ODLUKA
O OTVARANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA LEČENJE OBOLJENJA, STANJA ILI POVREDA KOJE SE NE MOGU USPEŠNO LEČITI U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 92/2014)

1. Otvara se Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Fond), kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru razdela Ministarstva zdravlja.

2. Fond se otvara radi obezbeđivanja dodatnih sredstava za lečenje oboljenja, stanja ili povreda, kao i lečenja obolelih od određenih vrsta retkih bolesti (u daljem tekstu: bolesti), koje su izlečive, a koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji i za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos sredstava za lečenje od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i iz drugih izvora finansiranja u skladu sa zakonom.

3. Fond se otvara na neodređeno vreme.

4. Fondom upravlja Ministarstvo zdravlja.

5. Fond se finansira iz:

1) aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta za tekuću godinu;

2) donacija, legata, poklona i drugih namenskih prihoda;

3) drugih javnih prihoda.

6. Sredstva Fonda koriste se za lečenje obolelih od bolesti iz tačke 2. ove odluke, a dodeljuju se na predlog republičkih stručnih komisija, odnosno tela, koje obrazuje ministar zdravlja u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, a kada su u pitanju retke bolesti - i uz pribavljeno mišljenje nadležnog centra za retke bolesti.

Preuzimanje obaveza i plaćanja na teret Fonda vrše se do nivoa sredstava obezbeđenih u Fondu.

Odluke o dodeli sredstava iz Fonda, mišljenja republičkih i drugih stručnih komisija i tela o nemogućnosti lečenja u Republici Srbiji, kao i mišljenja inostranih eksperata, odnosno inostrane zdravstvene ustanove u koju se lice upućuje na lečenje, o verovatnoći izlečenja i potvrde o troškovima lečenja objavljuju se na internet stranici Ministarstva zdravlja.

7. Donatori i obolela lica, odnosno njihovi zastupnici uvid i kontrolu namenskog trošenja sredstava Fonda ostvaruju preko svojih predstavnika u Nadzornom odboru Fonda.

Članove Nadzornog odbora Fonda rešenjem imenuje Vlada, na dve godine, iz reda predstavnika donatora, uglednih zdravstvenih radnika, medija i udruženja čiji su ciljevi usmereni na poboljšanje uslova za lečenje obolelih lica.

Način rada Nadzornog odbora Fonda uređuje se njegovim poslovnikom.

Stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Fonda i Nadzornog odbora Fonda obavljaju zaposleni u Ministarstvu zdravlja, u skladu sa zakonom, aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i drugim propisima.

8. U slučaju ukidanja Fonda, njegova prava i obaveze preuzima Ministarstvo zdravlja.

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".