UREDBA

O POSEBNOM NAČINU OBEZBEĐIVANJA DOSTUPNOSTI PODATAKA SADRŽANIH U KATASTRU ZEMLJIŠTA ZA AUTONOMNU POKRAJINU KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 87/2014)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se poseban način obezbeđivanja dostupnosti podataka sadržanih u katastru zemljišta za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, u skladu sa članom 62. stav 1. Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 18/10 i 65/13 - u daljem tekstu: Zakon), radi vođenja pouzdane katastarske evidencije o nepokretnostima i pravima građana i drugih subjekata, efikasnijeg ostvarivanja i zaštite prava i sloboda građana sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i izvršavanja dogovora Republike Srbije sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini posredstvom nadležnih organa Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Član 2

Poseban način obezbeđivanja dostupnosti podataka sadržanih u katastru zemljišta iz člana 1. ove uredbe sastoji se u skeniranju ili fotografisanju dokumentacije koja sadrži navedene podatke i dostavljanju skeniranih i fotografisanih podataka službama Vlade nadležnim za dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Poslove iz stava 1. ovog člana, saglasno članu 10. Zakona, obavlja Republički geodetski zavod.

Vršenju poslova iz stava 1. ovog člana mogu da prisustvuju predstavnici službi Vlade nadležnih za dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini i organa Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Član 3

Skenirane ili fotografisane podatke sadržane u katastru zemljišta iz člana 1. ove uredbe Republički geodetski zavod dostavlja nadležnim službama Vlade.

Član 4

Redosled obezbeđivanja dostupnosti podataka iz člana 2. stav 1. ove uredbe i dostavljanja skeniranih ili fotografisanih podataka sadržanih u katastru zemljišta iz člana 1. ove uredbe službama Vlade nadležnim za dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, određuje se internim aktom koji donosi direktor Republičkog geodetskog zavoda, u skladu sa članom 181. tačka 17) Zakona.

Član 5

Podaci iz katastra zemljišta iz člana 1. ove uredbe koriste se u skladu sa Ustavom i zakonom, a u cilju izvršavanja sporazuma Republike Srbije sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini sklopljenog posredstvom nadležnih organa Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".