REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA 2014. GODINU, SA PROGRAMOM

("Sl. list grada Beograda", br. 64/2014)

1. Utvrđuje se Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2014. godinu, ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, naknade za korišćenje šuma i drugih sredstava u skladu sa zakonom, za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda u 2014. godini.

2. Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2014. godinu je u prilogu ovog rešenja i čini njegov sastavni deo.

3. Na Predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2014. godinu, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije dalo je saglasnost broj 401-00-00998/2014-17 od 23. jula 2014. godine.

4. Ovo rešenje objavljuje se u "Službenom listu grada Beograda".

 

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA 2014. GODINU

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2014. godinu namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda u 2014. godini.

Sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2014. godine planirana su Odlukom o budžetu grada Beograda za 2014. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 50/14), u okviru razdela 09 - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, glava 09.1 - Budžetski fond za zaštitu životne sredine i to:

- izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, funkcije: 510 - upravljanje otpadom; 530 - Smanjenje zagađenosti; 540 - Zaštita biljnog i životinjskog sveta i krajolika i 550 - Zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj, u iznosu od 983.000.000,00 dinara;

- izvor finansiranja 13 - viškovi prihoda iz prethodnih godina, funkcija 510 - upravljanje otpadom i funkcija 550 - zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj u iznosu od 259.132.471,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2014. godinu, za finansiranje:

Red. br.

NAMENA
Aktivnost/naziv plana, programa ili projekta

1.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planirani iznos: 23.800.000,00 dinara
1. Izrada projekta "Katastar septičkih jama na teritoriji Beograda, odabrane lokacije - deo naselja Sremčica na teritoriji opštine Čukarica i deo naselja Leštane na teritoriji opštine Grocka"
Sekretarijat za zaštitu životne sredine započeo je realizaciju ovog projekta 2009. godine i do sada su istražena područja gradskih opština: Voždovac (naselja Kumodraž, Beli Potok, Jajinci, Ripanj i Pinosava), Palilula (naselja Krnjača, Ovča, Borča i Slanci), Grocka (naselje Boleč), Stari grad (kompleks Beogradska tvrđava i park Kalemegdan) i delovi gradske opštine Zemun i Rakovica (naselje Resnik). U 2014. godini, planirano je da projekat obuhvati naselja Sremčica i Leštane koji se nalaze na takođe osetljivom hidrogeološkom i hidrološkom potezu. Kroz naselje Sremčica protiče Železnička reka, koja u tiče u reku Savu pre zone vodoizvorišta za snabdevanje Beograda vodom za piće, a kroz naselje Leštane protiče Bolečica koja se uliva u Dunav. U analizi, u obzir se uzimaju i nivoi podzemnih voda. Pokretanje postupka javne nabavke i realizacija projekta, planirana je u drugoj polovini 2014. godine.
2. Razvoj novih tehnologija proizvodnje poliola različitih svojstava iz otpadne polietilentereftalatne ambalaže i alkidnih, poliestarskih i poliuretanskih proizvoda baziranih na tim poliolima - nastavak projekta
U 2014. godini je planirana četvrta, završna faza projekta koji Sekretarijat za zaštitu životne sredine realizuje sa Tehnološko-metalurškim fakultetom.
3. Upravljanje polimernim otpadom na teritoriji grada Beograda
U 2014. godini je planirana četvrta, završna faza projekta koji Sekretarijat za zaštitu životne sredine realizuje sa Tehnološko-metalurškim fakultetom.
4. Izrada plana detaljne regulacije za deponiju Vinča
Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), definisana je potreba izrade novog Plana detaljne regulacije za deponiju Vinča radi usklađivanja sa novim standardima i rešenjima zatvaranja i sanacije postojeće deponije, njenog proširenja u skladu sa evropskim standardima, kao i potrebne izgradnje postrojenja za tretman i upravljanje otpadom. Izradi Plana detaljne regulacije za deponiju Vinča pristupilo se pre planiranog roka u 2014. godini, a nosilac izrade je JUP "Urbanistički zavod Beograda", kao nosilac isključivog prava.

2.

424911 - Ostale specijalizovane usluge

Planirana sredstva: 35.000.000,00
1. Sanacija odlagališta otpada na teritoriji grada Beograda
U skladu sa Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), preduzimaju se mere na uklanjanju tzv. divljih deponija, odnosno sanaciji nelegalnih odlagališta otpada na teritoriji grada Beograda, pre svega zbog prisutne opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu s obzirom da ova odlagališta izazivaju zagađenje zemljišta, vode i vazduha. Planska sanacija ovih odlagališta, kao kontinuirani proces, sprovodi se u saradnji sa JKP "Gradska čistoća".
2. Sufinansiranje izvođenja radova na sanaciji odlagališta otpada i prevencije nastanka novih deponija na teritoriji grada Beograda
Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fond za zaštitu životne sredine i Grad Beograd zaključili su 10.05.2011. godine ugovor o sufinansiranju izvođenja radova na sanaciji odlagališta otpada i prevenciju nastanka novih deponija na teritoriji grada Beograda, kojim su obezbeđena sredstva za sanaciju odlagališta otpada, odnosno za uklanjanje divljih deponija i prevencije nastanka novih deponija na teritoriji grada Beograda. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove je određen za staranje o realizaciji ovog ugovora.
Kako je izmenama Odluke o Gradskoj upravi grada Beograda nadležnost nad upravljanjem komunalnim otpadom u celini preneta na Sekretarijat za zaštitu životne sredine, preuzeti su i nezavršeni poslovi i predmeti, odnosno ugovori sa planiranim sredstvima koja do sada nisu utrošena za ove namene, budući da je rok za izvršenje ugovora istekao pre njegovog preuzimanja. Nadležno ministarstvo se još uvek nije izjasnilo o predlogu za produženje roka, kada bi bila započeta realizacija planiranih poslova.

3.

