PRAVILNIK
O NAČINU, USLOVIMA KORIŠĆENJA I POTROŠNJI GORIVA SLUŽBENIH VOZILA GRADSKE UPRAVE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 18/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom o načinu, uslovima korišćenja i potrošnji goriva službenih vozila Gradske uprave grada Kraljeva (u daljem tekstu Pravilnik) uređuju se način, uslovi korišćenja i potrošnje goriva službenih vozila Gradske uprave grada Kraljeva, (u daljem tekstu: Gradska uprava), utvrđuje normativ potrošnje goriva za svako službeno vozilo pojedinačno, način obračuna potrošnje, prava i obaveze zaposlenih u vezi sa korišćenjem goriva, kao i druga pitanja od značaja za potrošnju goriva.

Član 2

Službena vozila u smislu ovog pravilnika su putnička i druga motorna vozila koja su u vlasništvu Gradske uprave grada Kraljeva.

Gorivo u smislu ovog pravilnika su organska fosilna goriva, naftni derivati i prirodni gas, koja se koriste za pogon motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zaposleni ovlašćeni da upravljaju službenim vozilom u smislu ovog pravilnika su lica koja su u radnom odnosu kod Gradske uprave grada Kraljeva kao poslodavca na neodređeno ili određeno vreme ili po osnovu odgovarajućeg ugovora, a koji su rešenjem raspoređeni na radna mesta vozača-profesionalni vozač ili druga lica zaposlena u Gradskoj upravi koja imaju odgovarajuću vozačku dozvolu, ako potrebe službe to zahtevaju.

Član 3

Zaposleni mogu koristiti gorivo za pogon službenih vozila samo za obavljanje redovnih delatnosti na način propisan ovim pravilnikom.

Član 4

Vrsta i količina goriva koja se nabavlja za službena vozila Gradske uprave u toku kalendarske godine, određene su iznosom sredstava planiranih Finansijskim planom i Planom nabavki za tekuću godinu ovog direktnog budžetskog korisnika na odgovarajućoj aproprijaciji za ovu namenu.

Zaposleni koji je ovlašćen da upravlja službenim vozilom je obavezan da gorivo nabavlja samo kod dobavljača koji je izabran u sprovedenom postupku javne nabavke i kome je dodeljen ugovor o snabdevanju gorivom za tekuću godinu.

Član 5

Evidencija o ukupnoj i prosečnoj potrošnji goriva za svako službeno vozilo Gradske uprave, kao i o ukupnoj i prosečnoj godišnjoj potrošnji goriva, vodi se u Odeljenju za zajedničke poslove u Odseku za tehničke poslove.

Šef Odseka za tehničke poslove vodi evidenciju o ukupnoj i prosečnoj potrošnji goriva za svako službeno vozilo Gradske uprave, upisuje podatke o potrošnji goriva u kolsku knjigu i na osnovu toga sačinjava mesečni i godišnji izveštaj o potrošnji goriva.

Potrošnja goriva se utvrđuje na kraju obračunskog perioda i to na osnovu broja pređenih kilometara iz putnog naloga za službeno vozilo i količine kupljenog goriva za to vozilo, saglasno utvrđenim normativima potrošnje goriva za svako službeno vozilo iz ovog pravilnika.

Obračunski period za utvrđivanje potrošnje goriva je period od prvog do poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.

Član 6

Mesečni izveštaj o potrošnji goriva se dostavlja načelniku Odeljenja za zajedničke poslove i načelniku Gradske uprave, najkasnije do desetog u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Godišnji izveštaj o potrošnji goriva se dostavlja načelniku Odeljenja za zajedničke poslove i načelniku Gradske uprave, najkasnije do 15. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 7

Nabavka goriva vrši se u zemlji debitnom elektronskom karticom za gorivo od izabranog dobavljača, a u inostranstvu gotovim novcem.

Vozač, odnosno lice ovlašćeno da upravlja službenim vozilom vodi računa da na debitnoj kartici uvek ima dovoljan iznos novčanih sredstava za normalno obavljanje posla.

Vozač, odnosno lice ovlašćeno da upravlja službenim vozilom dužno je da za kupljeno gorivo obavezno uzima fiskalni račun.

Vozač, odnosno lice ovlašćeno da upravlja službenim vozilom dužno ja da fiskalni račun za kupljeno gorivo preda isti dan ili prvi naredni radni dan šefu Odseka za tehničke poslove, koji ga nakon provere dostavlja obračunskom radniku Odeljenja za zajedničke poslove.

Ukoliko se vozač, odnosno lice ovlašćeno da upravlja službenim vozilom nalazi na službenom putu, dužno ja da fiskalni račun za kupljeno gorivo preda istog ili prvog narednog radnog dana po povratku sa službenog puta.

Član 8

Službeno vozilo se zadužuje i razdužuje sa punim rezervoarom, o čemu se sačinjava zapisnik.

Razduživanje goriva vrši se jedanput mesečno zadnjeg dana u mesecu, kao i u slučaju svake promene lica koje duže službeno vozilo.

