PRAVILNIK

O METODAMA ISPITIVANJA SORTE ULJANE REPICE (BRASSICA NAPUS L.) RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorte uljane repice (u daljem tekstu: sorta) na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Metodama iz stava 1. ovog člana ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test);

2) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test).

Član 2

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) prinos zrna (sa 9% vlage);

2) sadržaj vlage u zrnu;

3) sadržaj ulja u zrnu;

4) prinos ulja;

5) sadržaj eruka kiselina u zrnu;

6) sadržaj glukozinolata;

7) pucanje ljuske;

8) tolerantnost na određeni herbicid;

9) tolerantnost, odnosno otpornost na bolesti i štetočine.

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana sorte koja se ispituje upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 3

Sorta se ispituje u jednom ili više ogleda postavljenih na oglednom polju na više lokaliteta. Ogled čine elementarne parcele na kojima se vrši ispitivanje.

Ogled iz stava 1. ovog člana izvodi se po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja.

Član 4

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kojem vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta, radi ispitivanja, razvrsta u odgovarajuću grupu prema vremenu setve na jaru ili ozimu, na sortu ili hibrid, odnosno prema drugim specifičnim zahtevima.

Razvrstana sorta seje se, radi ispitivanja, u odgovarajući ogled.

Za ispitivanje na oglednom polju dostavlja se seme sorte koje je ispitanog kvaliteta, zdravstveno ispravno i tretirano insekticidima i fungicidima.

Član 5

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte mora da bude ista kultura.

Sorta se na istom oglednom polju može ispitivati najmanje posle četiri godine, pod uslovom da u tom periodu nisu sejane druge uljane biljne vrste.

Sorta se ispituje na zemljištu koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina i, po potrebi, predsetveno tretirano insekticidima.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije proizvodnje uljane repice, a radi ispoljavanja genetskog potencijala sorte.

Setvu sorti u jednom ogledu treba obaviti istog dana i u roku koji se u tom lokalitetu smatra optimalnim.

Član 6

Ogled za ispitivanje sorte postavlja se sa elementima datim u Tabeli - Elementi ogleda za ispitivanja sorte uljane repice.

Tabela - Elementi ogleda za ispitivanja sorte uljane repice

Elementi ogleda

 

dužina elementarne parcele

8 m

širina elementarne parcele

1,25 m

površina elementarne parcele

10 m2

dubina setve

1,5 - 2 cm

razmak između redova

25 cm

razmak u redu

7,5 cm

broj redova po elementarnoj parceli

5

broj biljaka na parceli

533

broj biljaka na hektaru

533.000

razmak između parcela

1 m

razmak između blokova (ponavljanja)

1,5 m

zaštitni pojas (oko celog ogleda minimum)

4 reda

Član 7

U periodu vegetacije sorte na oglednom polju evidentira se:

1) datum setve;

2) datum nicanja (kada je više od 50% niklih biljaka);

3) broj biljaka na elementarnoj parceli posle nicanja (u svim ponavljanjima);

4) za ozimu formu sklop pri ulasku u zimu i procenat prezimljavanja (u svim ponavljanjima);

5) datum početka cvetanja (10% cvetalih biljaka);

6) datum fiziološke zrelosti;

7) datum tehnološke zrelosti - žetve (ljuske na centralnim granama sivo-smeđe boje, a na perifernim žuto-smeđe, dok su na manjim žuto-zelene boje. Pri lakom udaru rukom po stabljici u toj fazi ljuske na centralnoj grani pucaju. Opšti izgled useva je žućkasto-smeđe boje);

8) pucanje ljuske;

9) visina biljke (u cm);

10) visina do prve bočne grane (u cm).

Član 8

Sorta koja se ispituje na tolerantnost na određeni herbicid tretira se u odgovarajućoj fenofazi razvoja sorte herbicidom, a dve nedelje posle tretmana ocenjuje se fitotoksičnost i broj uginulih biljaka koji se izražava u procentima od ukupnog broja biljaka.

Fitotoksičnost se ocenjuje ocenama od nula (0) do pet (5), i to:

1) ocena 0 - bez simptoma fitotoksičnosti;

2) ocena 1 - vrlo slaba hloroza na pojedinim delovima listova u vidu jedva uočljivog mozaika (yellow flash);

3) ocena 2 - slaba hloroza cele biljke;

4) ocena 3 - hloroza cele biljke uz pojavu naboranosti listova i promenu njihovog položaja kao da je u pitanju gubitak turgora;

5) ocena 4 - jaka hloroza posebno novoformiranih listova, jaka naboranost listova, praćena nekrozom vegetativne kupe;

6) ocena 5 - vrlo jaka oštećenja koja prouzrokuju potpuno propadanje biljke sa potpuno nekrotičnom vegetativnom kupom.

