GODIŠNJI IZVEŠTAJ

O REALIZACIJI SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA KONTROLISANE ROBE ZA 2012. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 75/2014)

 

I UVOD

Osnov za izradu Godišnjeg izveštaja o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe1 za 2012. godinu (u daljem tekstu: Izveštaj) sadržan je u članu 28. stav 3. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene2 (u daljem tekstu: Zakon) kojim je propisano da Godišnji izveštaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe usvaja Vlada i o tome informiše Narodnu skupštinu. Ovaj izveštaj daje pregled izvoza i uvoza kontrolisane robe, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2012. godine, u skladu sa preporukama, standardima i pravilima Evropske unije.

Zakonom je izvršeno usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima u ovoj oblasti. Osnovna izmena u odnosu na prethodna zakonska rešenja je bila što je, u skladu sa međunarodnom praksom, nadležnost u sprovođenju izvozne kontrole u ovoj oblasti preneta sa vojnog (Ministarstvo odbrane) na civilni organ uprave (tadašnje Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose SCG). Novina je bila i uvođenje kontrole nad spoljnom trgovinom proizvoda dvostruke namene i uvođenje u zakon pojma "sveobuhvatne kontrole", koja predstavlja viši stepen kontrole robe, kao i veću transparentnost u postupku izdavanja dozvola.

Ovako uspostavljen sistem izvozne kontrole, definisan u svim svojim fazama Zakonom i pratećim propisima, predstavljao je značajan korak u procesu pristupanja EU. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je Republika Srbija tradicionalno značajan proizvođač i izvoznik oružja u regionu jugoistočne Evrope. U tom smislu je usvajanje nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti predstavljalo napredak, a u cilju ostvarivanja i zaštite spoljnopolitičkih, bezbednosnih i odbrambenih interesa zemlje, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela. Pravila ponašanja EU u izvozu oružja (EU Code of Conduct on Arms Export), ugrađena su u naše zakonodavstvo3, tako da je Republika Srbija, iako još uvek nije članica EU, uspostavila obavezu poštovanja zajednički usvojenih kriterijuma u EU. Pored toga, uvedena je, po prvi put, i kontrola izvoza i uvoza robe dvostruke namene (Dual use Items)4 i definisane su nacionalne kontrolne liste roba za koje je potrebna dozvola, a koje su u potpunosti usklađene sa relevantnim listama EU u ovoj oblasti.

Cilj kontrole spoljnotrgovinskog prometa robe dvostruke namene je borba protiv širenja oružja za masovno uništenje (OMU).

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) je 2004. godine usvojio Rezoluciju o neširenju oružja za masovno uništenje (Rezolucija SB 1540) kojom se širenje nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja označava kao glavna pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ovim dokumentom Savet bezbednosti poziva sve države članice UN da ispune svoje obaveze u vezi sa kontrolom naoružanja i/ili razoružanjem i spreče širenje svih vrsta oružja za masovno uništenje. U Rezoluciji se ističe obaveza svih država potpisnica da usvoje i primene delotvorne zakone i sprovedu ih u praksi kroz uspostavljanje domaćeg sistema kontrole u ovoj oblasti i preduzimanja mera za njihovu primenu.

Republika Srbija je uspostavila, u skladu sa navedenom Rezolucijom UN, efikasan sistem kontrole naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, a njegovo unapređenje smatra jednim od svojih prioritetnih ciljeva. Ovo posebno ako se ima u vidu njen geografski položaj, kao i postojanje latentne opasnosti od međunarodnog terorizma. U tom smislu Republika Srbija stalno unapređuje sistem kontrole izvoza naoružanja vojne opreme i robe dvostruke namene, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.

U skladu sa međunarodnim preporukama, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, nastoji da obezbedi potpunu transparentnost u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom. Izveštaj se, posle usvajanja od strane Vlade Republike Srbije upućuje Narodnoj skupštini radi informisanja, a objavljuje se i u Službenom glasniku Republike Srbije, kao i na internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Imajući u vidu karakter podataka koje Izveštaj sadrži precizno je izbalansiran i ustanovljen nivo njegove transparentnosti koji predstavlja kompromis između obaveze objavljivanja, sa jedne strane, i zaštite poslovnih interesa preduzeća, sa druge strane. Zbog toga su podaci iskazani zbirno, kako se ne bi, ni na koji način, ugrozila njihova poverljivost (dozvole za izvoz/uvoz NVO se izdaju pod oznakom "poverljivo").

Izveštaj sadrži informacije o politici izvozno-uvozne kontrole, nacionalnom zakonodavstvu, nacionalnim kontrolnim listama, kriterijumima za izdavanje dozvole, institucijama nadležnim u postupku izdavanja dozvole, međunarodnim obavezama, dosadašnjem iskustvu na polju izvozne kontrole, aktivnom učešću na seminarima i daljem unapređenju sistema kontrole, kao i statističke podatke koji su dati u odeljcima.

Odeljci uz Izveštaj sadrže podatke, prikazane po tabelama, o licima koja su registrovana za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom, odnosno koja su upisana u Registar koji se vodi u Ministarstvu5, zatim o izdatim i odbijenim dozvolama, kao i o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe za 2012. godinu.

Ovaj izveštaj ne sadrži informacije o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u zemlji obzirom da je ta materija u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Prilikom izrade Izveštaja poštovane su preporuke Evropske unije po pitanju forme i sadržine nacionalnog izveštaja, kako bi bio kompatibilan sa izveštajima u Evropskoj uniji6 i upotrebljiv u svrhu poređenja sa nacionalnim izveštajima zemalja u regionu i šire.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, sada Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodi bazu podataka o spoljnotrgovinskom prometu kontrolisane robe i njegovoj realizaciji po izdatim dozvolama na osnovu podataka dobijenih od lica registrovanih za obavljanje ovih poslova. Naime, članom 27. Zakona propisana je obaveza preduzeća da dostavi podatke o izvršenom izvozu i uvozu kontrolisane robe, i to u roku od 15 dana od dana isteka roka važnosti dozvole. Ukoliko se u periodu važenja dozvole (godinu dana) posao ne realizuje, original neiskorišćene dozvole mora se vratiti nadležnom ministarstvu. Podaci na ovaj način prikupljeni ne moraju uvek biti sasvim precizni s obzirom na razlike u izveštajima lica i Uprave carina, a iz razloga što podatke o realizaciji izvoza i uvoza, privredna društva daju po brojevima iz nacionalnih kontrolnih listi7, a Uprava carina prema tarifnim brojevima po Zakonu o Carinskoj tarifi. Ne postoji usklađenost između tarifnih brojeva i brojeva iz nacionalnih kontrolnih lista8. Ako je predmet izvoza jedna od pet kategorija naoružanja (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija kalibra 75 mm, borbeni avioni, jurišni helikopteri) koja je bila na upotrebi u Ministarstvu odbrane, izvoznik je u obavezi da 30 dana pre realizacije izvoza o tačnom datumu, količinama i mestima izvoza obavesti Verifikacioni centar Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane.

Izvoznici odnosno uvoznici dostavljaju podatke o kategoriji robe iz kontrolne liste kao i njen opis, (broj iz nacionalne kontrolne liste), broju komada, krajnjoj upotrebi, finansijskoj vrednosti, zemlji izvoza odnosno uvoza i zemlji krajnjeg odredišta odnosno zemlji porekla. Vrednosni podaci iskazani su u USD, a za preračunavanje iznosa iz jedne valute u drugu korišćen je zvanični srednji kurs NBS na dan 31. decembra 2012. godine.

___________
1 Pod kontrolisanom robom smatra se, u smislu člana 3. Zakona "naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije, kao i roba dvostruke namene, uključujući softver i tehnologije, koja pored civilne može imati i vojnu namenu"
2 Zakon je donet 2005. godine, a objavljen je u "Službenom listu SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka, i još uvek je na snazi. Zakonom o ministarstvima ("Službeni glasnik RS", br. 16/11 i 72/12), propisana je nadležnost Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija u oblasti kontrole spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene
3 Videti Odluku o kriterijumima za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene ("Službeni list SCG", broj 11/05)
4 Roba dvostruke namene obuhvata širok dijapazon materijala, opreme i tehnologije koja može biti upotrebljena dvostruko, za razvoj oružja za masovno uništenje (OMU) sa jedne strane, i u civilne svrhe, sa druge strane
5 Čl. 11. i 12. Zakona
6 Godišnji izveštaj EU, koji se zasniva na doprinosima koje su dale sve države članice, podnosi se Savetu i objavljuje u "C" seriji Službenog lista Evropske unije. Pored toga, svaka država članica koja izvozi opremu prema Zajedničkoj listi vojne opreme objavljuje nacionalni izveštaj o svom izvozu vojne opreme, pripremljen u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, a koji sadrži informacije za Godišnji izveštaj EU o sprovođenju pravila ponašanja, kao što je propisano u Uputstvu za korisnike i u skladu sa operativnom odredbom 8 Pravila ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza oružja. Države članice postavljaju kao jedan od prioriteta u bliskoj budućnosti neprekidno usklađivanje nacionalnih izveštaja, uključujući i statističke podatke, kako bi time dale svoj doprinos većoj homogenosti podataka koje treba uvrstiti u Godišnji izveštaj EU
7 Primenjuje se Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme koju je svojom Odlukom usvojila Vlada Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 112/12), kao i lista robe dvostruke namene, koju je utvrdila Vlada Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 53/11)
8 U EU, takođe, postoji problem praćenja, naročito, robe dvostruke namene prema tarifnim oznakama odnosno korespondencije brojeva iz nacionalnih lista robe dvostruke namene sa tarifnim brojevima prema Carinskoj tarifi

II NACIONALNO ZAKONODAVSTVO

U oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom, nacionalno zakonodavstvo koje se primenjuje čine:

1. Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene

2. Podzakonski akti

3. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

4. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

1. Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene

Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene definiše pojam spoljne trgovine kontrolisanom robom, kao i način i uslove pod kojima se može vršiti, nadležnosti i proceduru izdavanja dozvola za izvoz i uvoz, transport i tranzit, posredovanje i vršenje usluga u spoljnotrgovinskom prometu. Pored toga, propisuje obavezu nadzora i kontrole nad realizacijom navedenih poslova. Zakon je usvojila Skupština Srbije i Crne Gore 17. februara 2005. godine, a primenjuje se od 31. marta iste godine.

Cilj Zakona je da se uspostavi efikasna državna kontrola u oblasti spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom radi ostvarivanja i zaštite bezbednosnih, spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i poštovanja međunarodnih obaveza koje je preuzela Republika Srbija.

Zakon predstavlja osnov za sveobuhvatnu kontrolu izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, propisuje obavezu registracije privrednih subjekata za obavljanje ovih poslova i proceduru izdavanja dozvola, definiše zadatke i ulogu nadležnih organa u vezi sa propisanom administrativnom procedurom, izričito zabranjuje spoljnu trgovinu, transport, tranzit i posedovanje nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja i sistema za njihovo lansiranje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1540 i predviđa sankcije za njegovo kršenje.

Do donošenja Zakona trgovina i proizvodnja naoružanja i vojne opreme bila je regulisana jednim zakonom, a njegova implementacija u nadležnosti vojnih struktura. Nadležnost za obavljanje ovih aktivnosti je podeljena na taj način što je spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme, u skladu sa međunarodnom praksom u ovoj oblasti, prešao u civilne strukture.

Razlozi za donošenje Zakona bili su:

- neophodnost stvaranja pravnog okvira za obezbeđenje civilne kontrole u ovoj oblasti i sprečavanje neželjenog izvoza i trgovine kontrolisanom robom,

- sprečavanje terorističkih i sličnih aktivnosti, koje postaju sve veća pretnja međunarodnoj zajednici,

- usklađivanje domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU,

- obezbeđivanje pravnog osnova za sprovođenja obaveza, pravila i procedura, utvrđenih međunarodnim sporazumima i konvencijama i uspostavljenim kontrolnim režimima u ovoj oblasti.

Donošenje zakonske regulative, usaglašene sa međunarodnim standardima, bio je preduslov za realizaciju izvoznih poslova naše namenske industrije.

2. Podzakonski akti

Podzakonskim aktima bliže se uređuju određena pitanja iz materije Zakona. U tom smislu, doneti su sledeći propisi:

1. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme9 (usklađena sa Zajedničkom vojnom listom EU10 u skladu sa Pravilima ponašanja EU po pitanju izvoza oružja);

2. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene11 (usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene EU);

3. Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene12;

4. Pravilnik o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom13 i

5. Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom14.

____________
9 "Službeni glasnik RS", broj 112/12
10 Zajednička vojna lista EU ima status političke obaveze u okviru Zajedničke spoljne i politike bezbednosti.
11 "Službeni glasnik RS", broj 53/11
12 Objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05 i usklađena sa EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja - Code of Conduct on Arms Export
13 U postupku sprovođenja ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", br. 73/06, 96/07 i 80/12)
14 Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", br. 96/07 i 80/12)

2.1. Nacionalne kontrolne liste

Navedenim odlukama Vlade, donetim na osnovu člana 3. stav 2. Zakona, utvrđene su nacionalne kontrolne liste i to:

- Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme i

- Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene.

Zakonom je propisano da Vlada može utvrditi i druge liste radi izvršavanja obaveza iz međunarodnih ugovora.

Osnovni cilj utvrđivanja nacionalnih kontrolnih listi i njihovog usklađivanja sa listama Evropske unije kao i kontrole prometa robe koja je u njima navedena jeste unapređenje regionalne i međunarodne bezbednosti radi postizanja što veće transparentnosti i odgovornosti u oblasti transfera konvencionalnog naoružanja i proizvoda i tehnologija dvostruke namene, kao i sprečavanje proliferacije oružja za masovno uništenje, sistema za njihovo lansiranje i pratećih materijala i tehnologija, odnosno preduzimanje mera i postupaka da kontrolisana roba ne dođe u posed terorista.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme (naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije) je usklađena sa EU Zajedničkom listom vojne opreme obuhvaćene Pravilima ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza naoružanja.

Roba koja se nalazi na Nacionalnoj kontrolnoj listi naoružanja i vojne opreme (NKL NVO) obuhvata novo i polovno naoružanje i vojnu opremu, odnosno, robu koja je projektovana ili modifikovana za vojnu upotrebu. Kratak pregled proizvoda iz NKL NVO (prema br. od 1 do 23) je dat u PRILOGU 1 (Izvod iz Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme) uz ovaj izveštaj.

Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene (uključujući softver i tehnologije), koja pored civilne može imati i vojnu namenu je usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene Evropske unije.

Kontrolna Lista robe i tehnologija dvostruke namene EU integriše liste svih različitih međunarodnih kontrolnih režima uključujući Vasenarski sporazum (Wassenaar Arrangement - WA), Režim kontrole raketne tehnologije (Missile Technology Control Regime-MTCR), Grupu nuklearnih snabdevača (Nuclear Suppliers Group - NSG), Australijsku grupu (The Australia Group-AG) i Konvenciju o hemijskom oružju (Chemical Weapons Convention-CWC)15. Lista ima fleksibilnu formu koja dozvoljava integraciju različitih novih međunarodnih kontrola i data je u PRILOGU 2 (Struktura Liste robe dvostruke namene), uz ovaj izveštaj.

