PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA, MERILIMA I NAČINU IZBORA ELEKTRONSKIH MEDIJA ZA POTREBE JAVNOG INFORMISANJA OD ZNAČAJA ZA GRAD

("Sl. list grada Niša", br. 63/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, merila i način izbora pružaoca usluga iz oblasti javnog informisanja od značaja za Grad, koji se finansiraju iz budžeta Grada Niša, (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 2

Sredstva budžeta Grada iz člana 1. ovog pravilnika, obezbeđuju se za informisanje javnosti o:

- radu uprava i službi Grada;

- radu Gradonačelnika;

- radu Skupštine Grada Niša;

- radu Gradskog veća;

- radu gradskih opština;

- radu radnih tela organa Grada;

- aktivnostima nosilaca javnih funkcija i ovlašćenja;

- radu gradskih fondova;

- radu preduzeća, ustanova i organizacija čiji je osnivač Grad Niš;

- manifestacijama i programima od značaja za Grad;

- javnim pozivima, oglasima i konkursima organa i službi Grada i

- drugim događajima od značaja za Grad.

Član 3

Sredstva budžeta Grada opredeljena u svrhu obezbeđenja javnog informisanja dodeljuju se u jednakim iznosima, na osnovu sprovedenog javnog konkursa, učesnicima koji ispunjavaju uslove konkursa.

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju TV emiteri celokupnog programa koji pokrivaju teritoriju Grada Niša zemaljskim prenosom, kao i TV emiteri celokupnog programa koji svoj program emituju putem kablovskih operatera na teritoriji Grada Niša i teritoriji gradova i opština u okruženju, a nisu korisnici sredstava iz budžeta Grada po drugom osnovu.

Član 5

Konkurs iz člana 3. ovog pravilnika, objavljuje se na sajtu Grada Niša i u "Službenom listu Grada Niša".

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- predmet konkursa,

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- način prijavljivanja na konkurs,

- organ kome se podnose prijave na konkurs,

- kriterijume i merila za izbor pružaoca usluga,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs,

- rok trajanja ugovora koji se zaključuje sa pružaocem usluga.

Član 6

Obrazac Prijave za dodelu sredstava je sastavni deo konkursa.

Član 7

Uz prijavu iz člana 5. ovog pravilnika, podnose se i:

- osnovni podaci o elektronskom mediju (naziv, sedište, matični broj i rešenje o poreskoj identifikacionom broju, izvod iz Agencije za privredne registre);

- cenovnik usluga;

- dokaz o posedovanju dozvole za emitovanje programa

- pregled pojedinačnih programskih aktivnosti, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti po izvorima (sopstveni prihodi i drugi izvori);

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju programske aktivnosti;

- podatke u pogledu prostorne i tehničke opremljenosti;

- Finansijski iznos ponude za emitovanje 5 sati programa nedeljno (vesti, izveštaji, intervjui) iz oblasti javnog informisanja od značaja za Grad;

- satnicu sopstvenog programa;

- dokaz o teritorijalnoj pokrivenosti;

- programsku šemu.

Član 8

Konkurs raspisuje i sprovodi Komisija koju obrazuje Gradonačelnik Grada Niša.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine predsednik i četiri člana.

Član 9

Kriterijumi za izbor pružaoca usluge su:

1. Kvalitet informativnog programa;

2. Produkcija sopstvenog informativnog programa na dnevnom nivou;

3. Emitovanje informativnog programa u sopstvenoj produkciji na dnevnom nivou;

4. Dnevno izveštavanje o svim događajima od značaja za Grad Niš kroz informativni i specijalizovane programe;

5. Emitovanje programskog sadržaja sopstvene produkcije koji afirmiše kulturno istorijsko nasleđe Grada Niša i sadržaja koji afirmiše razvoj Grada, na mesečnom nivou.

6. Emitovanje programskog sadržaja obrazovnog karaktera i sadržaja namenjenog deci i omladini, na mesečnom nivou.

7. Posedovanje arhive snimljenog i izmontiranog video materijala sa događaja od značaja za Grad i dostavljanje iste upravi nadležnoj za informisanje na mesečnom nivou.