451291 - Kapitalne subvencije ostalim javnim i nefinansijskim preduzećima i organizacijama

Planirana sredstva: 124.000.000,00
1. Oprema i mehanizacija za upravljanje otpadom
Lokalni plan upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11) definisao je sistem upravljanja otpadom, koji obuhvata i zamenu postojećih kontejnera i postavljanje novih za sistem odvojenog sakupljanja komunalnog otpada (reciklabilna i mokra frakcija), proširenje obuhvata sakupljanja komunalnog otpada, proširenje broja zelenih ostrva i nabavku vozila za sakupljanje razvrstanog otpada. U tu svrhu, planirano je da JKP "Gradska čistoća" započne i realizuje postupke javnih nabavki dobara, uz saglasnost Grada i obezbeđenje sredstava sa ove pozicije. Prebacivanje sredstava JKP "Gradska čistoća" izvršiće se nakon dostavljanja neophodne dokumentacije o predmetnim javnim nabavkama.
2. Sufinansiranje izvođenja radova na sanaciji odlagališta otpada i prevencije nastanka novih deponija na teritoriji grada Beograda
Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fond za zaštitu životne sredine i Grad Beograd zaključili su 10. maja 2011. godine ugovor o sufinansiranju izvođenja radova na sanaciji odlagališta otpada i prevenciju nastanka novih deponija na teritoriji grada Beograda, kojim su obezbeđena sredstva za sanaciju odlagališta otpada, odnosno za uklanjanje divljih deponija i prevencije nastanka novih deponija na teritoriji grada Beograda. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove je određen za staranje o realizaciji ovog ugovora.
Kako je izmenama Odluke o Gradskoj upravi grada Beograda nadležnost nad upravljanjem komunalnim otpadom u celini preneta na Sekretarijat za zaštitu životne sredine, preuzeti su i nezavršeni poslovi i predmeti, odnosno ugovori sa planiranim sredstvima koja do sada nisu utrošena za ove namene, budući da je rok za izvršenje ugovora istekao pre njegovog preuzimanja. Nadležno ministarstvo se još uvek nije izjasnilo o predlogu za produženje roka, kada bi bila započeta realizacija planiranih poslova.

4.

424331 - Usluge javnog zdravstva - inspekcija i analiza

Planiran iznos: 50.968.770,00 dinara
Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - monitoring, koja obuhvata:
1. Prenete obaveze za poslove izvršene u 2013. godini i to za:
- kontrolu kvaliteta vazduha merenjem zagađujućih materija poreklom od stacionarnih izvora i od pokretnih izvora,
- kontrola kvaliteta izvorske vode javnih česama u gradskim i prigradskim naseljima,
- kontrola kvaliteta površinskih voda reka, kanala i drugih manjih vodotoka, retenzija, kupališta i akumulacija;
2. Program kontrole kvaliteta vazduha u Beogradu;
3. Program kontrole kvaliteta površinskih voda na teritoriji Beograda;
4. Program merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Beograda;
5. Program ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji Beograda;
6. Program kontrole kvaliteta izvorskih, podzemnih voda.

5.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 10.307.660,00 dinara
Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - monitoring, koja obuhvata:
1. Prenete obaveze za poslove izvršene u 2013. godini i to za:
- sistematsko ispitivanje nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr), sa povremenim ciljanim ispitivanjem prisustva radona u objektima predškolskih i školskih ustanova, građevinskom materijalu i dr.
2. Program sistematskog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini na teritoriji Beograda (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr),
3. Program merenja UV zračenja na teritoriji grada Beograda.

6.

 

424511 - Usluge održavanja nacionalnih parkova i prirodnih površina

Planiran iznos: 222.900.679,00 dinara
1. Realizacija aktivnosti na upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i to:
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima - pojedinačna stabla,
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom "Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe",
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom "Tri hrasta lužnjaka - Bare",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Banjička šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Veliko ratno ostrvo",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Kosmaj",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Avala",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Pionirski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Akademski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Miljakovačka šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Arboretum Šumarskog fakulteta",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Zvezdarska šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Bojčinska šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Lipovička šuma-Dugi rt",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Zemunski lesni profil",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Obrenovački zabran",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište gljive na Adi Ciganliji",
- Pogram upravljanja zaštićenim područjem "Šuma Košutnjak",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Lesni profil Kapela u Batajnici",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište malog vranca",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Forland Dunava",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Topčiderski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište Veliko blato".
Realizacija aktivnosti i mera zaštite vrši se na osnovu godišnjih programa upravljanja i privremenih programa upravljanja, koje donosi upravljač u skladu sa zakonom, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Privremeni programi donose se i realizuju u periodu od proglašenja zaštite do donošenja zakonom predviđenih planova i programa upravljanja, a obuhvataju osnovne aktivnosti i mere sprovođenja utvrđenog režima zaštite koje se odnose na: čuvanje i nadzor, praćenje stanja, negu, zaštitu i uređenje zaštićenog područja, kao i izradu višegodišnjeg plana i godišnjeg programa upravljanja i dr.
2. Izrada studija o proglašenju zaštite novih prirodnih dobara - očuvanih prirodno-istorijskih celina, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode i drugih, za čiju izradu je zakonom određen Zavod za zaštitu prirode Srbije, a prema prioritetima koje određuje Grad. U prvom tromesečju 2014. godine završena je izrada studije zaštite "Vinova loza u Zemunu" i dostavljena Sekretarijatu, čime su izvršeni planirani poslovi u 2014. godini.
3. Izrada Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda
Odlukom o izradi Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 57/09) definisani su ciljevi izrade ovog plana i granica kojom su obuhvaćene teritorije 12 gradskih opština, odnosno područja koja su obuhvaćena Generalnim planom Beograda 2021. Nosilac izrade ovog plana je JUP "Urbanistički zavod Beograda". Koncept plana je usvojen i u toku je izrada Nacrta plana, a planirano je da se plan usvoji do kraja 2014. godine.
4. Usluge sprovođenja planova pošumljavanja područja Beograda
U 2014/2015. godini predviđa se nastavak realizacije Strategije pošumljavanja područja Beograda. Planirano je da se novi šumski zasadi podignu na lokacijama koje povezuju postojeće šumske komplekse, vetrozaštitne pojaseve i zelene koridore čime se obezbeđuje ostvarivanje opštekorisnih funkcija šuma i podizanje kvaliteta životne sredine. Do sada je pošumljeno preko 450 ha novog šumskog zemljišta u skladu sa planovima pošumljavanja područja kojim upravljaju javna preduzeća osnovana u ovoj oblasti. Nastavak realizacije pošumljavanja takođe će se vršiti na osnovu planova, a na površinama na kojima isključivo pravo upravljanja imaju javna preduzeća osnovana u skladu sa zakonom.
5. Usluge ozelenjavanja objekata i površina i usluge revitalizacije ugroženih i zapuštenih javnih zelenih površina