Određivanje broja iz nacionalne kontrolne liste zahteva dobro poznavanje sadržaja nacionalnih lista kontrolisanom robom, pogotovo liste robe dvostruke namene (Kategorije 0 - 9), kao i karakteristika i osobina same robe. Neophodno je najpre izvršiti prepoznavanje artikala u okviru programa oružja masovne destrukcije (nuklearno, hemijsko, biološko ili raketno oružje) što obuhvata širok spektar proizvoda i tehnologija. Ponekad se dešava da se jedan isti proizvod, u zavisnosti od krajnje upotrebe robe i/ili krajnjeg korisnika, kao i njegovih karakteristika, može naći na vojnoj ili listi robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme i Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene, kao i ostala regulativa u ovoj oblasti, objavljene su na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija16.

Klauzula, koja je u međunarodnoj zajednici poznata kao "Catch All" - "sveobuhvatna kontrola" regulisana je članom 4. Zakona i predviđa mogućnost kontrole robe koja nije obuhvaćena već propisanim nacionalnim kontrolnim listama, a koja se smatra kontrolisanom robom u slučaju kada lice koje namerava da izvrši spoljnotrgovinski promet dođe do saznanja od strane nadležnih organa ili ima razloga da misli da predmetna roba jeste ili može biti, u celini ili delimično, upotrebljena za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje, otkrivanje, detekciju, identifikaciju ili širenje hemijskog, biološkog ili nuklearnog naoružanja, ili drugih nuklearno-eksplozivnih naprava, ili za razvoj, proizvodnju, održavanje ili skladištenje raketa sposobnih da nose takvo naoružanje.

_____________
15 O ovim režimima će biti reči kasnije
16 www.mtt.gov.rs

3. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

Republika Srbija je potpisnik međunarodnih sporazuma i konvencija o naoružanju, kontroli naoružanja i jačanju bezbednosnih mera, i to:

1. Konvencija o zabrani ili smanjenju upotrebe nekih vrsta konvencionalnog naoružanja koje bi moglo biti posebno opasno ili bi moglo imati nediskriminatorne posledice - tzv. nehumano naoružanje (CCW) - (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

2. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) - (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

3. Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksikološkog oružja i njegovog uništavanja (BWC) - (SFRJ ratifikovala 1973, SRJ odobrila 2001. godine);

4. Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njihovom uništenju (CWC) - (SRJ ratifikovala 2000. godine);

5. Režim kontrole raketne tehnologije (MTCR) (Srbija i Crna Gora je februara 2004. godine unilateralno prihvatila, da se pridržava MTCR-a dokumenta "Oprema, softver i tehnologija", od 30. maja 2003. godine i Uputstva za važne transfere osetljivih projektila od 7. januara 1993. godine);

6. Sveobuhvatan sporazum o zabrani nuklearnog testiranja (SVTS) (Srbija i Crna Gora ratifikovala ovaj sporazum 2004. godine);

7. Konvencija o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i njihovog uništenja - Otavska Konvencija o zabrani zemljišnih mina (Srbija i Crna Gora predala instrumente ratifikacije Generalnom sekretaru UN, septembra 2003. godine, a obaveze proistekle iz Konvencije su preuzete 1. marta 2004. godine);

8. Mere i instrumenti malog oružja i lakog naoružanja (SALW) - Dokument OEBS o malom oružju 2000, Dokument OEBS o skladištima konvencionalne municije 2003, Dokument OEBS o sertifikatima o krajnjem korisniku 2004, Dokument OEBS o trgovinskom posredovanju (brokeringu) 2004, Dokument OEBS o lakim prenosivim sistemima protivvazdušne odbrane 2003 (MANPADS), Regionalni plan za primenu Pakta stabilnosti 2001, Program akcije UN za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nedozvoljene trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem u svim njegovim aspektima (UN PoA SALW), Protokol UN protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem i njegovim delovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjava Konvencija UN protiv međunarodnog organizovanog kriminala (UN FP) 2006.

9. Bečki dokument o merama za jačanje poverenja i bezbednosti 1999 (CSBM);

10. Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu sa Članom IV Aneksa 1B Dejtonskog sporazuma.

4. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

Pored Zakona, u pozitivnom zakonodavstvu Republike Srbije, u oblasti spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom, primenjuju se i drugi zakoni, koji preciznije regulišu određena pitanja, značajna i od uticaja, za obavljanje spoljne trgovine u oblasti naoružanja. Ovu grupu zakona čine:

1. Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Službeni list SRJ", broj 41/96 i "Službeni glasnik RS", broj 85/05);

2. Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 36/11 - dr. zakon i 88/11);

3. Carinski zakon ("Službeni glasnik RS", br. 18/10 i 111/12);

4. Zakon o oružju i municiji ("Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05, 101/05 - dr. zakon i 27/11 - US);

5. Zakon o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju ("Službeni glasnik RS", broj 36/09);

6. Zakon o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10);

7. Zakon o hemikalijama ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 92/11 i 93/12);

8. Zakon o zaštiti državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 97/08).

Osim pomenutih, primenjuju se i: Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima ("Službeni glasnik SRS", br. 44/77, 45/85 i 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/05 - dr. zakon); Zakon o prometu otrovnih materija ("Službeni list SFRJ", br. 30/85, 6/89, 53/91 i "Službeni list SRJ", br. 24/94, 28/96 i 68/02); Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 93/12) i Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama ("Službeni glasnik RS", broj 99/10) i drugi zakoni koji regulišu pojedina pitanja vezana za ovu oblast.

III OSNOVA SISTEMA IZVOZNO-UVOZNE KONTROLE

Poslovi spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene obavljaju se u tri faze:

1. Registrovanje lica (pravnih i fizičkih) za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom;

2. Izdavanje dozvola za svaki konkretan posao;

3. Nadzor i kontrola spoljnotrgovinskih poslova.

1. Registracija

Spoljnu trgovinu kontrolisanom robom može da vrši fizičko i pravno lice, registrovano za obavljanje ove delatnosti kod nadležnog ministarstva, prema čl. 11. i 12. Zakona. Pravo za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa stiče se, danom upisa lica u Registar, koji vodi nadležno ministarstvo17, i koje izdaje Rešenje o upisu sa rokom važenja od pet godina.

Način vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, postupak registracije, potrebna dokumenta, kao i sadržina Registra bliže je uređen Pravilnikom o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom18.

_____________
17 Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija shodno odredbama Zakona o ministarstvima ("Službeni glasnik RS", broj 72/12)
18 U postupku sprovođenja ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik ("Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", br. 73/06, 96/07 i 80/12)

2. Izdavanje dozvola

Shodno odredbi člana 14. Zakona "dozvola za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom je pisani dokument nadležnog ministarstva, kojim se licu, na osnovu propisanih kriterijuma, odobrava da obavi pojedinačni posao spoljne trgovine poznatom količinom i vrstom kontrolisane robe, pod uslovima utvrđenim ugovorom sa stranim partnerom, a po prethodno sprovedenoj, zakonom propisanoj proceduri, i uz dostavljanje svih propisanih dokumenata".

Pravilnikom o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom19 definisana je forma zahteva za izdavanje dozvole i drugih obrazaca, kao i spisak dokumenata koje je neophodno podneti uz zahtev.

Pre odlučivanja o konkretnom zahtevu nadležno ministarstvo pribavlja saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, kao i mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova20. Nadležna ministarstva za poslove odbrane i spoljne politike u procesu odlučivanja u okviru njihove nadležnosti (davanje saglasnosti), imaju i pravo veta na izdavanje dozvole. U slučaju da oba ministarstva uskrate izdavanje dozvole, nadležno ministarstvo ne može izdati dozvolu, a, ako, svoju saglasnost uskrati samo jedno, konačnu odluku o izdavanju dozvole donosi Vlada.

Zakon propisuje izdavanje dozvola za izvoz i uvoz, naučnotehničku saradnju i proizvodnu kooperaciju, pribavljanje i ustupanje imovinskih prava po osnovu tehnologija u oblasti proizvodnje kontrolisane robe, pružanje intelektualnih i materijalnih usluga, zastupanje stranih firmi, posredovanje, reeksport, nekomercijalni izvoz i uvoz, kao i za robe koje nisu razvrstane na listi dvostruke namene, ali mogu biti upotrebljene za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje ili širenje oružja za masovno uništenje.

Nadležno ministarstvo može odbiti izdavanje dozvole ako izvoznik ili uvoznik ne ispunjavaju uslove propisane članom 25. Zakona.

Izdata dozvola se može oduzeti, u slučaju kada nadležno ministarstvo dođe do saznanja da je dozvola izdata na osnovu lažnih podataka, i u situaciji, kada se značajno menjaju uslovi prilikom izdavanja dozvole, kada lice, ili posao spoljne trgovine ugrožava bezbednosne, spoljnopolitičke i ekonomske interese zemlje, kada se lice ne pridržava uslova navedenih u dozvoli ili ih ne poštuje. Za moguću štetu prouzrokovanu oduzimanjem dozvole Republika Srbija nije odgovorna i nema nikakvih materijalnih obaveza po osnovu naknade štete (član 26. Zakona).

Nadležno ministarstvo, kada je u pitanju uvoz kontrolisane robe, izdaje i Sertifikat krajnjeg korisnika - End User Certificate. Sa druge strane, kada je u pitanju izvoz kontrolisane robe, nadležno ministarstvo proverava dostavljeni sertifikat krajnjeg korisnika, sa aspekta ispunjenosti uslova iz člana 16. Zakona (da nije stariji od 6 meseci, da sadrži sve neophodne elemente i da je preveden i prevod overen od strane ovlašćenog sudskog tumača). U saradnji sa ministarstvom nadležnim za spoljne poslove, diplomatskim putem proverava se verodostojnost izdatih sertifikata krajnjeg korisnika (da li su izdati od strane ovlašćenih organa i institucija zemlje u koju se roba izvozi).

Za transport i tranzit naoružanja i vojne opreme neophodne su dozvole koje izdaju nadležni organi. Za transport kopnenim i vodenim putem dozvolu izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a dozvole za transport vazdušnim putem izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, na osnovu prethodno izdate dozvole Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija za odobrenje konkretnog izvoza/uvoza i pribavljenih saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvole za tranzit predmeta naoružanja i vojne opreme ukoliko se obavlja kopnenim i/ili vodenim putem izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova po predhodno pribavljenim saglasnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, a ukoliko se tranzit obavlja vazdušnim putem, dozvole izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

____________
19 Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", br. 96/07 i 80/12)
20 U vreme postojanja državne zajednice SCG (31. mart 2005 - 5. jun 2006. godine) mišljenja su pribavljana od strane ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, odnosno Crne Gore, u zavisnosti od sedišta privrednog subjekta, podnosioca zahteva za izdavanje dozvole

2.1. Kriterijumi za izdavanje dozvole

Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene21 propisuje osam kriterijuma koji moraju da se razmotre i primene pre izdavanja dozvole. Ona je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export. Vlada Republike Srbije je 20. novembra 2008. godine usvojila zaključak o prihvatanju načela iz Kodeksa ponašanja Evropske unije.

Kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene su:

1. poštovanje međunarodnih obaveza, naročito sankcija koje je izglasao SB UN, međunarodnih sporazuma o neširenju naoružanja, kao i drugih međunarodnih obaveza,

2. poštovanje ljudskih prava u zemlji koja je konačno odredište,

3. unutrašnja situacija u zemlji koja je krajnje odredište izvoza, u funkciji postojanja zategnutosti ili oružanih sukoba,

4. održavanje regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti,

5. nacionalna bezbednost države, kao i bezbednost prijateljskih zemalja,

6. ponašanje zemlje - kupca u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno njen stav prema terorizmu, priroda njenih savezništava i poštovanje međunarodnog prava,

7. postojanje rizika da će predmet izvoza otići u druge ruke u zemlji - kupcu ili ponovo biti izvezen pod nepoželjnim uslovima i

8. kompatibilnost izvoza oružja sa tehničkom i ekonomskom sposobnošću zemlje primaoca, uzimajući u obzir poželjnost, da zemlje realizuju svoje legitimne bezbednosne i odbrambene potrebe uz najmanju moguću upotrebu ljudskih i ekonomskih resursa za nabavku oružja.

Prema EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja22 ukoliko zahtev sadrži elemente i podatke o kršenju prva 4 kriterijuma, zahtev za izdavanje dozvole se automatski odbija i o tome se obaveštavaju zemlje članice EU, a za kršenje kriterijuma 5-8 procenu vrše nadležne nacionalne institucije. Pravila su politički obavezujuća za države članice EU. Njihovom ugradnjom u nacionalno zakonodavstvo i doslednom primenom u proceduri izdavanja dozvola, Republika Srbija ispunjava zahteve EU za usklađivanje propisa u ovoj oblasti.

Prilikom razmatranja zahteva za izdavanje dozvole za izvoz, pored navedenih kriterijuma, uzimaju se u obzir i:

a) potencijalni efekti države na ekonomski, finansijski i komercijalni interes, uključujući i dugoročni interes u uspostavljanju stabilnih i demokratskih odnosa sa trgovinskim partnerima;

b) potencijalni efekti na odnose države sa zemljom u koju se vrši izvoz;

v) potencijalni efekti na transformaciju i oživljavanje namenske industrije i

g) potencijalni efekti na ukupni privredni razvoj države.

Ispunjenost kriterijuma procenjuju ministarstva koja su uključena u administrativnu proceduru izdavanja dozvole, svako prema svojoj nadležnosti, na osnovu kojih daju saglasnost odnosno mišljenje da li dozvolu treba izdati ili ne.

___________
21 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05
22 Ova pravila su usvojena u junu 1998. godine. Čine ih osam kriterijuma. Sve države članice EU složile su se da će primenjivati Pravila ponašanja po pitanju izvoza oružja prilikom razmatranja zahteva za izvoz robe iz usvojene Zajedničke liste vojne opreme EU. Pravila ponašanja takođe imaju za cilj da poboljšaju razmenu informacija između država članica i da doprinesu boljem razumevanju njihovih politika izvozne kontrole. U junu 2000. godine ova pravila su proširena i na robu dvostruke namene (Regulativa EK 1334) kada je poznato ili se sumnja da je krajnji korisnik ili krajnja upotreba te robe u vojne svrhe

2.2. Nadležne institucije u procesu izdavanja dozvole

Prema članu 9. Zakona, spoljna trgovina kontrolisanom robom, vrši se na osnovu dozvole koju izdaje nadležno ministarstvo. Shodno odredbama Zakona o ministarstvima dozvolu za obavljanje poslova spoljne trgovine kontrolisanom robom izdaje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Pre odlučivanja po zahtevu za izdavanje dozvole za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom, u smislu odredaba Zakona, nadležno ministarstvo razmatra kredibilitet podnosioca zahteva, kao i ekonomske i tehnološke aspekte podnetog zahteva.

Shodno odredbama Zakona, u postupku izdavanja dozvola učestvuju i: Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Oni, u okviru svojih nadležnosti, u postupku donošenja odluka o izdavanju dozvole za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, razmatraju zahtev, vrše proveru podataka navedenih u njemu i daju saglasnost odnosno mišljenje da li treba da se izda dozvola.

Uloga svakog ministarstva precizno je definisana čl. 21, 22. i 23. Zakona.

3. Nadzor i kontrola

Nadležno ministarstvo vrši nadzor i kontrolu obavljanja spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom u skladu sa odredbama Zakona, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom finansija - Uprava carina, organima bezbednosno-obaveštajnih službi i dr. Carinski organi, organi bezbednosno-obaveštajnih službi i inspekcijski organi, sprovode stalnu kontrolu u okviru zakonskih ovlašćenja, o čemu dostavljaju Izveštaj nadležnom ministarstvu23.

