ODLUKA
O SADRŽAJU I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA DOBROVOLJNE PENZIJSKE FONDOVE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2014)

1. Ovom odlukom se za dobrovoljne penzijske fondove (u daljem tekstu: fondovi) propisuju sadržaj i forma obrazaca finansijskih izveštaja, kao i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja - izveštaj o neto imovini, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na neto imovini, kao i sadržaj napomena uz finansijske izveštaje.

Obrasci iz stava 1. ove tačke su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Sadržina pojedinih klasa računa, grupa računa i računa u obrascima iz stava 1. ove tačke utvrđena je odlukom kojom se uređuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za dobrovoljne penzijske fondove.

U obrasce iz stava 1. ove tačke iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

2. U obrascu Bilans stanja - izveštaj o neto imovini, društvo za upravljanje fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje) unosi podatke u kolone od 4 do 7, prema sadržini klasa računa, grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

3. U obrascu Bilans uspeha, društvo za upravljanje unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

4. U obrascu Izveštaj o tokovima gotovine, društvo za upravljanje unosi podatke u kolone 4 i 5.

Pod tokovima gotovine, u smislu ove odluke, podrazumevaju se naplate i isplate gotovinskih sredstava fonda.

Tokovima gotovine ne smatra se prenos s računa na račun između pojedinih računa gotovinskih sredstava fonda.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na poslovnim računima i deviznom računu ili sa odgovarajućih računa u obrascima Bilans stanja - izveštaj o neto imovini i Bilans uspeha i grupa računa i računa u poslovnim knjigama fonda.

5. U obrascu Izveštaj o promenama na neto imovini, društvo za upravljanje unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini klasa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pod oznakama AOP od 4001 do 4003 unose se stanja računa iz kolone 1 poslednjeg dana odgovarajućeg perioda.

Pod oznakama AOP od 4004 do 4007 unose se iznosi dugovnog prometa računa iz kolone 1, bez početnog stanja, za odgovarajući period.

Pod oznakama AOP od 4008 do 4012 unose se iznosi potražnog prometa računa iz kolone 1, bez početnog stanja, za odgovarajući period.

6. Napomene uz finansijske izveštaje naročito sadrže:

1) opšte podatke o fondu;

2) osnov za sastavljanje finansijskih izveštaja;

3) značajne računovodstvene politike;

4) opis sistema upravljanja rizicima fonda;

5) analizu pozicija iz obrazaca finansijskih izveštaja;

6) analizu uspešnosti investiranja sredstava fonda i upravljanja fondom;

7) dodatna obelodanjivanja koja zahtevaju MSFI.

Opšte podatke iz stava 1. odredba pod 1) ove tačke čine identifikacioni podaci (naziv i registarski broj), podaci o osnivanju fonda i o društvu za upravljanje, nazivi zakona kojima se uređuje poslovanje fonda, naziv kastodi banke i broj računa na kome se vodi imovina fonda, opis fonda, opis načina i izvora prikupljanja sredstava, podaci o članovima fonda, o njegovoj investicionoj politici i o uslovima za povlačenje sredstava iz fonda, kao i poreski tretman uplata u fond i isplaćenih sredstava.

Kao osnov iz stava 1. odredba pod 2) ove tačke navode se računovodstveni propisi u skladu s kojima su finansijski izveštaji pripremljeni, kao i informacija o usklađenosti finansijskih izveštaja sa domaćim propisima i MSFI i eventualna odstupanja od tih propisa.

Računovodstvene politike iz stava 1. odredba pod 3) ove tačke obuhvataju pozivanje na MSFI, na računovodstvene politike priznavanja, procenjivanja, prikazivanja i obelodanjivanja svake pozicije iz obrazaca finansijskih izveštaja, na računovodstveno obuhvatanje iznosa u stranoj valuti i na procenjivanje pozicija imovine i obaveza po poštenoj (fer) vrednosti, kao i na prikaz uporednih podataka za prethodni period.

Opis iz stava 1. odredba pod 4) ove tačke podrazumeva prikaz i analizu najvažnijih aspekata upravljanja rizicima fonda, a naročito osvrt na proces upravljanja rizicima fonda, u skladu sa odlukom kojom se uređuje upravljanje rizicima u poslovanju društava za upravljanje fondom i fondova.

Analiza pozicija iz stava 1. odredba pod 5) ove tačke obuhvata najmanje opis i strukturu svih pozicija finansijskih izveštaja.

