ODLUKA

O ODRŽAVANJU ČISTOĆE

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 6/2009, 18/2009, 7/2011, 20/2011 i 17/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u komunalnoj delatnosti održavanja čistoće na teritoriji grada Leskovca, kao i uslovi i način obavljanja ove komunalne usluge, a naročito:

1. uslovi za održavanje čistoće kojima se obezbeđuje određen obim, vrsta i kvalitet usluge;

2. način obezbeđivanja kontinuiteta u održavanju čistoće;

3. prava i obaveze javnog komunalnog preduzeća ili drugog preduzeća odnosno preduzetnika koji održavaju čistoću i prava i obaveze korisnika usluga;

4. sredstva za obavljanje komunalne delatnosti održavanja čistoće;

5. način postupanja i ovlašćenje organa grada Leskovca u slučaju prekida obavljanja poslova održavanja čistoće usled nepredviđenih okolnosti (havarije, elementarne nepogode i dr.) ili štrajka, operativne mere koje preduzimaju javno komunalno preduzeće ili drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome se povere pojedini poslovi iz okvira ove komunalne delatnosti i koji održavaju čistoću u tim slučajevima, kao i red prvenstva u održavanju čistoće kada usled više sile dođe do smanjenog obima u obavljanju te delatnosti, odnosno pružanju usluga.

Član 2

Održavanje čistoće je komunalna delatnost od opšteg interesa.

Otpad koji nastaje na javnim površinama spada u kućno smeće u smislu ove Odluke.

Član 3

Komunalna delatnost održavanja čistoće u smislu ove Odluke je:

- čišćenje, sakupljanje, odnošenje i deponovanje smeća i drugih prirodnih i veštačkih otpadaka (kućno smeće) iz stambenih, poslovnih i drugih objekata;

- čišćenje, sakupljanje, odnošenje i deponovanje smeća, otpadnih i drugih nečistoća, blata i drugih otpadaka sa javnih površina i iz posuda za otpatke na javnim površinama;

- sakupljanje, odnošenje i deponovanje građevinskog, krupnog, industrijskog i posebnih vrsta otpada;

- sakupljanje i odnošenje na tretman otpadnih guma;

- selekcija i plasman sekundarnih sirovina;

- nabavka i postavljanje posuda za odlaganje smeća i otpada;

- čišćenje i pranje ulica, trgova i drugih javnih površina, čišćenje i uklanjanje snega i ledenih naslaga sa javnih površina;

- deponovanje i reciklaža sofisticiranog elektronskog otpada računara, radio i tv prijemnika, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

Član 4

Obavljanje poslova iz čl. 3. ove Odluke obavlja Javno Komunalno preuzeće, drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome grad po postupku predviđenom Zakonom i posebnim Odlukama poveri obavljanje te komunalne delatnosti.

Član 5

Javno preduzeće koje je osnovano za obavljanje komunalne delatnosti održavanja čistoće i drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome se povere pojedini poslovi iz okvira ove komunalne delatnosti (u daljem tekstu: davaoci usluga), dužni su da se u svom radu pridržavaju zakona i odredaba ove Odluke.

Član 6

Korisnici usluga u smislu ove Odluke su: građani, pravna lica i preduzetnici, kao i vlasnici i zakupci stanova, stambenih, stambeno-poslovnih, poslovnih objekata, drugih posebnih delova zgrada ili prostorija (u daljem tekstu: korisnici usluga) sa kompletne teritorije grada Leskovca.

Davaoci usluga dužni su da, na celoj teritoriji grada Leskovca, pružaju usluge odnošenja smeća i druge vrste otpada i odlažu ih na deponiju bez obaveze zaključivanja posebnih ugovora sa korisnicima iz stava 1. ovog člana.

II USLOVI ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE, PRAVA I OBAVEZE DAVAOCA I KORISNIKA USLUGA

Član 7

Javne površine u smislu ove Odluke su:

1. ulice (kolovoz, trotoar), trgovi, slobodni prostori između zgrada sa parking prostorima, prolazi između kolonada, javni pasaži, saobraćajnice u naselju, podvožnjaci, nadvožnjaci, javna stepeništa i mostovi;

2. autobuske stanice u međugradskom saobraćaju, stanične čekaonice u gradskom javnom saobraćaju, benzinske stanice i parking prostori;

3. železnički koloseci, železničke stanice;

4. pijace, otvoreni tržni centri, sajmovi i letnje bašte;

5. parkovi, ulični travnjaci, rondele, drvoredi, zelene površine u stambenim naseljima i blokovima, park šume, botaničke bašte, groblja, zoološki vrt, akva park;

6. sportski i zabavni tereni (stadioni, hipodromi, autodromi, igrališta, strelišta i sl.);

7. javna kupališta (plaže, bazeni, veštačka jezera i sl.) kejovi i izgrađene rečne obale;

8. javna parkirališta;

9. neizgrađeno građevinsko zemljište (placevi, stovarišta i sl.);

10. površine u krugu prosvetnih, kulturnih, naučnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Član 8

Program održavanja čistoće na javnim površinama donosi javno komunalno preduzeće ili drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome se povere pojedini poslovi iz okvira ove komunalne delatnosti.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Program održavanja čistoće na javnim površinama sadrži:

1. javne površine predviđene za održavanje čistoće (čišćenje, pranje, polivanje i prečišćavanje);

2. vreme i način održavanja čistoće;

3. broj i vrstu potrebnih posuda za sakupljanje smeća i korpi za otpatke i dinamiku njihovog pražnjenja;

4. tehničko-tehnološke uslove za njegovo izvršenje;

5. iznos naknade za obavljanje poslova.

Član 9

U skladu sa Programom iz člana 8. ove Odluke davalac usluga postavlja na javnim površinama dovoljan broj posuda za otpad, koje se postavljaju i podešavaju tako da je omogućeno njihovo lako pražnjenje, pranje i održavanje.

