PRAVILNIK
O VOĐENJU POSEBNE EVIDENCIJE JAVNOBELEŽNIČKIH ZAPISA O UGOVORIMA O PROMETU NEPOKRETNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 95/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se vođenje posebne evidencije javnobeležničkih zapisa o ugovorima o prometu nepokretnosti.

Član 2

Posebnu evidenciju javnobeležničkih zapisa o ugovorima o prometu nepokretnosti vodi osnovni sud za nepokretnosti koje se nalaze na njegovom području.

Posebna evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se u obliku registra javnobeležničkih zapisa o ugovorima o prometu nepokretnosti (u daljem tekstu: Registar).

Registar se vodi u sedištu osnovnog suda.

U Registar se upisuju podaci iz javnobeležničkih zapisa o ugovorima o prometu nepokretnosti.

Registar se vodi u elektronskom obliku, na Obrascu RJZ - Registar javnobeležničkih zapisa o ugovorima o prometu nepokretnosti, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Ako javnobeležnički zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti sačinjava osnovni sud (u sedištu suda ili sudskoj jedinici), podaci iz tog zapisa upisuju se u Registar prilikom izdavanja otpravka zapisa strankama.

Ako javnobeležnički zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti sačinjava javni beležnik, dužan je da odmah po izdavanju otpravka zapisa strankama, elektronskim putem izvrši rezervaciju upisa tog javnobeležničkog zapisa u Registar, kao i da dostavi osnovnom sudu skenirani primerak javnobeležničkog zapisa i odmah pošalje tom sudu overen prepis tog javnobeležničkog zapisa.

Ako se nepokretnosti koje su predmet ugovora o prometu nepokretnosti nalaze na području više osnovnih sudova, javni beležnik, odnosno sud koji je sačinio javnobeležnički zapis o takvom ugovoru, dužan je da izvrši rezervaciju, odnosno dostavi skenirani primerak i overeni prepis javnobeležničkog zapisa svakom osnovnom sudu nadležnom prema mestu nepokretnosti.

Sud je dužan da najkasnije narednog radnog dana od dana prijema overenog prepisa javnobeležničkog zapisa unese podatke iz tog zapisa u Registar i izbriše rezervaciju upisa iz stava 2. ovog člana.

Član 4

Registar sadrži:

1) redni broj upisa;

2) datum upisa;

3) delovodni broj iz upisnika javnog beležnika ili suda, odnosno sudske jedinice, pod kojim se vodi javnobeležnički zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti;

4) ime, prezime i službeno sedište javnog beležnika ili naziv suda, odnosno sudske jedinice koja je sačinila javnobeležnički zapis;

5) vrstu ugovora o prometu nepokretnosti sačinjenog u obliku javnobeležničkog zapisa;

6) datum sačinjavanja javnobeležničkog zapisa o ugovoru o prometu nepokretnosti;

7) podatke o licu koje je raspolagalo nepokretnošću;

8) podatke o licu koje je pribavilo nepokretnost;

9) podatke o nepokretnosti;

10) napomene.

Član 5

Pod vrstom ugovora o prometu nepokretnosti u Registar se upisuju podaci o tome da li se radi o ugovoru o prodaji, razmeni, poklonu, ugovoru o doživotnom izdržavanju, ugovoru o ustupanju i raspodeli imovine za života ili drugoj vrsti ugovora o prometu nepokretnosti.

Član 6

Ako je ugovornik fizičko lice, u Registar se upisuju sledeći podaci: ime i prezime, prebivalište ili boravište i JMBG ili broj lične isprave na osnovu koje je utvrđen identitet, kao i podaci o zakonskom zastupniku fizičkog lica, ako ga ima.

Ako je ugovornik pravno lice, u Registar se upisuju sledeći podaci: naziv i sedište pravnog lica, matični broj, kao i ime i prezime zastupnika pravnog lica, njegovo prebivalište ili boravište i JMBG ili broj lične isprave na osnovu koje je utvrđen njegov identitet.

Član 7

Ako je predmet ugovora o prometu nepokretnosti objekat ili poseban deo zgrade, u Registar se upisuju sledeći podaci: opština, mesto, ulica i broj, sprat, broj stana ili drugog posebnog dela zgrade, katastarska opština i broj katastarske parcele.

Ako je predmet ugovora o prometu nepokretnosti zemljište, u Registar se upisuju sledeći podaci: opština, mesto, katastarska opština i broj katastarske parcele.

Član 8

U napomenama Registra upisuju se drugi podaci koji se odnose na javnobeležnički zapis (upozorenja ugovornicima prilikom sastavljanja javnobeležničkog zapisa, ispravke, izmene i dr.).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac RJZ

REGISTAR JAVNOBELEŽNIČKIH ZAPISA O UGOVORIMA O PROMETU NEPOKRETNOSTI

 

Redni broj upisa

Datum upisa

Delovodni broj iz javnobeležničkog upisnika za zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti

Ime, prezime i službeno sedište javnog beležnika koji je sačinio javnobeležnički zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti

Vrsta ugovora o prometu nepokretnosti sačinjenog u obliku javnobeležničkog zapisa

Datum sačinjavanja javnobeležničkog zapisa o ugovoru o prometu nepokretnosti

Podaci o licu koje je raspolagalo nepokretnošću

Podaci o licu koje je pribavilo nepokretnost

Podaci o nepokretnosti

Napomene

Delovodni broj iz upisnika suda (sudske jedinice) za zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti

Naziv osnovnog suda (sudske jedinice) koji je sačinio javnobeležnički zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10