ODLUKA
O USVAJANJU PROGRAMA POSTAVLJANJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA-KIOSKA NA GRADSKOM GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU JAVNE NAMENE, SA PROGRAMOM

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 14/2014)

Član 1

Usvaja se Program postavljanja manjih montažnih objekata-kioska na gradskom građevinskom zemljištu javne namene u Leskovcu.

Član 2

Sastavni deo ove Odluka je Elaborat postavljanja manjih montažnih objekata-kioska na gradskom građevinskom zemljištu javne namene u Leskovcu overen potpisom Gradonačelnika i pečatom Gradskog veća.

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

* * *

PROGRAM POSTAVLJANJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA - KIOSKA NA GRADSKOM GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU JAVNE NAMENE U LESKOVCU

Leskovac
Jul, 2014. godine

SADRŽAJ ELABORATA

- Broj predmeta: 4584 od 19.09.2013 i 4703 od 25.09.2013 (Sl./2013-03),

- Rešenje o ispunjenosti uslova za izradu urbanističke dokumentacije

A. TEKSTUALNI DEO

1. Uvodne napomene

2. Analiza i ocena postojećeg stanja

3. Ciljevi izrade Programa postavljanja manjih montažnih objekata - kioska na javnim površinama u Leskovcu

4. Opšti i posebni urbanistički uslovi postavljanja objekata - kioska

5. Preporuke tipizacije i unifikacije objekata - kioska

6. Dispozicija grupacija i objekata - kioska

7. Završne odredbe

B. GRAFIČKI PRILOZI

1. Plan postavljanja manjih montažnih objekata - kioska na javnim površinama u Leskovcu po grupacijama

- Regulacioni elementi - ukupno 34 grupacije: listovi 1-25

R 1:1000

 

1. UVODNE NAPOMENE

Programom postavljanja manjih montažnih objekata-kioska na javnim površinama u Leskovcu, obuhvaćeno je gradsko građevinsko zemljište javne svojine koje je u opštoj upotrebi - površine javne namene.

Programom se definišu mesto, broj, vrsta, tip, veličina, namena - vrsta robe i vreme korišćenja, odnosno, urbanističko-tehnički, prostorni, statusni i drugi uslovi postavljanja manjih montažnih objekata - kioska na površinama javne namene

Zakonski okvir za izradu Programa predstavljaju sledeći Zakoni i Pravilnici:

1. Zakon o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik Republike Srbije", broj 72/09 i 81/09); član 146, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. gl. Republike Srbije", br. 24/11);

2. Odluka o građevinskom zemljištu ("Sl. glasnik grada Leskovca", broj 18/09);

3. Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Leskovca ("Sl. glasnik grada Leskovca", broj 28/08);

4. Zakonom o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 39/96, 20/97, 46/98, 24/99, 34/2001, 80/2002 i 101/2005);

5. Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe ("Službeni glasnik RS", broj 47/96, 22/97 i 6/99, 99/2005 i 100/2007);

6. Zakon o zdravstvenom nadzoru nad životnim namirnicama i predmetima opšte upotrebe ("Službeni glasnik SRS", br. 48/77, 29/88, "Službeni glasnik RS", br. 44/91, 53/93, 67/93, 48/94).

7. Pravilnik o opštim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti koji podležu sanitarnom nadzoru ("Sl. glasnik RS", broj 47/06).

2. ANALIZA I OCENA POSTOJEĆEG STANJA

U skladu sa Programom privremenog korišćenja gradskog građevinskog zemljišta - postavljanja manjih montažnih objekata na javnim površinama (Službeni glasnik opštine Leskovac, br. 6 iz 2006. godine), planirano je postavljanje 86 kioska na 26 grupacija. Nakon isteka vremenskog perioda od 5 godina došlo do velikih promena broja kioska u gradu u odnosu na plan. Rezultati anketa izvršenih 2009. godine ukazivali su na drastično povećanje broja kioska u odnosu na predviđenih - 167 kioska. Prisutna odstupanja u odnosu na Program postavljanja privremeno su rešena Odlukom Skupštine grada Leskovca o privremenim rešenjima za rad na godinu dana. Nakon toga dolazi do obrnute pojave, smanjivanja broja kioska, da bi prema poslednjoj anketi iz 2013. godine broj kioska na području grada Leskovca bio 75. Obzirom da su određene planske površine iz prethodnog Programa pretrpele promene, kao i da je došlo do smanjivanja broja kioska koji rade, a određeni broj onih koje ne rade je na zahtev Inspekcije uklonjen, neophodna je izrada novog programsko-planskog dokumenta.