Član 9

Prema tipu službenog vozila, kubikaži i snazi motora vozila, na osnovu izveštaja posebne komisije o prosečnoj potrošnji goriva, utvrđuje se normativ potrošnje goriva za svako službeno vozilo Gradske uprave, na pređenih 100 km.

Normativ potrošnje goriva je sastavni deo ovog pravilnika i njegova primena je obavezujuća.

Normativ se izrađuje najmanje jedanput godišnje, a vanredno u slučaju promene energenata, intervencijama na vozilu i u drugim slučajevima koji utiču na promenu potrošnje goriva.

Normativ potrošnje goriva za svako pojedinačno vozilo utvrđuje posebna komisija, koju rešenjem obrazuje načelnik Gradske uprave.

Član 10

Službena vozila koja u sebi imaju fabrički ugrađen putni računar koji pokazuje prosečnu potrošnju goriva, razdužuju se gorivom na osnovu podataka iz putnog računara.

Član 11

U slučaju da lice koje upravlja službenim vozilom primeti da vozilo ima povećanu potrošnju goriva, dužno je da to odmah prijavi šefu Odseka za tehničke poslove, kako bi nadležni ovlašćeni servis proverio ispravnost sistema ubrizgavanja tog vozila i izvršio odgovarajuće popravke.

Ukoliko je potrošnja goriva službenog vozila i nakon popravke u ovlašćenom servisu i dalje veća od utvrđenog normativa potrošnje goriva ovim pravilnikom, načelnik Gradske uprave obrazuje posebnu komisiju koja će izvršiti ponovno testiranje potrošnje goriva tog vozila i o tome sačiniti pisani izveštaj.

Član 12

U slučaju nepoštovanja utvrđenog normativa potrošnje goriva iz ovog pravilnika, zaposleni koji je ovlašćen da upravlja službenim vozilom za dane u kojima je došlo do prekoračenja dozvoljene potrošnje, odnosno utvrđenog normativa potrošnje goriva u obavezi je da nadoknadi troškove prekoračenja navedenog normativa.

Iznos nadoknade obračunava šef Odseka za računovodstvo, na osnovu dostavljenih podataka od šefa Odseka za tehničke poslove i isti dostavlja načelniku Gradske uprave.

Načelniku Gradske uprave na osnovu obračunatog prekoračenja potrošnje goriva u odnosu na utvrđen normativ potrošnje, donosi rešenje o obustavi od plate utvrđenog iznosa, kao nadoknade za utvrđeno prekoračenje.

Član 13

Nepostupanje po odredbama ovog pravilnika predstavlja težu povredu radnih obaveza i dužnosti i povlači disciplinsku i materijalnu odgovornost.

Prijavu sa obrazloženjem za pokretanje disciplinskog postupka načelniku Odeljenja Gradske uprave u koje je raspoređen zaposleni ovlašćen da upravlja službenim vozilom, može pokrenuti svako zaposleno, izabrano, odnosno postavljeno lice koje ima saznanja da se postupa suprotno odredbama ovog pravilnika.

Po podnetoj prijavi postupa se saglasno odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u Gradskoj upravi grada Kraljeva.

Član 14

Izmene i dopune ovog pravilnika vrše se na način i po postupku po kome je ovaj Pravilnik donet.

Član 15

Sastavni deo ovog pravilnika je Normativ potrošnje goriva za službena vozila Gradske uprave.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

 

Prilog 1.

 

NORMATIV POTROŠNJE GORIVA SLUŽBENIH VOZILA GRADSKE UPRAVE

Na osnovu Izveštaja Komisija za normiranje potrošnje goriva službenih vozila obrazovanih Rešenjem načelnika Gradske uprave grada Kraljeva, utvrđuje se normativ potrošnje goriva službenih vozila Gradske uprave grada Kraljeva za 2014. godinu:

MARKA VOZILA

REGISTARSKA OZNAKA

PROSEČNA POTROŠNJA NA 100 KM

BENZIN LIT.

GAS LIT.

JUGO TEMPO

KV 001 ĐR

8,83

-

JUGO TEMPO

KV 035 PD

8,7

-

ZASTAVA 101

KV 012 ZS

8,7

-

ZASTAVA 101

KV 003 ĐC

6,4

-

ZASTAVA 101

KV 011 ŽH

-

9,44

ZASTAVA 101

KV 011 ŽW

-

11,00

FIJAT PUNTO

KV 037 SY

-

11,42

FIJAT PUNTO

KV 037 SX

-

10,54

LADA NIVA

KV 031 JO

11,93

-

DAČIA SANDERO

KV 045 NX

9,00

-

DAČIA SANDERO

KV 033 XD

-

8,00

ŠKODA OKTAVIA

KV 033 JĆ

14,00

-

ŠKODA SUPER B

KV 046 KM

PREMA PUTNOM RAČUNARU

FIJAT BRAVO

KV 043 HT

PREMA PUTNOM RAČUNARU

OPEL VEKTRA

KV 031 JN

PREMA PUTNOM RAČUNARU