PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJNIH SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI KAO FINANSIJSKE PODRŠKE POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA U UNAPREĐENJU I RAZVOJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 19/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se vrste podsticaja, način korišćenja podsticaja, kao i uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi na teritoriji grada Vranja, u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", br. 10/2013).

II VRSTE PODSTICAJA

Član 2

Skupština grada Vranja utvrđuje mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za područje grada Vranja u skladu sa programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike.

Program mera podrške iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Vranja, uz prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva.

Podrška sprovođenju poljoprivredne politike grada Vranja ne može biti u suprotnosti sa nacionalnim programom donetim u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj.

Član 3

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede (u daljem tekstu: sredstva) obezbeđuju se iz budžeta grada Vranja.

Obim sredstava za podsticaje iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se za svaku budžetsku godinu posebno.

Član 4

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede mogu da se koriste za:

Finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima u unapređenju poljoprivredne proizvodnje i to:

1. Povrtarsku proizvodnju:

- plastenici do 50% od vrednosti investicije.

2. Stočarsku proizvodnju:

- nabavka kvalitetnog priplodnog materijala radi unapređenja genetskog potencijala u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i to 50% od vrednosti investicije u govedarstvu do 70% vrednosti investicije u ovčarstvu i kozarstvu.

- veštačko osemenjavanje krava i matična evidencija grla.

3. Pčelarska proizvodnja:

- kupovina matice, košnica, opreme i drugo u pčelarstvu do 50% od vrednosti investicije.

4. Bušenje bunara, oprema za navodnjavanje poljoprivrednih kultura i slično

- bušenje bunara, oprema za navodnjavanje poljoprivrednih kultura i slično do 50% od vrednosti investicije, a najviše do 20m dubine ili do 30.000,00 dinara.

5. Voćarsku proizvodnju:

- nabavka sadnog materijala do 100% od vrednosti investicije;

- sufinansiranje projekata nevladinih organizacija i donatora bez učešća proizvođača.

6. Sufinansiranje bankarskih kredita kroz otplatu kamate. Finansijska usluga-učešće grada Vranja u otplati kredita banke poljoprivrednim gazdinstvima predstavlja finansiranje kamate. Registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji grada Vranja koja za odobrenje kredita, u čijoj otplati učestvuju vraćanjem glavnice, konkurišu kod banke i ispunjavaju zahteve koje traži banka.

7. Sufinansiranje rada organizacija koje se bave matičnom evidencijom i selekcijom u stočarstvu i finansiranje rada organizacija koje se bave veštačkim osemenjavanjem krava.

Pravo na sufinansiranje i finansiranje rada imaju sva pravna lica-organizacije registrovane za poslove selekcije, organizacije registrovane za poslove obavljanja matične evidencije u stočarstvu i sva pravna lica-organizacije registrovane za poslove obavljanja veštačkog osemenjavanja krava radi veštačkog osemenjavanja krava i rada matične službe, na teritoriji grada, sve u cilju vršenja besplatnih usluga poljoprivrednim proizvođačima.

III KORISNICI PODSTICAJA

Član 5

Pravo na podsticaje, pod uslovima i na način utvrđen ovim Pravilnikom, imaju poljoprivredna gazdinstva i porodična poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda (u daljem tekstu: Registar).

Prijavu za dodelu podsticaja mogu da podnesu nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja, upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava po osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Vranja i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Svi oni sa kojima grad ima loše iskustvo usled ne ispunjavanja ugovorenih obaveza ili usled nedomaćinskog ponašanja prema investiciji, iz prethodnog perioda, nemaju pravo ostvarivanja finansijske podrške.

IV USLOVI ZA OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE

Član 6

Pravo na podsticajna sredstava ostvaruju se na osnovu objavljenog konkursa.

Odluku o raspisivanju konkursa donosi Komisija za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi (u daljem tekstu: Komisija), uz saglasnost Gradskog veća.

Konkurs se objavljuje u lokalnim sredstvima javnog informisanja, odnosno jednom štampanom mediju i na sajtu grada Vranja.

Neblagovremene i prijave sa nepotpunom dokumentacijom Komisija neće uzimati u razmatranje.

