PRAVILNIK

O RADU KOMISIJE ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA U POLJOPRIVREDI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 16/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje delokrug, način rada i odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad Komisije za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta grada u poljoprivredi (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Komisiju obrazuje Gradsko veće, na predlog gradonačelnika posebnim aktom.

Komisija je nezavisna u svom radu.

Komisija za svoj rad odgovara Gradskom veću Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Komisija je dužna da na zahtev Gradskog veća, a najmanje jednom godišnje, podnese izveštaj o svom radu.

II SASTAV KOMISIJE

Član 3

Komisija ima sedam članova, uključujući i predsednika i zamenika predsednika Komisije.

Predsednik Komisije predstavlja Komisiju, zakazuje i predsedava sednicama, potpisuje akta Komisije i obavlja druge poslove u skladu sa ovim pravilnikom i drugim propisima.

Predsednik Komisije ima zamenika, koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Član 4

Članovi Komisije se imenuju iz reda lica čija je struka, obrazovanje i najmanje 5 (pet) godina radnog iskustva iz oblasti poljoprivrede.

Član Gradskog veća za resor poljoprivreda i agroekonomija je predsednik Komisije po funkciji, u skladu sa Poslovnikom Gradskog veća grada Vranja.

Član 5

Članovima Komisije prestaje mandat pre isteka vremena na koje su imenovani, podnošenjem ostavke ili razrešenjem.

Gradsko veće može razrešiti pojedine članove Komisije na obrazložen pisani predlog najmanje jedne trećine članova Komisije.

Član Komisije se razrešava u slučajevima kada najmanje tri puta neopravdano odsustvuje sa sednica Komisije, kada nesavesnim radom onemogućava rad Komisije, kao i kada svojom neaktivnošću ne doprinosi radu Komisije.

Član 6

U slučaju prestanka mandata člana Komisije pre isteka vremena na koje je imenovan, do imenovanja novog člana, preostali broj članova Komisije čini njegov puni sastav za postojanje kvoruma za odlučivanje, s tim što ne može biti manji od četiri člana.

Član 7

Komisija ima sekretara.

Sekretar Komisije obavlja stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Komisije.

III DELOKRUG KOMISIJE

Član 8

Odluku o raspisivanju Konkursa donosi Komisija za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta grada u poljoprivredi, uz saglasnost Gradskog veća, a istom se uređuje: način objavljivanja Konkursa, rok za podnošenje prijava, potrebna dokumentacija i drugi uslovi.

Komisija ima sledeće nadležnosti:

- sačinjava tekst konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi;

- razmatra prijave na konkurs;

- utvrđuje ispunjenost uslova prijavljenih kandidata za dodelu podsticajnih sredstava;

- sačinjava predlog rešenja o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi i dostavlja gradonačelniku na donošenje i

- vrši i druge poslove predviđene ovim i Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava u poljoprivredi kao finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima u unapređenju i razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Član 9

Komisija može, po potrebi, pre donošenja predloga rešenja da traži informacije i mišljenja od organa grada, drugih organa i organizacija, kao i podnosioca prijave.

Dužnost je organa i organizacija, kao i odgovornih subjekata iz stava 1. ovog člana, da tražene podatke dostave u određenom roku.

IV NAČIN RADA I ODLUČIVANJA

Član 10

Sednice Komisije saziva predsednik Komisije, po potrebi.

U slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti sednicu može sazvati zamenik predsednika.

Predsednik Komisije je dužan da sazove sednicu na pisani predlog najmanje jedne trećine članova Komisije.

Član 11

Sednicama Komisije predsedava predsednik Komisije, koga u njegovom odsustvu menja zamenik predsednika Komisije.

U slučaju odsustva i predsednika i zamenika predsednika Komisije, članovi Komisije, pod uslovom da je obezbeđen kvorum za rad i punovažno odlučivanje, biraju predsedavajućeg za tu sednicu Komisije.

Član 12

Komisija može da radi i punovažno odlučuje, ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova Komisije.

Komisija odluke donosi većinom glasova prisutnih članova.

Član 13

U slučaju sukoba interesa, odnosno kada je podnosilac zahteva za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivredno gazdinstvo čiji je član i član Komisije ili je na bilo koji drugi način uključen u aktivnosti vezane za taj projekat, takav član Komisije je dužan da o tome obavesti ostale članove Komisije i izuzima se iz glasanja o rešavanju tog zahteva.

V POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE

Član 14

Visinu sredstava za finansijsku podršku po jednom zahtevu poljoprivrednim proizvođačima utvrđuje gradonačelnik na predlog Komisije za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Član 15

O dodeli podsticajnih sredstava odlučuje gradonačelnik rešenjem u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na podsticaje utvrđuje Komisija i gradonačelniku daje pisani predlog za dodelu sredstava u skladu sa prethodnim stavom ovog člana.

Član 16

Protiv rešenja iz prethodnog člana učesnik Konkursa može podneti žalbu Gradskom veću u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Komisija ima pravo na naknadu za rad, u skladu sa gradskim propisima kojima se određuje naknada za rad u radnim telima organa grada Vranja.

Član 18

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 19

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".