ODLUKA

O OSNIVANJU SAVETA ZA BEZBEDNOST GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 7/2011 i 17/2014)

Član 1

U cilju unapređivanja opšte bezbednosti na teritoriji grada Leskovca, osniva se Savet za bezbednost grada Leskovca (u daljem tekstu: Savet).

Član 2

Savet je samostalno, savetodavno stručno radno telo Skupštine grada Leskovca, koje se osniva za poslove: prevencije kriminaliteta, prevencije u oblasti bezbednosti saobraćaja, organizovanje aktivnosti u oblasti kolektivne bezbednosti stanovništva (u slučaju požara, poplava, zemljotresa, i drugih elementarnih nepogoda), prevencije bolesti zavisnosti, prevencije epidemija zaraznih bolesti, kao i za poslove sprečavanja i suzbijanja drugih asocijalnih i devijantnih ponašanja u svim oblastima života i rada.

Uključivanjem u rad Saveta i drugih subjekata (organa, organizacija, ustanova, uprava, službi, predstavnika nacionalnih manjina i verskih zajednica), kroz partnerski odnos i timski problemski orjentisan rad svih subjekata, koji se bave ovom problematikom, Savet može doprineti poboljšanju i unapređenju opšte bezbednosti i sigurnosti građana, kao poslova od opšteg i pojedinačnog interesa za svakog građanina, bez obzira na pol, starost, nacionalnu i versku pripadnost.

Savet radi na rešavanju problema bezbednosti kroz izradu strategije za smanjenje i prevenciju kriminala i nasilja, prevenciju u oblasti bezbednosti saobraćaja, prevenciju bolesti zavisnosti, za poslove sprečavanja i suzbijanja drugih asocijalnih i devijantnih ponašanja u svim oblastima života i rada, organizovanje aktivnosti u oblasti kolektivne bezbednosti stanovništva (u slučaju požara, poplava, zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda) i prevenciju epidemija zaraznih bolesti.

Član 3

Savet ima 19 članova.

Članovi Saveta biraju se na period od 4 godine, a po isteku mandata mogu biti ponovo izabrani.

Predsednika, zamenika predsednika i članove Saveta za bezbednost bira i razrešava Skupština grada, posebnim rešenjem, na predlog Gradskog veća.

Pravo predlaganja kandidata za članove Saveta imaju: lokalna samouprava, ustanove u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, Ministarstvo prosvete - Školska uprava Leskovac, osnovni, viši i prekršajni sud u Leskovcu, osnovno i više tužilaštvo u Leskovcu, MUP Srbije - Policijska uprava Leskovac, Vojska Srbije - garnizon Leskovac, Gradska uprava za društvene delatnosti, nacionalne manjine i verske zajednice.

Član 4

Za člana Saveta za bezbednost može da bude izabran kandidat koji ispunjava najmanje jedan od sledećih uslova:

- dokazanu stručnost i dugogodišnje angažovanje na unapređenju bezbednosti kao poslova od opšteg i pojedinačnog interesa,

- aktivno učešće u većem broju realizovanih aktivnosti - projekata usmerenih na stvaranje uslova za bezbednost građana na teritoriji grada Leskovca,

- višegodišnje iskustvo i dokazanu stručnost u profesionalnom radu u ustanovama, organima, organizacijama, udruženjima građana, verskim i nacionalnim zajednicama u oblastima od značaja za bezbednost.

Član 5

Savet donosi odluke, preporuke, zaključke i programe.

Savet odlučuje na sednicama.

Odluke, preporuke, zaključci i programi su punovažni i obavezujući za sve članove Saveta ukoliko se za njih izjasni većina od prisutnih članova Saveta.

Član 6

Savet razmatra sve prispele predloge, inicira i usvaja programe i projekte i predlaže Skupštini grada njihovo usvajanje.

Savet o svojim stavovima i predlozima obaveštava Skupštinu grada koja je dužna da se o njima izjasni na prvoj narednoj sednici.

Usvajanjem u Skupštini, u proceduri i postupku u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada, programi i projekti su obavezujući za postupajuće subjekte.

Član 7

Savet podnosi izveštaj Skupštini grada najmanje jednom godišnje, a o realizaciji određenih programa i projekata po potrebi ili na zahtev Skupštine.

Član 8

Članovi Saveta posao obavljaju volonterski i nisu na profesionalnom radu u Savetu.

Sredstva za rad Saveta obezbeđuju se iz budžeta grada, a mogu se obezbeđivati i iz drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 9

Stručne i administrativno - tehničke poslove za potrebe Saveta obavlja Gradska uprava za poslove Gradske skupštine i Gradskog veća.

Član 10

Na rad Saveta primenjuju se odredbe o radu stalnih radnih tela Skupštine grada iz Poslovnika o radu Skupštine grada Leskovca.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".