NAREDBA

O ODREĐIVANJU USLOVNO ZABRANJENE ZONE LY R8 BEOGRAD I USLOVIMA ZA ODVIJANJE LETENJA U USLOVNO ZABRANJENOJ ZONI LY R8 BEOGRAD

("Sl. glasnik RS", br. 74/2014)

1. Ovom naredbom određuju se stalno aktivna uslovno zabranjena zona LY R8 Beograd (u daljem tekstu: LY R8) i uslovi za odvijanje letova civilnih vazduhoplova u ovoj zoni, izuzev letova posebne namene.

2. LY R8 je deo vazdušnog prostora Republike Srbije koji je određen sledećim vertikalnim i horizontalnim granicama:

1) vertikalna granica: od površine zemlje do 3000 metara nadmorske visine (AMSL);

2) horizontalne granice čine linije koje se spajaju u tačkama koje imaju sledeće geografske koordinate:

44°51'00"N

020°24'41"E

44°51'00"N

020°25'41"E

44°50'00"N

020°29'41"E

44°48'00"N

020°29'41"E

44°48'00"N

020°26'41"E

44°49'00"N

020°24'41"E

44°50'00"N

020°23'41"E

3. U LY R8 letenje može da se odvija pod sledećim opštim uslovima:

1) da se let obavlja kao kontrolisani let po pravilima za vizuelno letenje (CVFR) ili kao let po pravilima za instrumentalno letenje (IFR);

2) ako minimalna dozvoljena visina iznad najviše prepreke iznosi:

(1) za CVFR letove - 1000 ft u radijusu od 600 m od prepreke,

(2) za IFR letove - 2000 ft u radijusu od 8 km od prepreke, ne niže od minimalne sektorske visine;

3) da vazduhoplovom upravlja višečlana letačka posada (vođa vazduhoplova i kopilot ili vođa vazduhoplova i bezbednosni pilot);

4) da je obavezna upotreba transpondera za identifikaciju pomoću sekundarnog nadzornog radara;

5) da u tom trenutku nema drugih letova u LY R8;

6) da se let odvija u skladu sa instrukcijama pružaoca usluge kontrole letenja;

7) da se poletanje pre ulaska i sletanje nakon izlaska iz LY R8 obavlja sa aerodroma, letilišta ili terena na teritoriji Republike Srbije.

4. Pored opštih uslova iz tačke 3. ove naredbe, letenje avionom ili vazdušnim brodom u LY R8 može da se odvija samo ako je reč o višemotornom avionu ili vazdušnom brodu koji ima mogućnost nastavka horizontalnog leta nakon otkaza jedne pogonske grupe.

5. Pored opštih uslova iz tačke 3. ove naredbe, letenje helikopterom u LY R8 može da se odvija ako su ispunjeni i sledeći posebni uslovi, shodno odredbama propisa kojim se uređuje izdavanje uverenja o osposobljenosti za obavljanje javnog avio-transporta:

1) ako je helikopter sertifikovan kao helikopter kategorije A;

2) ako se let helikoptera obavlja u okviru performansi klase 1.

6. U LY R8 zabranjeno je:

1) nošenje spoljnog tereta, vuča transparenata i vuča jedrilica;

2) iskakanje padobranaca i izbacivanje predmeta ili hemijskih sredstava iz vazduhoplova tako da prolaze kroz vazdušni prostor LYR 8;

3) lansiranje raketa i drugih letećih objekata tako da u letu prolaze kroz vazdušni prostor LY R8, izuzev lansiranja meteorološkog balona sa radio-sondom sa radio-sondažne (visinske) stanice Beograd - Košutnjak u sastavu državne mreže meteoroloških stanica;

4) akrobatsko letenje;

5) grupno letenje;

6) letenje vazduhoplovom koji let obavlja na osnovu izdate dozvole za let (permit to fly);

7) obavljanje letova sa neispravnom opremom, bez obzira na podatke iz Liste minimalne ispravnosti opreme i sistema vazduhoplova;

8) obavljanje letova čija je svrha obuka letačkog osoblja;

9) letenje vazduhoplovom koji nije avion, helikopter ili vazdušni brod.

7. Izuzetno od tačke 6. podtačka 2) ove naredbe, može se obavljati letenje vazduhoplova u cilju izbacivanja sredstava u okviru pružanja usluga u poljoprivredi i šumarstvu, u skladu sa uslovima za obavljanje konkretne delatnosti i pod nadzorom nadležnih institucija.

8. Izuzetno od odredaba tač. 4-6. ove naredbe može se obavljati letenje vazduhoplova u okviru vazduhoplovne manifestacije, pod uslovom da se zona za prikazivanje nalazi u potpunosti iznad površina reka Save i Dunava, Velikog ratnog ostrva i leve obale reke Dunav i da se ovim letenjem ne utiče na obavljanje javnog avio-prevoza.

9. Letenje u LYR 8 odvija se na osnovu odobrenja za let ili seriju letova u LY R8, koje izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), po pribavljanju saglasnosti Ministarstva odbrane, najkasnije sedam dana pre nameravanog započinjanja letenja.

10. Zahtev za izdavanje odobrenja za letenje u LY R8 (u daljem tekstu: zahtev) iz tačke 9. ove naredbe podnosi se Direktoratu najkasnije 30 dana pre nameravanog započinjanja letenja i sadrži obrazloženje razloga za letenje u LY R8 i podatke o datumu, vremenu i načinu obavljanja nameravanog letenja, precizne podatke o putanji leta u LY R8, vazduhoplovu i posadi, specifičnoj opremi vazduhoplova, kao i utvrđene postupke u vanrednim situacijama.

11. U slučaju podnošenja zahteva za održavanje vazduhoplovne manifestacije u vazdušnom prostoru LY R8, podnosilac je dužan da uz zahtev i podatke predviđene članom 98. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju, podnese i detaljnu informaciju o letenju u vazdušnom prostoru LY R8 kojom se potvrđuje da su ispunjeni uslovi utvrđeni u tački 8. ove naredbe.

12. Ukoliko je predviđeno da letenje u LY R8 obavlja strani avio-prevozilac ili pružalac usluga iz vazduha, uz zahtev se podnose sledeća dokumenta:

1) potvrda o osposobljenosti za obavljanje javnog avio-prevoza ili potvrda o osposobljenosti za pružanje usluga iz vazduha;

2) dozvole letačkog osoblja za članove posade vazduhoplova;

3) potvrda o registraciji vazduhoplova;

4) potvrda o plovidbenosti i potvrda o proveri plovidbenosti vazduhoplova;

5) uverenje o osiguranju o odgovornosti za štetu pričinjenu putnicima i trećim licima;

6) dozvola za rad radio-stanice.

13. Direktorat može od podnosioca zahteva da traži naknadno dostavljanje dodatnih podataka i dokumentacije koja je neophodna za razmatranje zahteva.

14. Odobrenje iz tačke 8. ove naredbe važi najduže 30 dana.

15. Pružalac usluga vazduhoplovnog informisanja objavljuje podatke o uslovno zabranjenoj zoni LY R8, kao i uslovima odvijanje letenja u uslovno zabranjenoj zoni LY R8 u Integrisanom vazduhoplovnom informativnom paketu.

16. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".