Davalac usluga, uz saglasnost organa grada nadležnog za komunalnu delatnost, određuje mesta za postavljanje posuda za odlaganje, njihov izgled i vrstu materijala od koga su proizvedene.

U slučajevima iz stava 2. ovog člana, kada se posude za otpad postavljaju na javnim površinama odnosno u objektima koji su posebnim propisima i drugim aktima u režimu zaštite kao kulturno dobro, istorijsko ili graditeljsko nasleđe, obavezno se pribavlja mišljenje nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

O održavanju čistoće na javnim površinama na kojima su izgrađeni objekti od opšteg interesa i objekti namenjeni za javno korišćenje (autobuska i železnička stanica, pijaca, benzinske stanice, otvoreni sportski objekti, bazeni i sl.) staraju se preduzeća, odnosno lica koja posluju, upravljaju i koriste navedene objekte.

Za održavanje čistoće na javnim površinama, odnosno odvoženje i odlaganje otpadaka sa javnih površina iz stava 3. ovog člana, davalac usluga zaključuje poseban ugovor sa korisnikom.

a. Kućno smeće, građevinski otpad, otpadne gume, krupni otpad, industrijski otpad i posebne vrste otpada

1. Kućno smeće

Član 10

U kućno smeće spadaju svi čvrsti otpaci iz stambenih i poslovnih zgrada, zajedničkih prostorija u ovim objektima, stanova i poslovnih prostora, a koji se po svojoj veličini mogu odlagati u posude za prikupljanje kućnog smeća i ne spadaju u druge vrste otpada u smislu ove Odluke.

Član 11

Za odnošenje kućnog smeća korisnici komunalne usluge koriste usluge javnog komunalnog preduzeća ili drugog preduzeća, odnosno preduzetnika kome su u skladu sa Zakonom i posebnom Odlukom povereni ti poslovi i ovo smeće ne smeju spaljivati, uništavati, zakopavati ili na drugi način uklanjati.

Član 12

Odvoženje kućnog smeća obavlja se prema godišnjem Programu koji donosi davalac usluga do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Program naročito sadrži vreme i način iznošenja kućnog smeća, vrstu i ukupan broj posuda za smeće, a u skladu sa ugovorom zaključenim između davaoca usluga i grada Leskovca.

Član 13

Korisnici usluga kućno smeće odlažu u predviđene posude.

Za odlaganje ambalažnog otpada koriste se i plastične kese i vreće.

Tip posuda u koje se odlaže smeće mogu biti korpe, kante, kontejneri, industrijski kontejneri, transportni kontejneri i dr, a u skladu sa tehničkim mogućnostima davaoca usluga.

Na javnim površinama moraju biti postavljene korpe za otpatke koje obezbeđuje i postavlja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac i to na mestima i prema uslovima propisanim od strane Javnog preduzeća.

Na javnim površinama iz člana 9. stav 4. ove Odluke, moraju biti postavljene korpe za otpatke koje obezbeđuju preduzeća, odnosno lica koja posluju, upravljaju i koriste objekte od opšteg interesa i objekte namenjene za javno korišćenje. U slučaju ne izvršenja obaveza od strane preduzeća odnosno lica, korpe obezbeđuje Javno preduzeće Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac, a na teret istih.

Javno komunalno preduzeće ili drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome se povere pojedini poslovi iz okvira ove komunalne delatnosti dužni su da korpe održavaju uredno i da ih svakodnevno prazne.

Izuzetno, davalac usluga je dužan da, u naseljenim mestima koja nisu urbanizovana, uredi prostor (platoe) i postavi adekvatan broj kontejnera u skladu sa tehničkim mogućnostima. Ukoliko davalac usluga ne postupi u skladu sa napred navedenim, komunalni inspektor naložiće rešenjem istom da izvrši postavljanje sudova za smeće i uređenje platoa.

Kontejneri se drže na mestu koje je za to izgrađeno ili predviđeno tehničkom dokumentacijom po kojoj je objekat izgrađen, odnosno postavljen.

Ako mesto za držanje kontejnera nije određeno na način propisan ovim članom, mesto i uslove za njihovo postavljanje na javnim površinama određuje Gradska uprava grada Leskovca nadležna za komunalne poslove po planu JP Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac.

Izuzetno, za naseljena mesta koja nisu urbanizovana kontejneri se drže na mestima koja odredi davaoc usluga u saradnji sa predstavnikom mesne zajednice.

Za naseljena mesta iz prethodnog stava, a gde korisnici usluga poseduju posude za odlaganje smeća, davaoc usluga je dužan da, pored kontejnera, prazni i posude za odlaganje smeća na pristupačnom mestu za prilaz vozila za odvoz smeća a u skladu sa Programom iz člana 12. ove Odluke.

Prostor namenjen za smeštaj kontejnera treba da bude na mestu pristupačnom za prilaz vozila za odvoz smeća.

U zgradama koje imaju izgrađene posebne kanale za kućno smeće i prostorije za kontejnere, smeće se do odvoženja drži na način koji je prilagođen tim uređajima i tehničkom procesu rada davaoca usluge, a o ispravnosti uređaja i čistoći staraju se vlasnik zgrade, odnosno Skupština zgrade.

Kontejneri se postavljaju izvan javnih saobraćajnih površina.

Izuzetno, kontejneri se mogu postavljati na površine namenjene pešačkom saobraćaju i parkiranju motornih vozila ukoliko nema mogućnosti da se postave na drugo mesto.

U slučaju iz prethodnog stava ovog člana, mesto za postavljanje kontejnera i način njihovog obeležavanja određuje organ grada nadležan za poslove saobraćaja, uz prethodno pribavljeno mišljenje davaoca usluga.

Kontejneri postavljeni na mestima određenim u skladu sa odredbama ovog člana ne smeju se pomerati sa tih mesta.

