TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN I NAČIN OBRAČUNA TOPLOTNE ENERGIJE

("Sl. list grada Niša", br. 57/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom utvrđuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun i način obračuna toplotne energije.

Tarifni elementi za obračun toplotne energije sadrže opravdane troškove poslovanja koje čine troškovi amortizacije, održavanja, izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije objekata, osiguranja, energenata, zaštite životne sredine i druge troškove poslovanja energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Tarifni elementi iskazuju se u tarifnim stavovima na osnovu kojih se vrši obračun naknade za daljinsko grejanje za obračunski period.

Član 2

Tarifni sistem važi za sve tarifne kupce toplotne energije.

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 3

Tarifni elementi, za koje se utvrđuju tarifni stavovi, su:

- grejna površina,

- isporučena količina toplotne energije.

Član 4

Tarifni element "grejna površina" predstavlja celokupnu zatvorenu površinu poda nezavisne funkcionalne celine tarifnog kupca koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, Ugovorom o prodaji toplotne energije ili merenjem površine grejanog prostora koje se vrši na način u skladu sa Pravilima o radu distributivnog sistema.

U zavisnosti od visine prostorije, grejna površina se koriguje koeficijentom, koji se utvrđuje u skladu sa Pravilima o radu distributivnog sistema.

Grejna površina se iskazuje u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element "grejna površina" primenjuje se za obračun fiksnog dela troškova grejanja.

Član 5

Tarifni element "isporučena količina toplotne energije" se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merača utroška toplotne energije u toplotnoj podstanici, iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element "isporučena količina toplotne energije" primenjuje se za obračun varijabilnog dela troškova grejanja.

Član 6

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

- jedinična cena grejne površine u din/m2/mesec

- jedinična cena isporučene količine toplotne energije u din/kWh.

Član 7

Iznos za isporučenu količinu toplotne energije po pravilu pokriva sledeće troškove poslovanja:

- Troškovi goriva,

- Troškovi potrošene električne energije u procesu proizvodnje i distribucije toplotne energije,

- Troškovi utroška vode i hemijske pripreme vode,

- Ostali nepomenuti troškovi vezani za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, a koji su definisani zakonom o računovodstvu i reviziji (kontni okvir).

Naknada za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obračunava se tako što se jedinična cena isporučene količine toplotne energije u din/kWh pomnoži sa vrednošću količine isporučene toplotne energije, očitane na meraču utroška toplotne energije u priključnoj podstanici.

U zgradama sa više kupaca, očitana vrednost isporučene količine toplotne energije na zajedničkom meraču utroška toplotne energije, raspoređuje se u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodele i obračunu troškova za isporučenu toplotnu energiju.

Član 8

Godišnja naknada za grejnu površinu predstavlja fiksni deo troškova grejanja i po pravilu se obračunava mesečno.

Obračunska grejna površina je grejna površina na osnovu koje se obračunava naknada za daljinsko grejanje. U zavisnosti od visine prostorija, grejna površina se koriguje "koeficijentom za visinu prostorije" koji je utvrđen u skladu sa Pravilima o radu distributivnog sistema.

Mesečna naknada za grejnu površinu, određuje se tako što se jedinična cena grejne površine u din/m²/mesec pomnoži sa obračunskom grejnom površinom (m2). Iznos je nezavisan od količine isporučene toplotne energije i pokriva preostale troškove poslovanja koji su definisani Pravilnikom o metodologiji za formiranje cena toplotne energije.

Član 9

Naknada za isporučenu količinu toplotne energije za zagrevanje potrošne (sanitarne) tople vode, utvrđuje se tako što se količina utrošene toplotne energije, izmerena na meraču utroška toplotne energije u toplotnoj podstanici, izražena u kWh, pomnoži sa jediničnom cenom isporučene količine toplotne energije (din/kWh).