Projekat je višegodišnji i njegova realizacija se planira kroz izgradnju i formiranje novih gradskih drvoreda i uređenje "urbanih džepova", na površinama koje su u sistemu održavanja JKP "Zelenilo Beograd". Odabir lokacija vrši formirana Radna grupa, sačinjena od predstavnika JKP "Zelenilo Beograd" i predstavnika Gradske uprave grada Beograda.
6. Projekat "Uspostavljanje katastra zelenih površina - GIS"
Izradom projekta "Uspostavljanje katastra zelenih površina Beograda - GIS" obezbeđuje se sveobuhvatni geografski informacioni sistem o zelenim površinama grada Beograda koji će integrisati podatke o zelenim površinama grada za potrebe daljeg planiranja izgradnje i razvoja zelenih površina, kao i za potrebe upravljanja zelenim površinama, odnosno njihovog korišćenja, održavanja i zaštite. Sredstva planirana u 2014. godini namenjena su za sprovođenje sledećih aktivnosti:
- nastavak prikupljanja prostornih i atributskih podataka za zelene površine i jedinice održavanja na području gradskih opština Novi Beograd, Vračar, Stari grad, Savski venac, Zemun, Čukarica, Zvezdara, Voždovac, Rakovica, Palilula, uključujući gradske drvorede, kao i područja zaštićenih prirodnih dobara,
- obezbeđivanje digatalne orto - foto podloge za područje celog grada, postavka sistema za rad, priprema i integracija podataka.

7.

423 - Usluge po ugovoru

Planiran iznos: 9.948.160,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Štampanje Ekološkog biltena za 2014. godinu koji mesečno ili tromesečno priprema Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi objavljivanja podataka o stanju kvaliteta životne sredine u Beogradu, odnosno redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja stručne i ostale javnosti o stanju životne sredine, pojavama koje se prate u okviru monitoringa i sistematskog i povremenog merenja zagađujućih materija i energije u činiocima životne sredine (voda, vazduh, zemljište, nivo buke, radioaktivnosti i dr);
2. Štampanje publikacije "Kvalitet životne sredine u Beogradu" za 2011, 2012. i 2013. godinu koju priprema Sekretarijat u saradnji sa institucijama koje vrše monitoring životne sredine radi objavljivanja podataka o stanju kvaliteta životne sredine u Beogradu na godišnjem nivou, kao i podataka o svim aktivnostima i preduzetim merama zaštite i poboljšanja kvaliteta životne sredine Beograda. Publikovanje ovih podataka predstavlja osnovne elemente i pokazatelje za utvrđivanje politike i donošenje strateških dokumenata u oblasti zaštite životne sredine, odnosno donošenje odluka, planova i programa na svim nivoima planiranja prostora i projektovanja različitih sadržaja u gradu.
3. Realizacija usluga produkcije novih epizoda TV emisije "Zelena emisija" i usluge emitovanja "Zelene emisije" na TV programu kao specijalizovane emisije koja se bavi pitanjima zaštite životne sredine sa ciljem da utiče na svest građana i idejom da svako od nas učini ono što može za postizanje boljeg životnog okruženja.
4. Medijske usluge promocije i popularizacije značaja zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih vrednosti kroz kontinuiranu komunikaciju sa najširom javnošću i ciljnim grupama.

8.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 275.305.888,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Ažuriranje i inoviranje Katastra vodnih pojava i objekata na teritoriji Beograda sa izradom digitalne karte i baze podataka - nastavak projekta
U 2014. godini se završava trogodišnji period ažuriranja i provere tačnosti podataka iz postojećeg "Katastra vodnih objekata na teritoriji Beograda južno od Dunava i Save" koji je izrađen 1990. godine, kao i uvođenje i obrada novih pojava. Unos podataka vrši se izradom digitalne karte područja analize sa pratećom bazom podataka o ovom važnom resursu u cilju vrednovanja resursa podzemnih voda i mogućnosti njihove valorizacije kroz višenamenski način korišćenja.
2. Plan kvaliteta vazduha u Beogradu
Plan kvaliteta vazduha u Beogradu izrađuje se u skladu sa obavezom utvrđenom u Zakonu o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", broj 36/09), a predstavlja instrument politike planiranja i zaštite vazduha, koji se donosi u cilju očuvanja i poboljšanja kvaliteta vazduha i izbegavanja, sprečavanja ili smanjenja zagađenja i štetnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu. U 2014. godini je planiran završetak i upućivanje ovog projekta Skupštini grada Beograda na usvajanje.
3. Suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca iz aviona - JAT
U periodu od maja do novembra 2014. godine, zbog detektovanja virusa Zapadnog Nila u vrstama komaraca koje su prisutne na našem području, kao i vanrednih okolnosti i nepogoda od poplava na teritoriji svih 17 opština grada Beograda, planirano je povećanje obima avio tretmana, odnosno sprovođenje opsežnih mera suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca iz aviona.