Plastične kese i vreće sa ambalažnim otpadom ostavljaju se zavezane na mesta koja određuje davalac usluga.

Član 14

Korisnicima usluga koji ne poseduju adekvatne sudove za odlaganje smeća, kao i korisnicima i davaocima usluga čiji su sudovi za smeće dotrajali ili neispravni i ne može se odlagati s meće u njima, komunalni inspektor naložiće rešenjem popravku odnosno nabavku adekvatnog suda za smeće.

Ukoliko se ne postupi po rešenju, ovlastiće se davaoci usluga da izvrše nabavku suda na teret vlasnika odnosno korisnika suda.

Korisnici usluga iz člana 6. ove Odluke i vlasnici, odnosno investitori izgradnje stambenih, poslovno-stambenih, poslovnih i drugih objekata, dužni su da nabave odgovarajuće posude u broju i tipu koji odredi davalac usluga i odrede lokaciju za postavljanje posuda za odlaganje smeća.

Ako novi korisnik ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana davalac usluga će nabaviti i postaviti odgovarajuću posudu za sakupljanje smeća na teret novog korisnika.

Novi korisnik usluga je dužan da radi uvođenja u evidenciju dostavi davaocu usluga sve podatke koji su neophodni za izvršavanje i utvrđivanje cene usluge odnošenja smeća.

Član 15

U posudama za smeće je zabranjeno paliti smeće, odlagati žar, sipati vodu, drugu tečnost, zapaljive, štetne i opasne materije, kao i odlagati otpatke koji ne spadaju u kućno smeće odnosno nenamensko korišćenje sudova za smeće.

Lice koje postupi suprotno zabrani iz stava 1. ovog člana i na taj način ošteti ili uništi posudu za smeće dužno je da davaocu usluga nadoknadi pričinjenu štetu.

Član 16

Davalac usluga je dužan da odnosi smeće i druge vrste otpada i odlaže ih na deponiju u skladu sa posebnim programima i ugovorima zaključenim sa korisnicima usluga utvrđenim u ovoj Odluci.

Kućno smeće se odnosi u jednakim vremenskim razmacima u skladu sa Programom iz člana 12. ove Odluke i ugovorom zaključenim između davaoca usluga i grada Leskovca. Po potrebi kućno smeće se može odnositi i više puta nedeljno.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, sa područja grada gde je vozilima davaoca usluga otežan ili potpuno onemogućen prilaz u pojedine ulice ili naselja, mesto na kome će se odlagati kućno smeće do odnošenja i dinamiku njegovog odnošenja određuje organ grada nadležan za komunalne poslove, po pribavljenom mišljenju davaoca usluga. Organ grada nadležan za komunalne poslove može u slučaju elementarnih nepogoda i drugih opravdanih razloga odrediti da se u pojedinim delovima grada kućno smeće odnosi manji broj puta od propisanog u ovom članu.

Davalac usluga dužan je da organima grada nadležnim za komunalne poslove, poslove komunalne inspekcije i za saobraćaj dostavi Plan odvoženja kućnog smeća.

Član 17

Kućno smeće odnosi se danju, ukoliko se grad i davalac usluga ne dogovore drugačije. Odvoženje smeća iz centra grada može se vršiti i noću ukoliko se grad i davalac usluga o tome dogovore.

Član 18

Pri odvoženju kućnog smeća davalac usluga je dužan da vodi računa da se kućno smeće ne rasipa, ne podiže prašina i ne stvara buka, kao i da se ne oštećuju posude za smeće, prostorije i površine na kojima se one nalaze ili kroz koje se smeće iznosi, kao i da se rasuto smeće odmah pokupi i ukloni.

Posle iznošenja smeća prostorije u zgradi i ulični prostor ispred zgrade moraju se očistiti, a posude za smeće vratiti na za to određena mesta.

2. Građevinski otpad

Član 19

Ko izvodi građevinske radove obavezan je da iz materijala koji pri tome nastane odvoji (selektira) sledeće grupe otpada:

- iskopana zemlja

- beton

- asfalt

- drveni otpad

- metalni otpad

- otpad od veštačkih materijala

- građevinski šut

- mineralni šut

Selekciju materijala je potrebno izvršiti tako da je moguće ponovno iskorišćenje svake grupe materijala kao sekundarne sirovine.

Pod građevinskim radovima u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se rušenje, adaptacija, rekonstrukcija i izgradnja objekata, kao i raščišćavanje zemljišta za izgradnju.

Investitor ili izvođač radova obavezan je da zbrine građevinski otpad i za preuzimanje, odnošenje i deponovanje angažuje nadležno javno preduzeće ili drugo preduzeće, odnosno preduzetnika kojima je u skladu sa ovom Odlukom povereno vršenje tih usluga.

Građevinski otpad koji nastane prilikom izvođenja građevinskih radova odlaže se u posebne kontejnere koje korisnik usluga iznajmljuje od davaoca usluga koji taj otpad odnosi i deponuje.

Investitor ili izvođač radova dužan je da odvojeno od ostalog otpada zbrine otpad koji ima negativni uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Davalac usluga će otpad iz prethodnog stava ovog člana odneti i deponovati na način koji neće ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Uslovi, način i cena izvršavanja usluga navedenih u prethodnim stavovima ovog člana utvrđuju se ugovorom koji zaključuju korisnik i davalac usluga.

3. Otpadna guma

Član 20

Otpadna guma je guma od vozila (automobila, kombija, kamiona, autobusa, motocikala, bicikla itd), specijalnih vozila (dampera, utovarivača itd), građevinskih mašina, poljoprivrednih vozila-mehanizacije, aviona i drugih letelica, prikolica i drugih priključnih vozila koju vlasnik ne može ili ne želi više upotrebljavati.

Otpadne gume odnosi i deponuje davalac usluga.

Uslovi, način i cena izvršavanja usluga navedenih u prethodnom stavu ovog člana utvrđuju se ugovorom koji zaključuju korisnik i davalac usluga.