U analizi pojedinačnih pozicija iz obrasca Bilans stanja - izveštaj o promenama na neto imovini obelodanjuje se i minimum informacija o strukturi svih pozicija tog izveštaja i karakteristikama finansijskih instrumenata koji se na njima iskazuju.

Za dužničke hartije od vrednosti se, kao minimum informacija, obelodanjuju struktura portfolija po vrstama hartija od vrednosti, ročna struktura, vrsta kamatne stope (fiksna/promenljiva), efektivna kamatna stopa u procentima, kreditni rejting izdavalaca u momentu ulaganja i na dan bilansa, značajna učešća hartija od vrednosti pojedinačnih izdavalaca i svako značajno učešće fonda u ukupnoj emisiji hartija od vrednosti izdavalaca.

Podela dužničkih hartija od vrednosti po vrstama podrazumeva podelu na obveznice, depozitne potvrde, trezorske zapise, blagajničke zapise i druge dužničke hartije od vrednosti. Obveznice se dalje dele najmanje na obveznice Narodne banke Srbije, obveznice Republike Srbije, obveznice autonomne pokrajine, obveznice jedinica lokalne samouprave, obveznice izdate uz garanciju Republike Srbije, obveznice banaka, obveznice drugih pravnih lica, hipotekarne obveznice, obveznice međunarodnih finansijskih institucija, obveznice stranih država i centralnih banaka, obveznice stranih banaka i obveznice drugih stranih pravnih lica.

Za vlasničke hartije od vrednosti se, kao minimum informacija, obelodanjuje struktura portfolija po vrstama hartija od vrednosti, prosečna dividendna stopa akcijskog portfolija, kao i značajna učešća hartija od vrednosti pojedinačnih izdavalaca.

Podela vlasničkih hartija od vrednosti po vrstama podrazumeva podelu na akcije domaćih pravnih lica i akcije stranih pravnih lica, s tim da se i jedne i druge dalje dele najmanje na akcije banaka i akcije drugih pravnih lica.

Podela ulaganja u otvorene investicione fondove po vrstama podrazumeva podelu na domaće i strane investicione fondove. Pojedinačno se obelodanjuje ulaganje u svaki investicioni fond, kao i prinosi koje je taj investicioni fond ostvario u skladu sa zakonom kojim se uređuje poslovanje investicionih fondova.

Depoziti se dele najmanje na kratkoročne i dugoročne, a nepokretnosti najmanje na zemljište, poslovne objekte, stambene objekte, stambeno-poslovne objekte, ekonomske objekte i druge nepokretnosti.

Analiza pojedinačnih pozicija iz obrasca Bilans uspeha obuhvata najmanje analizu pojedinačnih pozicija neto dobitaka i neto gubitaka, analizu troškova naknada društvu za upravljanje i način alociranja ovih rashoda na teret imovine fonda, kao i analizu troškova u vezi sa ulaganjem imovine fonda koji padaju na teret fonda u skladu sa Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Analiza pojedinačnih pozicija neto dobitaka i neto gubitaka iz stava 14. ove tačke obuhvata najmanje analizu ukupnih prihoda i ukupnih rashoda po osnovu kojih su te pozicije nastale, alociranih prema oblicima ulaganja.

Analiza uspešnosti investiranja sredstava fonda i upravljanja fondom obuhvata obelodanjivanje uspešnosti investiranja, pri čemu se, kao minimum informacija, obelodanjuje stopa prinosa fonda za poslednjih dvanaest meseci, stopa prinosa fonda za period od pet godina, odnosno stopa prinosa fonda od početka njegovog poslovanja.

7. Odredbe ove odluke primenjuju se na finansijske izveštaje koji se sastavljaju sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sadržaju i formi obrazaca finansijskih izveštaja dobrovoljnih penzijskih fondova ("Službeni glasnik RS", broj 60/11).

9. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 31. decembra 2014. godine.

