PRAVILNIK

O METODOLOGIJI ZA FORMIRANJE CENA TOPLOTNE ENERGIJE

("Sl. list grada Niša", br. 61/2014)

Ovim pravilnikom se definiše način izračunavanja i primenjivanja jediničnih cena toplotne energije.

Obračun za toplotnu energiju je dvokomponentan i obračunava se na osnovu određene jedinične cene isporučene količine toplotne energije i jedinične cene grejne površine.

Jedinične cene za isporučenu količinu toplotne energije i grejnu površinu, zavisne su od proizvodnih i distributivnih troškova javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Osnov za izračunavanje jediničnih cena toplotne energije su unapred određene nulte jedinične cene toplotne energije koje su izračunate na osnovu ulaznih parametara definisanih u 1. poglavlju ovog Pravilnika.

Jedinične cene toplotne energije se primenjuju od početka obračunskog perioda za grejnu sezonu, odnosno od 01.08. tekuće godine, i mogu se korigovati ukoliko dođe do promene vrednosti ulaznih parametara tako da utiču na promenu jediničnih cena za više od 3%.

Vrednosti jediničnih cena toplotne energije biće jednake vrednostima nultih jediničnih cena u slučaju da ulazni parametri koji su korišćeni za izračunavanje nultih jediničnih cena do početka obračunske grejne sezone nisu promenjeni tako da utiču na promenu nultih jediničnih cena za više od 3%.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku imaju značenja utvrđena Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011, 80/2011, 93/2012 i 124/2012) i Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Sl. list Grada Niša", br. 6/2014).

1. IZRAČUNAVANJE NULTIH JEDINIČNIH CENA TOPLOTNE ENERGIJE

Osnov za izračunavanje nultih jediničnih cena toplotne energije čine utrošene količine i troškovi energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije, iskazani u Izveštajima o grejnoj sezoni i Izveštaju o poslovanju za prethodnu godinu, i to:

a) Troškovi proizvodnje - energije (varijabilni troškovi - obračunavaju se na osnovu podataka iz Izveštaja o grejnoj sezoni i Izveštaja o poslovanju za prethodnu godinu):

1) Troškovi goriva i energije (izračunavaju se množenjem prosečnih količina energenata i energije utrošenih u toku 3 protekle grejne sezone, iskazanim u Izveštajima o grejnoj sezoni i cene energenata u trenutku formiranja nulte jedinične cene),

2) Ostali varijabilni troškovi - poslovni rashodi (priznaju se u iznosu iskazanom u Izveštaju o poslovanju za prethodnu kalendarsku godinu).

b) Ostali troškovi poslovanja (fiksni troškovi - obračunavaju se na osnovu podataka iz Izveštaja o poslovanju za prethodnu kalendarsku godinu):

1) Troškovi bruto zarada,

2) Troškovi poreza i doprinosa na teret poslodavca,

3) Troškovi amortizacije,

4) Troškovi premije osiguranja,

5) Troškovi platnog prometa i ON,

6) Troškovi Nadzornog odbora,

7) Troškovi ostalih ličnih rashoda (solidarne pomoći, otpremnine, jubileji...),

8) Troškovi prevoza zaposlenih,

9) Troškovi neproizvodnih usluga,

10) Troškovi sudskih taksi i drugi nematerijalni troškovi,

11) Troškovi transportnih usluga,

12) Troškovi poreza,

13) Troškovi revizije finansijskih izveštaja,

14) Troškovi reprezentacija, donatorstva i sponzorstva,

15) Troškovi reklame i propagande,

16) Ostali poslovni rashodi,

17) Troškovi potrošene električne energije, osim one koja je potrošena u procesu proizvodnje i distribucije toplotne energije,

18) Troškovi zaštite životne sredine,

19) Finansijski rashodi:

a) Rashodi kamata,

b) Kursne razlike,

c) Ostali finansijski rashodi

20) troškovi investicionih ulaganja za investicije koje su prihvaćene od strane Grada u redovnoj skupštinskoj proceduri, a koji nisu obuhvaćeni Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje, Programom održavanja komunalne infrastrukture javnog zemljišta gradskog i seoskog područja i Posebnim programom lokalne infrastrukture korišćenjem sredstava ostvarenih privatizacijom preduzeća sa teritorije grada Niša,