Član 9

U toku ispitivanja sorte na oglednom polju vrši se praćenje i ocenjivanje pojave bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum), suve truleži korena i stabljike (Phoma lingam) i tamno mrke pegavosti (Alternaria brassicae).

U slučaju pojave bolesti iz stava 1. ovog člana ocenjuje se stepen osetljivosti ispitivanih sorti i stepen prisustva bolesti, ocenama od jedan (1) do devet (9), i to:

1) ocena 1 - sorta otporna, usev bez simptoma bolesti, stepen prisustva bolesti 0%;

2) ocena 2 - sorta tolerantna, prisustvo bolesti u tragovima, stepen prisustva bolesti do 2%;

3) ocena 3 - sorta podložna napadu bolesti, napad bolesti slab sa stepenom prisustva bolesti do 5%;

4) ocena 4 - sorta slabo osetljiva na napad bolesti, napad bolesti uočljiv sa stepenom prisustva bolesti do 10%;

5) ocena 5 - sorta srednje osetljiva na napad bolesti, napad bolesti srednji sa stepenom prisustva bolesti do 20%;

6) ocena 6 - sorta osetljiva na napad bolesti, napad bolesti izrazit sa stepenom prisustva bolesti do 40%;

7) ocena 7 - sorta jako osetljiva na napad bolesti, napad bolesti jak sa stepenom prisustva bolesti do 60%;

8) ocena 8 - sorta vrlo osetljiva na napad bolesti, napad bolesti vrlo jak sa stepenom prisustva bolesti do 80%;

9) ocena 9 - sorta izuzetno osetljiva na napad bolesti, napad bolesti izuzetno jak sa stepenom prisustva bolesti preko 80%.

Pod stepenom prisustva bolesti podrazumeva se procenat oštećenja biljaka ili procenat oštećenih biljnih delova ili broj štetnih organizama na delu ili celoj biljci ili na m2 i slično, u zavisnosti od specifičnosti pojavljivanja određenih štetnih organizama.

Član 10

Ako se u toku ispitivanja sorte na oglednom polju pojave biljne štetočine u značajnijem broju vrši se njihovo evidentiranje.

Član 11

Neposredno pred žetvu utvrđuje se broj biljaka na parceli u svim ponavljanjima. Dozvoljeno odstupanje je 15% praznih mesta od ukupnog broja biljaka na parceli.

Član 12

Izvođač ogleda obavlja žetvu svih sorti iz jednog ogleda u istom danu u fazi pune zrelosti.

Član 13

Neposredno nakon žetve utvrđuje se prinos zrna i procenat vlage u zrnu po parceli za svako ponavljanje.

Prinos zrna se obračunava na bazi 9% vlage po elementarnim parcelicama.

Član 14

Ispitivanja u laboratoriji obuhvataju utvrđivanje sadržaja eruka kiselina i glukozinolata i utvrđivanje sadržaja sirovog ulja na suvu materiju.

Sadržaj eruka kiselina i glukozinolata utvrđuje se pre setve iz uzoraka semena koje je dostavio podnosilac zahteva za potrebe ispitivanja.

Sadržaj sirovog ulja na suvu materiju utvrđuje se iz jednog prosečnog uzorka od 0,5 kg iz svih ponavljanja, uzetog sa svakog lokaliteta nakon žetve.

Uzorak semena se pakuje u natron ili platnenu kesu, zatvara, obeležava dodeljenim šiframa koje je imao u ogledu i dostavlja ovlašćenoj laboratoriji koja radi analize uzoraka.

Član 15

Izvođač ogleda koji ispituje sortu na oglednom polju evidentira: naziv izvođača ogleda; ime i prezime odgovornog lica za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; tip zemljišta i sadržaj hranljivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz čl. 7-11. i člana 13. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od divljači, ptica, štetočina i prirodnih nepogoda i drugo).

Izvođač ogleda koji ispituje sortu u laboratoriji evidentira podatke iz člana 14. ovog pravilnika, kao i naziv izvođača analize, odgovorno lice za izvođenje analize i lokalitet i šifru sorte sa lokaliteta na kome se izvodi ogled.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

Član 16

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte uljane repice ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte uljane repice.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".