4. Sprovođenje mera dezinfekcije u vanrednoj situaciji
U cilju sprečavanja posledica izazvanih elementarnim nepogodama, a radi zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine preduzeo je hitne i neodložne aktivnosti na sprovođenju mera dezinfekcije područja koja su pogođene poplavama na teritoriji grada Beograda i to na objektima i otvorenim površinama na teritoriji gradskih opština Obrenovac, Lazarevac, Grocka, Palilula, Rakovica, Surčin, Čukarica, Voždovac i Mladenovac, na ukupnoj površini od 10.308.422 m2.
5. Izrada Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za postrojenje za kompostiranje zelenog otpada iz šuma, parkova i javnih površina na teritoriji grada Beograda
Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11) predviđena je izgradnja postrojenja za kompostiranje zelenog otpada iz šuma, parkova i javnih površina na teritoriji Beograda. U skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja potrebno je izraditi prethodnu studiju opravdanosti kako bi se utvrdila prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za varijantna rešenja definisana generalnim projektom, na osnovu kojih se može doneti planski dokument, kao i odluka o opravdanosti ulaganja u prethodne radove za idejni projekat i izradu studije opravdanosti i idejnog projekta. U drugom tromesečju 2014. godine pokrenut je postupak javne nabavke za izbor ponuđača za usluge izrade predmetne studije.
6. Izrada projekta "Merenje emisije dimnih gasova iz individualnih toplotnih izvora na teritoriji Beograda"
Završena su istraživanja u grejnoj sezoni 2013/2014. godine i planiran nastavak u sezoni 2014/2015. godine koja obuhvataju merenje emisije zagađujućih materija iz stacionarnih izvora, odnosno prikupljanje i obradu podataka o koncentracijama zagađujućih materija koje se emituju u vazduh iz individualnih stambenih objekata na teritoriji 10 gradskih opština. Merenjem je planirano da se, tokom više godina, obuhvati oko 220.000 registrovanih individualnih ložišta koja koriste čvrsta fosilna goriva ili goriva nepoznatog sastava i kvaliteta. Dobijeni podaci koriste se za izradu katastra zagađujućih materija koje potiču iz individualnih objekata na osnovu čega se vrše analize uticaja pojedinačnih izvora zagađivanja na kvalitet vazduha i stanje životne sredine u Beogradu, za potrebe izrade Plana kvaliteta vazduha i drugih strateških dokumenata.
7. Izrada projekta "Ispitivanje uticaja (biljnih) biofiltera u zonama velikog zagađenja na teritoriji grada Beograda" - nastavak projekta
Nastavak projekta istraživanja i monitoringa biljaka u gradskim uslovima, odnosno zelenih površina u neposrednoj blizini izvora zagađenja i njihove sposobnosti prečišćavanja vazduha, odnosno uticaja na poboljšanje kvaliteta vazduha. Za ubrzano i efikasno otklanjanje zagađujućih materija koriste se vrste koje su otporne na gradske uslove i istražuje se mogućnosti primene bambusa kao biofiltera s obzirom na sposobnosti prilagođavanja ove biljke različitim uslovima, kao i činjenici da biofilteri podignu ti od bambusovog drveta predstavljaju veoma efikasnu meru u prečišćavanju vazduha, produkuju velike količine kiseonika, štite od buke, a bambus buferi imaju ulogu i u bioindikaciji zagađenosti zemljišta. Ispitivanjem se utvrđuje odnos primarnog i sekundarnog metabolizma koji je značajan za otpornost biljaka, a što se odražava i na porast biomase. Završetak projekta planiran do kraja 2014. godine.
8. Primena bioindikatora oksidativnog stresa kod biljaka u proceni ekotoksikološkog rizika u zonama visokog zagađenja na teritoriji grada Beograda - nastavak projekta
Nastavak projekta istraživanja i praćenja stanja biljaka u zonama velikog zagađenja. Identifikacija negativnih efekata od izduvnih gasova u blizini većih saobraćajnica i od industrijskih aktivnosti na stanje zelenih površina koje zavisi od doze i izloženosti teškim metalima i česticama prašine, kao i na biljne vrsta sa specifičnim adaptacionim svojstvima. Planirana je izrada modela za kvantifikaciju rizika na najzagađenijim lokacijama kojim će biti moguća procena efekata sinergijskog delovanja više klimatskih faktora koji povećavaju rizik od oksidativnog oštećenja (UV-B zračenje, insolacija, vetar, suša i dr). Završetak projekta planiran do kraja 2014. godine.
9. Projekat istraživanja površina i izrada planova pošumljavanja područja Beograda u periodu od 2012-2014. godine
Projektom se obezbeđuje sprovođenje ciljeva postavljenih u Strategiji pošumljavanja donetoj 2011. godine. U 2012. i 2013. godini je izrađen plan pošumljavanja za gradsku opštinu Mladenovac, a u prvoj polovini 2014. godine završena su istraživanja i u toku je izrada plana pošumljavanja za gradsku opštinu Voždovac. Završetak projekta planiran u 2014. godini.
10. Akustičko zoniranje dela centralne zone grada Beograda (delovi opština Stari grad, Savski venac, Palilula, Vračar, Zemun i Novi Beograd)
Zoniranje teritorije grada odvijaće se u fazama tokom naredne tri godine, a prema odgovarajućim planovima i raspoloživim finansijskim sredstvima za tu namenu. Ovaj projekat u 2014. godini predstavlja prvu fazu u procesu akustičkog zoniranja grada Beograda. U skladu sa urbanističkim podlogama definisano je područje gradskih opština koje je najugroženije bukom koja potiče od ugostiteljskih objekata i drugih delatnosti, za koje će se izvršiti akustičko zoniranje, odnosno odrediti odgovarajuća ograničenja i zabrane u pogledu emisije buke.
11. Izrada projekta "Plavo-zeleni koridori" - Istraživanje mogućnosti revitalizacije sliva Rakovičkog potoka i okolnih šumskih površina
Cilj projekta je izdvajanje, zaštita, uređenje i funkcionalno povezivanje "plavo-zelenih" koridora sliva Rakovičkog potoka, zatim umrežavanje sa postojećim šumskim i vodenim površinama na susednim slivovima Kaljavog potoka i potoka Jelezovac, odnosno formiranje prostorne celine sa prirodnim, rekreativnim, estetskim i drugim vrednostima. Rakovički potok ima trokraku formu i nalazi se južno od sliva potoka Jelezovac (dele liniju vododelnice).
12. Izrada projekta "Plavo-zeleni koridori" - Istraživanje mogućnosti revitalizcije sliva potoka Pariguz i okolnih šumskih površina
Cilj istraživanja je izdvajanje, zaštita, uređenje i funkcionalno povezivanje koridora sliva potoka Pariguz, umrežavanje sa postojećim šumskim i vodenim površinama na susednim slivovima Kaljavog potoka, potoka Jelezovac i Rakovičkog potoka, odnosno formiranje prostorne celine sa prirodnim i rekreativnim, estetskim i drugim vrednostima.
