PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG PAZARA ZA PROGRAME I PROJEKTE UDRUŽENJA GRAĐANA ODNOSNO NEVLADINIH ORGANIZACIJA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 6/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži kriterijumi, uslovi, obim, način, postupak dodele sredstava za programe i projekte koji su od javnog interesa i koji su od javnog interesa i koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta grada Novog Pazara (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod programima i projektima koji su od javnog interesa iz člana 1. ovog Pravilnika naročito se smatraju programi i projekti u oblasti: aktivnosti Lokalnih akcionih grupa (LAG) - jačanje saradnje između vladinog, nevladinog i biznis sektora socijalne zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, podsticanja nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica, obrazovanja, neformalnog obrazovanja, nauke, kulturne baštine, održivog razvoja, zaštite potrošača, programi i projekti za mlade, ekologije, zaštite životne sredine i zdravlja građana, podsticanja i razvoja privrednih delatnosti (turizam, poljoprivreda, zanatstvo, stari i retki zanati, zadrugarstvo i dr.), negovanja istorijskih tekovina, za razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva, aktivnosti penzionerskih organizacija, afirmacija rodne ravnopravnosti, drugih sadržaja koji doprinose ubrzanom razvoju grada Novog Pazara i afirmaciji građanskog aktivizma.

Član 3

Visina sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se svake godine odlukom o budžetu grada Novog Pazara.

Nevladina organizacija (u daljem tekstu: NVO) može učestvovati sa najviše dve prijave u toku jedne budžetske godine.

II POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 4

Sredstva za finansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

Javni konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja, u "Službenom listu grada Novog Pazara i na zvaničnoj internet prezentaciji grada Novog Pazara.

Član 5

Stručnu procenu i izbor udruženja građana i NVO kojima se dodeljuju budžetska sredstva vrši Komisija za određivanje načina, postupka i kriterijuma za izbor programa od javnog interesa za dodelu sredstava iz budžeta grada Novog Pazara koju je obrazovalo Gradsko veće grada Novog Pazara.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Komisija za stručne i administrativno-tehničke poslove.

Komisija ima sledeće nadležnosti:

- razmatra prijave na konkurs;

- vrši izbor programa i projekata koji se predlažu za finansiranje ili sufinansiranje i

- predlaže Gradskom veću donošenje odluke o raspodeli sredstava.

Član 6

Komisija je nezavisna u svom radu.

Komisija je dužna da na zahtev Gradskog veća, a najmanje dva puta godišnje podnese izveštaj o svom radu.

Član 7

Sednicama Komisije predsedava predsednik Komisije, koga u njegovom odsustvu menja zamenik predsednika Komisije.

U slučaju odsustva i predsednika i zamenika predsednika Komisije, članovi Komisije, pod uslovom da je obezbeđen kvorum za rad i punovažno odlučivanje, biraju predsedavajućeg za tu sednicu Komisije.

Komisija o svom radu vodi zapisnik.

Član 8

Vrednovanje predloga programa i projekata vrši se ocenjivanjem od 1 do 10.

Pozitivnim glasanjem za finansiranje predloga programa ili projekta smatra se popunjeni formular sa zaokruženim opcijama: "Snažno podržavam pružanje finansijske podrške ovom programu odnosno projektu", ili "Podržavam pružanje finansijske podrške ovom programu odnosno projektu", ukoliko je takve formulare popunila većina od ukupnog broja članova Komisije.

Član 9

U slučaju konflikta interesa, odnosno kada je podnosilac predloga programa ili projekta institucija u kojoj je član Komisije zaposlen, ili je na bilo koji drugi način uključen u aktivnosti vezane za taj projekat, takav član Komisije je dužan da o tome obavesti ostale članove Komisije i izuzima se iz glasanja o tom predlogu projekta.

Član 10

Prilikom utvrđivanja predloga iz stava 1. ovog člana, prednost imaju programi, odnosno projekti koji predviđaju sufinansiranje iz sredstava budžeta grada Novog Pazara i zadovoljavaju kriterijume održivosti.

