ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE ZA INFRASTRUKTURNI KORIDOR VISOKONAPONSKOG DALEKOVODA 110 KV BROJ 113/X OD TS NIŠ 1 DO VRLE III

("Sl. glasnik RS", br. 87/2014)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor visokonaponskog dalekovoda 110 kV broj 113/x od TS Niš 1 do Vrle III (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Niša i Leskovca i delove opština Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Doljevac i Surdulica, i to: na teritoriji grada Niša cele katastarske opštine Bubanj, Gabrovac, Donje Vlase, Donje Međurovo, Niš "Bubanj", Niš "Ćele Kula", Pasi Poljana i Suvi Do; na teritoriji grada Leskovca cele katastarske opštine Badnice, Bobište, Bogojevce, Bojišina, Boćevica, Bratmilovce, Brejanovce, Brestovac, Bričevlje, Gornje Krajince, Gornji Bunibrod, Grajevce, Grdelica - selo, Guberevac, Dedina Bara, Dobrotin, Donja Lokošnica, Donji Bunibrod, Žižavica, Krpejce, Leskovac, Lipovica, Ličin Dol, Mrštane, Navalin, Palojce, Pečenjevce, Predejane - selo, Suševlje, Tupalovce, Čekmin, Čifluk i Razgojnski; na teritoriji opštine Vladičin Han cele katastarske opštine Garinje, Donja Koznica, Dupljane, Žitorađe, Kopitarce, Ružić i Džep; na teritoriji opštine Vlasotince obuhvata celu katastarsku opštinu Prilepac; na teritoriji opštine Gadžin Han cele katastarske opštine Dukat i Toponica; na teritoriji opštine Doljevac cele katastarske opštine Belotinac, Klisura, Knežica, Malošište, Perutina, Rusna, Ćurlina, Čapljinac i Čečina; na teritoriji opštine Surdulica obuhvata cele katastarske opštine Alakince, Kalabovce i Masurica.

U toku izrade Nacrta prostornog plana definisaće se konačna granica Prostornog plana.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Prostorni plan sadrži: polazne osnove; principe, ciljeve i koncepciju izgradnje sistema; planska rešenja; pravila uređenja i pravila građenja; implementaciju; kao i prostornu, tehnološku ili funkcionalnu vezu koridora sa neposrednim okruženjem, položaj i pravila uređenja, gradnje i korišćenja objekata i površina u koridoru; grafički deo; i sve druge elemente iz pozitivne zakonske i podzakonske regulative koja uređuje ovu oblast.

Sastavni deo Prostornog plana čini i Strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Prostorni plan se zasniva na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. U toku izrade Prostornog plana neće se pristupiti izradi koncepta plana, u skladu sa članom 48. stav 8. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Prostornim planom stvoriće se odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja, dalje izrade tehničke dokumentacije, kao i pribavljanje odgovarajućih dozvola u skladu sa zakonom.

6. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 15 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

7. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

8. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade i izmene planskih dokumenata, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, nosiocu izrade Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana.

9. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" iz Beograda.

10. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor visokonaponskog dalekovoda 110 kV broj 113/x od TS Niš 1 do Vrle III na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 112/13), sastavni je deo ove odluke.

11. Nacrt prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u jedinicama lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Prostornog plana, i to: u zgradama skupština gradova Niša i Leskovca i zgradama skupština opština Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Doljevac i Surdulica.

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički prikaz područja Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor visokonaponskog dalekovoda 110 kV broj 113/x od TS Niš 1 do Vrle III