Na određenim lokacijama broj kioska je predimenzionisan za potrebe grada i gravitirajućeg stanovništva. Veliki broj kioska na pojedinim grupacijama opterećuje prostor i okolne objekte, umanjujući im funkcionalnost i estetsku sliku i takođe onemogućava prolaz pešaka, biciklista i drugih učesnika u saobraćaju (invalidskih pomagala, dečijih kolica i dr.). Opšta potreba je racionalizovati broj montažnih objekata - kioska u cilju veće funkcionalnosti izgrađenih poslovno-uslužnih objekata i opravdanosti izgradnje novih.

3. CILJEVI IZRADE PROGRAMA POSTAVLJANJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA - KIOSKA NA JAVNIM POVRŠINAMA U LESKOVCU

Opšti pojmovi

Površina javne namene jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.).

Kiosk je montažno-demontažni objekat za obavljanje trgovinske i zanatsko-uslužne delatnosti, koje ne ugrožavaju životnu sredinu, i koji može da se priključi na odgovarajuću infrastrukturu.

Skverovi i trgovi su pejzažno uređene otvorene površine namenjene javnom korišćenju, uvek vizuelno uokvirene sa jedne ili više strana objektima ili ulicama, posebno u kompaktnom gradskom tkivu, opremljene i održavane u cilju obezbeđenja uslova za kratkotrajni odmor stanovnika i unapređenje vizuelnog kvaliteta okruženja.

Koncept plana

Visoko urbanizovane sredine, nemaju privremene poslovne objekte, osim na vrlo retkim, i posebnim brižljivo odabranim mestima. Obzirom na društveno-ekonomske i socijalne prilike ovim Programom se ne može naglo poboljšati stanje, ali se može popraviti kvalitet planiranih grupacija privremenih objekata.

Opšti cilj Programa je sređivanje postojećeg stanja, dalje postavljanja kioska pod jednakim uslovima i pravilima i podizanje funkcionalnog i vizuelnog kvaliteta grupacija kioska, kako bi se smanjio njihov negativni efekat na ambijent.

Posebni ciljevi su: jednostavno, optimalno i svrsishodno snabdevanje onim vrstama roba čiji je promet regulisan pozitivnim zakonskim propisima i pravilnicima; realna i odmerena procena potreba ukupnog broja grupacija i broja kioska u grupacijama, na javnim površinama u čijoj bližoj okolini nema poslovnog prostora sa sadržajem primerenim za prodaju iz kioska; dobar, osmišljen, funkcionalan i vizuelno prihvatljiv položaj objekata, a u cilju obezbeđenja neometanog odvijanja pešačkog saobraćaja i jednostavnog i lakog održavanja slobodnog prostora oko objekta.

Program rasporeda se bazira na zatečenom stanju, obzirom da su pojedini objekti u višegodišnjoj upotrebi dokazali svoje postojanje. Konačan broj lokacija i broj objekata na njima rezultat je preseka postojećeg stanja, analize lokacija i regulacionih rešenja važeće planske dokumentacije, kao i potrebe korisnika prostora.

4. OPŠTI I POSEBNI URBANISTIČKI USLOVI POSTAVLJANJA OBJEKATA - KIOSKA

I Opšti uslovi postavljanja objekata

Izbor lokacija

Kiosci se postavljaju:

- privremeno na javnim površinama, uglavnom pešačkim, kao i površinama oko autobuskih i taksi stajališta i na drugim izgrađenim i planiranim površinama javne namene;

- na neizgrađenom građevinskom zemljištu javne namene;

- na lokacijama na kojima nedostaju određeni sadržaji i/ili nije ih moguće smestiti unutar čvrstih građevina.