Pravo na finansijsku podršku imaju poljoprivredni proizvođači i članovi njihovog domaćinstva koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom pod uslovom da:

- je poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava;

- su nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja, upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava po osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Vranja i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

V POTREBNA DOKUMENTACIJA

A Potrebna dokumenta za konkurisanje poljoprivrednih proizvođača

Osnovna dokumentacija potrebna za podsticaje iz tačke 1,2 (osim za veštačko osemenjavanje), 3, 4 i 5:

1. popunjena Prijava sa obaveznim potpisom podnosioca;

2. dokaz o vlasništvu ili drugom načinu korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta, odnosno list nepokretnosti ili ugovor o zakupu;

3. potvrdu o registraciji poljoprivrednog gazdinstva (aktivan status);

4. izvod iz registra poljoprivrednog gazdinstva sa podacima o gazdinstvu, broju članova gazdinstva i strukturi poljoprivredne proizvodnje

5. uverenje lokalne poreske administracije (LPT);

6. fotokopija lične karte podnosioca;

7. predračun - profaktura ili predugovor za kupovinu investicije;

Kako bi grad mogao da izvrši prenos svog dela učešća u sufinansiranju, nakon sklapanja ugovora, kandidati koji budu ostvarili pravo na sufinansiranje odnosno kandidati koji su dobili saglasnost grada za sufinansiranje investicije na osnovu priloženog predračuna-profakture, a nakon kupovine investicije dužni su da komisiji za dodelu podsticajnih sredstava naknadno dostave:

1. fiskalni račun kupljene investicije ili kupoprodajni ugovor i izvod iz banke o transferu sredstava (izuzev za voćarstvo - tačka 5);

2. dokaz o postojanju i broj namenskog računa kod banke za registrovano poljoprivredno gazdinstvo (izuzev za voćarstvo - tačka 5);

3. dokaz o osiguranju kupljene investicije.

Dokumentacija potrebna za podsticaje iz tačke 6:

1. popunjena Prijava sa osnovnim podacima i obaveznim potpisom podnosioca;

2. fotokopija lične karte podnosioca;

3. uverenje lokalne poreske administracije (LPT)

4. odobrenje - saglasnost banke na korišćenje kredita.

Dokumentacija potrebna za podsticaj iz tačke 2 - finansiranje veštačkog osemenjavanje krava i rad matične službe:

1. popunjena Prijava sa osnovnim podacima i obaveznim potpisom podnosioca;

2. fotokopija lične karte podnosioca;

3. uverenje lokalne poreske administracije (LPT)

Zahtev i priložena dokumentacija ostaju trajno u arhivi i ne vraćaju se podnosiocu pa se mogu dostaviti i overene fotokopije navedene dokumentacije.

B Posebni uslovi i dodatna dokumentacija za poljoprivredne proizvođače

1) POVRTARSKA PROIZVODNJA - da bi registrovani poljoprivredni proizvođač mogao da dobije podsticajna sredstva za plastenike potrebno je da oformi plastenik na najmanje 400m2 i da pored osnovne dokumentacije dostavi i dokaz o osiguranju investicije.

Prednost će imati udruženi poljoprivredni proizvođači koji imaju iskustva u bavljenju ovim poslom i gazdinstva čiji se članovi bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom.

2) STOČARSKA PROIZVODNJA - za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala. Da bi registrovani poljoprivredni proizvođač mogao da dobije podsticajna sredstva potrebno je da pored osnovne dokumentacije dostavi i dokaz o osiguranju investicije.

- Govedarstvo - za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala u govedarstvu potrebno je da registrovani poljoprivredni proizvođač u svom vlasništvu ima najmanje dve steone junice, krave i da kupi 2 steone junice.

- Ovčarstvo - za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala u ovčarstvu potrebno je da registrovani poljoprivredni proizvođač kupi 11 ženskih i jedno muško grlo.

- Kozarstvo - za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala u kozarstvu potrebno je da registrovani poljoprivredni proizvođač kupi 11 ženskih i jedno muško grlo.

- Veštačko osemenjavanje - korisnik finansiranja veštačkog osemenjavanja i rada matične službe od komisije dobija potvrdu da nije koristio neku od ostalih mera podsticajnih sredstava i istu daje na uvid organizaciji koja obavlja veštačko osemenjavanje krava i umatičenje grla, a odabrana je od strane grada.

Prednost će imati udruženi poljoprivredni proizvođači koji imaju iskustva u bavljenju ovim poslom, gazdinstva čiji se članovi bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom, kao poljoprivredna gazdinstva koja imaju smeštajne kapacitete u skladu sa zootehničkim zahtevima, dovoljne količine stočne hrane iz sopstvene proizvodnje za ishranu ukupnog broja držanih životinja.

Kvalitetni priplodni materijal u stočarstvu podrazumeva životinje koje imaju svoj pasoš koji mora biti u skladu sa ušnim brojem za svako grlo i nalazi se u matičnoj evidenciji kod nadležnih službi.