Carinsku kontrolu vrši Uprava carina i tromesečno obaveštava nadležno ministarstvo o realizaciji izdatih dozvola.

Na osnovu člana 38. Zakona, tokom vršenja carinske kontrole robe koja je predmet spoljne trgovine, carinski organi mogu, u okviru svojih nadležnosti, ograničiti, zaustaviti, oduzeti ili obustaviti transport kontrolisane robe, o čemu moraju da obaveste nadležno ministarstvo.

Obaveze carinskih organa u sprovođenju odredaba Zakona, propisane su Pravilnikom o obavezama carinskih organa u spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene24.

Na osnovu ovog pravilnika, carinski organi prilikom davanja odobrenja za stavljanje kontrolisane robe u odgovarajući carinski postupak, dužni su da utvrde da li je uz jedinstvenu carinsku ispravu priložena dozvola izdata od strane nadležnog ministarstva i da li podaci iz dozvole o obavljanju spoljne trgovine kontrolisanom robom odgovaraju podacima iz JCI i stvarnom stanju robe.

Takođe, carinski organi, prilikom davanja odobrenja za stavljanje robe u carinski postupak tranzita kontrolisane robe kopnenim i vodenim putem, dužni su da utvrde da li je uz JCI priloženo odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U slučaju tranzita kontrolisane robe vazdušnim putem, potrebno je odobrenje organa nadležnog za vazdušni saobraćaj.

Shodno članu 4. gore pomenutog pravilnika, carinski organi će privremeno zadržati kontrolisanu robu, ako utvrde:

- da uz JCI nije priložena odgovarajuća dozvola ili odobrenje;

- da podaci navedeni u JCI ne odgovaraju podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju;

- da stvarno stanje robe ne odgovara podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju.

O prekidu carinskog postupka i privremenom zadržavanju robe carinski organ je dužan da odmah obavesti nadležno ministarstvo, uz navođenje razloga zbog kojih je to učinjeno. Međutim, sama kontrola spoljnotrgovinskog prometa, tranzita i skladištenja kontrolisane robe, sprovodi se na način propisan Pravilnikom o načinu sprovođenja radnji i mera u postupku kontrole prihvaćene deklaracije25.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši kontrolu i nadzor prevoza i tranzita naoružanja i vojne opreme, oružja i municije i eksplozivnih materija, preko državne granice i na teritoriji Republike Srbije, u drumskom i železničkom saobraćaju, a u skladu sa odredbama sledećih zakonskih propisa:

- Zakon o zaštiti državne granice26;

- Zakon o oružju i municiji27;

- Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima28;

- Zakon o transportu opasnog tereta29;

- Zakon o železnici30;

- Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju31;

- Zakon o zaštiti životne sredine32.

Značajno je istaći, da lica (fizička i pravna) koja se bave spoljnom trgovinom, transportom ili tranzitom kontrolisane robe imaju Zakonom propisanu obavezu, da organima nadležnim za nadzor i kontrolu, omoguće uvid u svim fazama prometa, transporta, tranzita i skladištenja. U slučaju nestanka ili oštećenja robe, kod lica koje učestvuje u spoljnoj trgovini kontrolisanom robom, ili koje nabavlja i čuva tu robu, propisana je, obaveza prijavljivanja, oštećenja ili nestanka te robe nadležnom ministarstvu, u roku od 24 sata, od nestanka ili oštećenja. Lice, koje obavlja spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe (uvoznik, izvoznik, posrednik, vlasnik ili drugi korisnik), dužno je da obavezno čuva dokumentaciju o prometu ovom robom, najmanje deset godina.

U nadležnom ministarstvu, shodno odredbama Zakona, formirana je računarska baza podataka koja se, upotrebom odgovarajuće namenski projektovane višekorisničke računarske programske aplikacije, redovno ažurira. Navedena baza podataka je tako projektovana da obuhvata sve podatke značajne za sistem izvozno-uvozne kontrole spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe i to u obimu i obliku koji zahteva izveštavanje po definisanim nacionalnim i regionalnim godišnjim izveštajima kao i izveštajem UN o prometu malog i lakog i konvencionalnog naoružanja.

_____________
23 Ako je predmet izvoza jedna od pet kategorija naoružanja (tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljerija kalibra 75 mm, borbeni avioni, jurišni helikopteri) koja je bila na upotrebi u Ministarstvu odbrane, inspekciju izvoza imaju pravo da izvrše i predstavnici Strana u Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja u skladu sa Članom IV Aneksa 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma
24 "Službeni glasnik RS", broj 67/05
25 "Službeni glasnik RS", br. 53/04 i 95/07
26 "Službeni glasnik RS", broj 97/08.
27 "Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05, 101/05 - dr. zakon i 27/11 - US
28 "Službeni glasnik SRS", br. 44/77, 45/85 i 18/89 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94 i 101/05 - dr. zakon
29 "Službeni glasnik RS", broj 88/10
30 "Službeni glasnik RS", broj 18/05
31 "Službeni glasnik RS", br. 46/95, 66/01, 61/05, 91/05, 62/06 i 31/11
32 "Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon, 72/09 - dr. zakon i 43/11 - US

IV REPUBLIKA SRBIJA U MEĐUNARODNOM SISTEMU IZVOZNE KONTROLE

U procesu podizanja državnih kapaciteta za što efikasnije sprovođenje sistema izvozne kontrole, donošenja i primenu propisa u ovoj oblasti, tokom prethodnih godina se odvijala izuzetno uspešna međunarodna saradnja.

1. Međunarodna saradnja u toku 2012. godine

U organizaciji i uz finansijsku podršku ministarstava Vlade SAD (Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva trgovine, Ministarstva energetike), Evropske unije (EU), Nemačke (BAFA), UNDPSEESAC, instituta SIPRI i drugih, tokom 2011. godine je organizovano učešće predstavnika nadležnih institucija Republike Srbije na brojnim seminarima i radionicama u zemlji i inostranstvu:

1.

Učešće na regionalnoj konferenciji o brokeringu u organizaciji Vlade SAD (EXBS Program), Zagreb, januar 2012. godine;

2.

Seminar o primeni dodatnog Protokola u organizaciji Ministarstva energetike SAD, Beograd, februar 2012. godine;

3.

Bilateralni sastanak sa predstavnicima NSG ("Troika"), povodom zahteva Republike Srbije za prijem, Beč, mart 2012. godine;

4.

Učešće na regionalnom seminaru o razmeni informacija u izvozu naoružanja, u organizaciji SEESAC - Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu, Sarajevo - Jahorina, mart 2012. godine;

5.

Učešće na regionalnom sastanku u vezi sa korišćenjem sredstava Eu fondova na planu unapređenja sistema kontrole izvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene, Brisel, mart 2012. godine;

6.

Politički dijalog predstavnika Republike Srbije i COARM-a, Beograd, april 2012. godine;

7.

Učešće na plenarnom zasedanju Vasenarskog aranžmana za države nečlanice, Beč, jun 2012. godine;

8.

Bilateralni sastanak sa predstavnicima Vasenarskog aranžmana u vezi sa napretkom Srbije u oblasti izvozne kontrole, Beograd, oktobar 2012. godine;

9.

Seminar o Dodatnom protokolu u organizaciji Ministarstva energetike SAD, Beograd, novembra 2012. godine.

10.

Učešće na seminaru za primenu Dodatnog protokola u organizaciji IAEA i SAD (DOE), Beograd, januar 2012. godine

11.

Učešće na Jedanaestom regionalnom sastanku predstavnika Nacionalnih tela za primenu Konvencije o zabrani hemijskog oružja (Chemical Weapons Convention - CWC) država članica Istočne Evrope u Varšavi je u periodu maj 2012. godine. Sastanak je održan u organizaciji i pod pokroviteljstvom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) iz Haga i Vlade Poljske.

12.

Obuka za identifikaciju robe po Dodatnom protokolu (APCIT), oktobar - novembar 2012. godine, Beograd, u organizaciji Ministarstva energetike SAD, Međunarodne agencije za atomsku energiju, Evropske komisije i Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost RS.

13.

Radionica nacionalnog HBRN tima na temu Metodologije za procenu HBRN potreba u organizaciji UNICRI (UN), Beograd, novembar 2012. godine

14.

Učešće u radionici za primenu evropskog režima kontrole robe dvostruke namene, pod nazivom "Tehnička pitanja i razmena iskustava iz prakse pri implementaciji kontrolne liste EU za izvoz robe dvostruke namene", u organizaciji Evropske komisije (Joint Research Centre - JRC), u periodu novembra 2012. godine

15.

Učestvovanje na Radionici za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu strategije kontrole streljačkog i lakog oružja u Republici Srbiji mart 2012. godine, u organizaciji SEESAC - Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu u Beogradu.

16.

Učestvovanje na Sedmom regionalnom seminaru o razmeni informacija o izvozu naoružanja 2012. godine, u organizaciji SEESAC - Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu u Beogradu.

17.

Učešće na Regionalnom seminaru za širi region Evrope u cilju promocije i podrške ciljevima diplomatske konferencije za usvajanje Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT), Beograd, april 2012. godine.

18.

Učešće na Osmom regionalnom seminaru o razmeni informacija u izvozu naoružanja, novembra 2012. godine, Tirana, Albanija, u organizaciji SEESAC - Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu u Beogradu.

2. Dalje aktivnosti

U cilju daljeg unapređenja izvozne kontrole neophodna je i u narednom periodu pomoć međunarodne zajednice i intenziviranje međuresorske saradnje svih institucija u primeni propisa iz ove oblasti, kao i edukacija predstavnika privrede.

Za dalje unapređenje sistema izvozno-uvozne kontrole potrebno je:

- potpuno usaglašavanje domaćih propisa sa propisima EU,

- intenziviranje aktivnosti za pristupanje međunarodnim sporazumima i kontrolnim režimima u ovoj oblasti,

- pomoć u daljem ažuriranju Nacionalnih kontrolnih lista, odnosno njihovo usklađivanje sa listama EU,

- nastavak uspešnog izvršavanja preuzetih obaveza koje proističu iz članstva Republike Srbije u UN, kao i brojnih međunarodnih rezolucija, preporuka i drugih dokumenata na planu sprečavanja proliferacije oružja za masovno uništavanje i borbe protiv terorizma,

- jačanje regionalne saradnje,

- nastavak učešća u projektima EU,

- održavanje seminara i edukacije domaće privrede na planu podizanja svesti o neophodnosti efikasne izvozne kontrole,

- jačanje uzajamne saradnje sa drugim organima i organizacijama u Republici Srbiji radi unapređenja sistema izvozne kontrole.

V STATISTIČKI PREGLED

Odeljak 1:
SPISAK LICA KOJA SU REGISTROVANA ZA SPOLJNOTRGOVINSKI PROMET NAORUŽANJA, VOJNE OPREME I ROBE DVOSTRUKE NAMENE U 2012. GODINI.

Ovu izveštajnu godinu, pored novoupisanih lica, s aspekta registracije privrednih subjekata karakteriše i ponovni upis, odnosno preregistracija lica upisanih tokom 2007. godine (sukcesivno u zavisnosti od datuma upisa i proteka zakonom propisanog roka važenja rešenja na osnovu kojih su upisani u Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom - pet (5) godina od dana donošenja rešenja). Polazeći od ove činjenice, u 2012. godini, u pomenuti registar upisan je 31 novi privredni subjekat, a preregistrovano devet (9).

Prema pravnoj formi, u broju upisanih i preregistrovanih u 2012. godini, dominiraju društva sa ograničenom odgovornošću (37 lica), što čini 92,5% upisanih, dok je broj akcionarskih društava i preduzetnika značajno manji, sa procentualnim učešćem od 5%, odnosno 2,5%.

Analizirajući oblik vlasništva kapitala registrovanih i preregistrovanih privrednih subjekata, na dan 31. decembra 2012. godine, preovlađuje privatna vlasnička struktura sa 90%, dok je 10% u mešovitom (državnoprivatnom) vlasništvu.

Prema poreklu osnivačkog kapitala upisanih i preregistrovanih lica u Registar, na dan 31. decembra 2012. godine, preovlađuje domaći kapital sa 72,5%, strani sa 7,5%, a učešće mešovitog kapitala iznosi 20%.

Polazeći od kriterijuma utvrđenih Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06 i 111/09), u Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom u izveštajnoj godini, upisano je pet (5) velikih, četiri (4) srednja i 31 mali privredni subjekat. Njihovi procentualni udeli u ukupnom broju upisanih i preregistrovanih su: 12,5% velikih, 10% srednjih i 77,5% malih.

Tabela br. 1: Rešenja o upisu prema vrsti kontrolisane robe

Vrsta kontrolisane robe

Broj izdatih rešenja u 2012. god.

%

Naoružanje i vojna oprema

/

/

Roba dvostruke namene

9

22,5

Naoružanje, vojna oprema i roba dvostruke namene

31

77,5

Ukupno:

40

100

Izvor: Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom

Odeljak 2:
PODACI O IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

Za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2012. godini je izdato 366 dozvola, u ukupnoj vrednosti od 460,03 mil. USD. U odnosu na 2011. godinu povećan je broj ukupno izdatih dozvola za oko 12,96% i ukupna vrednost izdatih dozvola je povećana za 90,68 mil. USD (oko 24,55%).

NVO su izvezeni kupcima u 61 zemlju, što u odnosu na 2011. godinu znači da je tržište smanjeno za pet (5) zemalja. Posrednici u trgovini su učestvovali kod izvoza oružja i vojne opreme u 28 zemalja (odnosno skoro svaka druga destinacija nije predstavljala i zemlju krajnjeg korisnika).

Prema broju izdatih dozvola, najatraktivnije su sledeće destinacije: Bugarska (43), SAD (31), Crna Gora (25), Bosna i Hercegovina (18), Rumunija (16) i Azerbejdžan (15). Za ovih 6 destinacija u 2012. godini je izdato 148 dozvola što čini 40,44% od ukupnog broja izdatih dozvola za izvoz NVO.

U periodu 2005-2012. godine33 izdato je ukupno 2.687 dozvola za izvoz NVO. Broj izdatih dozvola u 2012. godini je nešto ispod nivoa godišnjih proseka u proteklom periodu (384). Videti Grafikon broj 1.

Vrednosno gledano, najznačajnije izvozne destinacije su bile: SAD (176,27 mil. USD), Irak (41,9 mil. USD), Kenija (29,36 mil. USD), Bugarska (27,91 mil. USD), Alžir (23,58 mil. USD), Bangladeš (21,31 mil. USD), Belgija (17,26 mil. USD), Azerbejdžan (14,21 mil. USD) i Italija (11,43 mil. USD).

Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova izvoza, prema izdatim dozvolama izvoznicima za prvih devet (9) destinacija iznosi oko 363,23 mil. USD što čini 78,96% od ukupne vrednosti izdatih dozvola NVO u 2012. godini. Vrednost izdatih dozvola za sve ostale destinacije izvoza iznosi oko 96,8 mil. USD što čini oko 21,04% od ukupne vrednosti izdatih dozvola NVO u 2012. godini.

Najvažnija izvozna destinacija vrednosno gledano prema izdatim dozvolama su Sjedinjene Američke Države. Prema vrednosti izdatih dozvola, izvoz na tu destinaciju čini 38,32% od ukupne vrednosti izdatih dozvola za izvoz Republike Srbije. Najvažnija izvozna destinacija gledano prema broju izdatih dozvola je Bugarska. Prema vrednosti izdatih dozvola, izvoz na tu destinaciju čini 6,07% od ukupnog ugovorenog izvoza NVO Republike Srbije. Videti Grafikon broj 6.