13. Priprema za štampu, kompjuterski prelom teksta i dizajn za "Ekološki bilten" za 2014. godinu i novogodišnjeg ekološkog kalendara za 2015. godinu
Za objavljivanje svih podataka o stanju kvaliteta životne sredine u Beogradu, odnosno, blagovremeno, potpuno i objektivno obaveštavanje stručne i ostale javnosti o stanju životne sredine, pojavama koje se prate u okviru monitoringa, Sekretarijat za zaštitu životne sredine priprema i štampa mesečne izveštaje u formi "Ekološkog biltena", počev od decembra 1989. godine.
14. Priprema za štampu, kompjuterski prelom teksta i dizajn publikacije "Kvalitet životne sredine u Beogradu" za 2013. godinu
Sekretarijat za zaštitu životne sredine priprema i izdaje jednom godišnje publikaciju "Kvalitet životne sredine u Beogradu" u kojoj se objavljuju svi podaci o stanju i kvalitetu životne sredine u Beogradu, odnosno pojavama koje se prate u okviru monitoringa, prosečnim vrednostima, karakterističnim rezultatima ispitivanja, odnosno merenja i praćenja i dr.
Publikovanje ovih podataka je višestruko korisno jer oni predstavljaju osnovne, polazne elemente za utvrđivanje i donošenje odluka, planova, programa ili strategija zaštite životne sredine na svim nivoima planiranja prostora i projektovanja različitih sadržaja u gradu. Sekretarijat za zaštitu životne sredine od 2003. godine objavljuje godišnju publikaciju o kvalitetu životne sredine u Beogradu.
15. Izrada projekta "Recentno stanje, intenzitet i posledice degradacije obala Kolubare na teritoriji opštine Obrenovac" - nastavak projekta Izradom projekta "Recentno stanje, intenzitet i posledice degradacije obala Kolubare na teritoriji opštine Obrenovac" vrši se digitalizacija postojećih topografskih osnova za teritoriju opštine Obrenovac iz 1925. i 1970. godine, analiza katastarskih podloga iz 1967. godine (razmera 1:2500), obrada aero snimaka iz 1981. godine, kao i ortofoto snimaka iz 2004. i 2010. godine, modeliranje evolucije terena i analiza nastalih promena primenom GIS, što predstavlja i osnovu za kvantifikaciju intenziteta procesa erozije obala Kolubare. Realizacija predmetnog projekta se prati, a u 2014. godine je planiran njegov završetak.
16. Snimanje stanja stepena zagađenosti zemljišta teškim metalima u dvorištima obdaništa i osnovnih škola u Beogradu
Ovim projektom na odabranim lokacijama, vrši se snimanje stanja stepena zagađenosti zemljišta teškim metalima kroz utvrđivanje sadržaja šest teških metala (Cu, Zn, Pb, Ni, Cd, i Cr), ali i ostalih svojstava zemljišta. Planirano je da se na osnovu rezultata istraživanja pripremi predlog mera zaštite od uticaja teških metala na zdravlje najmlađe populacije. Realizacija predmetnog projekta se prati, a u 2014. godine je planiran njegov završetak.
17. "Potencijalni rizici od prisustva teških metala, radionukleida i organskih polutanata u zemljištu, vodama i hrani u rubnim delovima grada"
Projekat analizira rizike od zagađenja prisutnog u ekosistemu u rubnim delovima grada Beograda ispitujući opterećenost površinskih slojeva zemljišta velikim količinama zagađujućih materija, degradaciju zemljišta i poremećaj normalnih procesa u njemu, sa negativnim posledicama po vode i indirektno hranu. Realizacija predmetnog projekta se prati, a u 2014. godine je planiran njegov završetak.
18. Zaštita i usmereno korišćenje genofonda retkih i ugroženih vrsta Velikog ratnog ostrva
Projektom će se obezbediti konzervacija postojećeg genofonda koja podrazumeva aktivne mere zaštite populacija biljnih vrsta na prirodnom staništu, očuvanje prirodnih ekosistema, očuvanje i oporavak populacija na njihovim prirodnim staništima, što se može smatrati početkom procesa genetičke konzervacije retkih i ugroženih vrsta u Republici Srbiji. Istovremeno, konzervacijom šumskog drveća i žbunja koje čini stanište za retke i ugrožene vrste ptica, ostvaruje se i zaštita ukupnog biodiverziteta Velikog ratnog ostrva.
19. Istraživanja, valorizacija i zaštita dela prostora Ade Ciganlije
Prostor Ade Ciganlije predstavlja složen ekosistem i prirodnu oazu sa specifičnom mikroklimom kojim dominira gusta listopadna šuma sa pretežno autohtonim vrstama hrasta i bresta kao i brojnim stablima topole i jasena koji su sađeni u XX veku. U cilju zaštite autohtonih vrsta planirana je izrada projekta kojim se ostvaruje: definisanje prirodnih vrednosti i zaštitnih funkcija istraživanog područja, definisanje kvaliteta zemljišta i podzemnih voda, rizika od zagađenja i degradacije prirodnih potencijala, mogućnost poboljšanja dostupnosti istraživanog područja u skladu sa optimalnim nivoom zaštite (isključivo pešački koridori). Postupak javne nabavke u toku.
20. Izrada Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje terminala za otpadne materije sa plovila na području Beograda
Ovom studijom se vrši istraživanje i izbor rešenja za bezbedno postupanje sa neopasnim i opasnim (čvrstim, tečnim) brodskim otpadom (preuzimanje, razvrstavanje, skladištenje, prečišćavanje, reciklaža ili iskorišćenje, odlaganje), odnosno izrada studijske i tehničke dokumentacije za izgradnju specijalizovanih terminala u zoni odvijanja vodnog saobraćaja, sa odgovarajućom opremom za upravljanje otpadom sa plovila. Značaj ovog projekta je u povećanju nivoa bezbednosti plovidbe, zaštiti voda Save i Dunava, zaštiti ljudi i životne sredine. Nesporan je interes Beograda da zaštiti rečne vode od zagađivanja budući da se koriste i za vodosnabdevanje i navodnjavanje, kao i da osigura uslove za razvoj turizma i sportova na vodi i dr. Prethodnom studijom opravdanosti, shodno zakonu kojim se uređuje planiranje i izgradnja, utvrđuje se naročito prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za varijantna rešenja definisana generalnim projektom, na osnovu kojih se donosi planski dokument, kao i odluka o opravdanosti ulaganja u prethodne radove za idejni projekat i izradu studije opravdanosti. U 2014. godini pokrenut je postupak javne nabavke i pripremljena konkursna dokumentacija za sprovođenje postupka javne nabavke.
21. Biotehnološki tretman otpadnih voda septičkih jama u zoni sliva Topčiderske reke
Realizacijom projekata koji su prethodili ovom i višegodišnjeg istraživanja i izrade Katastra septičkih jama, omogućeno je prikupljanje značajnih podataka na osnovu kojih bi sada bilo moguće vršiti adekvatan tretman otpadnih voda septičkih jama, kao i praćenje uticaja na životnu sredinu, čime bi se postigao neophodan kontinuitet u monitoringu i zaštiti sliva Topčiderske reke. Ovaj sliv je odabran zbog činjenice da se uliva u zonu beogradskog vodoizvorišta. U toku je postupak javne nabavke.