3) PČELARSKA PROIZVODNJA - kupovina nabavka opreme u pčelarstvu. Pored osnovne dokumentacije, poljoprivrednici koji se bave pčelarstvom treba da dostave Uverenje o registrovanom pčelinjaku i da registrovani poljoprivredni proizvođač u svom vlasništvu ima najmanje 20 košnica i kupi 6 sanduka sa ramovima. Prednost će imati udruženi poljoprivredni proizvođači koji imaju iskustva u bavljenju ovim poslom, gazdinstva čiji se članovi bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom.

4) BUŠENJE BUNARA, OPREMA ZA NAVODNJAVANJE poljoprivrednih kultura i slično. Prednost će imati zahtevi za bunare koji pokrivaju veće pojedinačne površine i veće udružene površine više poljoprivrednih proizvođača.

5) VOĆARSKA PROIZVODNJA - nabavka sadnog materijala: Pored osnovne dokumentacije potrebne za sve vrste podsticaja da bi registrovani poljoprivredni proizvođač mogao da dobije podsticajna sredstva u voćarstvu potrebno je da podigne zasad na površini od najmanje 50 ari za drvenaste voćne vrste ili za površinu od najmanje 30 ari za jagodičaste voćne vrste. Gustina sadnje utvrđuje se standardom za određenu voćnu vrstu u skladu sa savremenom tehnologijom proizvodnje. Nabavku sadnog materijala vrši nadležna služba grada, nakon čega poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo na podsticaj, vrše preuzimanje sadnog materijala i obavezuje se da sadnju izvrše na pravilno pripremljenom zemljištu uz pravilnu primenu agrotehničkih mera i redovno održavanje podignutog višegodišnjeg zasada. Prednost će imati udruženi poljoprivredni proizvođači koji imaju iskustva u bavljenju ovim poslom, gazdinstva čiji se članovi bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom.

Nabavljeni sadni materijal treba da ima sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti.

6) SUFINANSIRANJE BANKARSKIH KREDITA KROZ OTPLATU KAMATE. Registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji grada Vranja, za odobravanje bankarskih kredita u visini do 200.000 dinara konkurišu kod izabrane banke sa kojom grad sklapa ugovor o saradnji. Kandidati kojima banka odobri korišćenje kredita, u čijoj otplati učestvuju vraćanjem glavnice, komisiji za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi dostavljaju svu potrebnu dokumentaciju radi davanja saglasnosti za finansiranje kamate i obavezuju se na namensko trošenje kredita u oblast poljoprivrede.

V Sufinansiranje rada organizacija koje se bave matičnom evidencijom i selekcijom u stočarstvu i finansiranje rada organizacija koje se bave veštačkim osemenjavanjem krava.

Pravo na sufinansiranje i finansiranje rada organizacija koje se bave matičnom evidencijom, selekcijom i veštačkim osemenjavanjem u stočarstvu imaju pravna lica registrovana za obavljanje navedenih poslova na teritoriji grada Vranja.

Dokumentacija koju organizacija podnosi na Konkurs:

- prijava sa obaveznim potpisom i pečatom podnosioca,

- rešenje nadležnog ministarstva za obavljanje poslova selekcije u stočarstvu za poslove selekcije,

- rešenje nadležnog ministarstva za obavljanje poslova matične evidencije u stočarstvu za poslove matične evidencije.

- ugovor sa regionalnom odgajivačkom organizacijom o sprovođenju poslova matične evidencije i selekcije za poslove selekcije i matične evidencije u stočarstvu.

Član 7

Korisnici podsticajnih sredstava imaju obavezu da dostave tačne podatke i verodostojne dokaze uz prijavu. Komisija će moći da proverava sve navode u konkursnoj dokumentaciji utvrdi i proveri tačnost priložene dokumentacije izlaskom na teren i da po potrebi traži dostavu dodatne dokumentacije. Korisnici podsticaja su dužni da nadležnoj stručnoj poljoprivrednoj službi i Komisiji za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi omoguće vršenje nadzora i pruže potrebne podatke i informacije i nakon preuzimanja podsticaja. Sva prava i obaveze korisnika podsticaja uređuju se Ugovorom.

VI POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE

Član 8

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu samo za jednu vrstu podsticaja.

Član 9

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na podsticaje utvrđuje Komisija za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi na osnovu priložene dokumentacije, utvrđivanja stanja, i daje saglasnost na sufinansiranje investicije.

Komisiju obrazuje Gradsko veće na predlog gradonačelnika na period od 4 godine.

Komisiju čine predsednik, zamenik predsednika i 5 članova.

Komisija ima sekretara komisije.

Gradsko veće donosi Pravilnik o radu Komisije na predlog Komisije.