U periodu 2005-2012. godine ukupna vrednost izdatih dozvola za izvoz NVO iznosi 3.457,75 mil. USD. Vrednost izdatih dozvola za izvoz NVO u 2012. godini je nešto ispod nivoa godišnjih proseka u proteklom periodu (494 mil. USD). Videti Grafikon broj 2.

____________
33 Nadležnost u sprovođenju kontrole spoljne trgovine naoružanja i vojne opreme je marta 2005. godine prebačena sa vojnog (Ministarstvo odbrane) na civilni organ uprave (tadašnje Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose SCG) od kada se vodi evidencija i baza podataka o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama i Vlada usvaja godišnji izveštaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa u skladu sa čl. 28. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene ("Službeni list SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka).

Odeljak 3:
PODACI O IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

Za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2012. godini je izdata 151 dozvola, u ukupnoj vrednosti od 43,17 mil. USD. U odnosu na 2011. godinu povećan je broj ukupno izdatih dozvola za oko 2,03%, a ukupna vrednost izdatih dozvola je smanjena za 12,49 mil. USD (oko 22,44%).

Izdate su dozvole za uvoz iz 34 zemlje, što u odnosu na 2011. godinu znači povećanje za pet (5) destinacija (oko 17,24%), a zemlje posrednici pri uvozu su učestvovali sa 17 destinacija (svaka druga destinacija nije predstavljala i zemlju proizvođača odnosno porekla).

Najveći broj izdatih dozvola u 2012. godini se odnosio na uvoz iz: Bosne i Hercegovine (23), Austrije (14), SAD (13), Nemačke (11) i Češke Republike (10). Broj uvoznih dozvola, izdatih za gore navedenih pet (5) zemalja, iznosi 71, što čini 47,02% od ukupno izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

U periodu 2005-2012. godine34 izdato je ukupno 1.103 dozvole za uvoz NVO. Broj izdatih dozvola u 2012. godini je nešto ispod nivoa godišnjih proseka u proteklom periodu (157). Videti Grafikon broj 1.

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su: Bosna i Hercegovina (8,58 mil. USD), Slovačka (5,44 mil. USD), Češka Republika (4,44 mil. USD), Bugarska (3,72 mil. USD), SAD (3,43 mil. USD), Kipar (3,22 mil. USD), Ruska Federacija (2,91 mil. USD), Nemačka (2,07 mil. USD) i Crna Gora (1,32 mil. USD). Uvoz sa svih ostalih destinacija iznosi 8,04 mil. USD ili oko 19% od ukupne vrednosti izdatih uvoznih dozvola.

Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova uvoza, prema izdatim dozvolama za prvih devet (9) destinacija iznosi 35,13 mil. USD, što čini oko 81,37% vrednosti svih izdatih dozvola i takođe pokazuje koncentraciju uvoza (iz tri zemlje). Posmatrajući ukupnu vrednost izdatih dozvola za uvoz NVO, najvažnija uvozna destinacija je Bosna i Hercegovina. Ugovoreni uvoz iz Bosne i Hercegovine čini oko 19,88%, iz Slovačke oko 12,6% i iz Češke Republike oko 10,28%. Videti Grafikon broj 5.

____________
34 Nadležnost u sprovođenju kontrole spoljne trgovine naoružanja i vojne opreme je marta 2005. godine prebačena sa vojnog (Ministarstvo odbrane) na civilni organ uprave (tadašnje Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose SCG) od kada se vodi evidencija i baza podataka o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama i Vlada usvaja godišnji izveštaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa u skladu sa čl. 28. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene ("Službeni list SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka).

Odeljak 4:
PODACI O IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Za izvoz robe dvostruke namene u 2012. godini je izdato devet (9) dozvola, u vrednosti od ukupno 4,18 mil. USD. U odnosu na 2011. godinu povećan je broj ukupno izdatih dozvola za 80% i ukupna vrednost izdatih dozvola je veća za 3,14 mil. USD (oko 301,92%).

Izdate su dozvole za izvoz robe dvostruke namene u pet (5) zemalja, što u odnosu na 2011. godinu znači da je tržište povećano za jednu zemlju. Izvozne dozvole su izdate za sledeće destinacije: Bosna i Hercegovina (5), Bugarska (1), Mađarska (1), Maršalska Ostrva (1) i Crna Gora (1). Posrednici u trgovini su učestvovali kod izvoza robe dvostruke namene u jednu zemlju (odnosno jedna od pet destinacija nije predstavljala i zemlju krajnjeg korisnika).

Najvažnija izvozna destinacija gledano prema vrednosti izdatih dozvola su Maršalska Ostrva. Najveća vrednost izdate dozvole za izvoz RDN u iznosu od 3,39 mil. USD čini oko 81% ukupne vrednosti izdatih dozvola za izvoz RDN Republike Srbije dok vrednost izdatih izvoznih dozvola u ostale četiri (4) zemlje čini 19%. Videti Grafikon broj 8.

Najvažnija izvozna destinacija gledano prema broju izdatih dozvola je Bosna i Hercegovina. Prema vrednosti izdatih dozvola (0,14 mil. USD), izvoz na tu destinaciju čini 3,35% od ukupnog ugovorenog izvoza RDN Republike Srbije.

Odeljak 5:
PODACI O IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Za uvoz robe dvostruke namene u 2012. godini je izdato ukupno 125 dozvola, u vrednosti od ukupno 23,90 mil. USD. U odnosu na 2011. godinu povećan je broj ukupno izdatih dozvola za oko 66,67% i ukupna vrednost izdatih dozvola je veća za 17,48 mil. USD (oko 272,27%).

Izdate su dozvole za uvoz sa 20 destinacija, što u odnosu na 2011. godinu znači povećanje za pet (5) destinacija (oko 33,33%), a posrednici su učestvovali pri uvozu sa 14 destinacija, što znači da je uvoz RDN uglavnom ugovoren sa zemljama koje nisu i zemlje porekla odnosno proizvođača RDN.

Najveći broj izdatih dozvola se odnosio na dozvole za uvoz sa sledećih destinacija: SAD (51), Nemačka (20) i Bosna i Hercegovina (12). Broj uvoznih dozvola, izdatih za gore navedene tri (3) zemlje, iznosi 83, što čini 66,4% od ukupnog broja izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su bile: Bugarska (15,13 mil. USD, odnosno oko 63%), Bosna i Hercegovina (2,58 mil. USD, odnosno oko 11%), Slovenija (1,65 mil. USD, odnosno 7%) i Singapur (1,61 mil. USD, odnosno 7%), što ukupno iznosi 20,97 mil. USD i čini oko 87,74% vrednosti svih izdatih dozvola, dok vrednost dozvola izdatih za uvoz sa ostalih 16 destinacija čini oko 12%. Videti Grafikon broj 7.

Odeljak 6:
PODACI O REALIZACIJI IZVOZA PO IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

U ovom odeljku je prikazana realizacija izvoza po dozvolama izdatim za izvoz NVO u 2012. godini (videti odeljak 2) i realizacija dozvola koje su izdate u 2011. godini sa rokom važenja u 2012. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Ukupna realizacija izvoza NVO je iznosila oko 153,69 mil. USD. Posmatrajući vrednost izdatih dozvola, realizacija izvoza u 2012. godini iznosi oko 33,41%. U odnosu na 2011. godinu smanjena je vrednost izvoza za 10,33 mil. USD (oko 6,3%) i smanjen je procenat realizacije izdatih dozvola sa 44% na 33,41%.

Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom u: SAD (35,87 mil. USD, odnosno oko 23,34%), Irak (26,97 mil. USD, odnosno oko 17,55%), Alžir (10,67 mil. USD, odnosno oko 6,94%), Ujedinjene Arapske Emirate (9,49 mil. USD, odnosno 6,17%), i Keniju (6,72 mil. USD, odnosno oko 4,37%). Izvoz NVO u ovih pet zemalja iznosi 89,72 mil. USD, što čini oko 58,38% od ukupne realizacije izvoza NVO u 2012. godini.

Odeljak 7:
PODACI O REALIZACIJI UVOZA PO IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA NVO, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

U ovom odeljku je prikazana realizacija uvoza po dozvolama izdatim za uvoz NVO u 2012. godini (videti odeljak 3) i realizacija dozvola koje su izdate u 2011. godini sa rokom važenja u 2012. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Ukupna realizacija uvoza NVO je iznosila oko 8,48 mil. USD. Posmatrajući vrednost izdatih dozvola, realizacija uvoza u 2012. godini iznosi oko 19,64%. U odnosu na 2011. godinu smanjena je vrednost uvoza za 23,7 mil. USD (oko 73,65%) i smanjen procenat realizacije izdatih dozvola sa oko 57,8% na oko 19,64%.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza NVO u 2012. godini je ostvarena uvozom iz: Bosne i Hercegovine (1,97 mil. USD, što čini oko 23,23% od ukupnog uvoza), Francuske (1,12 mil. USD, što čini oko 13,21% od ukupnog uvoza), Turska (0,97 mil. USD, što čini oko 11,44% od ukupnog uvoza), Crna Gora (0,76 mil. USD, što čini oko 8,96% od ukupnog uvoza) i Češka Republika (0,70 mil. USD, što čini oko 8,25% od ukupnog uvoza).

Odeljak 8:
PODACI O REALIZACIJI IZVOZA PO IZDATIM IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

U ovom odeljku je prikazana realizacija izvoza po dozvolama izdatim za izvoz RDN u 2012. godini (videti odeljak 4) i realizacija dozvola koje su izdate u 2011. godini sa rokom važenja u 2012. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Realizacija izvoza po izdatim dozvolama za izvoz RDN, u 2012. godini je iznosila 3,5 mil. USD, što iznosi oko 83,73% odobrenog izvoza od ukupno 4,18 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom na Maršalska Ostrva (3,39 mil. USD) što čini oko 81,10% od ukupne realizacije izvoza robe dvostruke namene u 2012. godini.

Odeljak 9:
PODACI O REALIZACIJI UVOZA PO IZDATIM UVOZNIM DOZVOLAMA ZA RDN, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

U ovom odeljku je prikazana realizacija uvoza po dozvolama izdatim za uvoz RDN u 2012. godini (videti odeljak 5) i realizacija dozvola koje su izdate u 2011. godini sa rokom važenja u 2012. godini, a nisu realizovane ili su delimično realizovane u godini izdavanja.

Realizacija uvoza po izdatim dozvolama za uvoz RDN, u 2012. godini je iznosila 5,48 mil. USD, što iznosi oko 22,93% odobrenog uvoza od ukupno 23,90 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza RDN u 2012. godini je ostvarena uvozom iz: Slovenije (1,66 mil. USD, odnosno 30,57%), Švedske (0,81 mil. USD, odnosno 14,92%) i Singapura (0,69 mil. USD, odnosno 12,71%). Od ukupne vrednosti realizovanog uvoza RDN u 2012. godini realizovani uvoz sa pomenute tri destinacije iznosi 3,16 mil. USD, odnosno 57,66%.

Odeljak 10:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA IZVOZ NVO, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

Nije bilo odbijenih zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2012. godini.

Odeljak 11:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA UVOZ NVO, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL NVO

Nije bilo odbijenih zahteva za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2012. godini.

Odeljak 12:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA IZVOZ RDN, PREMA DESTINACIJI IZVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva za izvoz robe dvostruke namene u 2012. godini.

Odeljak 13:
PODACI O ODBIJENIM ZAHTEVIMA ZA UVOZ RDN, PREMA DESTINACIJI UVOZA, RAZVRSTANO PREMA NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva za uvoz robe dvostruke namene u 2012. godini.

VI PRILOZI

 

Prilog 1:

NACIONALNE KONTROLNE LISTE - strukturni pregled

 

Prilog 1.1:

IZVOD IZ NACIONALNE KONTROLNE LISTE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

1. Oružje glatke cevi kalibra manjeg od 20 mm, ostalo naoružanje i automatsko oružje kalibra 14,5 mm ili manjeg i pribor te za njih specijalno projektovane komponente

2. Oružja glatke cevi kalibra 20 mm ili većeg, ostala oružja ili naoružanje kalibra većeg od 14,5 mm, bacači i pribor i za njih specijalno projektovane komponente

3. Municija i upaljači za municiju i za njih specijalno projektovane komponente

4. Bombe, torpeda, rakete, projektili, ostale eksplozivne naprave i punjenja kao i pripadajuća oprema i pribor, specijalno projektovana za vojnu upotrebu kao i komponente specijalno projektovane za gore navedeno

5. Upravljanje vatrom i odgovarajuća oprema za uzbunjivanje i upozoravanje, kao i srodni sistemi, oprema za testiranje, zahvatanje i zaključavanje cilja i protivmere, kako sledi, specijalno projektovana za vojnu upotrebu, i komponente i pribor specijalno projektovani za gore navedeno

6. Kopnena vozila i komponente

7. Hemijski i biološki toksični agensi, "agensi za suzbijanje nemira", radioaktivni

8. "Eksplozivne materije" i odgovarajuće supstance

9. Ratni brodovi i borbena plovna sredstva (površinska ili podvodna), specijalna mornarička oprema i pribor, komponente i druga površinska plovila

10. "Vazduhoplovi", "letelice lakše od vazduha", bespilotne letelice, vazduhoplovni motori i vazduhoplovna oprema, oprema i komponente koje se na to odnose, specijalno projektovane ili modifikovane za vojnu upotrebu

11. Elektronska oprema koja se ne kontroliše ni po jednoj drugoj osnovi na ovoj NKL NVO, i za nju specijalno projektovane komponente

12. Sistemi oružja s velikom kinetičkom energijom i pripadajuća oprema kao i za njih specijalno projektovane komponente

13. Oklopna ili zaštitna oprema i konstrukcije i komponente

14. Specijalizovana oprema za vojnu obuku ili simulirane vojne scenarije, simulatori specijalno projektovani za obuku za korišćenje bilo koje vrste vatrenog oružja ili naoružanja koje kontrolišu tač. 1. ili 2. i za to specijalno projektovane komponente i pribor

15. Oprema za prikaz slike ili za protivmere specijalno projektovana za vojnu upotrebu i za to specijalno projektovane komponente i pribor

16. Otkivci, odlivci i ostali nedovršeni proizvodi, specijalno projektovani za proizvode koji podležu kontroli po tač. 1. do 4. i tač. 6, 9, 10, 12. ili 19.

17. Raznovrsna oprema, materijali i "biblioteke" i za to specijalno projektovane komponente

18. Oprema za izradu proizvoda navedenih na ovoj Listi

19. Sistemi naoružanja usmerene energije (DEW), s tim povezana oprema ili oprema za protivmere i test modeli i za njih specijalno projektovane komponente

20. Kriogenička i "superprovodljiva" oprema i komponente specijalno projektovane za nju

21. "Softver"

22. "Tehnologija"

23. Bezbednosno-policijska oprema - koja uključuje opremu koja nije pomenuta u NKL NVO, a koristi se u policijske svrhe npr. električne palice, tejzeri i slično.

