ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2014, 23/2014, 23/2014 - dr. odluka i 38/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti korišćenja, uređenja i održavanja javnih parkirališta i javnih garaža, kao i uslovi za obavljanje poslova uklanjanja nepropisno parkiranih i napuštenih vozila sa javnih površina na teritoriji grada Zaječara.

Član 2

Javna parkirališta su javne površine predviđene urbanističkim planom za parkiranje motornih vozila, koje su dostupne svim korisnicima pod poznatim uslovima i koje su za tu namenu određene aktom nadležnog organa, u skladu sa saobraćajno tehničkim uslovima.

Javne garaže su stalni ili privremeni objekti za smeštaj i parkiranje vozila (boks garaže, etažne i druge garaže) određeni za tu namenu i predviđeni urbanističkim planom na javnom i ostalom građevinskom zemljištu (u daljem tekstu: javne garaže).

Član 3

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su ulična parkirališta (parkirališta koja su uređena ili izgrađena duž ivičnjaka pod bilo kojim uglom parkiranja) kao i druge (vanulične) površine, posebno uređene ili izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila.

Posebna parkirališta su površine koje su posebno uređene za parkiranje motornih vozila, sa kontrolisanim ulazom i izlazom i unutrašnjom mrežom komunikacija za vozila i pešake isključivo u funkciji parkiranja.

Opšta i posebna parkirališta mogu biti stalna i privremena.

Član 4

Javna parkirališta i javne garaže na kojima se plaća parkiranje, određuje rešenjem Gradsko veće grada Zaječara na predlog Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave grada Zaječara, nadležnog za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži: vrstu parkirališta, naziv ulice, bliži opis lokacije, trajanje parkiranja, kategoriju vozila, vrstu korisnika, način plaćanja, korišćenje po povlašćenim uslovima, vrstu povlašćenih korisnika, kao i kriterijume za korišćenje po povlašćenim uslovima, i sl.

Vreme parkiranja na pojedinim parkiralištima može biti ograničeno, ili mogu biti određene zone parkiranja u kojima je vreme parkiranja ograničeno, što se određuje Rešenjem iz prethodnog stava.

Nadležno Odeljenje dužno je da na opštem parkiralištu, u zavisnosti od kapaciteta predvidi parking mesto za vozila invalida, koje će se odrediti rešenjem iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Na javnim parkiralištima i javnim garažama, pored saobraćajnog znaka, na vidnom mestu mora biti istaknuto obaveštenje o uslovima parkiranja propisanim u članu 4. ove Odluke.

Član 6

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove Odluke obavlja preduzeće koje grad osnuje ili preduzeće, odnosno preduzetnik kome rešenjem ili ugovorom poveri njeno obavljanje, u skladu sa zakonom i propisima Skupštine grada Zaječara, u daljem tekstu: Preduzeće.

Preduzeće mora da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti propisane zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima.

Preduzeće je dužno da plaća lokalnu komunalnu taksu gradu, koja se utvrđuje Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 7

Javna parkirališta i javne garaže se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom javnih parkirališta i javnih garaža, u smislu ove Odluke, smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Član 8

Vlasnici ili zakupci stana ili poslovnog prostora, koji se nalazi u zoni naplate parkiranja, mogu opšta parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima koje utvrdi rešenjem iz člana 4. ove Odluke.

Povlašćenim korisnicima iz kategorije vlasnika ili zakupca stana, Preduzeće izdaje povlašćenu kartu (nalepnicu).

Povlašćenim korisnicima iz kategorije vlasnika ili zakupaca poslovnog prostora ovlašćeno preduzeće izdaje povlašćenu kartu.

Povlašćenu kartu (nalepnicu) korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Član 9

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, Vojske Srbije, vatrogasna vozila i vozila gradskih organa, kada u toku interventnih akcija koriste opšte parkiralište, ne plaćaju uslugu parkiranja.

