PRAVILNIK
O SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA IZ OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 45/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, uslovi, obim, način i postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), a koje realizuju udruženja.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada - Gradska uprava za zaštitu životne sredine - Budžetski fond za zaštitu životne sredine.

Član 3

Programima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine, iz člana 1. ovog pravilnika, smatraju se obrazovne aktivnosti na popularizaciji, podsticanju, usmeravanju i jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine (predavanja, skupovi, tribine, predstave, filmovi, kampovi, publikacije, brošure, eko-radionice i dr.), unapređivanje obrazovanja o održivom razvoju i zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti, zaštićenim prirodnim dobrima, obnovljivim izvorima energije, reciklaži i očuvanju zaštiti i unapređenju osnovnih prirodnih resursa (vazduh, voda, zemljište, šume), kao i organizovanje prigodnih manifestacija sa pomenutim sadržajima, a za koje se proceni da postoji interes i potreba za realizacijom na teritoriji Grada.

Član 4

Dodela sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz člana 3. ovog pravilnika, za koje su obezbeđena sredstva u budžetu Grada Novog Sada, vrši se putem javnog konkursa, koji se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju sva udruženja definisana saglasno Zakonu o udruženjima koja imaju sedište na teritoriji Grada Novog Sada i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta, obavljaju aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine (u daljem tekstu: udruženja).

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Novog Sada za realizaciju programa i projekata iz člana 3. ovog pravilnika neće se sufinansirati kupovina opreme za rad udruženja, režijski troškovi i drugi slični troškovi za redovan rad udruženja.

Član 5

Udruženje na javnom konkursu može da konkuriše za nedostajući deo sredstava uz, obavezno dostavljanje overene i potpisane izjave o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih subjekata u realizaciji programa/projekta.

Udruženje može na javnom konkursu da učestvuje sa više programa ili projekata, s tim što mu se na tom konkursu mogu dodeliti sredstva za sufinansiranje najviše dva programa/projekta.

Član 6

Prijava na javni konkurs se dostavlja na popunjenom Obrascu prijave uz koji se podnosi sledeća dokumentacija:

• uverenje (potvrda, izvod) da je udruženje upisano u Registar privrednih subjekata,

• overena fotokopija izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se projekat realizuje,

• potpisana i overena izjava o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno, visini učešća drugih subjekata u realizaciji projekta,

• druga dokumenta koja udruženje smatra odgovarajućim za predloženi program/projekat (na primer: pisma preporuke i pisma podrške ako postoje, biografije koordinatora projekta i ključnih lica uključenih u rad na programu/ projektu).

Obrazac prijave sadrži podatke o podnosiocu predloga programa odnosno projekta, osnovne podatke o programu/projektu i potrebnim finansijskim sredstvima za realizaciju.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Član 7

Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava) raspisuje javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata iz člana 3. ovog pravilnika, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 8

Javni konkurs iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Uprave www.environovisad.org.rs.

Član 9

Javni konkurs naročito sadrži:

• uslove koje udruženje mora da ispunjava kao učesnik u javnom konkursu,

• rok za podnošenje prijave i predloga programa ili projekta,

• namenu i ukupan iznos sredstava za koji se konkurs sprovodi,

• najviši pojedinačni iznos koji se udruženju može dodeliti, po programu odnosno projektu,

• proceduru prijavljivanja na konkurs ,

• obaveznu dokumentaciju koja se podnosi za učešće na konkursu,

• krajnji rok za realizaciju programa odnosno projekata,

• rok za donošenje odluke o izboru programa odnosno projekata,

• način objavljivanja odluke o izboru programa odnosno projekata.

Član 10

Javni konkurs sprovodi komisija sastavljena od predstavnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine, koju, na predlog načelnika Uprave, obrazuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija).

Sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije utvrđuje se za svaki javni konkurs.

Član 11

Komisija ima zadatak:

• da ispita blagovremenost i urednost podnetih prijava,

• da pregleda i oceni sve predloge programa i projekata prijavljenih na javni konkurs,

• da o pregledu i oceni prijavljenih programa i projekata sačini zapisnik sa predlogom odluke o izboru programa i projekata i iznosom sredstava za sufinansiranje, kao i predlogom o odbijanju prijava, u roku određenom u javnom konkursu.

Član 12

Komisija, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa/projekata uzimajući u obzir sledeće elemente:

• ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja životne sredine Grada Novog Sada,

• kvalitet programa/projekta (izvodljivost, održivost, originalnost) ,

• broj ciljnih grupa i način uključivanja (aktivno/pasivno),

• saradnja u realizaciji programa/projekta sa drugim subjektima,

• efikasnost korišćenja sredstava: da li su ranije korišćena sredstva iz budžeta Grada Novog Sada i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze,

• pisma preporuke i/ili podrške realizaciji programa/projekta.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na sajtu Uprave.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju Liste iz stava 1. ovog člana, u roku od tri dana od dana objavljivanja Liste.

Na Listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja,

Odluku o prigovoru donosi Komisija u roku od sedam dana od dana prijema prigovora.

Član 13

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa zapisnikom i predlogom Liste iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika sa visinom sredstava za svaki od predloženih programa odnosno projekata Komisija dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada u roku od 15 dana od dana njenog donošenja.

Gradonačelnik, nakon razmatranja dostavljenog materijala i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o odobravanju programa/projekta i utvrđivanju visine sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog programa/ projekta.

Član 14

Sredstva iz člana 13. stav 2. ove odluke, kao namenska sredstva budžeta Grada Novog Sada - Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, prenose se udruženju u skladu sa ugovorom koji sa udruženjem zaključuje Gradonačelnik ili lice koje ovlasti i mogu se koristiti isključivo za realizaciju konkretnog programa/projekta.

Ugovorom se, pored službenih, odnosno, poslovnih podataka o udruženju i ovlašćenom licu reguliše i sledeće:

• predmet ugovora - naziv programa ili projekta koji se sufinansira u okviru javnog konkursa;

• visina sredstava za sufinansiranje realizacije programa/projekta koja obezbeđuje Grad Novi Sad putem Gradske uprave za zaštitu životne sredine i utvrđuje dinamika obezbeđenja i prenosa sredstava;

• utvrđuje krajnji rok za realizaciju programa/projekta u skladu sa javnim konkursom;

• obavezuje udruženje da Upravi pruža dokaze o dinamici realizacije i namenskom utrošku sredstava, a po zahtevu Uprave;

• obavezuje udruženje da po realizaciji programa/projekta dostavi izveštaj na obrascu čije elemente utvrđuje Uprava u okviru dokumentacije za javni konkurs;

• utvrđuje način i postupak vraćanja sredstava dodeljenih za sufinansiranje programa/projekata u slučaju da udruženje dobijena sredstva ne koristi namenski za realizovanje odobrenog programa/ projekta, i

• određuju i druga pitanja koja su od značaja za realizaciju izabranog programa/projekta udruženja.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku dodele sredstava za sufinansiranje naučno-istraživačkih programa i projekata, obrazovnih aktivnosti i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 6/06).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".