4. Krupni otpad

Član 21

Krupnim otpadom se smatraju svi kabasti otpaci koji nastaju u stanovima, poslovnim prostorijama, stambenim i poslovnim zgradama i zajedničkim prostorijama stambenih i poslovnih zgrada, a koji se po svojoj veličini, količini i sastavu ne smatraju kućnim smećem, a naročito dotrajali aparati iz domaćinstva, nameštaj, delovi sanitarne opreme i uređaja i slično.

Krupni otpad odnosi i deponuje davalac usluga u skladu sa posebnim Programom koji on donosi i koji sadrži:

- vreme i način odnošenja krupnog otpada

- broj i vrstu potrebnih vozila za odnošenje krupnog otpada, dinamiku njegovog odnošenja i način odlaganja

- iznos cene za obavljanje usluga po cenovniku davaoca usluga.

Davalac usluga je dužan da odveze otpatke iz stava 1. ovog člana i po nalogu nadležnog komunalnog inspektora a na teret korisnika.

Grad će snositi troškove odnošenje krupnog otpada ostavljenog na javnim površinama.

5. Industrijski otpad

Član 22

Industrijskim otpadom se smatraju otpaci koji nastaju kao posledica tehnološkog procesa, proizvodnje i prerade ili pružanja trgovinskih, zanatskih, ugostiteljskih ili drugih usluga.

Industrijski otpad odnosi i deponuje davalac usluga.

Uslovi, način i cena izvršavanja usluga navedenih u prethodnom stavu ovog člana utvrđuju se ugovorom koji zaključuju korisnik i davalac usluga.

6. Posebne vrste otpada

Član 23

Uklanjanje, sakupljanje, odnošenje, tretman i odlaganje otpada i materija iz zdravstvenih i drugih sličnih organizacija, opasnih po život i zdravlje ljudi vrši se u skladu sa posebnim propisima.

Posebne vrste otpada (medicinski, hemijski i otpad iz člana 3. alineja 8. i dr.) nakon neutralizacije, odlažu se u posebne posude nedostupne i zaštićene od drugih lica, odnose se i deponuju na za to određeno i zaštićeno mesto na deponiji.

Posebnu vrstu otpada odnosi i deponuje davalac usluga.

Uslovi, način i cena izvršavanja usluga navedenih u prethodnom stavu ovog člana utvrđuju se ugovorom koji zaključuju korisnik i davalac usluga.

Član 24

Korisnici usluga dužni su da obaveste davaoca usluga o potrebi za odnošenjem građevinskog otpada, otpadne gume, krupnog otpada, industrijskog otpada i posebnih vrsta otpada koji prema ovoj Odluci ne spadaju u kućno smeće.

Davalac usluga je obavezan da na zahtev korisnika usluge iz prethodnog stava ovog člana postavi odgovarajuće namenske posude, odnese i deponuje otpad.

Izuzetno, osim davaoca usluga, otpad iz stava 1. ovog člana mogu na deponiju odvoziti i druga pravna i fizička lica koja ovu delatnost vrše u skladu sa zakonom, a u slučaju da davalac usluga nije u mogućnosti da odnese taj otpad.

Lica iz prethodnog stava ne mogu odnositi posebne vrste otpada.

Za korišćenje deponije, lica iz stava 3. ovog člana su dužna da davaocu usluga koji upravlja deponijom plaćaju cenu u visini koja će biti utvrđena u ugovoru koji će zaključiti grad i davalac usluge.

Član 25

Kućno smeće i druge vrste otpada, kao i smeće i otpad sa javnih površina, odnose se i deponuju na posebna mesta koja se određuju urbanističkim planovima (deponije smeća).

Zabranjeno je smeće i otpad istovarati i ostavljati van deponija smeća.

Organ grada nadležan za komunalne poslove može za potrebe nasipanja, odnosno nivelisanja terena odrediti da se zemlja koja se iskopa sa određenih gradilišta ne istovaruje na deponiju, već na teren koji se nasipa, odnosno niveliše.

Član 26

Na deponijama smeća moraju se postaviti instalacije za pranje vozila za odnošenje smeća i svako vozilo se mora oprati posle pražnjenja.

Član 27

Davalac usluge koji upravlja deponijom je dužan da iz smeća na deponijama, koje se donosi u skladu sa odredbama ove Odluke, izdvaja korisne otpatke u skladu sa posebnim propisima o prikupljanju i korišćenju otpadaka.

Član 28

Održavanje čistoće na javnim površinama iz člana 7. ove Odluke obavljaće Javno Komunalno preduzeće i drugo preduzeće odnosno preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti održavanja čistoće.

Preduzeće iz prethodnog stava dužno je da javne površine čisti i održava ih urednim, a smeće i druge vrste otpada prikupljeno sa javnih površina odloži u odgovarajuće posude.

Javno komunalno preduzeće i drugo preduzeće odnosno preduzetnik kome je povereno obavljanje komunalne delatnosti sakupljanja i odnošenja komunalnog otpada, dužno je da na javnim površinama oko sudova za odlaganje smeća u prečniku od 10,00 m, vrši čišćenje i sakupljanje komunalnog i drugog otpada.

Oko poslovnih i stambenih zgrada, vlasnici odnosno korisnici objekta dužni su da vrše čišćenje do ivičnjaka a najviše u širini do 5,00 m.

Preduzeće je dužno da opere javne površine prema utvrđenom rasporedu i potrebi koja se ukaže.

b. Čišćenje i pranje ulica, trgova i drugih javnih površina, čišćenje i uklanjanje snega i ledenih naslaga sa javnih površina

Član 29

Čišćenje i pranje ulica, trgova i drugih javnih površina, čišćenje i uklanjanje snega i ledenih naslaga sa javnih površina, obavlja komunalno preduzeće, drugo preduzeće ili preduzetnik (u daljem tekstu: Preduzeće), kome je grad poverio obavljanje te komunalne delatnosti u skladu sa Zakonom i posebnom Odlukom.