22. Revitalizacija Topčiderske reke biološkim sistemima za prečišćavanje zagađenih voda
Projekat ispituje ekološki prihvatljivo, efikasno i ekonomski isplativo rešenje za tretman i revitalizaciju zagađenih urbanih rečnih tokova na primeru Topčiderske reke. U okviru realizacije projekta će se vršiti unapređenje vodnih resursa Beograda, poboljšanje metoda prevencije, upravljanja, smanjenja zagađenja i tretmana zagađene vode i zemljišta, kao i unapređenje svesti i znanja o zagađenju i primena bioloških metoda u sanaciji vodnih resursa Beograda. Postupak javne nabavke je u toku.
23. Morfološko-anatomske i fiziološke promene na drvenastim vrstama u parkovima Beograda kao indikator stanja životne sredine
Projektom je planirano da se na osnovu pregleda zastupljenosti autohtonih i alohtonih drvenastih biljnih vrsta izvrši evidentiranje i ocena stepena i vrste fitopatoloških i entomoloških oštećenja na biljkama. Postupak javne nabavke je u toku.
24. Uticaj industrijskih postrojenja na potencijalnu kontaminaciju životne sredine ruralnih naselja grada Beograda
Projektom je planirano istraživanje, procena rizika i predlog rešenja za smanjenje rizika gajenja kultura za ishranu ljudi i životinja na zemljištima u neposrednom okruženju industrijskih postrojenja, deponija industrijskog i komunalnog otpada na teritoriji opština Palilula, Obrenovac, Lazarevac i Grocka. Procena rizika se odnosi na akumulaciju teških metala, radionuklida i organskih polutanata, pre svega očekivanih poliaromatičnih ugljovodonika i polihlorovanih bifenila po zdravlje stanovništva koje konzumira tu hranu. Za dve godine planira se na 6 odabranih lokacija uzimanje i analiza 400 uzoraka zemljišta.
25. Korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost
Strategijom razvoja grada Beograda predviđeni su, za period 2011-2016. godina, prioritetni projekti koji za cilj imaju utvrđivanje potencijala obnovljivih izvora energije, njihove raspoređenosti na teritoriji grada, projekte konkretne upotrebe obnovljivih izvora energije i projekte povećanja energetske efikasnosti. Sekretarijat za zaštitu životne sredine planira da, u saradnji sa Sekretarijatom za energetiku i drugim relevantnim organizacionim jedinicama Gradske uprave, pokrene i sprovede aktivnosti i mere racionalne potrošnje i proizvodnje svih oblika energije. To se pre svega odnosi na pojedinačne projekte povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima kao što su sportski objekti čiji je osnivač grad, odnosno gradska opština, a koji su veliki potrošači energije, zatim u javnoj rasveti i dr.
26. Usluge izvođenja sistematske deratizacije na teritoriji Beograda
Realizacija usluga sistematske deratizacije na teritoriji grada Beograda, biće sprovedena u jesenjem tretmanu, a obuhvataće sledeće lokalitete: nehigijenska naselja (445 ha) obale i priobalje reka i potoka (235 km), neuređene ili delimično uređene slobodne zelene i druge javne površine u okolini stambenih zgrada (305 ha), kao i deratizaciju stambenog fonda (476.000 kolektivnih i 195.734 individualnih stambenih jedinica). Sistematska deratizacija u okviru jesenjeg tretmana sprovodiće se na svih 17 gradskih opština. U toku je postupak javne nabavke.
27. Sprovođenje mera deratizacije na teritoriji opštine Obrenovac
Sprovođenje mera deratizacije na teritoriji opštine Obrenovac, kao vanredna mera koja se preduzima u cilju sprečavanja posledica izazvanih elementarnim nepogodama 14. maja 2014. godine i predstavlja posebnu meru zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti prema epidemiološkim indikacijama. Obuhvata kolektivno stanovanje, individualna gradska i seoska domaćinstva, deponije otpada, obale reka i kanala.
28. Usluge suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje na teritoriji Beograda
Obaveze grada Beograda u pogledu suzbijanja štetnih organizama u Beogradu proizilazi iz odredbe člana 8. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 125/04). U 2014. godini na teritoriji Beograda neophodno je sprovoditi pojačane mere suzbijanja odraslih formi komaraca zbog detektovanja virusa Zapadnog Nila u prethodnom periodu, kao i vanrednih okolnosti usled velikog broja poplavljenih područja. U zavisnosti od rezultata monitoringa i stručne prognoze, biće organizovan veći broj tretmana mikrožarišta odraslih formi komaraca u cilju regulacije brojnosti komaraca.
29. Usluge suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Beograda
Realizacija programa suzbijanja larvi komarca sa zemlje biće sprovedena na teritoriji 17 gradskih opština Beograda na lokalitetima koji su prirodno stanište larvi komaraca i to: vodene površine u priobalju Save, Dunava, Kolubare, Peštana, Lukavice, melioracioni i transmisioni kanali, sabirni kapaciteti otpadnih voda, šahtovi, iskopine, retenzije, jezera, i druge stalne i privremene vodene površine. Prostorni obuhvat terena, koji će se tretirati sa zemlje iznosi do 20.000 ha, a izbor površina koje će se neposredno efektivno tretirati, zavisiće od rezultata monitoringa, klimatsko-meteoroloških uslova i stepena infestiranosti pojedinih lokaliteta. Na osnovu izveštaja stručne prognoze i monitoringa, određuje se način (metod rada), vrsta i količina preparata (kg/ha) i dr.
30. Usluge suzbijanja krpelja na teritoriji Beograda
Usluge suzbijanja krpelja na teritoriji Beograda sprovode se prema epidemiološkim indikacijama, kao i na osnovu terenskih istraživanja i identifikacije prisustva i brojnosti populacije krpelja na lokalitetima na kojima je utvrđena infestiranost. Suzbijanje i cikličnost tretmana na javnim zelenim površinama uslovljena je isključivo biološkim karakteristikama krpelja, njihovom dinamikom pojavljivanja u zavisnosti od klimatsko-meteoroloških uslova, kao i rezultatima terenskih i laboratorijskih istraživanja. Prostorni obuhvat terena, iznosi do 8.000 ha, na teritoriji svih gradskih opština, a izbor površina koje će se efektivno tretirati, rezultat su kontinuiranog praćenja i monitoringa razvoja, kretanja i drugih karakteristika populacije krpelja. Pored suzbijanja krpelja na otvorenim javnim zelenim površinama, predviđen je i tretman krpelja na zelenim površinama u svim predškolskim i školskim ustanovama. Na osnovu izveštaja stručne prognoze i monitoringa, određuje se način (metod rada), vrsta i količina preparata (l/ha) i dr.
31. Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine
Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine - planirane aktivnosti za koje nije definitivno izvršen izbor, odnosno utvrđen obim ili način izrade i realizacije, kao ni lista prioriteta.