Prilog 1.2:

STRUKTURA LISTE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

Tehničke kategorije:

0 - Nuklearni materijali, postrojenja i oprema

1 - Specijalni materijali i oprema koja se odnosi na njih

2 - Obrada materijala

3 - Elektronika

4 - Računari

5 - Telekomunikacije i "zaštita informacija"

6 - Senzori i laseri

7 - Navigacija i avionska elektronika

8 - Pomorstvo

9 - Vazdušni i svemirski prostor i pogonski sistemi

Grupe:

A - Sistemi, oprema i komponente

B - Oprema za testiranje proveru i proizvodnju

C - Materijali

D - Softver

E - Tehnologija

Multilateralne i unilateralne kontrole:

000-099 - Vasenarski sporazum

100-199 - Režim kontrole tehnologije projektila

200-299 - Grupa nuklearnih snabdevača

300-399 - Australijska grupa

400-499 - Konvencija o hemijskom oružju

500-599 - Rezervisano

600-699 - Rezervisano

700-799 - Rezervisano

800-899 - Rezervisano

900-999 - Unilateralne kontrole

Na primer, oznaka za merače gravitacije (gravimetri) u Kontrolnoj listi roba EU je 6A007.

Znači, da gravimetri pripadaju tehničkoj kategoriji 6 - Senzori i laseri, grupi A - Sistemi, oprema i delovi i da se nalazi pod kontrolom Vasenarskog sporazuma.

Prilog 2:

GRAFIKONI - GRAFIČKI PREGLED SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA

Grafikon br. 1: Broj izdatih dozvola za NVO

godina

uvoz

izvoz

2005*

59

274

2006

100

300

2007

135

372

2008

176

343

2009

182

360

2010

152

348

2011

148

324

2012

151

366

 

Grafikon br. 2: Vrednost izdatih dozvola za NVO [mil. USD]

godina

uvoz

izvoz

2005*

4,93

176,45

2006

12,52

346,33

2007

57,60

300,00

2008

129,18

580,69

2009

111,26

467,02

2010

79,65

757,88

2011

55,66

369,35

2012

43,17

460,03

 

 

Grafikon br. 3: Broj izdatih dozvola za RDN

godina

uvoz

izvoz

2005

10

0

2006

9

1

2007

13

1

2008

27

0

2009

33

1

2010

79

7

2011

75

5

2012

125

9

 

Grafikon br. 4: Vrednost izdatih dozvola za RDN [mil. USD]

godina

uvoz

izvoz

2005

0,223

0

2006

0,288

0,092

2007

0,81

0,061

2008

3,68

0

2009

5,24

0,57

2010

34,93

0,3

2011

6,42

1,04

2012

23,90

4,18

 

Grafikon br. 5: "Najveće" UVOZ-ne destinacije NVO

Destinacija
UVOZA

Vrednost
izdatih dozvola
[USD]

%

BiH

8.578.124,69

20

Slovačka

5.440.805,78

13

Češka

4.442.012,07

10

Bugarska

3.718.301,88

9

SAD

3.433.501,05

8

Kipar

3.221.445,00

7

Ruska Federacija

2.911.224,53

7

Nemačka

2.070.175,21

5

Crna Gora

1.318.101,63

3

Sve OSTALE

8.039.770,45

19

Ukupno

43.173.462,30

100

   

Grafikon br. 6: "Najveće" IZVOZ-ne destinacije NVO

 

Destinacija
IZVOZA

Vrednost
izdatih dozvola
[USD]

%

SAD

176.272.228,80

38

Irak

41.897.569,64

9

Kenija

29.355.248,04

6

Bugarska

27.907.710,38

6

Alžir

23.584.833,20

5

Bangladeš

21.307.734,77

5

Belgija

17.259.252,90

4

Azerbejdžan

14.212.306,45

3

Italija

11.428.211,26

2

Sve OSTALE

96.801.880,92

21

Ukupno

460.026.976,36

100

   

Grafikon br. 7: "Najveće" UVOZ-ne destinacije RDN

 

 

Destinacija UVOZA

Vrednost izdatih dozvola [USD]

%

1

Bugarska

15.134.359,34

63

2

BiH

2.575.200,64

11

3

Slovenija

1.653.826,38

7

4

Singapur

1.605.261,89

7

5

Švedska

812.545,07

3

 

Sve OSTALE

2.114.006,34

9

 

Ukupno

23.895.199,65

100,00

 

 

 

 

   

Grafikon br. 8: "Najveće" IZVOZ-ne destinacije RDN

 

 

Destinacija IZVOZA

Vrednost izdatih dozvola [USD]

%

1

Maršalska Ostrva

3.389.790,11

81

2

Mađarska

574.026,28

14

3

BiH

138.406,31

3

4

Bugarska

79.176,04

2

5

Crna Gora

349,93

0,01

Ukupno

4.181.748,66

100

 

Prilog 3:

ODELJCI - TABELARNI PREGLED SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA

 

Odeljak 1

SPISAK LICA
KOJA SU REGISTROVANA ZA SPOLJNOTRGOVINSKI PROMET NAORUŽANJA, VOJNE OPREME I ROBE DVOSTRUKE NAMENE U 2012. GODINI

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

1.

ENERGODINAMIKA DOO

NOVI SAD

2.

AZIMUTH DPS DOO

BEOGRAD

3.

ORTEX URO GROUP DOO

KRUŠEVAC

4.

UNIMET DOO

KAĆ

5.

BATAS INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

6.

DAT-CON DOO

BEOGRAD

7.

PNEUMATIK-FLEX DOO

NOVA PAZOVA

8.

E-SMART SYSTEMS DOO

BEOGRAD

9.

ADVERTOUT DOO

BEOGRAD

10.

APS AVIATION PARTS SERVICE DOO

BEOGRAD

11.

CHEMICAL AGROSAVA DOO

BEOGRAD

12.

P.E.C.S. DOO

BEOGRAD

13.

INFO TEAM DOO

BEOGRAD

14.

DIGITRON IST DOO

BEOGRAD

15.

INTER DIL DOO

BEOGRAD

16.

INEKS-MORAVA DOO

GADŽIN HAN

17.

TSV BRAVE DOO

BEOGRAD

18.

AUTO INPORT DOO

GORNJI MILANOVAC

19.

BALKAN NOVOTEH DOO

NOVI SAD

20.

CORS COMPUTERS DOO

BEOGRAD

21.

AVIONICS & TELECOMMUNICATION SERVICES DOO

BEOGRAD

22.

MUEHLBAUER TECHNOLOGIES DOO

STARA PAZOVA

23.

NISAR SAMOSTALNA RADNJA ZA TRGOVINU NA VELIKO I TRGOVINU U TRANZITU STEVANOVIĆ TIHOMIR PR

ZRENJANIN

24.

YUGIT DEFENCE DOO

BEOGRAD

25.

PHOTON OPTRONICS DOO

NIŠ

26.

NAFTAGAS-NAFTNI SERVISI DOO

NOVI SAD

27.

BEXING DOO

BEOGRAD

28.

NIS AD

NOVI SAD

29.

VLATACOM DOO

BEOGRAD

30.

GRAFOCARD DOO

BEOGRAD

31.

VST HEMOVET DOO

NOVI SAD

 

Odeljak 1.1

SPISAK LICA
KOJA SU REGISTROVANA ZA SPOLJNOTRGOVINSKI PROMET NAORUŽANJA, VOJNE OPREME I ROBE DVOSTRUKE NAMENE NA DAN 31. DECEMBRA 2012. GODINE

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

1.

JUGOIMPORT-SDPR JP

BEOGRAD

2.

ZASTAVA ORUŽJE AD

KRAGUJEVAC

3.

METEOR-STILL DOO

KRAGUJEVAC

4.

KRUŠIK AD

VALJEVO

5.

KOMPANIJA INTERNATIONAL CG DP - u restrukturiranju

BEOGRAD

6.

MILAN BLAGOJEVIĆ-NAMENSKA AD

LUČANI

7.

PROIZVODNJA MILE DRAGIĆ DOO

ZRENJANIN

8.

BETRAM EKSPORT-IMPORT DOO

BEOGRAD

9.

KIPAL EXPORT DOO

BEOGRAD

10.

MIKRO DOO

BEOGRAD

11.

BELOM DOO

BEOGRAD

12.

PRVA ISKRA NAMENSKA PROIZVODNJA AD

BARIČ

13.

PRVI PARTIZAN AD

UŽICE

14.

COFIS DOO EXPORT- IMPORT

BEOGRAD

15.

PMC INŽENJERING DOO

BEOGRAD

16.

REMONT-REMPROM DOO

ČAČAK

17.

BULLET DOO

BEOGRAD

18.

SLOBODA AD

ČAČAK

19.

ATOM ELECTRONIC DOO

BEOGRAD

20.

ACORDA INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

21.

TRAYAL KORPORACIJA AD

KRUŠEVAC

22.

YUGIT COMPANY DOO

BEOGRAD

23.

ASTRA ITB DOO

BEOGRAD

24.

J.N.J EXPORT-IMPORT DOO

BEOGRAD

25.

ELEKTRO INTEREX DOO

BEOGRAD

26.

PATRIMONS DOO

BEOGRAD

27.

METEL DOO

NOVI SAD

28.

GIM DOO

BEOGRAD

29.

CAN-YU DOO

BEOGRAD

30.

ČAJAVEC DOO

BEOGRAD

31.

DDA-KOMERC DOO

LESKOVAC

32.

JUGOHEMIJA AD

BEOGRAD

33.

TENEX & BOLDRINI DOO

SUBOTICA

34.

ORAO DOO

BEOGRAD

35.

TROFEJ COMERCE DOO

BEOGRAD

36.

SR ALEKS ARMOR NENAD ČAKIĆ
PREDUZETNIK

BEOGRAD,
Mali Popović

37.

LIVNICA PRECIZNIH ODLIVAKA DOO

ADA

38.

UNI GLOBAL DOO

BEOGRAD

39.

CALYPSO GROUP DOO

BEOGRAD

40.

G2 MITČHELL ARMS DOO

BEOGRAD

41.

RTC DOO

BEOGRAD

42.

BAPS DOO

ZRENJANIN

43.

MAG ETROL DOO

BEOGRAD

44.

CAPRIOLO DOO

BAČKA TOPOLA

45.

JOMIL DOO

BEOGRAD, Baćevac

46.

DOO HUBERTUS PO

ADA

47.

SAVIHEM

BEOGRAD

48.

SSB International Inter Trade DOO

BEOGRAD

49.

GROF MBM DOO

PETROVAC NA MLAVI

50.

VIZUS DOO

BEOGRAD

51.

SNAJPER DOO

BEOGRAD

52.

METALIJA Export Import DOO

BEOGRAD

53.

PAMPERO DOO

BEOGRAD

54.

PUPIN-TELECOM AD

BEOGRAD

55.

BONUM INŽENJERING DOO

BEOGRAD

56.

CATENA NET DOO

BEOGRAD

57.

PROANALYTICA DOO

BEOGRAD

58.

IVEX DOO

BEOGRAD

59.

CPR IMPEX DOO

BEOGRAD

60.

DEX DOO

BEOGRAD

61.

ČHORTAN Co DOO

BEOGRAD

62.

TISAB DOO

BEOGRAD

63.

BS - ITAL C.O.

BEOGRAD

64.

SPORT DOO

UŽICE

65.

ADRIATIC STIFADO DOO

BEOGRAD

66.

TEHNOREMONT DOO

TEMERIN

67.

DOO SUR TEC

ČAČAK

68.

BIN COMMERCE DOO

BEOGRAD

69.

EI - OPEK AD

NIŠ

70.

BEL SYSTEMS DOO

BEOGRAD

71.

BMA TRADING DOO

BEOGRAD

72.

VEMUS AUTOCOMMERCE DOO

BEOGRAD

73.

NETSET GLOBAL SOLUTIONS DOO

BEOGRAD

74.

MITEC DOO

BEOGRAD

75.

SARTING DOO

BEOGRAD

76.

IBIS - INSTRUMENTS DOO

BEOGRAD

77.

AVIO GAMMA - PLUS DOO

BEOGRAD

78.

GRAND MOTORS DOO

BEOGRAD

79.

INEX - LORIS AD

BEOGRAD

80.

MTT INFIZ DOO

BEOGRAD

81.

DOO MILOVIĆ - UNIVERZAL

VRBAS

82.

DEMAX EXPORT IMPORT DOO

BEOGRAD

83.

HARDER DIGITAL DOO

BEOGRAD

84.

PARTIZAN ARMS DOO

BEOGRAD

85.

VALMEX DOO

BEOGRAD

86.

DOO AGROPROGRES

BEOGRAD

87.

INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE VINČA

BEOGRAD

88.

POLIESTER GRUPA DOO

PRIBOJ

89.

AD GALENIKA FITOFARMACIJA

BEOGRAD

90.

MIL GROUP DOO

BEOGRAD

91.

UČA INTERNATIONAL DOO

VRŠAC

92.

FARMALOGIST DOO

BEOGRAD

93.

TELCOM DOO

BEOGRAD

94.

AD RUDNIK I FLOTACIJA RUDNIK

RUDNIK

95.

CPS-CAD PROFESSIONAL SYSTEMS DOO

BEOGRAD

96.

TERI ENGINEERING DOO

BEOGRAD

97.

PREDUZEĆE NOVOS DOO

BEOGRAD

98.

SIMPO-DEKOR DOO

VRANJE

99.

SUPER HUNT DOO

LAJKOVAC

100.

INTERALLIS CHEMICALS DOO

BEOGRAD

101.

CENTROHEM DOO

STARA PAZOVA

102.

PUPIN TELECOM DATACOM DOO

BEOGRAD

103.

JUGOELEKTRO TAD

BEOGRAD

104.

DAM-MONT DOO

STENJEVAC, Dvorište

105.

SMATSA DOO

BEOGRAD

106.

SUPER TANE DOO

SREMSKA KAMENICA

107.

DOO PROTECT ENG

UMKA

108.

JUVELA DOO

BEOGRAD

109.

FLINT GROUP BALKAN DOO

GORNJI MILANOVAC

110.

KRUPNIK DOO

BEOGRAD

111.

MRG EXPORT- IMPORT DOO

BEOGRAD

112.

IRITEL AD BEOGRAD

BEOGRAD

113.

MERIDIAN COMMUNICATIONS DOO

BEOGRAD

114.

RUDNIK OLOVA I CINKA VELIKI MAJDAN DOO

LJUBOVIJA, Uzovnica

115.

MAŠINOGRADNJA DOO

KIKINDA

116.

FAM AD - U RESTRUKTURIRANJU

KRUŠEVAC

117.

DAMIBA TRADE DOO

BEOGRAD

118.

COMTRADE ITSS DOO

BEOGRAD

119.

INTER-TRANS TRADE DOO

BEOGRAD

120.

OZMOTEK DOO

BEOGRAD

121.

HORIZON SYSTEMS PR.

PIROT

122.

ISCO DOO

ZRENJANIN

123.

DCP-HEMIGAL DOO

LESKOVAC

124.

KOMARČEVIĆ DOO

BEOGRAD

125.

ZODAX DOO

BEOGRAD

126.

SZR ATELJE ENGRAVING ART

KRAGUJEVAC

127.

SIEMENS DOO

BEOGRAD

128.

TRAYAL-HEM DOO

KRUŠEVAC

129.

ANMINI KOMERC DOO

BEOGRAD

130.

DKS DOO

BEOGRAD

131.

JUGOSCAN DOO

BEOGRAD

132.

MAJKIĆ DOO

INĐIJA

133.

CRONY DOO

BEOGRAD

134.

STARTER DOO

SUBOTICA, Palić

135.

UNI-HEM DOO

BEOGRAD

136.

PRENDIS DOO

BEOGRAD

137.