Delatnost iz stava 1. ovog člana preduzeće obavlja prema utvrđenom rasporedu i programu, a u izuzetnim slučajevima i po nalogu organa uprava nadležnog za inspekcijske poslove.

Program iz stava 2. ovog člana utvrđuje JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" u saradnji sa preduzećem iz stava 1. ovog člana a uz saglasnost gradskog veća. Program se donosi za period od godinu dana i sadrži: tehnologiju rada, pregled poslova na održavanju čistoće, vreme i dinamiku održavanja čistoće na javnim površinama, njihovu površinu, iznos naknade za izvršenje poslova iz Programa i dr.

Član 30

Pranje i polivanje ulica i dr. javnih površina vrši se po pravilu noću, posle čišćenja, i to od 21 do 5 sati, samo ako je dnevna temperatura viša od 5 stepeni celzijusa i ako su rigole i rešetke na slivnicima u funkciji.

Čišćenje i pranje javnih površina iz prethodnog stava ovog člana može se vršiti i u drugom vremenu uz saglasnost organa uprave nadležnog za inspekcijske poslove.

Prilikom pranja javnih površina zabranjeno je kvašenje zidova, fasada i izloga.

Prilikom pranja javnih površina rigole i rešetke na slivnicima ne smeju biti zapušene.

Preduzeće koje vrši pranje javnih površina u obavezi je da odmah obavesti nadležno preduzeće o zapušenim slivnicima.

Preduzeće koje se stara o održavanju rigola i rešetaka na slivnicima dužno je da odmah, a najkasnije u roku od 2 dana ukloni utvrđene nedostatke.

Ukoliko se nedostaci ne otklone u utvrđenom roku, komunalno preduzeće koje vrši pranje je dužno da odmah obavesti komunalnog inspektora.

Član 31

Čišćenje i uklanjanje snega i ledenih naslaga sa lokalnih puteva, mostova i uličnih kolovoza u nadležnosti je preduzeća kome je povereno vršenje te komunalne delatnosti.

Čišćenje i uklanjanje snega i lednih naslaga sa parking prostora, trgova, parkova, staza, skverova, perona, sa pešačkih mesta, pasarela, trotoara (sa kojih čišćenje i uklanjanje snega i leda ne spada u obavezu pravnih lica i građana) i sa svih drugih javnih površina u nadležnosti je preduzeća iz stava 1. ovog člana.

Čišćenje snega i ledenih naslaga sa trotoara i drugih javnih površina ispred poslovnih i stambenih objekata vrše vlasnici odnosno korisnici objekta, i to na delu od ivičnjaka ulica do svojih objekata.

Član 32

U skladu sa ugovorom o poveravanju obavljanja delatnosti zimskog održavanja ulica i puteva, JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" sa preduzećem iz člana 31. stav 1. ove Odluke, donosi Program zimskog održavanja za svaku sezonu i to najkasnije do 15. oktobra za naredni zimski period. Program naročito sadrži: tehnologiju rada, lokalne puteve i ulice koje se čiste sa dinamikom čišćenja, način obračuna i naknade za te poslove i dr.

Član 33

Sneg sa kolovoza i gradskih saobraćajnica - ulica mora se potpuno ukloniti.

Sneg sa trotoara i drugih javnih površina, osim kolovoza, sakuplja se na gomile, pri čemu se mora paziti da se oluci i slivnici ne zatrpavaju i da se ne ometa prolaz pešaka.

Sneg sa trotoara smešta se na ivicu trotoara, a ako su trotoari nedovoljno široki, na kolovoz pored ivičnjaka.

Sneg sa gomila uklanja se na mesto koje odredi komunalna inspekcija, odmah po njegovom sakupljanju.

Član 34

Vlasnici i korisnici porodičnih stambenih zgrada i poslovnih prostora dužni su da uklone sneg sa trotoara ispred zgrada, odnosno poslovnih prostorija.

Član 35

Uklanjanje snega i leda sa trotoara ispred stambenih zgrada i stepeništa kao i sa prilaza stambenim zgradama vrše stanari stambenih zgrada prema rasporedu koji utvrde sami stanari odnosno skupština stanara stambene zgrade.

Član 36

Sneg i led mora se ukloniti u roku od 2 sata od njegovog pojavljivanja računajući od 7 sati ujutru ako je sneg pao u toku noći, a u drugim slučajevima odmah.

Sneg i led sa pijačnog prostora čisti preduzeće koje upravlja pijacom.

Član 37

Vlasnici vozila koja su parkirana na ulicama, trotoarima i skverovima dužni su da vozila uklone i omogući čišćenje snega i leda.

Član 38

Ukoliko se ne izvrše obaveze iz člana 31. i 34. ove Odluke, komunalni inspektor će rešenjem naložiti drugom preduzeću ili preduzetniku izvršenje naloženih mera na teret pravnih ili fizičkih lica koja su bila obavezna da postupe po odredbama ove Odluke.

c. Zaštita čistoće na javnim površinama

Član 39

Radi održavanja i zaštite čistoće na javnim površinama nije dozvoljeno:

1. uništiti i oštetiti korpe i druge posude za otpatke, bacati papire, opuške i druge otpatke van posuda za otpatke, pljuvati ili na drugi način stvarati nečistoću na javnim površinama;

2. lepiti plakate po fasadama, drvoredima, stubovima električne mreže i sl, po dvorištima i u blizini stambenih blokova, rasturati reklamne listiće, objave i slične natpise bez posebnog odobrenja;

3. koristiti javne površine za smeštaj robe, ambalaže i drugih stvari, osim kada se to vrši po posebnim propisima;

