danom stupanju na snagu ovog Pravilnika prestaje da važe: Pravilnik o načinu dodeljivanja na korišćenje stambenih objekata (montažne kuće) od 22. jula 2010. godine i Pravilnik o kriterijumima i merilima za izbor korisnika socijalnog stanovanja u montažnom objektu u naselju Zabela ("Službeni glasnik grada Požarevca", broj 1/11) godine.