 

Prilog 1

 

Popunjava društvo za upravljanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Naziv fonda:

Registarski broj fonda:

Naziv društva za upravljanje:

 

BILANS STANJA - IZVEŠTAJ O NETO IMOVINI

na dan ___________

(iznosi u hiljadama dinara)

Klasa računa, grupa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena

Tekuća godina

Prethodna godina

Kraj perioda

Početak perioda

1

2

3

4

5

6

7

 

IMOVINA

 

 

 

 

 

10

Gotovina

0001

 

 

 

 

11

Potraživanja od društva za upravljanje

0002

 

 

 

 

12

Druga potraživanja

0003

 

 

 

 

200, 203, deo 205, 210, 211

Hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija, država i centralnih banaka

0004

 

 

 

 

204, deo 205, 212

Dužničke hartije od vrednosti privrednih društava

0005

 

 

 

 

202, 213

Depozitne potvrde

0006

 

 

 

 

206, 215

Otvoreni investicioni fondovi

0007

 

 

 

 

207, 214

Akcije

0008

 

 

 

 

201

Depoziti kod banaka

0009

 

 

 

 

208

Nepokretnosti

0010

 

 

 

 

209, 219

Druga ulaganja fonda

0011

 

 

 

 

 

UKUPNA IMOVINA (od 0001 do 0011)

0012

 

 

 

 

 

OBAVEZE

 

 

 

 

 

30

Obaveze prema društvu za upravljanje

0401

 

 

 

 

31

Druge obaveze iz poslovanja

0402

 

 

 

 

4

Obaveze po osnovu članstva

0403

 

 

 

 

 

UKUPNE OBAVEZE (od 0401 do 0403)

0404

 

 

 

 

 

NETO IMOVINA

 

 

 

 

 

800

Neto uplate

0405

 

 

 

 

801

Dobitak tekuće godine

0406

 

 

 

 

802

Dobitak ranijih godina

0407

 

 

 

 

803

Gubitak tekuće godine

0408

 

 

 

 

804

Gubitak ranijih godina

0409

 

 

 

 

 

SVEGA NETO IMOVINA RASPOLOŽIVA ZA PENZIJE (0405+0406+0407-0408-0409)

0410

 

 

 

 

 

U___________________,

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje

dana ________________

 

__________________________

 

 

Prilog 2

 

Popunjava društvo za upravljanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Naziv fonda:

Registarski broj fonda:

Naziv društva za upravljanje:

 

BILANS USPEHA

za period koji se završava__________

(iznosi u hiljadama dinara)

Račun

Pozicija

AOP

Napomena

Tekuća godina

Prethodna
godina

1

2

3

4

5

6

602-502

Neto dobici od prodaje hartija od vrednosti i investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova

1001

 

 

 

502-602

Neto gubici od prodaje hartija od vrednosti i investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova

1002

 

 

 

603-503

Neto dobiti od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti i investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova

1003

 

 

 

503-603

neto gubici od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti i investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova

1004

 

 

 

604-504

Neto pozitivne kursne razlike

1005

 

 

 

504-604

Neto negativne kursne razlike

1006

 

 

 

605-505

Neto dobici od prodaje nepokretnosti

1007

 

 

 

505-605

Neto gubici od prodaje nepokretnosti

1008

 

 

 

606-506

Neto dobici od usklađivanja vrednosti nepokretnosti

1009

 

 

 

506-606

Neto gubici od usklađivanja vrednosti nepokretnosti

1010

 

 

 

600

Prihodi od kamata

1011

 

 

 

601

Prihodi od dividendi

1012

 

 

 

607

Prihodi od zakupa

1013

 

 

 

609

Drugi prihodi

1014

 

 

 

500

Troškovi naknada društvu za upravljanje

1015

 

 

 

507

Troškovi u vezi s kupovinom, prodajom i prenosom hartija od vrednosti

1016

 

 

 

508

Troškovi tekućeg održavanja nepokretnosti

1017

 

 

 

509

Drugi rashodi

1018

 

 

 

 

Dobitak
(1001-1002+1003-1004+1005-1006+1007-1008+1009-1010+1011+1012+1013+1014-1015-1016-1017-1018)

1019

 

 

 

 

Gubitak
(1002-1001-1003+1004-1005+1006-1007+1008-1009+1010-1011-1012-1013-1014+1015+1016+1017+1018)

1020

 

 

 

 

 

U___________________,

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje

dana ________________

 

__________________________

 

 

Prilog 3

 

Popunjava društvo za upravljanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Naziv fonda:

Registarski broj fonda:

Naziv društva za upravljanje:

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

za period koji se završava ____________

(iznosi u hiljadama dinara)

POZICIJA

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A.
I

TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti
(od 3002 do 3008)

3001

 

 

1.