9.

424911 - Ostale specijalizovane usluge

Planiran iznos: 100.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Ostale usluge u oblasti očuvanja životne sredine.

10.

426591 - Ostali materijali za očuvanje životne sredine i nauku

Planirani iznos: 281.692.800,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Nabavku preparata za suzbijanje štetnih organizama i to:
1.1. Kupovina biocidnog preparata za suzbijanje larvi komaraca sa zemlje na bazi aktivne materije diflubenzuron
Za suzbijanje larvi komaraca primenjuju se preparati iz grupe insekticida vrlo različitih formulacija (rastvori, briketi, tehničke materije, WP, SC, CS, EC, EW). Pri izboru formulacija uzimaju se u obzir način primene, stadijum razvoja komaraca koji se suzbija, površine koje se tretiraju, rezidualnost delovanja, lakoća rukovanja, bezbednost primene i dr. Potrebna količina preparata određuje se prema obimu i karakteristikama površina koje su planirane za tretman, na lokalitetima svih 17 opština Beograda.
1.2. Kupovina biocidnog preparata za suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona na bazi aktivne materije lambdacihalotrin
Na teritoriji Beograda akcije suzbijanja odraslih formi komaraca iz aviona sprovode se primenom preparata na bazi lambdacihalotrina s obzirom da njegova primena iz aviona u različitim temperaturnim i drugim uslovima uglavnom dovodi do najboljih efekata suzbijanja. Suzbijanje komaraca iz aviona na teritoriji Beograda obuhvata izvođenje akcija na orijentaciono utvrđenoj površini najviše do 45 000 ha po jednoj akciji. Planirano je 6 akcija suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji svih 17 opština Beograda.
1.3. Kupovina biocidnog preparata za suzbijanje krpelja i odraslih formi komaraca na bazi aktivne materije deltametrin
Preparat (insekticid) sa aktivnom materijom deltametrin je tečna koncentrovana vodena emulzija (EW). Preparat je ekološki prihvatljiv, bez mirisa, nisko toksičan, sa smanjenim iritacijama i uticajima na životnu sredinu, nezapaljiv. Preparat sa aktivnom supstancom deltametrin je u potpunosti podržan i odobren od WHOPES - The World Health Organisation Pesticides Evaluation Scheme, kao i preporučen za suzbijanje odraslih formi komaraca. Zbog detekcije virusa Zapadnog Nila, kao i većeg obuhvata terena zbog poplava u maju mesecu, planiran je značajno veći obim rada i površina na kojima će se vršiti suzbijanje krpelja i odraslih formi komaraca na teritoriji svih 17 opština Beograda.

11.

463111 - Tekući transferi nivou

Republike Planirani iznos: 700.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Monografija "Zaštićena područja Beograda - 2014"
Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije su 2008. godine, izradili i publikovali monografiju "Zaštićena prirodna dobara-zapis 2008." Od tada do danas uspostavljena je zaštita brojnih novih zaštićenih područja, a za neka zaštićena područja doneta su rešenja o prestanku zaštite.
Postoji potreba da se obnovi (dopuni/inovira) postojeća monografija i obezbedi njeno štampanje. S obzirom da je Zavod za zaštitu prirode registrovan i za delatnost izdavaštva, planirana sredstva su namenjena za sufinansiranje dela nedostajućih troškova Zavoda za izradu i štampanje monografije.

