ODLUKA
O ODREĐIVANJU ORGANA ZA ODLUČIVANJE O OTUĐENJU ILI DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 17/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se nadležnost u postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta na kojem je upisano pravo javne svojine u korist Grada Vranja (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), odnosno određuju organi nadležni za odlučivanje o pokretanju postupka otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta, raspisivanje javnog oglasa za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta i sprovođenje postupka po raspisanom javnom oglasu, pripremu predloga, odnosno nacrta akta i donošenje akta o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta, kao i zaključenje ugovora o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Član 2

Postojeće i planirane površine javne namene ne mogu se otuđiti iz javne svojine Grada.

Građevinsko zemljište ne može se otuđiti ili dati u zakup, ako nije donet planski dokument na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola.

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada radi izgradnje sprovodi se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda javnim oglasom, po tržišnim uslovima. u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, podzakonskim aktima i Odlukom o građevinskom zemljištu.

Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, građevinsko zemljište se može otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine, odnosno otuđiti ili dati u zakup građevinsko zemljište bez naknade, pod uslovima propisanim Zakonom o planiranju i izgradnji, podzakonskim aktima i Odlukom o građevinskom zemljištu.

Građevinsko zemljište se može otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučajevima propisanim Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 3

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta sprovodi se na način i po postupku utvrđenim zakonom i drugim propisima kojima se uređuje građevinsko zemljište i javna svojina.

Na postupak i način otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta neposredno se primenjuju i odredbe Odluke o građevinskom zemljištu, osim za slučajeve za koje je ovom Odlukom drugačije određeno.

II POKRETANJE POSTUPKA OTUĐENJA ILI DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 4

Predlog za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda javnim oglasom, podnosi Nadzorni odbor JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" Vranje (u daljem tekstu: Direkcija).

Predlog Nadzornog odbora Direkcije iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži podatke o građevinskom zemljištu, način raspolaganja građevinskog zemljišta (otuđenje ili zakup), uslove raspolaganja (tržišni uslovi i dr), kao i druge podatke od značaja za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta.

Uz predlog za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda, Direkcija obavezno prilaže tekst javnog oglasa.

Predlog za raspolaganje građevinskim zemljištem u smislu stava 2. i 3. ovog člana, Nadzorni odbor Direkcije dostavlja sekretarijatu Gradske uprave grada Vranja nadležnom za imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: nadležan sekretarijat Gradske uprave).

Član 5

Nadležan sekretarijat Gradske uprave, na osnovu predloga Nadzornog odbora Direkcije, priprema predlog odluke o pokretanju postupka otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda.

Predlog odluke iz stava 1. ovog člana obavezno mora da sadrži obrazloženje o ispunjenosti uslova raspolaganja građevinskog zemljišta, u skladu sa zakonom.

Pre pripreme predloga odluke, nadležan sekretarijat Gradske uprave pribavlja mišljenje Gradskog javnog pravobranilaštva.

Član 6

Odluku o pokretanju postupka otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda i raspisivanju javnog oglasa, donosi Gradsko veće grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 7

Odluku o pokretanju postupka otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom donosi Gradsko veće.

Predlog odluke o raspolaganju građevinskim zemljištem u smislu stava 1. ovog člana priprema nadležan sekretarijat Gradske uprave.

III SPROVOĐENJE POSTUPKA OTUĐENJA ILI DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 8

Postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, sprovodi Komisija za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Komisija).

Obrazovanje Komisije i njena nadležnost propisani su Odlukom o građevinskom zemljištu.

Nakon sprovedenog postupka u smislu stava 1. ovog člana. Komisija priprema obrazložen nacrt rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda.

Postupak neposredne pogodbe za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta sprovodi nadležan sekretarijat Gradske uprave, u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu i drugim propisima kojima se uređuje građevinsko zemljište.

Nakon sprovedenog postupka u smislu stava 4. ovog člana, nadležan sekretarijat Gradske uprave priprema obrazložen nacrt rešenja o davanju u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom.

IV DONOŠENJE REŠENJA O OTUĐENJU ILI DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 9

Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, donosi Skupština grada Vranja (u daljem tekstu: Skupština Grada).

Predlog rešenja o raspolaganju građevinskim zemljištem u smislu stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće.

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se učesnicima u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, odnosno neposredne pogodbe. Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

V UGOVOR O OTUĐENJU ILI DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 10

Ugovor o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta zaključuje se između lica koje pribavlja građevinsko zemljište u svojinu, odnosno lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Direkcije, u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja iz člana 9. ove Odluke.

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ili kome je građevinsko zemljište dato u zakup ne pristupi zaključivanju ugovora iz stava 1. ovog člana, Skupština će poništiti rešenje iz člana 9. stav 1. ove Odluke, na predlog Nadzornog odbora Direkcije.

Nacrt rešenja o poništavanju rešenja iz člana 9. stav 1. ove Odluke priprema nadležan sekretarijat Gradske uprave.

Predlog rešenja iz stava 3. ovog člana utvrđuje Gradsko veće.

U slučaju poništenja rešenja o raspolaganju građevinskim zemljištem u smislu odredaba ovog člana, Gradsko veće će doneti odluku o sprovođenju novog javnog oglasa za javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda.

Protiv rešenja Skupštine Grada iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Na pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona i drugih propisa kojima se uređuje građevinsko zemljište i javna svojina.

Član 12

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe Odluke o građevinskom zemljištu-prečišćen tekst ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 23/11), koje su u suprotnosti sa odredbama ove Odluke.

Član 13

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".