PRAVILNIK
O NAČINU UPOTREBE SREDSTAVA ZA SNIMANJE SAOBRAĆAJA

("Sl. glasnik RS", br. 86/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način upotrebe sredstava za snimanje saobraćaja.

Član 2

Sredstva za snimanje saobraćaja podrazumevaju sisteme video nadzora opšte namene i sisteme video nadzora posebne namene.

Član 3

Sistemi video nadzora opšte namene upotrebljavaju se u svrhu praćenja bezbednosti i protočnosti saobraćaja, ponašanja učesnika u saobraćaju i dokumentovanja događaja na putu.

Sistemi video nadzora posebne namene upotrebljavaju se u svrhe dokumentovanja saobraćajnih prekršaja i drugih delikata automatskim prepoznavanjem registarskih tablica vozila kojim je prekršaj učinjen.

Sistemi video nadzora opšte i sistemi video nadzora posebne namene mogu se upotrebljavati kao pojedinačni sistemi i/ili kao integrisana celina sa međusobno regulisanim načinom razmene podataka.

Član 4

U svrhu snimanja saobraćaja koriste se fiksni (nepokretni) i mobilni, odnosno sistemi video nadzora koji se koriste u pokretu.

Član 5

Za snimanje saobraćaja u sistemima video nadzora opšte namene koriste se fiksne, odnosno prethodno usmerene kamere ili pokretne, odnosno upravljive kamere koje omogućavaju praćenje i snimanje situacija na putu u realnom vremenu, kao i uređaji i sredstva mobilnog nadzora.

Član 6

Za snimanje saobraćajnih prekršaja u sistemima video nadzora posebne namene, koriste se uređaji i sredstva mobilnog nadzora kao i fiksne, odnosno prethodno usmerene kamere namenjene snimanju registarskih tablica i ambijentalnih fotografija vozila kojim je učinjen prekršaj ili neki drugi delikt.

Član 7

Za rad sredstava za snimanje saobraćaja, kao dela sistema video nadzora, potrebno je obezbediti odgovarajuću telekomunikacionu infrastrukturu i infrastrukturu za napajanje električnom energijom.

Član 8

Sredstva za snimanje saobraćaja, kao i sva druga predviđena oprema i uređaji instaliraju se na predviđenom kamernom mestu, odnosno u ili na motorno vozilo i postavljaju za rad na način i u uslovima propisanim za instalaciju i eksploataciju takve vrste uređaja i opreme.

Uređaji i sredstva fiksnog i mobilnog nadzora za snimanje saobraćajnih prekršaja u sistemima video nadzora posebne namene, kao i sva druga predviđena oprema, instaliraju se na predviđenom kamernom mestu, odnosno u ili na motorno vozilo i/ili privremeno postavljaju na određenim deonicama saobraćajnica i koriste se na način i u uslovima propisanim za tehničku eksploataciju takve vrste uređaja i opreme.

Član 9

Konkretna pozicija i visina kamere, kao i orijentacija objektiva definišu se posebno, za svaku pojedinačnu lokaciju, odnosno motorno vozilo na način koji će uskladiti poziciju i visinu u zavisnosti od vidnog polja kamere i zahteva korisnika, pri čemu se zahtev korisnika odnosi na situaciju koja se posmatra.

Član 10

Arhiviranje video zapisa sa kamera, vrši se u delu sistema video nadzora namenjenom za čuvanje podataka, u prethodno definisanom formatu i obliku.

Kapacitet memorije namenjene za arhiviranje video zapisa mora biti takav da format video zapisa uskladi sa zahtevom korisnika, pri čemu se zahtev korisnika odnosi na konkretan vremenski interval za koji je predviđeno arhiviranje video zapisa.

Proces arhiviranja, prikupljanja, obrade i korišćenja podataka, do kojih se dolazi preko sistema fiksnog i mobilnog nadzora za snimanje saobraćajnih prekršaja u sistemima video nadzora posebne namene, reguliše se posebno u skladu sa zahtevima korisnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".