21) Troškovi usluga tekućeg održavanja energetskih izvora i distributivnog sistema (priznaju se u iznosu iskazanom u Izveštaju o poslovanju za prethodnu kalendarsku godinu),

22) nenaplaćena potraživanja u visini od 1,75% ukupnih troškova poslovanja energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije koji nastaju u toku kalendarske godine.

Ove nulte jedinične cene se određuju nakon završetka svake grejne sezone, a po dostavljanju Izveštaja o grejnoj sezoni, i služe kao osnov za izračunavanje jediničnih cena toplotne energije za narednu grejnu sezonu.

1.1. Izračunavanje nulte jedinične cene isporučene količine toplotne energije (varijabilni deo)

Varijabilni deo troškova predstavljaju troškovi energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u toku grejne sezone, koji nastaju u procesu proizvodnje i distribucije toplotne energije a koji su direktno zavisni od količine proizvedene toplotne energije.

Varijabilni troškovi obuhvataju sledeće troškove poslovanja:

- troškovi goriva,

- troškovi potrošene električne energije u procesu proizvodnje i distribucije toplotne energije,

- troškovi utroška vode i hemijske pripreme vode,

- ostali nepomenuti troškovi vezani za proizvodnju i distribuciju toplotne energije a koji su definisani Zakonom o računovodstvu i reviziji (kontni okvir).

 

Tv = Tvp + Tvd

 

[din]

Tv - Iznos varijabilnih troškova (din)

Tvp - Iznos varijabilnih troškova energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti proizvodnje toplotne energije (din)

Tvd - Iznos varijabilnih troškova energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti distribucije toplotne energije (din)

 

[din]

T1p - Iznos troškova goriva (din)

T2p - Iznos troškova potrošene električne energije (din)

T3p - Iznos troškova utroška vode i hemijske pripreme vode (din)

T4p - Iznos ostalih nepomenutih troškova, a koji su definisani Zakonom o računovodstvu i reviziji (kontni okvir) (din)

Iznosi troškova T1p do T4p predstavljaju troškove energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti proizvodnje toplotne energije.

 

[din]

T2d - Iznos troškova potrošene električne energije (din)

T3d - Iznos troškova utroška vode i hemijske pripreme vode (din)

T4d - Iznos ostalih nepomenutih troškova, a koji su definisani Zakonom o računovodstvu i reviziji (kontni okvir) (din)

Iznosi troškova T2d do T4d predstavljaju troškove energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti distribucije toplotne energije.

Nulta jedinična cena isporučene količine toplotne energije, dobija se kada se iznos varijabilnih troškova poslovanja energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije, podeli sa ukupno isporučenom količinom toplotne energije od strane energetskog subjekta, izmerenom na meračima utroška toplotne energije svih podstanica, uprosečenom za poslednje 3 godine.

 

[din/kWh]

J C0v - Nulta jedinična cena isporučene količine toplotne energije na nivou grada Niša (din/kWh)

Q if - Prosečna isporučena količina toplotne energije izmerena u podstanici za poslednje 3 godine (kWh)

m - Ukupan broj podstanica priključenih na distributivni sistem energetskog subjekta

Ukoliko je neki od merača utroška toplotne energije u toplotnim podstanicama u nekom periodu bio neispravan, isporučena količina toplotne energije za to merno mesto se izračunava u skladu sa članom 48. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Energetski subjekt je u obavezi da svake godine nakon završetka grejne sezone, a najkasnije do 01.06. nadležnoj upravi dostavi Izveštaj o grejnoj sezoni, koji sadrži podatke o isporučenim količinama toplotne energije, podatke o potrošnji energenata, koji se koriste za izračunavanje nulte jedinične cene, ali i podatke o donjim toplotnim moćima energenata, proizvedenim količinama toplotne energije, podatke o stepenima korisnosti postrojenja za proizvodnju toplotne energije i stepenima korisnosti distributivnih sistema, gubicima u proizvodnim postrojenjima i mreži sistematizovano po mesecima i toplotnim izvorima.