Član 10

Za korišćenje javnih parkirališta i javnih garaža za koje je rešenjem iz člana 4. stav 1. ove Odluke utvrđen režim naplate, korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu, koju utvrđuje Preduzeće, a koja obavezno sadrži lokalnu komunalnu taksu.

Saglasnost na cenovnik Preduzeća daje Skupština grada Zaječara.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, za korišćenje obeleženog parking mesta invalidna lica ne plaćaju naknadu i lokalnu komunalnu taksu.

Član 11

Teretna vozila, autobusi, priključna vozila, kamp prikolice i traktori ne mogu se parkirati na javnim parkiralištima, osim ako je režim parkiranja utvrđen rešenjem organa iz člana 4. ove Odluke za ta vozila.

Član 12

Korisnik javnog parkirališta i javne garaže je obavezan da parking mesto i parkiralište koristi u skladu sa načinom i uslovima parkiranja propisanim članom 4. i 5. ove Odluke i u skladu sa saobraćajnom signalizacijom.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 13

Korisnik javnog parkirališta dužan je da:

1. kupi parking kartu (parking karta, blok karta i dr.),

2. na unutrašnjoj strani prednjeg vetrobranskog stakla vidljivo istakne kupljenu parking kartu,

3. pravilno označi vreme parkiranja u parking kartu,

4. koristi parking kartu koja odgovara zoni i kategoriji parkirališta i vozilu za koje je izdata parking karta,

5. koristi javno parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje,

6. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom kojom je označeno javno parkiralište,

7. postupi u skladu sa uslovima plaćanja.

Korisnik javne garaže dužan je da:

1. kupi parking kartu,

2. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom,

3. plati naknadu za korišćenje javne garaže prema vremenu korišćenja.

Član 14

Plaćanjem parking mesta (kupovinom parking karte ili na drugi način), korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta i javne garaže.

Na javnom parkiralištu i javnoj garaži, Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenja vozila, krađu vozila i nestanak stvari iz vozila.

Član 15

Korisnik koji postupi suprotno odredbama člana 13. stav 1. tačke 1-5. i 7. ove Odluke, dužan je da plati doplatnu parking kartu.

Visina doplatne parking karte utvrđuje se u pedesetostrukom iznosu cene jednog sata parkiranja na opštem parkiralištu i predstavlja prihod Preduzeća.

Nalog za plaćanje doplatne parking karte (u daljem tekstu: nalog) izdaje ovlašćeni kontrolor Preduzeća i uručuje ga korisniku.

Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, nalog pričvršćuje na vozilo korisnika.

Dostavljanje naloga iz stava 4. ovog člana, smatra se urednim i kasnije uništenje ili oštećenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Član 16

Kontrolu korišćenja javnog parkirališta vrši Preduzeće preko ovlašćenih kontrolora.

Prilikom vršenja kontrole, kontrolor Preduzeća nosi službeno odelo i dužan je da pokaže službenu legitimaciju.

Preduzeće izdaje službenu legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 17

Korisnik je dužan da postupi po dostavljenom nalogu i plati doplatnu kartu u roku od 8 dana od dana dostavljanja naloga.

Ako korisnik ne postupi po nalogu, odnosno ne izvrši uplatu doplatne karte u roku iz stava 1. ovog člana, Preduzeće će mu dostaviti opomenu.

Korisnik je dužan da postupi po opomeni u narednom roku od 8 dana, uz istovremeno plaćanje doplatne karte i troškova opomene.

Troškovi opomene plaćaju se u desetostrukom iznosu cene jednog sata parkiranja na opštem parkiralištu.

Nalog sa opomenom ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Ukoliko korisnik ne postupi na način propisan u stavu 1. i 3. ovog člana, Preduzeće će u svojstvu oštećenog, podneti nadležnom sudu zahtev za pokretanje postupka za prinudnu naplatu obaveze plaćanja doplatne parking karte i opomene u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 18

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, kojom se obeležavaju parkirališta

2. parkiranje neregistrovanog vozila,

3. ostavljanje neispravnog i havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

4. zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila,

5. samovlasno uređenje parking mesta od strane korisnika.