4. izlivati otpadne vode, sadržaj iz septičkih jama ili drugu nečistoću na javne površine ili na te površine bacati ili na njima držati smeće, zemlju, građevinski materijal i sl;

5. spaljivanje smeća;

6. testerisati ili cepati drva, razbijati ugalj ili drugi materijal;

7. prati putnička, teretna i druga motorna vozila na ulicama i drugim javnim površinama;

8. istovarati iz vozila ili utovarati u njih na mestima na kojima se nalaze ulični hidranti, šahtovi ili slivnici;

9. popravljati ili servisirati (promena ulja i sl.) motorna vozila i čamce ili obavljati druge zanatske radove na javnim površinama bez odobrenja;

10. vršiti prevoz smeća u otvorenim sudovima u vozilima i izbacivati smeće i otpatke iz putničkih i teretnih vozila;

11. ostavljati neregistrovana ili havarisana vozila i priključna vozila, priključnu opremu, agregate, poljoprivredne mašine, kamp opremu, kamp kućice i kamp vozila;

12. prebirati ili prikupljati otpatke iz smeća koje je odloženo u plastične kese i posude za smeće;

13. bacati u posude za smeće ili plastične kese otpad i materije opasne po život i zdravlje ljudi;

14. istovaranje van deponija: zemlje, svih vrsta smeća i otpada, kao i izlivanje otpadne vode.

Član 40

Pravna i fizička lica su dužna da prilikom kresanja drvoreda, uređivanja travnjaka i skverova, kao i prilikom vršenja drugih sličnih poslova na javnim površinama, nastali otpad uklone odmah po obavljenom poslu, a javnu površinu očiste.

Korisnici usluga, lica iz stava 1. ovog člana, su dužna da pre otpočinjanja radova iz stava 1. ovog člana od davaoca usluge zatraže postavljanje posuda za prikupljanje otpada.

Davalac usluga je dužan da po zahtevu korisnika usluga postavi posude za prikupljanje otpada i tako sakupljeni otpad odnese na deponiju.

Uslovi, način i cena izvršavanja usluga navedenih u prethodnom stavu ovog člana utvrđuju se ugovorom koji zaključuju korisnik i davalac usluga.

Član 41

Radi održavanja i zaštite čistoće na javnim površinama izvođači građevinskih radova dužni su da:

1. obezbede da se zemlja i drugi rastresiti materijal (pesak, šljunak, kreč i sl.) ne rasipa i da se drži u sanducima ili ogradama;

2. čiste javne površine oko gradilišta sve dokle dopire prašina, rasuti građevinski materijal, blato i druge nečistoće;

3. očiste točkove vozila od blata pre izlaska iz gradilišta, odnosno očiste zaprljani kolovoz i druge površine od blata i druge nečistoće;

4. kvase rastresiti materijal za vreme rušenja i transporta, kao i pristupne puteve, da bi se sprečili zagađivanje van gradilišta;

5. održavaju funkcionalnost slivnika, otvorenih i odvodnih kanala za atmosferske vode u neposrednoj blizini i na samom gradilištu čiji deo se nalazi na javnoj površini;

6. deponovani građevinski materijal i zemlju obezbede od rasturanja i raznošenja po javnim površinama postavljanjem građevinske ograde prema ulici, odnosno drugoj javnoj površini i tu ogradu održavaju u ispravnom stanju;

7. očiste površinu gradilišta od smeća i građevinskog otpada pre uklanjanja ograde gradilišta;

8. javne površine koje oštete dovedu u ispravno stanje odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana oštećenja.

Član 42

Prevoz ogreva, građevinskog i drugog materijala (zemlja, pesak, betonska masa, šljunak, kreč, šut, šljaka, strugotina i sl.), smeća, otpadaka, i tečnih materija, može se vrišti samo vozilima koja su za tu svrhu podešena tako da se prilikom prevoza materijal ne rastura van vozila.

Član 43

Istovar i utovar ogrevnog, građevinskog i drugog materijala i robe može se vršiti na javnim površinama samo onda kada za to ne postoje druge površine, u kom slučaju se istovar i utovar mora obaviti brzo i bez odlaganja.

Posle svakog istovara i utovara moraju se odmah ukloniti ambalaža, otpaci i nečistoća.

Član 43a

Dvorište i slični prostori u vlasništvu građana, pravnih lica ili preduzetnika moraju se držati uredno.

Korisnici dvorišta i slobodnih prostora dužni su da održavaju čistoću redovnim čišćenjem i smeštajem sakupljenog smeća u sudove za smeće.

III NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U ODRŽAVANJU ČISTOĆE

Član 44

Davalac usluga je dužan da svoj rad i poslovanje organizuje tako da realizacijom programa i ugovora sa korisnicima usluga predviđenih ovom Odlukom, trajno i nesmetano pruža komunalne usluge korisnicima i u skladu sa odredbama ove Odluke obezbedi propisani obim, vrstu i kvalitet usluge.

Davalac usluga je dužan da na osnovu pismenog naloga organa grada nadležnog za komunalne poslove vrši i vanredne poslove u vezi sa obavljanjem komunalne delatnosti, uz obezbeđenje novčanih sredstava za te poslove koja se uplaćuju davaocu usluga.

Član 45

Ako usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga utvrđenih ovom Odlukom, davalac usluga mora bez odlaganja preduzeti mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida ili na drugi način obezbediti zadovoljavanje potreba korisnika usluga.

Mere koje davalac usluga preduzima u slučajevima iz stava 1. ovog člana su:

1. radno angažovanje zaposlenih na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u pružanju komunalnih usluga, kao i angažovanje trećih lica u obezbeđivanju održavanja čistoće;

2. hitne popravke uređaja kojima se obezbeđuje obavljanje održavanja čistoće, kao i zaštita komunalnih objekata i uređaja od daljih kvarova ili havarija;

3. preduzima i druge mere koje utvrdi organ grada nadležan za komunalne poslove.

