PRAVILNIK

O MINIMUMU ANONIMIZACIJE SUDSKIH ODLUKA

- zaključno sa izmenama od 3. maja 2012. godine -

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se minimalni način zamene i izostavljanja podataka u sudskim odlukama (u daljem tekstu: anonimizacija) koji se objavljuje na internet stranici Apelacionog suda u Beogradu, u okviru "Sudske prakse", kao i u okviru segmenta koji se odnosi na kompjutersko vođenje registra sudske prakse istog suda.

Član 2

Odluke koje se objavljuju na internet stranici i u registru prakse ovog suda, objavljuju se po pravilu u celini, ali se podaci na osnovu kojih je moguće identifikovati stranke, njihove zastupnike ili punomoćnike, svedoke, srodnike, bliska lica, susede stranaka i slično, kao i službenih osoba čije učestvovanje u postupku predstavlja izvršavanje službene dužnosti (sudski veštak, sudski tumač, socijalni radnik, psiholog, pedagog, lekar i dr.) zamenjuju ili izostavljaju na konzistentan način.

Način anonimizacije

Član 3

U odlukama se anonimiziraju podaci za fizička i pravna lica koja se odnose na:

1. ime i prezime fizičkog lica

2. naziv i sedište pravnog lica, državnog organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, ustanove, javnog preduzeća, udruženja, sindikata

3. adresa (boravište, prebivalište i sedište)

4. datum i mesto rođenja

5. JMBG - jedinstveni matični broj građana

6. PIB - poreski identifikacioni broj

7. broj lične karte, pasoša, vozačke dozvole, registarske oznake vozila, ili drugih ličnih isprava

8. E-mail ili WEB adresa

Anonimiziraju se izostavljanjem iz obrazloženja sudskih odluka pojedini dokazi koji predstavljaju službenu ili poslovnu tajnu i dokazi kojima se zadire u privatnost učesnika u postupku, a izostavljeni deo označava tačkicama (…) ili prikriva crnom bojom.

Ne podležu anonimizaciji

Član 4

Ne anonimizuju se:

1. Podaci o pravosudnim organima koji su po zakonu nadležni za preduzimanje radnji i postupanje, kao što su: naziv suda, broj predmeta, oznaka spisa, broj i datum donošenja odluke, sastav suda, imena sudija (predsednika veća i članova veća), zapisničara, naziv ostalih pravosudnih organa i podaci o identitetu njihovih predstavnika (javnih tužilaca i njihovih zamenika, javnog pravobranioca i njegovih zamenika), organi koji obavljaju policijske poslove i dr.

2. sudske odluke za koje je posebnim propisima odlučeno da se javno objave u sredstvima informisanja u izvornom tekstu.

3. Ne anonimiziraju se podaci o okrivljenim i osuđenim licima u presudama i rešenjima o trajnom oduzimanju imovine donetim u predmetima ratnih zločina, organizovanog kriminala ili pranja novca.

Delimično se anonimizuju

Član 5

Ne anonimizuju se podaci o pravnom licu - javnom preduzeću koje obavlja delatnost od opšteg interesa i ima monopol, ukoliko svoju delatnost obavlja na području cele Republike i ima veći broj zaposlenih, kao što su npr. JP Elektroprivreda Srbije, PTT Srbije, Srbijašume, Srbijavode, Vojvodina vode, Naftna industrija Srbije, JP Železnice Srbije, Telefonija Srbije, Vojska Srbije i dr.

Uputstvo o načinu anonimizacije

Član 6

Podaci se anonimiziraju izostavljanjem i/ili zamenom na unficiran način odgovarajućih podataka konkretne odluke.

Unificiran način zamene ili brisanja podataka, može biti različit za različite odluke, ali mora biti konzistentan (dosledan) u konkretnoj odluci.

Član 7

Odluke koje se anonimizuju, dostavljaju se licu koje vrši anonimizaciju u digitalnoj formi, pogodnoj za kompjutersku obradu.

Lice koje vrši anonimizaciju, obavezno je da postupa po ovom pravilniku, kao i da sačuva kopiju izvornih i anonimizovanih odluka.

Član 8

Ovaj pravilnik se primenjuje počev od 1. septembra 2010. godine.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama
Pravilnika o minimumu anonimizacije sudskih odluka

Član 3

Presude i rešenja o trajnom oduzimanju imovine donete u predmetima ratnih zločina, organizovanog kriminala ili pranja novca koja su već objavljena na internet stranici suda neće biti menjana.

Član 4

Ovaj pravilnik se primenjuje počev od 3. maja 2012. godine.