Na drugim javnim površinama na teritoriji grada Zaječara, ne mogu se zaustavljati, parkirati i ostavljati vozila, suprotno odredbama ove Odluke i drugih propisa.

IV REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 19

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na opštim parkiralištima, u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima mogu izvršiti na osnovu podnetog zahteva: pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima plaća se lokalna komunalna taksa, osim za vozila invalida sa posebnom nalepnicom.

Pod invalidima u smislu odredaba ove Odluke, smatraju se lica sa invaliditetom sa najmanje 70% telesnog oštećenja, lica koja imaju pravo na pratioce i lica koja su vlasnici ili korisnici vozila koja imaju ugrađene ručne komande, kojima je ovo pravo utvrđeno rešenjem nadležnog organa.

Član 20

O zahtevima za rezervaciju parking mesta na parkiralištima iz prethodnog člana odlučuje Preduzeće.

Zahtev za rezervaciju parking mesta treba da sadrži: predlog lokacije za rezervaciju parking mesta, broj mesta i vreme za koje se traži rezervacija.

Uz zahtev se prilaže:

- pravna lica i preduzetnici - dokaz o registraciji delatnosti i dokaz o vlasništvu i registraciji vozila,

- fizička lica - dokaz o registraciji vozila i fotokopiju lične karte,

- invalidi - dokaz o registraciji vozila i rešenje nadležnog organa o ispunjenju uslova iz člana 19. stav 4. Odluke.

Član 21

Korisnici mogu koristiti posebno obeležena mesta za parkiranje na javnim površinama, koje nisu određene kao opšta parkirališta, ukoliko za to postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Mesta za parkiranje iz stava 1. ovog člana, i korisnike utvrdiće rešenjem nadležno Odeljenje, na osnovu zahteva lica iz člana 19. stav 2. ove Odluke i dokumentacije navedene u članu 20. stav 2. ove Odluke.

Za korišćenje posebno obeleženog mesta za parkiranje korisnik plaća naknadu za korišćenje, koja obuhvata i lokalnu komunalnu taksu.

V ODRŽAVANJE PARKIRALIŠTA

Član 22

Javna parkirališta i javne garaže, sa odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i obaveštajnim tablama, uređuje, obeležava i održava (čišćenje, pranje, uklanjanje smeća, uklanjanje snega i leda i dr.) Preduzeće.

VI USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA UKLANJANJA VOZILA

Član 23

Preduzeće obezbeđuje vozilo, opremu i zaposlene za uklanjanje nepropisno zaustavljenih, parkiranih i napuštenih vozila sa javnih parkirališta i drugih javnih površina na području grada Zaječara, ograđeni prostor za čuvanje vozila i dežurnu službu za čuvanje i izdavanje vozila.

Napuštenim vozilima, smatraju se ona vozila na kojima nema vidnih obeležja o vlasništvu i za koje je prema stanju u kome se nalaze očigledno da su napuštena kao i vozila za koja poznati vlasnik nije postupio po nalogu za uklanjanje, a bio je upozoren da će se u slučaju da ih sam ne ukloni, smatrati napuštenim.

Član 24

Potrebu uklanjanja vozila sa javnih parkirališta i drugih javnih površina, utvrđuje ovlašćeno lice MUP-a, Policijske uprave u Zaječaru, saobraćajni ili komunalni inspektor i komunalni policajac Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave grada Zaječara (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), u okviru nadležnosti određene zakonom i drugim propisima.

Po utvrđenoj potrebi za uklanjanje vozila, ovlašćeno lice izdaje Preduzeću nalog za uklanjanje vozila.