IV SREDSTVA I NAKNADE ZA OBAVLJANJE KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 46

Sredstva za obavljanje komunalne usluge održavanja čistoće u smislu ove Odluke obezbeđuju se iz cene komunalne usluge.

Cenu komunalne usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje davalac usluge prema obimu, vrsti i kvalitetu pružene usluge, a na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih Zakonom o komunalnim delatnostima, a uz saglasnost gradskog veća.

Cena usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se u zavisnosti od vrste korisnika, površine u vlasništvu korisnika, zapremine i potrebnog broja odgovarajućih posuda za skupljanje smeća, te vremena i načina iznošenja smeća.

Cena usluga iz stava 1. ovog člana za pravna lica i preduzetnike utvrđuje se prema količini odveženog i deponovanog komunalnog otpada.

Korisnik komunalne usluge je u obavezi da plati utvrđenu cenu za izvršene komunalne usluge.

Član 47

Naknada za odnošenje i deponovanje kućnog smeća za građane plaća se po broju članova domaćinstva kao i po toni doveženog otpada na vagi deponije a u skladu sa Ugovorom između grada i davaoca usluga kome su ti poslovi povereni i Odlukom o visine naknade za iznošenje smeća koju donosi davalac usluge po pribavljenoj saglasnosti gradskog veća.

Cene deponovanja se obračunavaju na osnovu količine i vrste smeća a u skladu sa važećim cenovnikom preduzeća i Ugovorom između grada i davaoca usluga, kojem su povereni poslovi iz okvira ove komunalne delatnosti.

Građani su dužni da davaocu usluga odnošenja i deponovanja kućnog smeća dostave tačne podatke o broju članova domaćinstva, kao i da ga odmah obaveste o svakoj promeni broja članova domaćinstva.

Naknada za iznošenje i deponovanje smeća za pravna lica i preduzetnike određuje se u zavisnosti od vrste delatnosti, a u skladu sa ugovorom između grada i davaoca usluga.

Građani, pravna lica i preduzetnici plaćaju naknadu za iznošenje i deponovanje smeća u skladu sa Odlukom o visini naknade za iznošenje smeća koju donosi davalac usluge po pribavljenoj saglasnosti gradskog veća.

Naknada za iznošenje i deponovanje smeća kod preduzeća i zanatskih radnji koje se bave proizvodnjom određuje se po m2 korisne površine.

Naknada za iznošenje i deponovanje smeća kod javnih, javno-komunalnih preduzeća, ustanova, organa i organizacija čiji je osnivač grad Leskovac odrediće se posebnim ugovorom između davaoca usluga i tih korisnika.

Pod korisnom površinom koja služi kao osnovica za obračun plaćanja podrazumeva se površina proizvodnih, uslužnih, magacinskih i poslovnih prostorija i površina poslovnih krugova preduzeća bez uređenih park površina.

Naknada za odnošenje i deponovanje smeća plaća se mesečno.

Naknada za odnošenje ostalih vrsta otpada predviđenog ovom Odlukom određuje se ugovorom između davaoca i korisnika usluga.

V NAČIN POSTUPANJA I OVLAŠĆENJA ORGANA GRADA U SLUČAJU PREKIDA U OBAVLJANJU POSLOVA ODRŽAVANJA ČISTOĆE

Član 48

Davalac usluga je dužan da obavesti organ grada nadležan za komunalne poslove u slučaju prekida u obavljanju poslova održavanja čistoće nastalog usled više sile ili drugog razloga koji nije mogao da predvidi i pored preduzetih mera, kao i kada usled više sile dođe do smanjenog obima u pružanju usluge.

Član 49

Kada organ iz prethodnog člana ove Odluke primi obaveštenje o prekidu, odnosno smanjenom obimu u pružanju usluge održavanja čistoće, dužan je da bez odlaganja:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluge onim korisnicima kod kojih bi, usled prekida ili smanjenja obima u pružanju usluge, nastala opasnost po zdravlje i rad građana ili rad drugih subjekata ili bi nastala velika, odnosno nenadoknadiva šteta;

2. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine;

3. preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere za pružanje komunalnih usluga utvrđenih ovom Odlukom;

4. angažuje drugo preduzeće ili preduzetnika za pružanje usluge održavanja čistoće do otklanjanja poremećaja;

5. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za prekid, odnosno poremećaj u pružanju usluga, kao i odgovornost za naknadu učinjene štete.

Član 50

U slučaju prekida izvršavanja poslova održavanja čistoće usled štrajka davalac usluga je obavezan da obezbedi minimum procesa rada u skladu sa zakonom i aktom osnivača.

Kad akt iz prethodnog stava ovog člana nije donet, mogu se preduzeti posebne mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima, ako bi usled prekida izvršavanja poslova održavanja čistoće mogla da nastupi neposredna opasnost ili izuzetno teške posledice za život i zdravlje ljudi i bezbednost ljudi i imovine, ili drugih neophodnih uslova za život i rad korisnika ove komunalne usluge.

VI NADZOR

Član 51

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada davaoca usluga koji obavlja delatnost održavanja čistoće, vrši Gradska uprava nadležna za komunalne poslove, koja u postupku kontrole ima ovlašćenja da izvrši uvid u poslovanje preduzeća odnosno preduzetnika, kao i da zatraži informaciju u vezi obavljanja komunalne delatnosti.