Bezbednost saobraćaja

Kiosci se postavljaju na način da:

- se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- svojim dimenzijama i gabaritom ne utiču na smanjenje nivoa bezbednosti saobraćaja;

- se osigura vidljiva horizontalna i vertikalna signalizacija, dobra preglednost saobraćaja i ne ometa parkiranje;

- njihovo korišćenje ne ometa javni gradski prevoz.

Zaštita pešačkih tokova

Kiosci se postavljaju na način:

- da je osigurano neometano normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne ometaju prilaz i normalno korišćenje i snabdevanje susednih objekata:

- ne postavljaju se neposredno oko glavnih ulaza u tržne centre - poslovno-komercijalne objekte i oko ulaza na pijace,

- ne postavljaju se u pasažima stambenih i poslovnih zgrada, na prostoru ispred prodavnica, odnosno radnji istovetne delatnosti i ponude robe.

Zaštita zelenih površina

Kiosk se ne sme postavljati na:

- javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i posebno određenom mestu u parku u skladu sa ovim Programom;

- manjim otvorenim javnim prostorima

- skverovima i trgovima.

Zaštita ambijentalnih vrednosti

Svojim oblikom i materijalizacijom kiosk treba da je u što većoj meri usklađen sa ambijentom, da je jednostavan i nenametljiv, da je izveden profesionalno i od kvalitetnih materijala.

Zaštita životne sredine

Kiosk se ne sme postavljati na način:

- da ugrožava životnu sredinu (prekomernom bukom, štetnim isparenjima, opasnim otpadom i sl.).

Ostali uslovi

Kiosk se ne može zidati. Kiosk se ne sme postavljati na način da ugrožava postojeće instalacije.

Kiosk je predviđen za pružanje šalterskih usluga i mora ispunjavati sanitarno-higijenske i druge uslove u zavisnosti od namene objekta.

Nije dozvoljen promet robe i obavljanje delatnosti neprimerenih za mali montažni objekat.

Uz kiosk se ne sme odobriti postavljanje letnje bašte.

Kiosci u okviru jedne grupacije moraju biti istog oblika i skladnih boja.

Predlažemo da za pojedinačne grupacije sa dva i više kioska budu obavezujući sledeći oblici:

- Grupacija 1. - šestougaoni

- Grupacija 2. - šestougaoni

- Grupacija 3. - osmougaoni

- Grupacija 5. - osmougaoni

- Grupacija 6. - šestougaoni

- Grupacija 8. - šestougaoni

- Grupacija 9. - četvorougaoni

- Grupacija 11. - osmougaoni

- Grupacija 13. - šestougaoni

- Grupacija 14. - šestougaoni

- Grupacija 15. - šestougaoni

- Grupacija 16. - šestougaoni

- Grupacija 17. - četvorougaoni

- Grupacija 18. - četvorougaoni

- Grupacija 19. - šestougaoni

- Grupacija 20. - šestougaoni

- Grupacija 21. - četvorougaoni

- Grupacija 24. - šestougaoni

- Grdelica, grupacija 2 - šestougaoni

- Vučje, grupacija 2 - šestougaoni

- Vučje, grupacija 2 - četvorougaoni

- Brestovac, grupacija 2 - četvorougaoni

- Brestovac, grupacija 2 - četvorougaoni

II Posebni uslovi postavljanja objekata

Gabarit, položaj i izgled grupacija i kioska

- Bruto površina kioska ne može biti veća od 8,0 m2; mogu biti četvorugaoni, ili u obliku šetstougaonika sa stranicom maksimalne dužine 1,75 m, sa prečnikom opisanog kruga 3,5 m, ili o obliku osmougaonika sa stranicama maksimalne dužine 1,3 m.

- Kiosk se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku; postavlja se na predviđenu lokaciju na javnoj površini i na tom mestu se može finalizirati montažom dodatnih elemenata, minimalnim radovima na izradi podloge i priključiti na predviđenu komunalnu infrastrukturu.