VII ZAKLJUČIVANJE UGOVORA

Radi davanja saglasnosti na sufinansiranje investicije a na osnovu predračuna, profakture ili predugovora i priložene dokumentacije Komisija će zasedati i odlučivati u skladu sa potrebama.

Član 10

Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su izabrana za korišćenje podsticajnih sredstava zaključuju Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza ugovorenih strana, čime se obavezuju u ugovorenom roku.

Korisnik podsticaja dužan je da se domaćinski odnosi prema predmetu podsticaja i nema prava da otuđuje iste pre isteka perioda od 10 godina, a za voćarstvo od 20 godina.

Korisnik podsticaja dužan je da osigura predmet sufinansirane investicije.

Korisnik podsticaja se obavezuje da vodi brigu o zdravstvenoj zaštiti i reprodukciji predmetnih životinja.

Korisnik podsticaja finansiranja kamate bankarskih kredita obavezuje se na namensko trošenje sredstava, za investiciju iz oblasti poljoprivrede.

U cilju nastavljanja pomaganja poljoprivrednih proizvođača u svim oblastima stočarstva korisnici podsticaja za stočarstvo obavezuje se da:

- gradu vrati 8 umatičenih grla, iste ili približno iste starosti kao grla koja su bila predmet sufinansiranja, za period od 5 godina (za korisnike sufinansiranja u stočarstvu - koze i ovce).

- gradu vrati 1 umatičenu steonu junicu iste ili približno iste starosti kao grla koja su bila predmet sufinansiranja, za period od 5 godina (za korisnike sufinansiranja u stočarstvu - govedarstvu).

- gradu ustupi 3 rojeva pčela sa maticom, na ramovima sa 50% popunjenosti rama sa leglom i 2 rama hrane, na način koji se predvidi ugovorom a u cilju da se pomogne pčelarima početnicima (za korisnike sufinansiranja u pčelarstvu).

Korisnik podsticaja dužan je da se pridržava propisa kojima se uređuju standardi kvaliteta životne sredine, zaštita javnog zdravlja, zaštita zdravlja životinja i biljaka, zaštita dobrobiti životinja i zaštita poljoprivrednog zemljišta.

Korisnik podsticaja dužan je da čuva dokumentaciju koja se odnosi na ostvarivanje prava na podsticaje najmanje 5 godina od dana njihove naplate.

Korisnik podsticaja dužan je da vrati iznos sredstava koji je primio na osnovu netačno prikazanih podataka ili koji je nenamenski koristio, uvećan za iznos zatezne kamate, najkasnije u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja.

Ukoliko komisija ustanovi da korisnik podsticajnih sredstava ne ispunjava optimalne uslove držanja, ishrane, zdravstvene zaštite životinja ili ne ispunjava bilo koju od ugovorenih obaveza, ista donosi Rešenje o povraćaju sredstava, oduzimanju životinja, odnosno bilo koje sufinansirane investicije, bez prava korisnika na nadoknadu.

Član 11

O isplati sredstava učesnicima konkursa odlučuje gradonačelnik rešenjem u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Isplata sredstava vrši se na namenski tekući račun korisnika, osim za voćarstvo, otplatu bankarskih kamata i veštačko osemenjavanje, na osnovu rešenja gradonačelnika, a na predlog Komisije, koja vrši odabir korisnika sredstava.

Član 12

Protiv rešenja iz prethodnog člana učesnik Konkursa može podneti žalbu Gradskom veću u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja.

Član 13

Korisnici podsticaja su dužni da nadležnoj stručnoj poljoprivrednoj službi Gradske uprave omoguće vršenje nadzora i pruže potrebne podatke i informacije kako pre tako i posle investiranja.

Lica iz prethodnog stava dužna su da u određenom roku dostave ili pripreme podatke i materijale koji su potrebni za vršenje poslova kontrole korišćenja podsticajnih sredstava.

Član 14

Stručne i administrativne-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja sekretar Komisije i stručne službe Gradske uprave.

Član 15

Sekretarijat za finansije - Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj vodi Registar podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju (u daljem tekstu: Registar podsticaja) u koji se upisuju podaci o vrsti i visini ostvarenih podsticaja iz člana 4. ovog Pravilnika po korisniku podsticaja a podatke dobija od komisije.

Podaci iz Registra podsticaja su javni i koriste se u cilju sprovođenja mera za podsticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i za potrebe vođenja statistike i analitike u jedinicama lokalne samouprave.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Komisija ima pravo na naknadu za rad, u skladu sa gradskim propisima kojima se određuje naknada za rad u radnim telima organa grada Vranja.

Član 17

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 18

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".