Izveštaj i nalaz o izvršenom nadzoru sa predlozima odgovarajućih mera, Gradska uprava dostavlja Skupštini grada, Gradskom veću i Gradonačelniku, radi preduzimanja mera iz njihovih nadležnosti.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i nad obavljanjem komunalne delatnosti vrši Gradska uprava nadležna za poslove komunalne inspekcije koja je dužna da o svim preduzetim merama u postupku inspekcijskog nadzora kao i o uočenim nedostacima u radu prilikom nadzora davaoca usluga, obavesti Gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija grada Leskovca, preko komunalnog policajca koji ima ovlašćenja da preduzima preventivne mere propisane Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji, kao i da izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane ovom Odlukom.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 52

Novčanom kaznom od 25.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj javno komunalno preduzeće odnosno drugo preduzeće kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti, ako:

1. ne sačini program održavanja čistoće na javnim površinama (član 8);

2. ne sačini godišnji program odvoženja kućnog smeća (član 12);

3. ne odnosi smeće i druge vrste otpada na deponiju u skladu sa programima (član 16. stav 1);

4. pri odvoženju kućnog smeća ne postupa po čl. 18. Odluke;

5. ne sačini godišnji program odnošenja krupnog otpada (član 21);

6. pri odnošenju posebnog otpada postupi suprotno odredbama čl. 23. stav 1. i 2;

7. ne postavi odgovarajuće namenske posude, ne odnese i deponuje otpad po pozivu korisnika usluga (član 24. stav 2);

8. kućno smeće i druge vrste otpada, kao i smeće i otpad sa javnih površina ne odnosi i istovara na deponiju ili druga mesta predviđena urbanističkim planom (član 25);

9. na deponijama ne postavi instalacije za pranje vozila ili sa deponija izvozi vozilo koje po završetku radova nije oprano (član 26);

10. ne izdvaja korisne otpatke u skladu sa posebnim propisima o prikupljanju i korišćenju otpadaka (član 27);

11. na javnoj površini o čijoj se čistoći stara ne postavi posude za otpatke ili ih ne prazni, ili ih ne održava uredno, ili ih ne podesi tako da se mogu lako prazniti, prati i održavati (član 28. stav 1);

12. ne održava higijenu na javnim površinama na način predviđen ovom odlukom (član 28. stav 2);

13. pranjem javnih površina prlja i oštećuje spoljne delove objekata koji su u neposrednoj blizini površine koja se pere (član 30);

14. ne čisti i ne uklanja sneg i ledene naslage na način predviđen ovom Odlukom (član 31. stav 1 i 2. i član 36. stav 1);

15. ne sakuplja sneg sa trotoara i drugih javnih površina ne sakuplja na način predviđen ovom Odlukom (član 33).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 53

Novčanom kaznom od 25.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. spaljuje, uništava, zakopava ili na drugi način uklanja kućno smeće (član 11);

2. ne iznosi kućno smeće u kontejnere ili u plastičnim kesama, ili plastične kese sa kućnim smećem iznosi nevezane ili ih ne ostavlja na mesta i u vreme koje je za to određeno, ne održava i neredovno prazni korpe za otpatke (član 13);

3. ne postupi u skladu sa odredbom člana 14.

4. kontejnere pomera sa određenog mesta ili ih ne drži na mestu koje je za to izgrađeno, uređeno ili određeno (član 13);

5. ne dostavi davaocu usluga sve podatke koji su neophodni za izvršavanje i utvrđivanje cene usluge odnošenja smeća (član 14);

6. postupi suprotno zabranama iz člana 15;

7. ako propusti da zbrine građevinski otpad i otpadne gume na način predviđen ovom odlukom (član 19. i 20);

8. ako propusti da zbrine industrijski otpad na način predviđen ovom odlukom (član 22);

9. ako propusti da zbrine posebnu vrstu otpada na način predviđen ovom odlukom (član 23);

10. ako ne obavesti davaoca usluga o potrebi za odnošenjem građevinskog otpada, otpadne gume, krupnog otpada, industrijskog otpada i posebnih vrsta otpada koji prema ovoj Odluci ne spadaju u kućno smeće (član 24);

11. kad lice iz člana 24. stav 3. istovaruje ili ostavlja van deponije ili van mesta koje je za to određeno, kućno smeće i otpatke koji ne spadaju u kućno smeće van mesta koje je za to određeno ili na drugi način postupi suprotno obavezi iz čl. 24. ove Odluke;

12. na javnoj površini postupi protivno zabrani iz člana 39;

13. ne postupi po obavezi iz člana 40. stav 1. i 2;

14. ne očisti vozilo od blata i druge nečistoće pre izlaska na javnu površinu iz člana 7. ove Odluke;

15. na javnoj površini postupi suprotno obavezama iz člana 41;

16. prevozi ogrevni, građevinski ili drugi materijal, smeće, otpatke ili tečnost vozilom koje nije podešeno za tu svrhu, ili ovaj materijal ili tečnost prevozi tako da se rasipa (član 42);

17. istovaruje ili utovaruje ogrevni, građevinski ili drugi materijal ili robu protivno odredbi člana 43. stav 1. ove odluke, ili ako posle istovara ili utovara ne ukloni sa javne površine ambalažu, otpatke i drugu nečistoću (član 43. stav 2);

18. ne postupi u skladu sa odredbama člana 34. ove Odluke;

19. postupi suprotno obavezama iz člana 43a;

20. ne postupi u skladu sa članom 13.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 53a

Komunalni policajac, novčanom kaznom od 2.500,00 dinara, kazniće fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu i preduzetniku na licu mesta za prekršaj:

1. ako ne postupi po obavezi iz člana 34. ove Odluke;

2. ako na javnoj površini postupi protivno zabrani iz člana 39. tačke 1, 2, 5, 6, 7, 10, 12. i 14. ove Odluke.

Član 53b

Komunalni policajac, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, kazniće pravno lice ili preduzetnika na licu mesta za prekršaj:

1. ako ne postupi po obavezi iz člana 34. ove Odluke;

2. ako na javnoj površini postupi protivno zabrani iz člana 39. tačke 1, 2, 5, 6, 7, 10. i 14. ove Odluke.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 54

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o održavanju čistoće ("Službeni glasnik Opštine Leskovac", br. 9/02, 9/05 i 12/05) kao i odredbe drugih Odluka koje su u suprotnosti sa ovom Odlukom.

Član 55

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".