12.

463211 - Kapitalni transferi nivou Republike

Planiran iznos: 60.270.550,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Priključenje grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja
U okviru planiranih višegodišnjih aktivnosti finansiranja gašenja jednog broja postojećih individualnih kotlarnica u školskim i predškolskim objektima, nakon gašenja kotlarnica, vrši se priključenje grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja kao tehnička mera sprečavanja emisija i zaštite vazduha od zagađivanja.
U 2014. godini se završava realizacija projekta gašenja individualnih kotlarnica i priključenja 8 beogradskih osnovnih i srednjih škola na sistem daljinskog grejanja. U okviru ovih aktivnosti 6 škola je priključeno na toplovod, a 2 škole za koje nisu postojale urbanističke pretpostavke za priključenje na toplovod, priključuju se na gasovod.
Ovim je ostvarena ušteda sredstava i stvorena mogućnost za priključenje još jedne osnovne škole i jednog vrtića na toplovod za koje je u toku priprema dokumentacije i predlog odluke o finansiranju.
2. Priključenje grejnih instalacija objekata OŠ "1300 kaplara" i Medicinske škole na sistem daljinskog grejanja
Uzimajući u obzir konstatovana prekoračenja propisanih graničnih vrednosti emisija štetnih gasova, te izrečene zabrane rada kotlarnica rešenjima nadležnih inspektora, nastaviće se sa realizacijom priključenja grejnih instalacija školskih i predškolskih objekata na sistem daljinskog grejanja u objektima kojima je osnivač Republika.
U 2014. godini planiran je početak projekta gašenja kotlarnica i priključenja OŠ "1300 kaplara" i srednje Medicinske škole na sistem daljinskog grejanja, a prema proceni troškova priključenja i rekonstrukcije sekundarnog dela toplotne podstanice.

13.

463141 - Tekući transferi nivou opština

Planirani iznos: 43.715.642,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Projekti zaštite i unapređenja životne sredine
Planirano je finansiranje programa i projekata zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin. Izbor programa i projekata izvršiće se u saradnji sa navedenim gradskim opštinama, prema njihovim predlozima, a prema obimu raspoloživih sredstava.

14.

463241 - Kapitalni transferi nivou opština

Planirani iznos: 13.744.700,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Projekti zaštite i unapređenja životne sredine
Planirano je finansiranje programa i projekata zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin. Izbor programa i projekata izvršiće se u saradnji sa navedenim gradskim opštinama, prema njihovim predlozima, a prema obimu raspoloživih sredstava.

15.

465211 - Ostale kapitalne dotacije i transferi

Planiran iznos: 61.395.622,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Sprovođenje aktivnosti na čišćenju Čukaričkog rukavca u 2014. godini
Planirano je da se angažovanjem Javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" koje u okviru svojih redovnih aktivnosti održava priobalje beogradskih reka i periodično vrši delimično čišćenje rečnih nanosa, preduzmu mere vanrednog izmuljavanja Čukaričkog rukavca radi uklanjanja većih količina mulja i sanacije trenutnog stanja. Ovim aktivnostima obezbeđuje se nesmetana plovidba u rukavcu najmanje za naredne dve godine.
2. Projekti energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije
Sekretarijat za zaštitu životne sredine planira da realizuje projekte korišćenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a u skladu sa kriterijumima za rangiranje i izbor prioritetnih projekata čija izrada je u završnoj fazi.

16.

481941 - Dotacije ostalim udruženjima građana

Planiran iznos: 28.000.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Javni konkurs NVO - ekološki projekti
Dotacije udruženjima planirane su u okviru zakonom utvrđene obaveze grada Beograda da, u izvršenju svojih obaveza koje se odnose na ostvarivanje sistema zaštite životne sredine, podstiče, usmerava i obezbeđuje jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz sistem obrazovanja i vaspitanja, javnog informisanja i popularizacije zaštite životne sredine. Planirane aktivnosti usmerene su na građane, grupe građana, njihova udruženja, profesionalne ili druge organizacije koje u oblasti zaštite životne sredine pripremaju, propagiraju i realizuju programe zaštite, afirmišu prava i interese u oblasti zaštite životne sredine, predlažu aktivnosti i mere zaštite, doprinose ili neposredno rade na informisanju o životnoj sredini i uključivanju šire javnosti u očuvanje i zaštitu prirode i životne sredine. Javni konkurs za NVO je sproveden u prvoj polovini 2014. godine.
2. Javni konkurs II za NVO - ekološki projekti
Planiran je nastavak saradnje sa nevladinim organizacijama kroz njihovo učešće u javnom konkursu za programe i projekte zaštite životne sredine čije je sprovođenje planirano u drugoj polovini 2014. godine.

17.

511441 - Stručna ocena i komentari

Planiran iznos: 282.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Kontrola tehničke dokumentacije
Preneta obaveza iz 2013. godine, koja se odnosi na vršenje kontrole tehničke dokumentacije projekata uvođenja alternativnih izvora energije u školske i predškolske ustanove: PU "Sveta Petka" i OŠ "14. oktobar" u Bariču.

III

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke II. ovog rešenja, zasniva se na procenjenim prihodima Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2014. godinu.

U slučaju da se prihodi Budžetskog fonda ostvare u većem, odnosno manjem obimu od procenjenih iznosa, planirane aktivnosti iz tačke II. ovog rešenja realizovaće se prema obimu ostvarenih prihoda Budžetskog fonda, a u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2014. godinu i bez posebnih izmena ovog programa.

Izveštaj o korišćenju sredstava Budžetskog fonda sadrži obrazloženje realizacije planiranih aktivnosti i svih njihovih izmena.

IV

Na kraju perioda 1. januar - 31. decembar 2014. godine, neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda prenose se u naredni period i raspoređuju u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2015. godinu.

V

Aktivnosti iz tačke II. ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava gradonačelnik grada Beograda posebnim zaključcima.