- Ne dozvoljava se "dogradnja i nadgradnja" osnovnog tipa kioska, kao i postavljanje dodatnih nastrešnica, konzola, rafova, reklamnih i drugih uređaja.

- Dozvoljava se postavljanje rashladnih uređaja na maksimalno 2 m2 pored osnovnog gabarita kioska. Tako da je maksimalna površina koju montažni privremeni objekat može da zauzima bruto 10 m2. Položaj dodatnih rashladnih uređaja je tačno definisan pored montažnog objekta, što se vidi na grafičkom prilogu. Kiosci i dodatni uređaji ne smeju da izlaze izvan građevinskih linija propisanih Programom.

- Kiosci se postavljaju pojedinačno ili maksimalno 5, izuzetno 6 (na lokaciji br. 8), bez međusobnog povezivanja u jedan koristan prostor radi obavljanja delatnosti. Međusoban razmak iznosi min. 1,2 m, uglavnom 1,5 m. Kiosci se postavljaju poravnati ili smaknuti između sebe za ½ širine kioska.

- Položaj grupacija je prikazan na grafičkim prilozima, koji su sastavni deo ovog elaborata, i određen je regulacionim linijama saobraćajnica i građevinskim linijama. Svaka grupacija ima tačno određen broj kioska;

- Ispred kioska osiguran je minimalni prostor trotoara širine 1,0 m za korisnike i minimum 1,6 m za pešake - ukupno minimum 2,6 m.

III Uslovi priključenja na infrastrukturu

Ukoliko je nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja postojeći kiosk moguće zadržati na planom definisanoj lokaciji, moguće je prihvatiti i postojeći priključak na elektroenergetsku infrastrukturu. Kod novih lokacija predviđa se mogućnost priključenja na elektroenergetsku infrastrukturu, prema uslovima nadležnog preduzeća. Priključenje kioska na javni sistem vodovoda i kanalizacije se ne predviđa.

Namena

- Osnovna delatnost montažnih objekata - kioska je trgovina. Trgovina podrazumeva prodaju robe na malo primarno štampe, zatim duvanskih proizvoda, bezalkoholnih i alkoholnih pića i konditorskih proizvoda u fabričkim pakovanjima, papirne galanterije, igračaka, pribora za higijenu, telefonskih karata, karata za javni prevoz, srećki, cveća, suvenira i drugih sličnih proizvoda;

- dopunske delatnosti su obavljanje zanatsko - uslužnih delatnosti i agencijske usluge (menjačnica, kopirnica i dr.);

- ugostiteljska delatnost (koja podrazumeva distribuciju hrane) dozvoljena je izuzetno ukoliko je u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima, čiji je nadzor u domenu Republičke sanitarne inspekcije.

IV Uslovi zakupa

- Radi davanja u zakup javne površine za postavljanje kioska prethodno se sprovodi postupak javnog nadmetanja.

- Način i postupak dodele gradskog građevinskog zemljišta na privremeno korišćenje predviđen je odredbama Odluke o građevinskom zemljištu.

- Kiosci će se postavljati na određeno vreme sa unapred utvrđenim vremenom trajanja - rokom, koji ne može da bude duži od pet godina od dana izdavanja odobrenja.

- Postavljeni montažni objekat se ne može izdati u zakup ili podzakup, odnosno preneti na korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji ili drugim ugovorom, osim u slučaju smrti.

- Postupak i uslovi za postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekata na javnim površinama propisani su Odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Leskovaca, i biće konkretizovani, u skladu sa Odlukom, u tekstu javnog oglasa prilikom realizacije Programa, a posebno za sledeće grupacije:

- Za grupaciju br. 4 i 23 rok postavljanja kioska je vezan sa realizacijom rekonstrukcije Centralnog gradskog parka;

- Za grupaciju br. 14, u slučaju stavlja u funkciju Doma vojske, moguća je izmena položaja;

- Za grupaciju br. 21 rok postavljanja kioska je vezan sa realizacijom rekonstrukcije raskrsnice na Bulevaru Nikole Pašića i 28. marta.