Prilivi po osnovu prodaje hartija od vrednosti i investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova

3002

 

 

2.

Prilivi po osnovu prodaje nepokretnosti

3003

 

 

3.

Prilivi po osnovu kamata

3004

 

 

4.

Prilivi po osnovu dividendi

3005

 

 

5.

Prilivi od zakupa nepokretnosti

3006

 

 

6.

Neto prilivi po osnovu depozita

3007

 

 

7.

Ostali prilivi

3008

 

 

II

Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti
(od 3010 do 3016)

3009

 

 

1.

Odlivi po osnovu kupovine hartija od vrednosti i investicionih jedinica otvorenih investicionih fondova

3010

 

 

2.

Odlivi po osnovu troškova kupovine prodaje i prenosa hartija od vrednosti

3011

 

 

3.

Odlivi po osnovu kupovine nepokretnosti

3012

 

 

4.

Odlivi po osnovu tekućeg održavanja nepokretnosti

3013

 

 

5.

Neto odlivi po osnovu depozita

3014

 

 

6.

Odlivi po osnovu naknada društvu za upravljanje

3015

 

 

7.

Ostali odlivi

3016

 

 

III

Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti
(3001 - 3009)

3017

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti
(3009-3001)

3018

 

 

B.
I

TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja
(od 3020 do 3023)

3019

 

 

1.

Prilivi po osnovu uplata članova

3020

 

 

2.

Prilivi po osnovu uplata poslodavca

3021

 

 

3.

Prilivi iz drugih fondova po osnovu promene članstva

3022

 

 

4.

Ostali prilivi

3023

 

 

II

Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja
(od 3025 do 3029)

3024

 

 

1.

Odlivi po osnovu programiranih isplata članovima

3025

 

 

2.

Odlivi po osnovu isplata društvima za osiguranje

3026

 

 

3.

Odlivi po osnovu jednokratnih isplata članovima

3027

 

 

4.

Odlivi po osnovu isplata drugim fondovima po osnovu promene članstva

3028

 

 

5.

Ostali odlivi

3029

 

 

III

Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (3019-3024)

3030

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (3024-3019)

3031

 

 

V.

SVEGA NETO PRILIVI GOTOVINE (3017 + 3030)

3032

 

 

G.

SVEGA NETO ODLIVI GOTOVINE (3018 + 3031)

3033

 

 

D.

NETO POVEĆANJE GOTOVINE (3032 - 3033)

3034

 

 

Đ.

NETO SMANJENJE GOTOVINE (3033 - 3032)

3035

 

 

E.

GOTOVINA NA POČETKU GODINE (Napomena:          )

3036

 

 

Ž.

Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine

3037

 

 

Z.

Negativne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine

3038

 

 

I.

GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (Napomena:             )
(3034-3035+3036+3037-3038)

3039

 

 

 

U___________________,

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje

dana ________________

 

__________________________

 

 

Prilog 4

 

Popunjava društvo za upravljanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Naziv fonda:

Registarski broj fonda:

Naziv društva za upravljanje:

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA NETO IMOVINI

za period koji se završava ___________

(iznosi u hiljadama dinara)

Klasa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena

Tekuća
godina

Prethodna
godina

1

2

3

4

5

6

 

Neto imovina na dan 1. januara

4001

 

 

 

801

Dobitak tekuće godine

4002

 

 

 

803

Gubitak tekuće godine

4003

 

 

 

410

Uplate članova

4004

 

 

 

411

Uplate poslodavaca

4005

 

 

 

412

Uplate drugih fondova po osnovu promene članstva

4006

 

 

 

413

Neraspoređene uplate

4007

 

 

 

400

Programirane isplate

4008

 

 

 

401

Isplate društvima za osiguranje

4009

 

 

 

402

Jednokratne isplate

4010

 

 

 

403

Isplate drugim fondovima po osnovu promene članstva

4011

 

 

 

409

Isplate po drugim osnovama

4012

 

 

 

 

Neto povećanje neto imovine (4002-4003+4004+4005+4006+4007-4008-4009-4010-4011-4012)

4013

 

 

 

 

Neto smanjenje neto imovine (4003-4002-4004-4005-4006-4007+4008+4009+4010+4011+4012)

4014

 

 

 

 

Neto imovina na dan 31. decembra (4001+4013-4014)

4015

 

 

 

 

U___________________,

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje

dana ________________

 

__________________________