Član 10

Prijavu na konkurs podnosi odgovorno lice elektronskog medija Odseku za javne nabavke Uprave za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke, na posebnom obrascu prijave koji je sastavni deo konkursa.

Rok za prijavu na konkurs iznosi 15 dana od dana objavljivanja.

Komisija zadržava pravo da, po potrebi, od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije, obiđe radne prostorije medija i izvrši uvid u tehničku opremljenost istih, pozove na pregovore i da pribavi stručno mišljenje od strane istaknutih stručnjaka ili odgovarajućih organizacija.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave onih učesnika na konkursu, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na sredstva iz budžeta Grada, a nisu podneli izveštaj o realizaciji Ugovorom preuzetih obaveza, Komisija će odbaciti.

Član 11

U postupku izbora Komisija predlaže medije kojima će biti dodeljena sredstva i visinu iznosa sredstava u zavisnosti od ispunjenosti utvrđenih kriterijuma i raspoloživih sredstava u budžetu Grada, planiranih za ove namene, kao i u skladu sa dinamikom priliva u budžet Grada.

Član 12

Komisija je dužna da u roku od 7 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, dostavi Gradonačelniku izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa koji se odnosi na pružaoce usluga u oblasti javnog informisanja i predlog za donošenje rešenja o dodeli sredstava u oblasti javnog informisanja od značaja za Grad.

Gradonačelnik Grada Niša, na osnovu izveštaja i predloga Komisije donosi rešenje o dodeli sredstava u oblasti javnog informisanja od značaja za Grad,(u daljem tekstu rešenje) koje se objavljuje u "Službenom listu Grada Niša" i na zvaničnoj zvaničnoj veb prezentaciji Grada Niša.

Učesnik Konkursa koji je nezadovoljan rešenjem Gradonačelnika može podneti prigovor Gradskom veću Grada Niša, preko Odseka za javne nabavke Uprave za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke, u roku od 8 (osam) dana od dana objavljivanja rešenja na zvaničnoj veb prezentaciji Grada Niša (www.ni.rs) i u "Službenom listu Grada Niša".

O prigovorima odlučuje Gradsko veće Grada Niša, a nakon razmatranja predloga Komisije.

Nakon odlučivanja o prigovorima, Gradonačelnik donosi rešenje o dodeli sredstava u oblasti javnog informisanja od značaja za Grad i objavljuje ga na zvaničnoj internet strani Grada Niša.

Član 13

Na osnovu rešenja Gradonačelnika, Uprava za kulturu Grada Niša priprema nacrt ugovora sa pružaocem usluga u oblasti javnog informisanja kojim se bliže i preciznije uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor sa izabranim pružaocem usluge, zaključuje Gradonačelnik Grada Niša, po dobijenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva i uprave nadležne za poslove finansija.

Član 14

Za praćenje realizacije ugovorenih usluga, odnosno naručenih i izvršenih usluga realizacije programa i faktura za izvršene usluge iz člana 2. ovog pravilnika zadužuje se uprava nadležna za poslove kulture i informisanja (u daljem tekstu Uprava).

Član 15

Pružalac usluge je u obavezi da Upravi, na njen zahtev, kao i u roku koji je predviđen ugovorom, a najmanje jednom mesečno, dostavi arhivu snimljenog i izmontiranog video materijala sa događaja od značaja za Grad uz izveštaj sa potrebnom finansijskom dokumentacijom o ostvarivanju programa i korišćenju sredstava budžeta Grada.

Član 16

Pružalac usluge je u obavezi da u roku od 30 dana od završetka realizacije programa dostavi Upravi završni (konačni) izveštaj o realizaciji programa, sa fotokopijama kompletne dokumentacije o utrošku sredstava, overene sopstvenim pečatom, procenom postignutih rezultata sa stanovišta postavljenih ciljeva (samoevaluacija) i sa izveštajem revizora o ispunjenosti ugovornih obaveza.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.