5. PREPORUKE TIPIZACIJE I UNIFIKACIJE OBJEKATA - KIOSKA

Kiosci mogu biti prefabrikovani objekti sa sličnom konstrukcijom, dimenzijama i oblikovnim elementima, dok su varijacije moguće u okviru poželjnog spektra materijala i boja. Objekti su modernog dizajna, adekvatne funkcionalnosti, sa velikom površinom za javno oglašavanje. Napravljeni su od kvalitetnog materijala - metalne konstrukcije sa staklenom ili metalnom ispunom.

Boja kioska ne treba biti upadljiva - poželjne boje su: bela, antracit (tamno siva), tamno zelena, inoks, svetlo siva; ne dozvoljava se: crvena, plava, ljubičasta i dr. Izbor boja zavisi od ambijenta.

Staklo mora biti prozirno, bezbojno. Kiosci mogu imati tende s rolo ili fiksnim mehanizmom s izbačajem do 1,2 m. Tende izvoditi u nenametljivim bojama, izuzetno mogu biti drugačiji zbog reklamnih boja, dezena i logo znaka investitora.

Prednju stranu kioska moguće izvoditi sa pultom za usluživanje ili s ulaznim vratima. Iznad otvora za usluživanje je moguće postaviti reklamni natpis (naziv radnje) ili logo sa imenom. Reklamni natpisi ne mogu se postavljati iznad visine kioska, već samo u rasponu između otvora za usluživanje i vrha kioska.

Na spoljašnje delove kioska nije dopušteno na vidljiv način montirati instalacije ili delove uređaja za ventilaciju i/ili klimatizaciju; jedinice za klimatizaciju rešavati unutar gabarita kioska. Ventilacione vertikale se mogu postavljati maksimalno 1,0 m iznad visine kioska.

Kiosk se montira na ravnu betonsku ili drugu čvrstu podlogu.

6. DISPOZICIJA GRUPACIJA I OBJEKATA

U Leskovcu će se formirati 24 grupacije kioska i postaviće se sukcesivno, prema realnim potrebama ukupno 64 kioska; u Vučju, Grdelici i Brestovcu, u svakom po 3 grupacije i 5 kioska.

Postaviće se ukupno 79 kioska.

Tabela grupacija i objekata

Redni br.

Lokacija KO Leskovac

KP br.

Broj kioska

namena

1

Raskrsnica ul. Južnomoravskih brigada i Bulevara oslobođenja

5023

5

sve navedeno iz namene

2

Ul. Ivana Milutinovića

5256

3

-II-

3

Bulevar oslobođenja severna strana, kod broja 27

14300

2

-II-

4

Trg revolucije, gradski park

5398/1

1

štampa i slično

5

Raskrsnica Bulevara oslobođenja i ul. Vojvode Mišića

14300

2

štampa i slično

6

Bulevar oslobođenja ispred Elu centra

5785/3

4

sve navedeno iz namene

7

Raskrsnica ul. Nikole Skobaljića i ul. Učitelja Josifa

5888/1

1

-II-

8

Bulevar Oslobođenja i ul Kralja Petra kod ABC-a

14304/6

6

-II-

9

Raskrsnica ul. Stojana Ljubića i ul. Koste Stamenkovića

5417

2

štampa i slično

10

Ul. Pana Đukića, preko puta zgrade Okruga

7761/2

1

 

11

Ul. Pana Đukića, trg Crnog Marka

7761/2

2

štampa i slično

12

Raskrsnica ul. Radnička i ul. Vlajkova

11236

1

sve navedeno iz namene

13

Raskrsnica ul. Radnička i Zejnela Ajdinija

11911 i 11805

4

-II-

14

Ul. Svetozara Markovića, ispred Doma Vojske

4918

2

-II-

15

Ul. 1. maja, ispred Doma zdravlja

8491/1

5

-II-

16

Ul. 1. maja, autobusko stajalište kod Bolnice

4038/1

5

-II-

17

Ul. 1. maja, ispred zgrade Tri šešira

4019

2

-II-

18

Ul. Đorđa Kuna

3528

2

-II-

19

Ul. Niška, zgrada Suva reka

3192/12

2

-II-

20

Raskrsnica ul. Niške i Bulevara Nikole Pašića, naselje Solidarnost

677

3

-II-

21

Ul. Borisa Kidriča - park "Rupe"