DEKRASYS-VORINS DOO

NOVI SAD

138.

ARSENAL-REM DOO

KRALJEVO

139.

S & T SERBIA DOO

BEOGRAD

140.

ALEKS ARMOR DOO

BEOGRAD, Popović

141.

CENTUM DOO

BEOGRAD

142.

MASTER-SECURITY DOO

NIŠ

143.

ORUŽARNICA HUNTER DOO

BEOGRAD

144.

KEFO DOO

BEOGRAD

145.

PARACENTAR DOO

BEOGRAD

146.

ELEKTRO - DATA DOO

BEOGRAD

147.

TAGOR ELECTRONIC DOO

NIŠ

148.

DEWACO DOO

BEOGRAD

149.

LAB SYSTEMS SUPPORT DOO

BEOGRAD

150.

ASSECO SEE DOO

BEOGRAD

151.

EWE COMP DOO

BEOGRAD

152.

KEMOIMPEX AD

BEOGRAD

153.

INFORMATIKA AD

BEOGRAD

154.

Milena Manojlović PR. Radnja za popravku industrijskih četki MANOJLOVIĆ

NIŠ

155.

SUPER LAB DOO

BEOGRAD

156.

MUEHLBAUER DOO

BEOGRAD

157.

BEOETNA DOO

BEOGRAD

158.

ELTON CORPORATION DOO

BEOGRAD

159.

DIREKCIJA IRS DOO

BEOGRAD

160.

PPT NAMENSKA AD

TRSTENIK

161.

COMPACT LINE DOO

BEOGRAD

162.

SAGA DOO

BEOGRAD

163.

MC COMPANY DOO

BEOGRAD

164.

LG HEMIJA DOO

BEOGRAD

165.

COMING COMPUTER ENGINEERING DOO

BEOGRAD

166.

KONCERN FARMAKOM M.B. DOO

ŠABAC

167.

SOVA NVISION DOO

BEOGRAD

168.

HARDER DIGITAL SOVA AD

NIŠ

169.

TOMAGA DOO

BEOGRAD

170.

VALKRE ARMOR SYSTEMS DOO

BEOGRAD

171.

ENERGODINAMIKA DOO

NOVI SAD

172.

AZIMUT DPS DOO

BEOGRAD

173.

ORTEX URO GROUP DOO

KRUŠEVAC

174.

UNIMET DOO

KAĆ

175.

BATAS INTERNATIONAL DOO

BEOGRAD

176.

DAT-CON DOO

BEOGRAD

177.

PNEUMATIK-FLEX DOO

NOVA PAZOVA

178.

E-SMART SYSTEMS DOO

BEOGRAD

179.

ADVERTOUT DOO

BEOGRAD

180.

APS AVIATION PARTS SERVICE DOO

BEOGRAD

181.

CHEMICAL AGROSAVA DOO

BEOGRAD

182.

P.E.C.S. DOO

BEOGRAD

183.

INFO TEAM DOO

BEOGRAD

184.

DIGITRON IST DOO

BEOGRAD

185.

INTER DIL DOO

BEOGRAD

186.

INEKS-MORAVA DOO

GADžIN HAN

187.

TSV BRAVE DOO

BEOGRAD

188.

AUTO INPORT DOO

GORNJI MILANOVAC

189.

BALKAN NOVOTEH DOO

NOVI SAD

190.

CORS COMPUTERS DOO

BEOGRAD

191.

AVIONICS & TELECOMMUNICATION SERVICES DOO

BEOGRAD

192.

MUEHLBAUER TEHNOLOGIES DOO

STARA PAZOVA

193.

NISAR SAMOSTALNA RADNJA ZA TRGOVINU NA VELIKO I TRGOVINU U TRANZITU STEVANOVIĆ TIHOMIR PR

ZRENJANIN

194.

YUGIT DEFENCE DOO

BEOGRAD

195.

PHOTON OPTRONICS DOO

NIŠ

196.

NAFTAGAS-NAFTNI SERVISI DOO

NOVI SAD

197.

BEXING DOO

BEOGRAD

198.

NIS AD

NOVI SAD

199.

VLATAKOM DOO

BEOGRAD

200.

GRAFOCARD DOO

BEOGRAD

201.

VST HEMOVET DOO

NOVI SAD

 

Odeljak 2

IZDATE IZVOZNE DOZVOLE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA
(u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Azerbejdžan

15

22; 18; 1; 13; 3; 8

14.212.306,45

Obuka; Dokumentacija, Oprema; Alat; Rezervni delovi; Dokumentacija; Puške; Detonatori; Eksploziv

36 GN; 7490 KD; 200 KG

Azerbejdžan

v; d

2. Alžir

4

2; 1; 5; 3; 17

23.584.833,20

Lanser raketa; Rezervni delovi; Oprema; Municija; Dokumentacija

52586 KD

Alžir

v

3. Argentina

1

1

64.686,82

Karabini

138 KD

Argentina

c

4. Australija

4

1; 3

1.294.298,04

Rezervni delovi; Municija; Karabini

3762956 KD

Australija

c

5. Austrija

10

1; 3

1.282.440,76

Municija; Puške; Rezervni delovi; Oprema; Puškomitraljez; Pištolji

1089238 KD

Austrija

c

6. Bangladeš

1

6; 5; 2

21.307.734,77

Vozila; Oprema; Pribor; Top

16 KD

Bangladeš

v

7. Bahami

1

4

284.103,42

Municija

3100 KD

Rumunija

v

8. Bahrein

4

13

460.778,15

Zaštitna oprema

1190 KD

Bahrein

d; v

9. Belgija

6

3

17.259.252,90

Municija

53690000 KD

Belgija

c; v

10. Belize

5

3; 1; 2

736.000,00

Municija; Puškomitraljez; Minobacač; Mitraljez

131120 KD

Kongo DR

v

11. Belorusija

2

3; 1

56.873,47

Municija; Karabini

78046 KD

Belorusija

c

12. Bosna i Hercegovina

18

USL; 4; 13; 8; 1; 3

1.937.248,45

Usluga; Pribor; Zaštitna oprema; Barutno punjenje; Karabini; Municija; Puške; Rezervni delovi; Pištolj; Eksploziv

1500033 KD; 139 KG

Bosna i Hercegovina

v; c; d

13. Brazil

1

1

2.929,51

Pribor

8 KD

Brazil

v

14. Britanska Devičanska Ostrva

1

1

382.684,18

Puške

1000 KD

Nigerija

d

15. Bugarska

43

8; 4; 3; 1; 2

27.907.710,38

Barutno punjenje; Municija; Projektil; Puške; Rezervni delovi; Upaljač; Mitraljez; Lanser granata; Haubica; Puškomitraljez; Delovi; Granate; Barut; Eksploziv; Eksplozivna smeša

157026 GN; 7174263 KD; 110615 KG; 64 TN

Bugarska; Burkina Faso; Egipat; Tadžikistan; Kazahstan; Etiopija; Avganistan; Mali

v; c; d

16. Gvatemala

1

3

230.808,00

Municija

1283400 KD

Gvatemala

c

17. Grenland

2

1; 3

97.386,53

Karabini; Municija

115100 KD

Grenland

c

18. Grčka

7

1; 13; 3

3.977.980,84

Pištolji; Zaštitna oprema; Upaljač; Municija; Rezervni delovi

403573 KD

Grčka; Ujedinjeni Arapski Emirati

c; v; d

19. Egipat

6

22; USL; 4; 3; 15; 1; 7

3.855.416,80

Obuka; Usluga; Barutno punjenje; Municija; Oprema; Pištolji

87106 KD

Egipat

v; d

20. Izrael

7

1; 4; 3; 8

1.969.171,12

Puške; Rezervni delovi; Municija; Pištolji; Barut

755408 KD; 200 KG

Izrael; Burkina Faso

v

21. Indija

1

8

789.200,00

Barut

26000 KG

Indija

v

22. Irak

9

22; 10; USL; 2; 11; 5; 1; 12; 4; 3; 14; 15

41.897.569,64

Obuka; Oprema; Rezervni delovi; Usluga; Alat; Mitraljez; Lanser raketa; Municija; Pribor

69, 21 GN; 221130 KD

Irak

v

23. Italija

9

3; 8

11.428.211,26

Municija; Barut

41044135 KD; 50000 KG

Italija

c; v

24. Jordan

7

1; 3

3.153.427,60

Mitraljez; Pribor; Rezervni delovi; Puške; Municija; Pištolji

4268640 KD

Avganistan; Libija

v; d

25. Južna Afrika

2

1; 3

29.380,91

Karabini; Municija

1055 KD

Južna Afrika

c; v

26. Kanada

7

1; 3

679.684,36

Rezervni delovi; Puške; Mitraljez; Pištolji; Municija; Karabini

3167 KD

Kanada; Australija

c; v

27. Kenija

3

5; 6; 2

29.355.248,04

Oprema, Vozila; Top

20 KD

Kenija

v

28. Kipar

8

2; 3; 1; 4

2.458.623,45

Rezervni delovi; Municija; Bacač granata; Puške; Puškomitraljez; Pištolji; Granate

2 GN; 3099167 KD

Turkmenistan; Azerbejdžan; Kipar; Belorusija; Ukrajina

v

29. Kongo DR

1

13

635.400,00

Zaštitna oprema

1200 KD

Kongo DR

v

30. Kostarika

1

1

214.500,00

Puške

3000 KD

Mali

v

31. Letonija

1

3

11.962,18

Municija

56500 KD

Letonija

c

32. Mađarska

2

8

2.029.545,77

Barut

127000 KG

Bosna i Hercegovina

v

33. Makedonija

7

1; 4; 3; 8

329.680,18

Bombe; Rezervni delovi; Karabini; Municija; Puške; Pištolji; Revolveri; Barut

253716 KD; 2500 KG

Makedonija

c; v

34. Malezija

3

3

5.055.700,00

Municija

10100 GN; 7300 KD

Malezija

v

35. Mijanmar

2

22; 10

8.652.523,35

Usluga; Oprema; Rezervni delovi; Delovi

32 GN; 18 KD

Mijanmar

v

36. Namibija

5

1; 3; USL

365.789,34

Pištolji; Municija; Karabini; Rezervni delovi; Usluga

701354 KD

Namibija

c

37. Nemačka

7

USL; 1; 3

10.815.300,82

Usluga; Pištolji; Municija; Puške; Rezervni delovi

38781576 KD

Nemačka

c

38. Nova Kaledonija

1

1

11.658,67

Rezervni delovi; Karabini

89 KD

Nova Kaledonija

c

39. Novi Zeland

2

1; 3

238.315,48

Rezervni delovi; Municija; Karabini

513068 KD

Novi Zeland

c

40. Norveška

3

3

608.990,41

Municija

1809900 KD

Norveška

c

41. Pakistan

3

1; 3

135.939,87

Pištolji; Municija

139402 KD

Pakistan

c

42. Peru

2

USL; 3; 1

2.459.924,51

Usluga; Municija; Karabini; Pištolji

8270 KD

Peru

v; c

43. Rumunija

16

8; 3; 1

3.284.945,63

Barut; Municija; Barutno punjenje; Barutne školjke; Karabini

127780 KD; 185000 KG

Rumunija

v; c

44. Saudijska Arabija

1

3

819.000,00

Municija

3300000 KD

Saudijska Arabija

v

45. Sv. Hristifor i Nevis

11

3; 8

8.440.528,99

Municija; Barut

26885500 KD; 13450 KG

Kamerun; Nigerija; Bocvana; Belgija; Austrija

v; d; c

46. Singapur

2

3; 15

2.389.963,00

Municija; Oprema

6668 KD

Indonezija; Singapur

v; c

47. Sjedinjene Američke Države

31

3; 1

176.272.228,80

Municija; Puške; Karabini; Rezervni delovi; Pištolji; Pribor

660286738 KD

Kanada; Sjedinjene Američke Države

c

48. Slovačka

3

USL; 1; 6

1.002.347,29

Usluga; Karabini; Vozila

81 KD

Slovačka; Kambodža

v; c

49. Slovenija

4

1; 3

662.675,94

Karabini; Rezervni delovi; Puške; Pištolji; Municija

2308061 KD

Slovenija

c; v

50. Tajland

2

3

1.072.978,70

Municija

16915 KD

Tajland

v

51. Turska

1

22; 12; 3

2.331.952,05

Usluga; Oprema; Municija

1 GN; 11000 KD

Turska

v

52. Ujedinjeni Arapski Emirati

9

2; 4; 1; 3

9.534.050,00

Minobacač; Municija; Mitraljez; Granate; Puške

47016 KD

Ujedinjeni Arapski Emirati

v

53. Ujedinjeno Kraljevstvo

3

1; 3

36.624,50

Puškomitraljez; Puške; Mitraljezi, Rezervni delovi; Pištolji; Revolveri

1723 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; Sjedinjene Američke Države

c; v

54. Ukrajina

2

1; 8

381.364,58

Rezervni delovi; Eksploziv

3000 KD; 2000 KG

Ukrajina

v

55. Urugvaj

9

3; 4; 8

2.857.925,76

Municija; Eksploziv; Projektil; Granate; Upaljač; Barutno punjenje; Pribor

642057 KD

Čile; Urugvaj

v

56. Francuska

6

3; 1; 16; 2

773.437,29

Municija; Rezervni delovi; Karabini; Materijal; Bacač granata

2970660 KD

Francuska

c; v

57. Hrvatska

10

4; 3; USL; 10; 1; 6; 22

1.109.740,55

Municija; Usluga; Avion-nastavni; Karabini; Oprema; Puške

1736449 KD

Hrvatska

c; v

58. Crna Gora

25

8; 4; 3; USL; 13; 7

6.237.125,80

Barutno punjenje; Bombe; Municija; Usluga; Top; Detonatori; Zaštitna oprema; Mitraljez; Barut; Gorivo-raketno

900 GN; 877934 KD; 1976 KG

Crna Gora; Filipini; Sjedinjene Američke Države

v; d; c

59. Češka

3

3; 1

119.159,74

Municija; Puškomitraljez; Mitraljez; Bacač granata; Pribor; Puške

21559 KD

Češka

v

60. Švajcarska

2

3

309.776,25

Municija

430000 KD

Švajcarska

c

61. Španija

1

3

129.931,84

Municija

679400 KD

Španija

c

UKUPNO

366

 

460.026.976,36

 

 

Odeljak 3

IZDATE UVOZNE DOZVOLE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA
(u jedinici mere)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Australija

1

3

469,45

Municija

750 KD

Australija

v

2. Austrija

14

1; 18; 4

1.251.314,24

Rezervni delovi; Pištolji; Oprema; Delovi; Karabini; Celuloidna školjka; Puške

1 GN; 27740 KD

Austrija; Belgija; Nemačka

c

3. Belgija

4

1

405.116,07

Puške; Rezervni delovi; Karabini; Mitraljez; Oprema

469 KD

Belgija; Japan

c

4. Belorusija

1

11

99.675,00

Oprema

6 KD

Belorusija

v

5. Bosna i Hercegovina

23

22; 3; 1; 2; 11; 18; 16; 6; USL

8.578.124,69

Usluga; Obuka; Detonatori; Rezervni delovi; Oprema; Municija; Materijal

1, 280789548 KD

Bosna i Hercegovina

v; c

6. Brazil

1

1

26.662,00

Pištolji; Karabini; Revolveri

104 KD

Brazil

c

7. Bugarska

8

USL; 15; 4; 3; 18; 8

3.718.301,88

Usluga; Obuka; Materijal; Oprema; Rezervni delovi; Municija; Eksploziv

4 GN; 290008 KD; 250000 KG

Bugarska; Ruska Federacija; Ukrajina

v; c

8. Grčka

1

1

57.501,60

Rezervni delovi; Pištolji

110 KD

Italija

 

