UREDBA
O OSNIVANJU KANCELARIJE ZA BORBU PROTIV DROGA

("Sl. glasnik RS", br. 79/2014)

Sadržina Uredbe

Član 1

Ovom uredbom osniva se Kancelarija za borbu protiv droga (u daljem tekstu: Kancelarija) i određuje njen delokrug, uređenje, način upravljanja i druga pitanja značajna za njen rad.

Kancelarija je služba Vlade.

Delokrug Kancelarije

Član 2

Kancelarija obavlja stručne, administrativne i operativne poslove za potrebe Vlade i poslove koji su zajednički ministarstvima i posebnim organizacijama, a koji se odnose na borbu protiv droga.

Kancelarija koordinira rad organa državne uprave na području borbe protiv droga, kao i prati i koordinira rad odgovarajućih komisija i drugih radnih tela iz oblasti borbe protiv droga.

Kancelarija prati pojave, razmatra pitanja, priprema i inicira donošenje odgovarajućeg akta i obavlja druge poslove u vezi sa primenom propisa u borbi protiv droga.

Kancelarija učestvuje u pripremi nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv droga (u daljem tekstu: Strategija), kao i Nacrta akcionog plana za sprovođenje strategije (u daljem tekstu: Akcioni plan), koordinira aktivnosti nosilaca Akcionog plana i prati sprovođenje Strategije i Akcionog plana.

Kancelarija učestvuje u izradi nacrta zakona, drugih propisa i akata kojima se uređuje oblast droga i borbe protiv droga u usklađivanju propisa iz ove oblasti sa propisima Evropske unije, razmatra pitanja i daje preporuke i predloge za sprovođenje međunarodnih konvencija iz ove oblasti.

Kancelarija prati i učestvuje u poslovima koji se odnose na učešće Republike Srbije u radu tela Evropske unije i Ujedinjenih nacija na području borbe protiv droga i koordinira sistem koji podrazumeva prikupljanje objektivnih, uporedivih i pouzdanih podataka o drogama, koordinira i prati postojeću metodologiju prikupljanja, analiziranja i dostupnosti podataka o drogama i borbi protiv njihove zloupotrebe i predlaže njihovo unapređenje i usklađivanje u skladu sa preporukama Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction - EMCDDA).

Kancelarija na osnovu prikupljenih i dostavljenih podataka izrađuje standardizovane i godišnje izveštaje o drogama i borbi protiv droga.

Kancelarija učestvuje u pripremi, praćenju i sprovođenju projekata finansiranih iz fondova Evropske unije i projekata drugih međunarodnih organizacija, vezanih za delokrug rada Kancelarije i daje predlog raspodele sredstava budžeta Republike Srbije namenjenog borbi protiv droga i prati namensko trošenje ovih sredstava.

Kancelarija daje prethodno mišljenje u postupku donošenja opšteg i posebnih programa i mera za borbu protiv droga, programa za odvikavanje od zavisnosti i brige o korisnicima i zavisnicima od droga, koje podnose nadležna ministarstva i drugi nadležni organi.

Kancelarija sarađuje sa organima državne uprave i organima jedinica lokalne samouprave, ustanovama socijalne zaštite, vaspitno obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim, naučnim i drugim ustanovama, verskim zajednicama, i drugim udruženjima, u postupku predlaganja i sprovođenja preventivnih mera i edukacije vezane za borbu protiv droga, sa stanovišta informisanja građana o uticaju i štetnosti istih, osmišljava, koordinira i sprovodi edukativne kampanje.

Direktor Kancelarije

Član 3

Kancelarijom rukovodi direktor Kancelarije, koga postavlja Vlada na pet godina, na predlog predsednika Vlade.

Direktor Kancelarije odgovoran je Vladi i predsedniku Vlade.

Direktor Kancelarije je državni službenik na položaju.

Zamenik direktora Kancelarije

Član 4

Direktor Kancelarije ima zamenika, koga postavlja Vlada na pet godina, na predlog direktora Kancelarije.

Zamenik direktora Kancelarije pomaže direktoru Kancelarije u okviru ovlašćenja koja mu on odredi i zamenjuje ga ako je odsutan ili sprečen.

Zamenik direktora Kancelarije je državni službenik na položaju.

Rok za donošenje pravilnika

Član 5

Direktor Kancelarije doneće pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji u roku od deset dana od dana postavljenja.

Stupanje na snagu

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".