2345

4

-II-

22

Ul. Viljema Pušmana kod Autobuske stanice

2160/4 i 14287/1

1

-II-

23

Ul. Stojana Ljubića kod Doma penzionera

7819

1

-II-

24

Ul. Kralja Petra kod robne pijace

14304/6

3

-II-

 

UKUPNO

 

64

 

 

Redni br.

Lokacija KO Vučje

KP br.

Broj kioska

namena

1

Ul. Koste Stamenkovića, kod kružne raskrsnice

2539/2

1

štampa i slično

2

Ul. Koste Stamenkovića, ispred broja 30

1352

2

-II-

3

Ul. Koste Stamenkovića, ispred broja 32

1351

2

štampa i slično

 

UKUPNO

 

5

 

 

Redni br.

Lokacija KO Grdelica

KP br.

Broj kioska

namena

1

Ul. Đorđa Veličkovića, kod mosta, preko puta autobuske stanice

231

2

štampa i slično

2

Raskrsnica ul. Đorđa Veličkovića i ul. 29. novembra

445/1

2

-II-

3

Ul. 29. novembra, između stambenih zgrada br. 4 i 6

197/1 i 197/2

1

štampa i slično

 

UKUPNO

 

5

 

 

Redni br.

Lokacija KO Brestovac

KP br.

Broj kioska

namena

1

Pored objekta Doma Kulture

6896/1

1

štampa i slično

2

Pored objekta Primarne zdravstvene zaštite (Ambulante)

2342/1

2

-II-

3

Ispred Osnovne škole

3430

2

štampa i slično

 

UKUPNO

 

5

 

 

7. ZAVRŠNE ODREDBE

Plan postavljanja manjih montažnih objekata - kioska na gradskom građevinskom zemljištu javne namene u Leskovcu u skladu je sa Odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Leskovca ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 28/08), i odredbom člana 8. pod i). Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe drugih Odluka i to:

- Odluke o usvajanju plana postavljanja privremenih manjih - montažnih objekata - kioska na području grada Leskovca ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 19/92),

- Odluke o usvajanju plana postavljanja montažnih privremenih koska na KP br. 22/27 u Leskovcu ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 8/95),

- Odluke o usvajanju plana postavljanja manjih montažnih objekata na javnoj površini u ul. Učitelja Josifa i ul. Đorđa Andrejevića Kuna u Leskovcu ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 10/97),

- Odluke o usvajanju plana postavljanja manjih montažnih objekata na javnoj površini u ul. Kralja Petra Prvog - Bulevar Oslobođenja - ul. Južnomoravskih brigada, ul. Prvomajska i ul. Doktora Kašikovića - ul. Pana Đukića u Leskovcu ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 14/97).

- Programa privremenog korišćenja gradskog građevinskog zemljišta - postavljanja manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Sl. glasnik opštine Leskovac", broj 6/06)

- Odluke - "Svim dosadašnjim korisnicima lokacija na javnim površinama koji su kioske postavili sa odobrenjem bez utvrđenog roka trajanja, kod kojih je privremenost definisana uslovom (do donošenja urbanističkog plana), koji su kioske postavili bez odobrenja, koji su kioske postavili sa odobrenjem kojima je istekao rok, izdaju se nova privremena rešenja sa rokom trajanja od godinu dana" ("Sl. glasnik grada Leskovca", broj 1/09).

Postojeći kiosci postavljeni: bez odobrenja, sa odobrenjem kojima je istekao rok važnosti, sa odobrenjem bez utvrđenog roka važnosti, kod kojih je privremenost definisana uslovom (do donošenja urbanističkog plana), ukloniće se u postupku inspekcijskog nadzora i prostor - javna površina realizovaće se u skladu sa ovim Programom.