PRAVILNIK

O METODAMA ISPITIVANJA SORTI JEZGRASTIH VOĆNIH VRSTA RADI PRIZNAVANJA SORTI

("Sl. glasnik RS", br. 87/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorti jezgrastih voćnih vrsta (u daljem tekstu: sorta) na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Član 2

Metodama ispitivanja iz člana 1. ovog pravilnika ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test);

2) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test).

Član 3

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte (VCU test) utvrđuje se na osnovu rezultata određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) osmatranje fenoloških faza;

2) prinos;

3) morfološke osobine ploda.

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana upoređuju sa bitnim osobinama sorte standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 4

Sorta se ispituje na oglednom polju u jednom, a optimalno u dva ogleda. Ogled čini parcela na kojoj je, radi ispitivanja, pod istim uslovima zasađeno četiri sadnice sorte koja se ispituje i četiri sadnice sorte standard.

Kada se sorta ispituje u dva ogleda, ogledi se izvode na oglednim poljima koja se nalaze na različitim lokalitetima.

Član 5

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kome vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta sadi sa sortom standard, radi ispitivanja.

Član 6

Sorta se ispituje na zemljištu pogodnom za gajenje jezgrastih voćnih vrsta na kome najmanje četiri godine nije gajena sorta jezgrastih voćnih vrsta.

Član 7

Sadnice sorte koja se ispituje i sadnice sorte standard moraju da budu kvalitetne, iste starosti i nezaražene prouzrokovačima bolesti i štetočinama.

Priprema sadnog materijala vrši se na istovetan način za sve sadnice jezgrastih voćnih vrsta u ogledu.

Sađenje se vrši u optimalnom roku i pod istim uslovima za sve sadnice jezgrastih voćnih vrsta u ogledu (isto vreme sadnje, isto rastojanje između biljaka i drugo).

Sve agrotehničke mere i mere zaštite sadnica jezgrastih voćnih vrsta u ogledu vrše se u isto vreme i na isti način.

Član 8

Sve fenološke faze sorte u ogledu osmatraju se (prate) kod utvrđivanja različitosti, uniformnosti i stabilnosti, osim fenološke faze cvetanja i zrenja koje se osmatraju samo kod utvrđivanja proizvodnih i upotrebnih osobina sorte.

Kod sorti u ogledu beleže se datumi početka i kraja fenoloških faza cvetanja i zrenja, kao i karakteristike toka tih faza.

Član 9

Morfološke osobine ploda sorte u ogledu ispituju se u tehnološkoj zrelosti ploda (zrelost za upotrebu).

Ispituju se sledeće morfološke osobine ploda sorte:

1) masa ploda;

2) randman.

Za utvrđivanje mase ploda sorte mere se uzorci od po 20 plodova.

Uzorci se uzimaju ravnomerno iz celog ogleda. Na osnovu rezultata merenja iz stava 3. ovog člana izračunava se prosečna masa ploda izražena u gramima i ukupan prinos koji se izražava u kilogramima po hektaru.

Član 10

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte (DUS test) ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".