Ukoliko Izveštaj o grejnoj sezoni nije dostavljen ili je nepotpun i ne sadrži sve potrebne podatke za izračunavanje Nulte jedinične cene, Nulta jedinična cena se obračunava na sledeći način:

 

[din/kWh]

Tv - Iznos varijabilnih troškova iskazanih u Izveštaju o poslovanju za prethodnu godinu (din)

Hdij - Donja toplotna moć j-te vrste goriva (kJ/kg; kJ/l; kJ/Nm3)

mif - količina j-te vrste goriva iskazana u Izveštaju o poslovanju za prethodnu godinu (kg; l; Nm3)

hpif - stepen korisnosti proizvodnih postrojenja koje koriste j-tu vrstu goriva

hdi - stepen korisnosti distributivne mreže i-tog postrojenja

n - broj postrojenja

k - broj različitih vrsta goriva korišćenih na i-tom postrojenju

Vrednosti stepena korisnosti proizvodnih postrojenja i stepena korisnosti distributivne mreže (hpif, hdi) su određeni Izveštajem o grejnoj sezoni, a ukoliko neki od stepena korisnosti nije određen usvajaju se sledeće vrednosti:

- Stepen korisnosti proizvodnih postrojenja koje koriste j-tu vrstu goriva (hpfi) za prirodni gas iznosi 0,90, za mazut 0,85, za lož ulje 0,85, za ugalj 0,70 i biomasu 0,90,

- Stepen korisnosti distributivne mreže i-tog postrojenja (hdi) za distributivnu mrežu kapaciteta do 20 MW iznosi 0,94, za distributivnu mrežu kapaciteta od 21 do 80 MW iznosi 0,91, za distributivnu mrežu kapaciteta od 81 do 250 MW iznosi 0,90, a za distributivnu mrežu kapaciteta preko 250 MW iznosi 0,88.

1.2. Izračunavanje nulte jedinične cene grejne površine (fiksni deo)

Fiksni deo troškova predstavljaju troškovi energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije koji nastaju u toku kalendarske godine, a koji nisu direktno zavisni od količine proizvedene toplotne energije.

Fiksni troškovi obuhvataju sledeće troškove poslovanja:

- troškovi bruto zarada,

- troškovi poreza i doprinosa na teret poslodavca,

- troškovi amortizacije,

- troškovi premije osiguranja,

- troškovi platnog prometa i ON,

- troškovi Nadzornog odbora,

- troškovi ostalih ličnih rashoda (solidarne pomoći, otpremnine, jubileji...),

- troškovi prevoza zaposlenih,

- troškovi neproizvodnih usluga,

- troškovi sudskih taksi i drugi nematerijalni troškovi,

- troškovi transportnih usluga,

- troškovi poreza,

- troškovi revizije finansijskih izveštaja,

- troškovi reprezentacija, donatorstva i sponzorstva,

- troškovi reklame i propagande,

- ostali poslovni rashodi,

- troškovi potrošene električne energije, osim one koja je potrošena u procesu proizvodnje i distribucije toplotne energije,

- troškovi zaštite životne sredine,

- finansijski rashodi,

- troškovi investicionih ulaganja za investicije koje su prihvaćene od strane Grada u redovnoj skupštinskoj proceduri, a koji nisu obuhvaćeni Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje, Programom održavanja komunalne infrastrukture javnog zemljišta gradskog i seoskog područja i Posebnim programom lokalne infrastrukture korišćenjem sredstava ostvarenih privatizacijom preduzeća sa teritorije grada Niša,

- troškovi usluga tekućeg održavanja energetskih izvora i distributivnog sistema,

- nenaplaćena potraživanja u visini od 1,75% ukupnih troškova poslovanja energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije koji nastaju u toku kalendarske godine.