Nalog za uklanjanje nepropisno parkiranog vozila sa javnih parkirališta izdaje i ovlašćeno lice Preduzeća:

a) ako je vozilo parkirano:

- na parking mestu, suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji,

- na parking mestu rezervisanom za invalide,

- na rezervisanom parking mestu, po zahtevu lica koje je rezervisalo parking mesto,

- na mestu predviđenom za zaustavljanje i parkiranje taksi vozila - taksi stajalištu u okviru zone parkiranja

b) ako je na javnom parkiralištu ostavljeno:

- neregistrovano vozilo ili vozilo bez registarskih oznaka;

- neispravno i havarisano vozilo, odnosno priključno vozilo bez sopstvenog pogona.

Ovlašćeno lice Preduzeća izdaće i nalog za uklanjanje vozila registrovanog van područja Republike Srbije, koje je parkirano na javnom parkiralištu, ukoliko korisnik nije postupio shodno članu 13. stav 1. Odluke.

Uz nalog za uklanjanje vozila, ovlašćeno lice prilaže fotografiju vozila sa mesta prekršaja i zapisnik o stanju vozila pre uklanjanja.

U postupku uklanjanja vozila, ovlašćeno lice dužno je da prisustvuje prilikom izdavanja naloga za prenos i utovara vozila.

Član 25

Postupak uklanjanja vozila smatra se započetim kada se na poziv ovlašćenog lica započne podizanje vozila na vozilo za uklanjanje vozila.

Za uklanjanje, odvoženje i čuvanje vozila korisnik plaća naknadu, koju utvrđuje Preduzeće, uz saglasnost Gradskog veća grada Zaječara.

Nakon plaćanja naknade iz stava 2. ovog člana korisnik može preuzeti vozilo.

VII NADZOR

Član 26

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada Preduzeća vrši Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove Gradske uprave grada Zaječara.

Poslove inspekcijskog i komunalno policijskog nadzora nad primenom Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave grada Zaječara.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara do 1.000.000 kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. ne istakne obaveštenje o uslovima parkiranja, shodno članu 5. Odluke;

2. obavlja delatnost suprotno odredbi člana 6. ove Odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 23. ove Odluke;

4. postupi suprotno odredbama člana 24. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Preduzeću.

Član 28

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara, do 1.000.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice kao korisnik, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 13. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 17. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 5.000 dinara do 75.000 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 10.000 dinara do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana, preduzetnik.

Član 29

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara do 25.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao korisnik, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 13. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 17. ove Odluke.

tač. 3. - 6. (brisane)

Član 30*

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj ovlašćeno Preduzeće, u fiksnom iznosu od 18.000 dinara - ovlašćeni preduzetnik i u fiksnom iznosu od 8.000 dinara - odgovorno lice u Preduzeću, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 16. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 22. ove Odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, u fiksnom iznosu od 18.000 dinara - preduzetnik, u fiksnom iznosu od 8.000 dinara - odgovorno lice u pravnom licu i u fiksnom iznosu od 8.000 dinara - fizičko lice, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 8. ove odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 11. ove odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 12. ove odluke;

4. postupi suprotno zabranama iz člana 18. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara i komunalni policajac izdaju prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Gradsko veće grada Zaječara, na predlog nadležnog Odeljenja, doneće rešenje iz člana 4. ove Odluke, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 32

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Sl. list opština" br. 26/06, 6/07, 9/07 i 6/08) i ("Sl. list grada Zaječara", br. 3/08 - dr. Odluka, br. 6/08, br. 3/10 - dr. Odluka, br. 16/10 i 6/12).

Član 33

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

* Odlukom o dopuni odluka iz oblasti privrede Skupštine Grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 23/2014) je utvrđeno da se u odgovarajućem članu kaznenih odredaba ove odluke, gde je propisano da za novčane kazne u fiksnom iznosu, prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno izdaje nadležni inspektor Gradske uprave Grada Zaječara, posle reči: "nadležni inspektor", dodaju reči: "i komunalni policajac".