ODLUKA

O ODREĐIVANJU USLOVA I ORGANA NADLEŽNOG ZA ZAKLJUČENJE UGOVORA O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA IZGRADNJU OBJEKATA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 5/2014)

Predmet uređivanja

Član1

Odlukom se određuju uslovi i organ nadležan za zaključenje ugovora o davanju uzajamnih saglasnosti za izgradnju objekata investitorima u slučajevima kada je susedna parcela u javnoj svojini grada Novog Pazara.

Nadležnost

Član 2

Ovlašćuje se Gradsko javno pravobranilaštvo grada Novog Pazara za odlučivanje o zahtevu investitora za davanje saglasnosti prilikom izgradnje objekata na udaljenosti manjoj od planirane, odnosno na međi, ako je ta mogućnost data važećim planskim dokumentom i da može sa investitorom zaključiti ugovor iz člana 1. ukoliko su ispunjeni uslovi predviđeni ovom Odlukom.

Investitor

Član 3

Investitor je fizičko ili pravno lice koje je vlasnik, odnosno zakupac na katastarskoj parceli koja je predmet izgradnje.

Uslovi

Član 4

Uslovi na osnovu kojih će se dati saglasnost su sledeći:

- postojanje planskog dokumenta kojim je predviđena mogućnost davanje saglasnosti za izgradnju objekta na rastojanju manjem od planirane ili na međi;

- istovremeno potpisivanje uzajamne saglasnosti;

- postojanje ekonomskog interesa grada Novog Pazara u smislu povećanja iznosa komunalija koji je investitor dužan uplatiti;

- stručno mišljenje pomoćnika Gradonačelnika, člana Kabineta gradonačelnika zaduženog za poslove urbanizma, Odeljenja za urbanizam i izgradnju ili nadležnog javnog preduzeća o tome da li davanje saglasnosti ugrožava planiranu namenu parcele koja je u javnoj svojini Grada.

Dokumentacija koje se prilaže

Član 5

Uz zahtev za davanje saglasnosti, investitor je u obavezi da dostavi sledeću dokumentaciju:

- dokaz o pravu svojine, odnosno pravu zakupa na građevinskom zemljištu;

- informaciju o lokaciji i planiranu dispoziciju;

- dokaz o uplati administativne takse.

Obaveze investitora

Član 6

Investitor je dužan da prilikom prenosa stvarnih prava na nepokretnosti za koju se daje saglasnost za izgradnju objekta na rastojanju manjem od planirane ili na međi, obaveže treća lica na koja se stvarno pravo prenosi, da poštuju obaveze propisane ugovorom o davanju zajedničke saglasnosti potpisane sa Gradom, unošenjem posebne klauzule u ugovor o prenosu stvarnih prava na nepokretnosti trećim licima.

Dejstvo ugovora

Član 7

Ugovor o uzajamnoj saglasnosti predstavlja osnov za upis zabeležbe zabrane otuđenja i upisa stvarnih prava trećih lica na nepokretnosti investitora kod nadležne Službe za katastar nepokretnosti, ukoliko ugovor o prenosu stvarnih prava između investitora i trećih lica ne sadrži klauzulu iz člana 6.ove Odluke.

Stupanje na snagu

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Novog Pazara".