 

Tf = Tfp + Tfd + Tnp

[din]

Tf - Iznos fiksnih troškova (din)

Tfp - Iznos fiksnih troškova energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti proizvodnje toplotne energije (din)

Tfd - Iznos fiksnih troškova energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti distribucije toplotne energije (din)

Tnp - Iznos nenaplaćenih potraživanja u visini od 1,75% ukupnih troškova poslovanja energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije koji nastaju u toku kalendarske godine (din)

 

[din]

 

[din]

T6p - Iznos troškova bruto zarada (din)

T7p - Iznos troškova poreza i doprinosa na teret poslodavca (din)

T8p - Iznos troškova amortizacije (din)

T9p - Iznos troškova premije osiguranja (din)

T10p - Iznos troškova platnog prometa i ON (din)

T11p - Iznos troškova Nadzornog odbora (din)

T12p - Iznos troškova ostalih ličnih rashoda (solidarne pomoći, otpremnine, jubileji...) (din)

T13p - Iznos troškova prevoza zaposlenih (din)

T14p - Iznos troškova neproizvodnih usluga (din)

T15p - Iznos troškova sudskih taksi i drugih nematerijalnih troškova (din)

T16p - Iznos troškova transportnih usluga (din)

T17p - Iznos troškova poreza (din)

T18p - Iznos troškova revizije finansijskih izveštaja (din)

T19p - Iznos troškova reprezentacija, donatorstva i sponzorstva (din)

T20p - Iznos troškova reklame i propagande (din)

T21p - Iznos troškova ostalih poslovnih rashoda (din)

T22p - Iznos troškova potrošene električne energije, osim one koja je potrošena u procesu proizvodnje (din)

T23p - Iznos troškova zaštite životne sredine (din)

T24p - Iznos troškova finansijskih rashoda (din)

T25p - Iznos troškova investicionih ulaganja za investicije koje su prihvaćene od strane Grada u redovnoj skupštinskoj proceduri, a koje nisu obuhvaćene Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje, Programom održavanja komunalne infrastrukture javnog zemljišta gradskog i seoskog područja i Posebnim programom lokalne infrastrukture korišćenjem sredstava ostvarenih privatizacijom preduzeća sa teritorije grada Niša (din)

T26p - Iznos troškova usluga tekućeg održavanja energetskih izvora (din)

Iznosi troškova T6p do T26p predstavljaju troškove energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti proizvodnje toplotne energije.

 

Tfd =

å

26
f=6

Tfd

[din]

T6d - Iznos troškova bruto zarada (din)

T7d - Iznos troškova poreza i doprinosa na teret poslodavca (din)

T8d - Iznos troškova amortizacije (din)

T9d - Iznos troškova premije osiguranja (din)

T10d - Iznos troškova platnog prometa i ON (din)

T11d - Iznos troškova Nadzornog odbora (din)

T12d - Iznos troškova ostalih ličnih rashoda (solidarne pomoći, otpremnine, jubileji...) (din)

T13d - Iznos troškova prevoza zaposlenih (din)

T14d - Iznos troškova neproizvodnih usluga (din)

T15d - Iznos troškova sudskih taksi i drugih nematerijalnih troškova (din)

T16d - Iznos troškova transportnih usluga (din)

T17d - Iznos troškova poreza (din)

T18d - Iznos troškova revizije finansijskih izveštaja (din)

T19d - Iznos troškova reprezentacija, donatorstva i sponzorstva (din)

T20d - Iznos troškova potrošene električne energije, osim one koja je potrošena u procesu proizvodnje (din)

T21d - Iznos troškova ostalih poslovnih rashoda (din)

T22d - Iznos troškova reklame i propagande (din)

T23d - Iznos troškova zaštite životne sredine (din)

T24d - Iznos troškova finansijskih rashoda (din)

T25d - Iznos troškova investicionih ulaganja za investicije koje su prihvaćene od strane Grada u redovnoj skupštinskoj proceduri, a koje nisu obuhvaćene Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje, Programom održavanja komunalne infrastrukture javnog zemljišta gradskog i seoskog područja i Posebnim programom lokalne infrastrukture korišćenjem sredstava ostvarenih privatizacijom preduzeća sa teritorije grada Niša (din)

T26d - Iznos troškova usluga tekućeg održavanja distributivnog sistema (din)

Iznosi troškova T6d do T26d predstavljaju troškove energetskog subjekta koji su nastali u obavljanju energetske delatnosti distribucije toplotne energije.