Utvrđeni predlog iz stava 1. ovog člana, Komisija dostavlja Gradskom veću, radi donošenja odluke o izboru programa ili projekta i raspodeli sredstava.

Član 11

Tekst konkursa sadrži:

- oblast i iznos sredstava za koji se raspisuje konkurs;

- određenje subjekata koji su ovlašćeni za podnošenje prijave na konkurs;

- opšta merila i kriterijume za podnosioca prijave;

- posebna merila i kriterijume za oblast za koju se raspisuje konkurs (u koliko postoje);

- oznaku priloga koji se obavezno prilažu uz prijavu;

- adresu na koju se prijave upućuju odnosno predaju;

- obrazac prijave na konkurs;

- spisak priloga koji se obavezno prilažu uz prijavu;

- rok za podnošenje prijave;

- rok i način objavljivanja Odluke o izboru programa / projekta;

- napomenu da se nepotpune prijave neće uzeti u razmatranje;

- druge elemente konkursa.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu grada Novog Pazara", i na sajtu grada Novog Pazara.

Član 12

Prijava na konkurs podnosi se Komisiji koja je raspisala konkurs na obrascu "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta" koja čini sastavni deo konkursa.

Za svaki program, odnosno projekat, podnosi se posebna prijava.

Detaljan opis programa odnosno projekta treba da sadrži podatke: o korisnicima programa odnosno projekta, značaju, mestu i vremenu realizacije programa odnosno projekta i detaljan finansijski plan.

Sastavni deo prijave je izjava o prihvatanju obaveze podnosioca prijave u slučaju da Grad finansira ili sufinansira prijavljeni program odnosno projekat prema kojoj odgovorno lice podnosioca prijave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje:

- da su svi podaci navedeni u Prijavi istiniti i tačni;

- da će dodeljena sredstva biti namenski utrošena;

- da će u zakonskom roku biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta sa finansijskom dokumentacijom,

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju podržao grad Novi Pazar.

Podnosioci prijave obrazac "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta" mogu preuzeti na zvaničnoj internet stranici grada Novog Pazara.

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zatvorenoj koverti.

Prijave se podnose u štampanom obliku predajom na pisarnici Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Novi Pazar ili poštom.

Član 13

Nakon rešenja o raspodeli sredstava, sa izabranim podnosiocima prijave zaključuju se ugovori o finansiranju ili sufinansiranju programa odnosno projekta.

Ugovor u ime Grada potpisuje Gradonačelnik grada Novog Pazara.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se međusobna prava ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa odnosno projekta, obaveza podnošenja izveštaja o realizaciji programa odnosno projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 14

Izabrani podnosioci prijave, kojima su dodeljena sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta, dužni su da u roku od 30 dana po završetku programa odnosno projekta za koji su dodeljena budžetska sredstva, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnesu izveštaj o realizaciji tih programa odnosno projekata i dostave dokaze o namenskom korišćenju finansijskih sredstava u skladu sa zaključenim Ugovorom.

Izveštaj o realizaciji programa, odnosno projekta podnosi se Gradskom veću grada Novog Pazara.

Izveštaji se podnose u štampanom obliku, predajom na pisarnici Gradske uprave za izvorne i poverene poslove ili se šalje poštom.

III POSTUPAK VRAĆANJA NENAMENSKI UTROŠENIH SREDSTAVA

Član 15

Ukoliko se prilikom prenosa sredstava za realizaciju programa i projekata utvrdi da izabrani podnosioci prijava dobijena sredstva ne koriste za realizaciju odobrenih programa, dužni su da vrate dobijena sredstva.

Uslovi i način vraćanja nenamenskih utrošenih sredstava utvrdiće se ugovorom koji se zaključuje u skladu sa članom 13. stav 2. i 3. ovog Pravilnika.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Stručne i administrativne - tehničke poslove za sprovođenje ovog Pravilnika kao i za rad Komisije, obavlja Komisija za stručne i administrativno - tehničke poslove.

Članovi Komisije iz člana 5. ovog Pravilnika imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji, u skladu sa propisima kojima se određuje naknada za rad u radnim telima grada Novog Pazara.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik br. 022-6/13 od 25.03.2013. godine.

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".