9. Danska

1

1

1.055,68

Karabini

2 KD

Finska

c

10. Izrael

4

USL; 11; 5; 1; 21

1.104.994,91

Obuka; Oprema; Rezervni delovi; Softver

7 GN; 14 KD

Izrael

v; c

11. Italija

9

1; 3; 8

1.036.329,68

Pištolji; Rezervni delovi; Puške; Karabini; Detonatori; Revolveri; Hemikalije

37000566 KD; 200 KG

Italija; Ruska Federacija; Kina

c; v

12. Japan

2

1

43.050,00

Rezervni delovi

210 KD

Japan

v

13. Južna Afrika

1

15

50.144,82

Oprema

1 KD

Južna Afrika

d

14. Kina

1

8

72.000,00

Hemikalije

15000 KG

Kina

c

15. Kipar

5

2; 4

3.221.445,00

Minobacač; Municija; Lanser raketa; Rezervni delovi

815 KD

Ukrajina; Bugarska

v

16. Mađarska

2

6; 8

26.311,78

Oprema; Eksploziv

82 KD; 6106 KG

Češka; Slovačka

v

17. Makedonija

2

4

478.355,23

Rezervni delovi

58720 KD

Makedonija

v

18. Nemačka

11

6; 1

2.070.175,21

Rezervni delovi; Oprema; Karabini; Pištolji; Municija

1 GN; 19273 KD

Nemačka; Sjedinjene Američke Države

v; c

19. Poljska

1

18

92.284,00

Oprema

1 GN

Indija

v

20. Portugalija

1

1

94.437,22

Karabini

90 KD

Belgija

c

21. Rumunija

1

2

11.571,58

Rezervni delovi

3 GN

Rumunija

v

22. Ruska Federacija

5

1; 2; 22; 15

2.911.224,53

Karabini; Puške; Pištolj; Rezervni delovi; Dokumentacija, Oprema

1407 KD

Ruska Federacija

c; v

23. Sjedinjene Američke Države

13

5; 3; 1; 11; 2

3.433.501,05

Oprema; Detonatori; Pribor; Municija; Rezervni delovi; Karabini; Pištolji; Revolveri; Puške

3 GN; 113126421 KD

Sjedinjene Američke Države

c; v

24. Slovačka

3

18; 3

5.440.805,78

Oprema; Municija

2 GN; 1 KD

Slovačka

v

25. Slovenija

6

USL; 11; 3; 1; 16; 18

910.061,85

Obuka; Oprema; Municija; Karabini; Materijal

180 GN; 16013 KD

Švedska; Finska; Slovenija; Kanada

v; c

26. Turska

1

18

968.586,86

Oprema

2 KD

Turska

v

27. Ujedinjeno Kraljevstvo

2

10; 1

69.959,84

Oprema; Karabini

78 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo

v; c

28. Ukrajina

1

11

23.935,00

Rezervni delovi

179 KD

Ukrajina

v

29. Finska

1

3

20.189,89

Municija

10000 KD

Finska

v

30. Francuska

3

11; 7

1.126.304,74

Pribor; Hemikalije; Oprema

104 GN; 4551 KD

Francuska

v

31. Hrvatska

3

8; 1; 3

42.011,31

Raketno gorivo; Puške; Municija

4 GN; 21861 KD

Bosna i Hercegovina; Srbija; Švedska

v; c

32. Crna Gora

8

10; 1; 3

1.318.101,63

Oprema; Puške; Municija; Mitraljez; Pištolji

12 GN; 210515 KD

Crna Gora; SFRJ; Srbija; Kina

v; c

33. Češka

10

3; 1; 10; 18

4.442.012,07

Municija; Karabini; Rezervni delovi; Pištolji; Oprema; Puške

60584 KD; 300000 KG

Češka

c; v

34. Španija

1

USL

27.447,69

Usluga

 

Španija

v

UKUPNO

151

 

43.173.462,30

 

 

Odeljak 4

IZDATE IZVOZNE DOZVOLE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (RDN)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Bosna i Hercegovina

5

1A005; 1C239

138.406,31

Zaštitna oprema; Eksploziv

30 KD;
13054 KG

Bosna i Hercegovina

v; c

2. Bugarska

1

1C239

79.176,04

Eksploziv

10000 KG

Bugarska

c

3. Mađarska

1

1A005

574.026,28

Zaštitna oprema

1000 KD

Mađarska

c

4. Maršalska Ostrva

1

2B001

3.389.790,11

Oprema

14 KD

Azerbejdžan

v

5. Crna Gora

1

1C350

349,93

Hemikalije

500 GR; 2 LT; 250 ML

Crna Gora

 

UKUPNO

9

 

4.181.748,66

 

 

Odeljak 5

IZDATE UVOZNE DOZVOLE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (RDN)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Australija

1

USL; 2B230

51.336,42

Obuka; Oprema

7 KD

Austrija

v

2. Austrija

5

1C350; 1C010

248.897,67

Amonijum bifluorid; Hemikalije; Materijal

64000 KG; 27190 M2

Nemačka; Sjedinjene Američke Države; Austrija

c

3. Belgija

4

1C350;

72.778,61

Hemikalije

75600 KG

Belgija

c

4. Bosna i Hercegovina

12

1A007; 3A232

2.575.200,64

Detonatori; Usporivači

3394000 KD

Bosna i Hercegovina

c; v

5. Bugarska

1

2B001

15.134.359,34

Oprema

2 KD

Nemačka

c

6. Mađarska

1

1C239

10.398,45

Eksploziv

3940 KG

Češka

 

7. Nemačka

20

1A004; 1C230; 1C229a; 1C450; 0C003; 1C350; 2B201; 1C351

252.735,81

Hemikalije; Detektor eksploziva i narkotika; Bizmutne igle; Al šipke; Oprema; Cijanid; Aceton; Hloroform; Aflatoksin; T2 Toksin; Orhatoksin

8 GN; 761 GR; 2 KD; 44331 KG; 5 LT; 25 MG; 1058 ML

Nemačka; Kanada; Sjedinjene Američke Države; Švajcarska; Austrija

c; v

8. Poljska

1

1C202

57.469,91

Materijal

233 KG

Sjedinjene Američke Države

c

9. Ruska Federacija

2

1C450; 1C350

495.529,83

Hemikalije

203000 KG

Ruska Federacija

c

10. Singapur

3

USL; 3A002; 6A002

1.605.261,89

Usluga; Obuka; Oprema; Fiberoptika; Materijal

2, 13202 KD

Nemačka; Kina

v; c

11. Sjedinjene Američke Države

51

0C003; 1C107; 1C234; 1C004; 1C350; 1C229; 1A225; 1C111; 1C235; 1C351; 1C450; 1C107

35.117,56

Cijanid; Hemikalije; Grafitni prah; Grafitne cevčice; Aceton; Volfram prah; Hloroform; Materijal; Aflatoksin

7149 GR; 18 KD; 313 KG; 18 LT; 535 MG; 8 ML

Sjedinjene Američke Države; Češka; Švajcarska; Kina; Ujedinjeno Kraljevstvo; Nemačka; Izrael

v; c

12. Slovenija

5

2B001; 1C002; 1C350

1.653.826,38

Oprema; Al šipke; Hemikalije

14 KD; 112833 KG

Tajvan; Slovenija; Švajcarska

v; c

13. Ujedinjeno Kraljevstvo

1

1A004

47.567,00

Rezervni delovi; Oprema

10 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo

 

14. Finska

1

6A102

12.310,55

Oprema

3 KD

Finska

v

15. Francuska

1

6A003

206.385,54

Oprema

2 KD

Francuska

v

16. Holandija

3

1C350; 6A002

85.464,59

Hemikalije; Oprema

500 GR; 10 KD; 27 LT

Španija; Japan; Holandija

c; d

17. Hrvatska

3

1C002

73.105,88

Al šipke

14500 KG

Hrvatska

v

18. Češka

3

1C350

323.291,60

Hemikalije

39600 KG; 42 TN

Češka; Poljska

c

19. Švajcarska

3

7B103; 1C239

141.616,90

Oprema; Eksploziv

2 KD; 15680 KG

Sjedinjene Američke Države; Švajcarska

c

20. Švedska

4

2B206; 2B001; 6A003; 1C002

812.545,07

Oprema; Al šipke

3 KD; 1373 KG

Japan; Švedska; Slovačka

c; v

UKUPNO

125

 

23.895.199,65

 

 

Odeljak 6

IZVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME (REALIZACIJA)

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

VREDNOST realizacije [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Azerbejdžan

15

22; 18; 1; 13; 3; 8

14.212.306,45

6.718.215,28

Obuka; Dokumentacija, Oprema; Alat; Rezervni delovi; Dokumentacija; Puške; Detonatori; Eksploziv

36 GN; 7490 KD; 200 KG

Azerbejdžan

v; d

2. Alžir

4

2; 1; 5; 3; 17

23.584.833,20

10.674.640,62

Lanser raketa; Rezervni delovi; Oprema; Municija; Dokumentacija

52586 KD

Alžir

v

3. Argentina

1

1

64.686,82

0,00

Karabini

138 KD

Argentina

c

4. Australija

4

1; 3

1.294.298,04

407.435,36

Rezervni delovi; Municija; Karabini

3762956 KD

Australija

c

5. Austrija

10

1; 3

1.282.440,76

912.966,74

Municija; Puške; Rezervni delovi; Oprema; Puškomitraljez; Pištolji

1089238 KD

Austrija

c

6. Bangladeš

1

6; 5; 2

21.307.734,77

0,00

Vozila; Oprema; Pribor; Top

16 KD

Bangladeš

v

7. Bahami

1

4

284.103,42

89.996,63

Municija

3100 KD

Rumunija

v

8. Bahrein

4

13

460.778,15

309.235,21

Zaštitna oprema

1190 KD

Bahrein

d; v

9. Belgija

6

3

17.259.252,90

5.018.432,63

Municija

53690000 KD

Belgija

c; v

10. Belize

5

3; 1; 2

736.000,00

571.000,00

Municija; Puškomitraljez; Minobacač; Mitraljez

131120 KD

Kongo DR

v

11. Belorusija

2

3; 1

56.873,47

56.873,47

Municija; Karabini

78046 KD

Belorusija

c

12. Bosna i Hercegovina

18

USL; 4; 13; 8; 1; 3

1.937.248,45

1.224.389,91

Usluga; Pribor; Zaštitna oprema; Barutno punjenje; Karabini; Municija; Puške; Rezervni delovi; Pištolj; Eksploziv

1500033 KD; 139 KG

Bosna i Hercegovina

v; c; d

13. Brazil

1

1

2.929,51

2.929,51

Pribor

8 KD

Brazil

v

14. Britanska Devičanska Ostrva

1

1

382.684,18

382.684,18

Puške

1000 KD

Nigerija

d

15. Bugarska

43

8; 4; 3; 1; 2

27.907.710,38

6.306.687,22

Barutno punjenje; Municija; Projektil; Puške; Rezervni delovi; Upaljač; Mitraljez; Lanser granata; Haubica; Puškomitraljez; Delovi; Granate; Barut; Eksploziv; Eksplozivna smeša

157026 GN; 7174263 KD; 110615 KG; 64 TN

Bugarska; Burkina Faso; Egipat; Tadžikistan; Kazahstan; Etiopija; Avganistan; Mali

v; c; d

16. Gvatemala

1

3

230.808,00

230.808,00

Municija

1283400 KD

Gvatemala

c

17. Grenland

2

1; 3

97.386,53

97.386,53

Karabini; Municija

115100 KD

Grenland

c

18. Grčka

7

1; 13; 3

3.977.980,84

174.919,00

Pištolji; Zaštitna oprema; Upaljač; Municija; Rezervni delovi

403573 KD

Grčka; Ujedinjeni Arapski Emirati

c; v; d

19. Egipat

6

22; USL; 4; 3; 15; 1; 7

3.855.416,80

2.415.996,80

Obuka; Usluga; Barutno punjenje; Municija; Oprema; Pištolji

87106 KD

Egipat

v; d

20. Izrael

7

1; 4; 3; 8

1.969.171,12

999.201,12

Puške; Rezervni delovi; Municija; Pištolji; Barut

755408 KD; 200 KG

Izrael; Burkina Faso

v

21. Indija

1

8

789.200,00

0,00

Barut

26000 KG

Indija

v

22. Irak

9

22; 10; USL; 2; 11; 5; 1; 12; 4; 3; 14; 15

41.897.569,64

26.970.239,80

Obuka; Oprema; Rezervni delovi; Usluga; Alat; Mitraljez; Lanser raketa; Municija; Pribor

69, 21 GN; 221130 KD

Irak

v

23. Italija

9

3; 8

11.428.211,26

6.535.023,91

Municija; Barut

41044135 KD; 50000 KG

Italija

c; v

24. Jordan

7

1; 3

3.153.427,60

1.883.117,40

Mitraljez; Pribor; Rezervni delovi; Puške; Municija; Pištolji

4268640 KD

Avganistan; Libija

v; d

25. Južna Afrika

2

1; 3

29.380,91

29.031,21

Karabini; Municija

1055 KD

Južna Afrika

c; v

26. Kanada

7

1; 3

679.684,36

406.559,36

Rezervni delovi; Puške; Mitraljez; Pištolji; Municija; Karabini

3167 KD

Kanada; Australija

c; v

27. Kenija

3

5; 6; 2

29.355.248,04

6.724.066,72

Oprema, Vozila; Top

20 KD

Kenija

v

28. Kipar

8

2; 3; 1; 4

2.458.623,45

1.257.592,55

Rezervni delovi; Municija; Bacač granata; Puške; Puškomitraljez; Pištolji; Granate