Nulta jedinična cena grejne površine se dobija, kada se iznos fiksnih troškova poslovanja energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije, podeli sa ukupnom obračunskom površinom objekata koji su bili priključeni na njegovu distributivnu mrežu na kraju perioda za koji se Izveštaj o poslovanju podnosi:

 

[din/m2]

JC0f - Nulta jedinična cena grejne površine na nivou grada Niša (din/m2)

Pif - Obračunska grejna površina pojedinačnog potrošača (m2)

m - Ukupan broj potrošača priključenih na distributivnu mrežu energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije.

2. KOREKCIJA JEDINIČNIH CENA

2.1. Korekcija jedinične cene isporučene količine toplotne energije (varijabilni deo)

Korekcija jedinične cene isporučene količine toplotne energije (varijabilni deo) se u toku godine vrši pod uslovom da neki od pojedinačnih troškova, na osnovu kojih je određena, pretrpi izmene, tako da se jedinična cena isporučene količine toplotne energije promenila za više od 3%.

Korigovana jedinična cena isporučene količine toplotne energije se određuje po sledećoj formuli:

 

[din/kWh]

JCvi - Korigovana jedinična cena isporučene toplotne energije (din/kWh)

JCv(i-1) - Prethodna jedinična cena isporučene toplotne energije (din/kWh)

tf(i-1) - Učešće pojedinačnog troška u ukupnim varijabilnim troškovima poslovanja sa kojima je vršeno prethodno izračunavanje jedinične cene isporučene toplotne energije energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije

Tfi - Novi iznos pojedinačnih troškova (din)

Tf(i-1) - Iznos pojedinačnih troškova sa kojima je vršeno prethodno izračunavanje jedinične cene isporučene toplotne energije (din)

Tv(i-1) - Iznos ukupnih varijabilnih troškova poslovanja sa kojim je vršeno prethodno izračunavanje jedinične cene isporučene toplotne energije (din)

2.2. Korekcija jedinične cene grejne površine (fiksni deo)

Korekcija jedinične cene grejne površine (fiksni deo) se u toku godine vrši pod uslovom da neki od pojedinačnih troškova, na osnovu kojih je određena, pretrpi izmene tako da se jedinična cena grejne površine promenila za više od 3%.

Korigovana jedinična cena grejne površine se određuje po sledećoj formuli:

 

[din/m2]

JCfi - Korigovana jedinična cena grejne površine (din/m2)

JCf(i-1) - Prethodna jedinična cena grejne površine (din/m2)

tf(i-1) - Učešće pojedinačnog troška u ukupnim fiksnim troškovima poslovanja sa kojima je vršeno prethodno izračunavanje jedinične cene grejne površine energetskog subjekta - javnog preduzeća koje je Grad Niš osnovao za obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije

Tfi - Novi iznos pojedinačnih troškova (din)

Tf(i-1) - Iznos pojedinačnih troškova sa kojima je vršeno prethodno izračunavanje jedinične cene grejne površine (din)

Tf(i-1) - Iznos ukupnih fiksnih troškova poslovanja sa kojim je vršeno prethodno izračunavanje jedinične cene grejne površine (din)

3. NADZOR

Nadzor nad sprovođenjem ovog Pravilnika obavlja nadležna Uprava i nadležne inspekcije. Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o metodologiji za formiranje cena toplotne energije ("Sl. list Grada Niša", broj 71/2013).