U zgradama sa više kupaca, gde se toplotna energija koristi za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode, troškovi za isporučenu količinu toplotne energije za pripremu potrošne (sanitarne) tople vode se određuju u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodele i obračunu troškova za isporučenu toplotnu energiju.

III OBRAČUN NAKNADE ZA DALJINSKO GREJANJE

Član 10

Obračun naknade za daljinsko grejanje vrši se u odnosu na:

1. grejnu površinu po važećoj tarifi,

2. isporučenu količinu toplotne energije po važećoj tarifi.

Član 11

Naknada za grejnu površinu (fiksni deo), obračunava se i fakturiše svakog meseca tokom obračunske grejne sezone i predstavlja 1/12 godišnjeg iznosa naknade za grejnu površinu.

Naknada za isporučenu toplotnu energiju (varijabilni deo), obračunava se i fakturiše samo tokom grejne sezone.

Energetski subjekt ima obavezu da na zahtev tarifnog kupca, koji toplotnu energiju koristi za potrebe stambenog prostora, obračunava i fakturiše naknadu za isporučenu toplotnu energiju svakog meseca tokom obračunske grejne sezone na bazi prosečne potrošnje iz prethodnih godina i potrošnje na osnovu prethodnih meseci iz tekuće grejne sezone, a konačan obračun potrošnje vršiće se nakon isteka grejne sezone uz nivelisanje mesečnih obračuna zaključno sa danom završetka obračunske grejne sezone.

Način i dinamika obračuna i fakturisanja u smislu stavova 2. i 3. ovog člana, definišu se Ugovorom o prodaji toplotne energije.

Član 12

Isporučena količina toplotne energije se obračunava na osnovu očitanog stanja na meraču utroška toplotne energije, postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici.

Član 13

Tarifni kupac kome se isporučena toplotna energija obračunava na nivou zgrade, odnosno dela zgrade koji predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu (poseban ulaz, lamela i slično), dužan je da na unutrašnjim grejnim instalacijama ugradi uređaje za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije, odnosno kontrolne merače utroška toplotne energije i uređaje za individualnu regulaciju temperature u svojim prostorijama u roku od pet godina od dana stupanja na snagu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Službeni list Grada Niša", br. 6/2014).

Uređaji za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije, odnosno kontrolni merači utroška toplotne energije i uređaji za individualnu regulaciju temperature moraju biti istog tipa, za koji se sporazumno odlučila kvalifikovana većina, odnosno više od 50% vlasnika, uz saglasnost energetskog subjekta.

Izabrani tipovi uređaja za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije, kontrolnih merača i uređaja za individualnu regulaciju temperature moraju biti kompatibilni sa grejnim sistemom, a ova oprema, kao i oprema koju je neophodno ugraditi radi regulacije rada unutrašnje grejne instalacije moraju biti ugrađeni pod uslovima i smernicama koje je definisao energetski subjekt, odnosno isporučilac opreme.

Kupci kojima su ugrađeni uređaji za utvrđivanje sopstvene potrošnje toplotne energije, kontrolni merači i uređaji za individualnu regulaciju temperature su obavezni da omoguće očitavanje i kontrolu ovih uređaja za to ovlašćenoj kompaniji sa kojom je zaključen ugovor za vršenje tih usluga.

Član 14

Kupac plaća isporučenu toplotnu energiju i usluge do 20. u mesecu za prethodni mesec.

Član 15

Za slučaj eventualne obustave isporuke toplotne energije tarifnom kupcu se odobrava umanjenje naknade za daljinsko grejanje u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 16

Cene toplotne energije određuju se na bazi Pravilnika o metodologiji za formiranje cena toplotne energije, koji donosi uprava nadležna za poslove energetike.

Saglasnost na cene toplotne energije daje nadležni organ grada.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema, prestaje da važi Tarifni sistem za obračun i način obračuna isporučene toplotne energije i usluga ("Sl. list Grada Niša", broj 18/2009).

Član 18

Ovaj Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".