2 GN; 3099167 KD

Turkmenistan; Azerbejdžan; Kipar; Belorusija; Ukrajina

v

29. Kongo DR

1

13

635.400,00

0,00

Zaštitna oprema

1200 KD

Kongo DR

v

30. Kostarika

1

1

214.500,00

214.500,00

Puške

3000 KD

Mali

v

31. Letonija

1

3

11.962,18

0,00

Municija

56500 KD

Letonija

c

32. Mađarska

2

8

2.029.545,77

1.244.647,32

Barut

127000 KG

Bosna i Hercegovina

v

33. Makedonija

7

1; 4; 3; 8

329.680,18

242.059,36

Bombe; Rezervni delovi; Karabini; Municija; Puške; Pištolji; Revolveri; Barut

253716 KD; 2500 KG

Makedonija

c; v

34. Malezija

3

3

5.055.700,00

1.452.700,00

Municija

10100 GN; 7300 KD

Malezija

v

35. Mijanmar

2

22; 10

8.652.523,35

0,00

Usluga; Oprema; Rezervni delovi; Delovi

32 GN; 18 KD

Mijanmar

v

36. Namibija

5

1; 3; USL

365.789,34

84.339,64

Pištolji; Municija; Karabini; Rezervni delovi; Usluga

701354 KD

Namibija

c

37. Nemačka

7

USL; 1; 3

10.815.300,82

1.145.071,08

Usluga; Pištolji; Municija; Puške; Rezervni delovi

38781576 KD

Nemačka

c

38. Nova Kaledonija

1

1

11.658,67

0,00

Rezervni delovi; Karabini

89 KD

Nova Kaledonija

c

39. Novi Zeland

2

1; 3

238.315,48

44.013,52

Rezervni delovi; Municija; Karabini

513068 KD

Novi Zeland

c

40. Norveška

3

3

608.990,41

608.990,41

Municija

1809900 KD

Norveška

c

41. Pakistan

3

1; 3

135.939,87

90.060,00

Pištolji; Municija

139402 KD

Pakistan

c

42. Peru

2

USL; 3; 1

2.459.924,51

1.323.541,98

Usluga; Municija; Karabini; Pištolji

8270 KD

Peru

v; c

43. Rumunija

16

8; 3; 1

3.284.945,63

2.164.404,02

Barut; Municija; Barutno punjenje; Barutne školjke; Karabini

127780 KD; 185000 KG

Rumunija

v; c

44. Saudijska Arabija

1

3

819.000,00

819.000,00

Municija

3300000 KD

Saudijska Arabija

v

45. Sv. Hristifor i Nevis

11

3; 8

8.440.528,99

5.777.831,78

Municija; Barut

26885500 KD; 13450 KG

Kamerun; Nigerija; Bocvana; Belgija; Austrija

v; d; c

46. Singapur

2

3; 15

2.389.963,00

2.389.963,00

Municija; Oprema

6668 KD

Indonezija; Singapur

v; c

47. Sjedinjene Američke Države

31

3; 1

176.272.228,80

35.866.079,60

Municija; Puške; Karabini; Rezervni delovi; Pištolji; Pribor

660286738 KD

Kanada; Sjedinjene Američke Države

c

48. Slovačka

3

USL; 1; 6

1.002.347,29

13.889,85

Usluga; Karabini; Vozila

81 KD

Slovačka; Kambodža

v; c

49. Slovenija

4

1; 3

662.675,94

145.057,05

Karabini; Rezervni delovi; Puške; Pištolji; Municija

2308061 KD

Slovenija

c; v

50. Tajland

2

3

1.072.978,70

0,00

Municija

16915 KD

Tajland

v

51. Turska

1

22; 12; 3

2.331.952,05

0,00

Usluga; Oprema; Municija

1 GN; 11000 KD

Turska

v

52. Ujedinjeni Arapski Emirati

9

2; 4; 1; 3

9.534.050,00

9.486.350,00

Minobacač; Municija; Mitraljez; Granate; Puške

47016 KD

Ujedinjeni Arapski Emirati

v

53. Ujedinjeno Kraljevstvo

3

1; 3

36.624,50

32.071,50

Puškomitraljez; Puške; Mitraljezi, Rezervni delovi; Pištolji; Revolveri

1723 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; Sjedinjene Američke Države

c; v

54. Ukrajina

2

1; 8

381.364,58

265.239,73

Rezervni delovi; Eksploziv

3000 KD; 2000 KG

Ukrajina

v

55. Urugvaj

9

3; 4; 8

2.857.925,76

2.305.223,90

Municija; Eksploziv; Projektil; Granate; Upaljač; Barutno punjenje; Pribor

642057 KD

Čile; Urugvaj

v

56. Francuska

6

3; 1; 16; 2

773.437,29

752.587,60

Municija; Rezervni delovi; Karabini; Materijal; Bacač granata

2970660 KD

Francuska

c; v

57. Hrvatska

10

4; 3; USL; 10; 1; 6; 22

1.109.740,55

950.063,88

Municija; Usluga; Avion-nastavni; Karabini; Oprema; Puške

1736449 KD

Hrvatska

c; v

58. Crna Gora

25

8; 4; 3; USL; 13; 7

6.237.125,80

5.338.803,06

Barutno punjenje; Bombe; Municija; Usluga; Top; Detonatori; Zaštitna oprema; Mitraljez; Barut; Gorivo-raketno

900 GN; 877934 KD; 1976 KG

Crna Gora; Filipini; Sjedinjene Američke Države

v; d; c

59. Češka

3

3; 1

119.159,74

102.009,74

Municija; Puškomitraljez; Mitraljez; Bacač granata; Pribor; Puške

21559 KD

Češka

v

60. Švajcarska

2

3

309.776,25

306.081,37

Municija

430000 KD

Švajcarska

c

61. Španija

1

3

129.931,84

129.173,07

Municija

679400 KD

Španija

c

UKUPNO

366

 

460.026.976,36

153.693.181,63

 

 

Odeljak 7

UVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME (REALIZACIJA)

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

VREDNOST realizacije [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Australija

1

3

469,45

469,45

Municija

750 KD

Australija

v

2. Austrija

14

1; 18; 4

1.251.314,24

301.877,67

Rezervni delovi; Pištolji; Oprema; Delovi; Karabini; Celuloidna školjka; Puške

1 GN; 27740 KD

Austrija; Belgija; Nemačka

c

3. Belgija

4

1

405.116,07

27.496,52

Puške; Rezervni delovi; Karabini; Mitraljez; Oprema

469 KD

Belgija; Japan

c

4. Belorusija

1

11

99.675,00

99.675,00

Oprema

6 KD

Belorusija

v

5. Bosna i Hercegovina

23

22; 3; 1; 2; 11; 18; 16; 6; USL

8.578.124,69

1.973.773,83

Usluga; Obuka; Detonatori; Rezervni delovi; Oprema; Municija; Materijal

1, 280789548 KD

Bosna i Hercegovina

v; c

6. Brazil

1

1

26.662,00

26.662,00

Pištolji; Karabini; Revolveri

104 KD

Brazil

c

7. Bugarska

8

USL; 15; 4; 3; 18; 8

3.718.301,88

221.517,35

Usluga; Obuka; Materijal; Oprema; Rezervni delovi; Municija; Eksploziv

4 GN; 290008 KD; 250000 KG

Bugarska; Ruska Federacija; Ukrajina

v; c

8. Grčka

1

1

57.501,60

0

Rezervni delovi; Pištolji

110 KD

Italija

 

9. Danska

1

1

1.055,68

1.055,68

Karabini

2 KD

Finska

c

10. Izrael

4

USL; 11; 5; 1; 21

1.104.994,91

367.980,80

Obuka; Oprema; Rezervni delovi; Softver

7 GN; 14 KD

Izrael

v; c

11. Italija

9

1; 3; 8

1.036.329,68

64.584,09

Pištolji; Rezervni delovi; Puške; Karabini; Detonatori; Revolveri; Hemikalije

37000566 KD; 200 KG

Italija; Ruska Federacija; Kina

c; v

12. Japan

2

1

43.050,00

2.050,00

Rezervni delovi

210 KD

Japan

v

13. Južna Afrika

1

15

50.144,82

0

Oprema

1 KD

Južna Afrika

d

14. Kina

1

8

72.000,00

0

Hemikalije

15000 KG

Kina

c

15. Kipar

5

2; 4

3.221.445,00

566.745,00

Minobacač; Municija; Lanser raketa; Rezervni delovi

815 KD

Ukrajina; Bugarska

v

16. Mađarska

2

6; 8

26.311,78

16.113,91

Oprema; Eksploziv

82 KD; 6106 KG

Češka; Slovačka

v

17. Makedonija

2

4

478.355,23

109.627,63

Rezervni delovi

58720 KD

Makedonija

v

18. Nemačka

11

6; 1

2.070.175,21

132.333,96

Rezervni delovi; Oprema; Karabini; Pištolji; Municija

1 GN; 19273 KD

Nemačka; Sjedinjene Američke Države

v; c

19. Poljska

1

18

92.284,00

0

Oprema

1 GN

Indija

v

20. Portugalija

1

1

94.437,22

0

Karabini

90 KD

Belgija

c

21. Rumunija

1

2

11.571,58

11.571,58

Rezervni delovi

3 GN

Rumunija

v

22. Ruska Federacija

5

1; 2; 22; 15

2.911.224,53

191.769,91

Karabini; Puške; Pištolj; Rezervni delovi; Dokumentacija, Oprema

1407 KD

Ruska Federacija

c; v

23. Sjedinjene Američke Države

13

5; 3; 1; 11; 2

3.433.501,05

468.131,19

Oprema; Detonatori; Pribor; Municija; Rezervni delovi; Karabini; Pištolji; Revolveri; Puške

3 GN; 113126421 KD

Sjedinjene Američke Države

c; v

24. Slovačka

3

18; 3

5.440.805,78

0

Oprema; Municija

2 GN; 1 KD

Slovačka

v

25. Slovenija

6

USL; 11; 3; 1; 16; 18

910.061,85

237.609,93

Obuka; Oprema; Municija; Karabini; Materijal

180 GN; 16013 KD

Švedska; Finska; Slovenija; Kanada

v; c

26. Turska

1

18

968.586,86

968.586,86

Oprema

2 KD

Turska

v

27. Ujedinjeno Kraljevstvo

2

10; 1

69.959,84

66.370,91

Oprema; Karabini

78 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo

v; c

28. Ukrajina

1

11

23.935,00

0

Rezervni delovi

179 KD

Ukrajina

v

29. Finska

1

3

20.189,89

20.189,89

Municija

10000 KD

Finska

v

30. Francuska

3

11; 7

1.126.304,74

1.116.407,74

Pribor; Hemikalije; Oprema

104 GN; 4551 KD

Francuska

v

31. Hrvatska

3

8; 1; 3

42.011,31

197,94

Raketno gorivo; Puške; Municija

4 GN; 21861 KD

Bosna i Hercegovina; Srbija; Švedska

v; c

32. Crna Gora

8

10; 1; 3

1.318.101,63

756.205,55

Oprema; Puške; Municija; Mitraljez; Pištolji

12 GN; 210515 KD

Crna Gora; SFRJ; Srbija; Kina

v; c

33. Češka

10

3; 1; 10; 18

4.442.012,07

701.466,89

Municija; Karabini; Rezervni delovi; Pištolji; Oprema; Puške

60584 KD; 300000 KG

Češka

c; v

34. Španija

1

USL

27.447,69

27.447,69

Usluga

0

Španija

v

UKUPNO

151

 

43.173.462,30

8.477.918,96

 

 

Odeljak 8

IZVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE (REALIZACIJA)

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (RDN)

VREDNOST [USD]

VREDNOST
realizacije [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Bosna i Hercegovina

5

1A005; 1C239

138.406,31

70.964,82

Zaštitna oprema; Eksploziv

30 KD; 13054 KG

Bosna i Hercegovina

v; c

2. Bugarska

1

1C239

79.176,04

36.948,82

Eksploziv

10000 KG

Bugarska

c

3. Mađarska

1

1A005

574.026,28

0,00

Zaštitna oprema

1000 KD

Mađarska

c

4. Maršalska Ostrva

1

2B001

3.389.790,11

3.389.790,11

Oprema

14 KD

Azerbejdžan

v

5. Crna Gora

1

1C350

349,93

349,93

Hemikalije

500 GR; 2 LT; 250 ML

Crna Gora

 

UKUPNO

9

 

4.181.748,66

3.498.053,68

 

 

Odeljak 9

UVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE (REALIZACIJA)

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL (RDN)

VREDNOST [USD]

VREDNOST realizacije [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1. Australija

1

USL; 2B230

51.336,42

44.118,21

Obuka; Oprema

7 KD

Austrija

v

2. Austrija

5

1C350; 1C010

248.897,67

235.147,57

Amonijum bifluorid; Hemikalije; Materijal

64000 KG; 27190 M2

Nemačka; Sjedinjene Američke Države; Austrija

c

3. Belgija

4

1C350;

72.778,61

62.010,67

Hemikalije

75600 KG

Belgija

c

4. Bosna i Hercegovina

12

1A007; 3A232

2.575.200,64

663.904,27

Detonatori; Usporivači

3394000 KD

Bosna i Hercegovina

c; v

5. Bugarska

1

2B001

15.134.359,34

0,00

Oprema

2 KD

Nemačka

c

6. Mađarska

1

1C239

10.398,45

10.398,45

Eksploziv

3940 KG

Češka

 

7. Nemačka

20

1A004; 1C230; 1C229a; 1C450; 0C003; 1C350; 2B201; 1C351

252.735,81

126.574,38

Hemikalije; Detektor eksploziva i narkotika; Bizmutne igle; Al šipke; Oprema; Cijanid; Aceton; Hloroform; Aflatoksin; T2 Toksin; Orhatoksin

8 GN; 761 GR; 2 KD; 44331 KG; 5 LT; 25 MG; 1058 ML

Nemačka; Kanada; Sjedinjene Američke Države; Švajcarska; Austrija

c; v

8. Poljska

1

1C202

57.469,91

57.469,91

Materijal

233 KG

Sjedinjene Američke Države

c

9. Ruska Federacija

2

1C450; 1C350

495.529,83

495.529,83

Hemikalije

203000 KG

Ruska Federacija

c

10. Singapur

3

USL; 3A002; 6A002

1.605.261,89

693.736,89

Usluga; Obuka; Oprema; Fiberoptika; Materijal

2, 13202 KD

Nemačka; Kina

v; c

11. Sjedinjene Američke Države

51

0C003; 1C107; 1C234; 1C004; 1C350; 1C229; 1A225; 1C111; 1C235; 1C351; 1C450; 1C107

35.117,56

20.505,65

Cijanid; Hemikalije; Grafitni prah; Grafitne cevčice; Aceton; Volfram prah; Hloroform; Materijal; Aflatoksin

7149 GR; 18 KD; 313 KG; 18 LT; 535 MG; 8 ML

Sjedinjene Američke Države; Češka; Švajcarska; Kina; Ujedinjeno Kraljevstvo; Nemačka; Izrael

v; c

12. Slovenija

5

2B001; 1C002; 1C350

1.653.826,38

1.661.394,63

Oprema; Al šipke; Hemikalije

14 KD; 112833 KG

Tajvan; Slovenija; Švajcarska

v; c

13. Ujedinjeno Kraljevstvo

1

1A004

47.567,00

0,00

Rezervni delovi; Oprema

10 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo

 

14. Finska

1

6A102

12.310,55

0,00

Oprema

3 KD

Finska

v

15. Francuska

1

6A003

206.385,54

206.385,54

Oprema

2 KD

Francuska

v

16. Holandija

3

1C350; 6A002

85.464,59

85.464,59

Hemikalije; Oprema

500 GR; 10 KD; 27 LT

Španija; Japan; Holandija

c; d

17. Hrvatska

3

1C002

73.105,88

33.398,17

Al šipke

14500 KG

Hrvatska

v

18. Češka

3

1C350

323.291,60

127.007,34

Hemikalije

39600 KG; 42 TN

Češka; Poljska

c

19. Švajcarska

3

7B103; 1C239

141.616,90

141.616,90

Oprema; Eksploziv

2 KD; 15680 KG

Sjedinjene Američke Države; Švajcarska

c

20. Švedska

4

2B206; 2B001; 6A003; 1C002

812.545,07

812.545,07

Oprema; Al šipke

3 KD; 1373 KG

Japan; Švedska; Slovačka

c; v

UKUPNO

125

 

23.895.199,65

5.477.208,07

 

 

Odeljak 10

ODBIJENI ZAHTEVI ZA IZVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1.

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

Odeljak 11

ODBIJENI ZAHTEVI ZA UVOZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1.

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

Odeljak 12

ODBIJENI ZAHTEVI ZA IZVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1.

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

Odeljak 13

ODBIJENI ZAHTEVI ZA UVOZ ROBE DVOSTRUKE NAMENE

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL (NVO)

VREDNOST [USD]

OPIS ROBE

KOLIČINA (u jedinici mere)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

1.

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO