ODLUKA
O LOKALNIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2014, 23/2014 - dr. odluka, 35/2014 i 38/2014)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se održavanje, zaštita, razvoj i upravljanje lokalnim (opštinskim) i nekategorisanim putevima, kao i izgradnja nekategorisanih puteva (u daljem tekstu: putevi) na teritoriji grada Zaječar (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Putevi su dobra u opštoj upotrebi.

Lokalni (opštinski) put, u smislu ove Odluke, je javni put koji saobraćajno povezuje naseljena mesta na teritoriji Grada, kao i teritoriju Grada sa mrežom državnih puteva.

Nekategorisani put, u smislu ove Odluke, je saobraćajna površina koja je dostupna većem broju raznih korisnika, koju nadležni organ proglasi nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

II - IZGRADNJA PUTEVA

Član 3

Lokalni (opštinski) putevi se izgrađuju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji objekata, Zakonom o javnim putevima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima kao i normativima i standardima koji se odnose na ovu kategoriju puta.

Član 4

Odluku o izgradnji nekategorisanog puta donosi investitor (Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar, mesna zajednica, preduzeća i dr.).

Nekategorisani put se izgrađuje u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Član 5

Elementi za projektovanje nekategorisanih puteva određuju se prema gustini i vrsti saobraćaja i konfiguraciji terena na kome se put izgrađuje.

Član 6

Nekategorisani put sačinjavaju: trup puta, putni objekti (propusti, mostovi i potporni zidovi), saobraćajna signalizacija i zaštitni pojas sa obe strane puta (putni pojas).

Širina zaštitnog (putnog) pojasa sa obe strane puta iznosi najmanje po 1 m računajući od linije koju čine krajnje tačke poprečnih profila puta.

Član 7

Nekategorisani putevi mogu se izgrađivati za dvosmerni i jednosmerni saobraćaj.

Kolovoz na nekategorisanom putu koji služi za dvosmerni saobraćaj mora biti širine najmanje 5 m a za jednosmerni saobraćaj najmanje 3 metra.

Član 8

Nekategorisani putevi mogu se izgrađivati sa savremenim i bez savremenog kolovoznog zastora.

Pod savremenim kolovoznim zastorom u smislu ove Odluke, podrazumeva se zastor od asfalta.

Član 9

Odobrenje za izgradnju lokalnog (opštinskog) i nekategorisanog puta izdaje nadležno odeljenje Gradske uprave grada Zaječar.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju puta investitor je dužan podneti:

1. tehničku dokumentaciju za izgradnju puta,

2. dokaz o pravu korišćenja na zemljištu na kome će se izgraditi put.

Član 10

Po izvršenoj izgradnji puta, a pre početka njegovog korišćenja, na zahtev investitora vrši se tehnički pregled radi utvrđivanja njegove sposobnosti za upotrebu.

Tehničkim pregledom utvrđuje se naročito: da li je put izgrađen u skladu sa tehničkom dokumentacijom, kao i da li su ispunjeni svi tehnički uslovi u saobaćajno-tehničkom i građevinsko-tehničkom pogledu za bezbedan saobraćaj na putu.

Tehnički pregled vrši komisija koju obrazuje Gradska uprava Grada Zaječara.

Član 11

Odredbe ove Odluke kojima se uređuje izgradnja puteva primenjuju se i na rekonstrukciju i izmeštanje puteva.

Član 12

Pod rekonstrukcijom puta podrazumevaju se radovi na delu postojećeg puta kojima se menjaju njegove osnovne karakteristike sa ciljem povećanja kapaciteta puta ili nivoa usluga.

Član 13

Nekategorisani put se može izmestiti samo zbog građenja drugog objekta (železničke pruge, rudnika, kamenoloma, akumulacionog jezera i sl.).

Deo puta koji se izmešta mora biti izgrađen sa elementima koji odgovaraju kategoriji nekategorisanog puta.

Troškove izmeštanja puta snosi investitor objekta zbog čije izgradnje se vrši izmeštanje nekategorisanog puta.

III - ODRŽAVANJE PUTEVA

Član 14

Pod održavanjem puteva podrazumevaju se radovi u cilju obezbeđenja ispravnog stanja svih građevinsko-tehničkih i saobraćajno-tehničkih elemenata puta, kao što su: mestimično popravljanje i obnavljanje kolovoza i trupa puta, čišćenje kolovoza u granicama zaštitnog (putnog) pojasa, zaštita kosina, nasipa, useka i zaseka, čišćenje i uređivanje jarkova, propusta i drugih delova puta, popravka potpornih i obložnih zidova, tunela i drugih objekata na putu, popravka mostova, zaštita mostova i objekata od korozije, postavljanje, zamena, čišćenje i opravka saobraćajnih znakova, košenje trave i održavanje zasada na putnom zemljištu, čišćenje snega i leda sa kolovoza.

Član 15

Izvođenjem radova na održavanju puteva po pravilu, se ne sme obustaviti saobraćaj.

Mesta na kojima se izvode radovi održavanja puta moraju se označiti odgovarajućim saobraćajnim znakom.

Član 16

Radi uvida u stanje puta i objekata na putu, preduzeće koje se stara o održavanju puteva je dužno da obavlja pregled na lokalnim (opštinskim) putevima jedanput nedeljno, a na nekategorisanim putevima dva puta godišnje i to u proleće i u jesen.

Član 17

Oštećenja na putu i objektima koja utiču na bezbednost saobraćaja, popravljaju se čim se uoče.

Ukoliko je nemoguće odmah izvršiti popravku, treba odmah postaviti odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju, a popravku izvršiti u što kraćem roku.

Član 18

Popravka i obnavljanje kolovoza vrši se materijalom od koga je kolovoz urađen, a upotrebljeni materijal mora odgovarati tehničkim normativima i standardima.

Izuzetno, ako to zahtevaju hitnost popravke i vremenski uslovi, manje popravke kolovoza mogu se vršiti i drugim materijalom, s tim što će se u najkraćem vremenu popravka izvršiti odgovarajućim materijalom.

IV - ZAŠTITA PUTEVA

Član 19

Motorna vozila svih vrsta koja saobraćaju na putevima sa savremenim kolovoznim zastorom i priključna vozila, sem vozila sa gusenicama, moraju imati točkove sa pumpanim gumama.

Motorna vozila sa gusenicama mogu saobraćati na putevima sa savremenim kolovoznim zastorom ako su gusenice snabdevene oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama.

Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, motorna vozila jedinica Vojske Srbije mogu saobraćati na putevima sa savremenim kolovoznim zastorom i ako gusenice nisu snabdevene oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama, ali uz obavezu naknade štete koja je time prouzrokovana.

Član 20

Priključna i zaprežna vozila sa ukupnom težinom preko 3 tone moraju imati točkove sa pumpanim, sunđerastim ili sličnim gumama kada saobraćaju na putevima sa savremenim kolovoznim zastorom.

Član 21

Zemljani putevi koji se priključuju na lokalne (opštinske) i nekategorisane puteve sa savremenim kolovoznim zastorom moraju se izgraditi sa tvrdom podlogom ili sa istim kolovoznim zastorom kao i put na koji se priključuju u dužini od najmanje 30 m za lokalni (opštinski) put i 25 m za nekategorisani put, računajući od ivice puta.

Član 22

U cilju zaštite puteva zabranjeno je:

1. privremeno ili stalno zauzimanje puta;

2. izvođenje bilo kakvih radova na putevima koji nisu u vezi sa njihovim održavanjem i rekonstrukcijom, a naročito prosipanje i ostavljanje bilo kakvih predmeta i materijala po putu, vučenje predmeta (grede, balvani, plugovi, kameni blokovi i sl.) po putu sa savremenim kolovoznim zastorom;

3. građenje pojila za stoku, držanje đubrišta ili gnojnih jama u zaštitnom pojasu puta, puštanje stoke na put, kao i napasanje na putnom zemljištu;

4. ispuštanje otpadnih i drugih voda na putno zemljište, na put ili putni jarak ili sprečavanje oticanja vode sa puta ili iz putnog jarka;

5. vršenje sličnih i bilo kakvih drugih radnji kojima bi se mogao oštetiti put ili putni objekat, ometati ili ugroziti saobraćaj na putu.

Član 23

Građevinski i drugi materijal koji ne služi održavanju puteva ne može se ostavljati pored puteva na rastojanju manjem od 5 m, računajući od spoljne ivice putnog pojasa.

Član 24

Pored puteva ne mogu se graditi zgrade, postavljati postrojenja i uređaji i graditi drugi objekti na određenoj udaljenosti od tih puteva (zaštitni pojas).

Širina zaštitnog pojasa u kome se ne mogu otvarati rudnici, kamenolomi i graditi krečane i ciglane, podizati industrijske zgrade, postrojenja i električni dalekovodi, kao i slični objekti iznosi za lokalne (opštinske) puteve 20 m, a za nekategorisane puteve 10 metara.

Širina zaštitnog pojasa u kome se ne mogu graditi stambene, poslovne, pomoćne i slične zgrade, kopaju kanali, bunari, rezervoari, septičke jame i slično, iznosi 5 metara.

Rastojanja određena u stavu 2. i 3. ovog člana računaju se od spoljne ivice putnog pojasa.

Električni, telefonski i telegrafski vazdušni vodovi, podzemni kablovi, kanalizacija, vodovodi i drugi cevovodi i slični objekti mogu se postavljati u zaštitnom pojasu pored puteva iz stava 2. i 3. ovog člana samo uz prethodnu saglasnost Javnog preduzeća "Direkcije za izgradnju" Zaječar (upravljač puta).

Član 25

Ograde i drveće i ostalo rastinje pored puteva mogu se podizati samo ako omogućavaju preglednost puta i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Širina pojasa pored puteva u kojoj se ne mogu podizati ograde i drveća i ostalo rastinje iznosi 3 m računajući od spoljne ivice putnog pojasa.

Član 26

Ako se grade objekti, ostavlja građevinski materijal, podižu ograde i drveća i ostalo rastinje protivno odredbama člana 23., 24. i 25. ove Odluke, građevinski, odnosno inspektor za saobraćaj i puteve doneće rešenje o rušenju objekta, odnosno uklanjanju građevinskog materijala, ograda i drveća i ostalog rastinja.

Rok za rušenje objekta, odnosno uklanjanje materijala, ograde i zasada iz stava 1. ovog člana može biti određen i na časove.

Ako sopstvenik, odnosno korisnik objekta iz stava 1. ovog člana ne ukloni ove objekte u određenom roku, inspektor grada Zaječara doneće rešenje da preduzeće koje se stara o održavanju (upravljač puta) puteva ukloni objekat o trošku investitora, odnosno korisnika.

Materijal dobijen uklanjanjem objekta pripada njihovom sopstveniku, odnosno korisniku po odbitku troškova uklanjanja.

Član 27

Ako se put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može vršiti saobraćaj uopšte ili samo za pojedine vrste vozila ili ako bi saobraćaj pojedinih vrsta vozila nanosi štetu putu i putnim objektima ili ako se radovi na rekonstrukciji i održavanju puteva ne mogu izvesti bez zaustavljanja saobraćaja ili ako drugi razlozi bezbednosti saobraćaja to zahtevaju, Gradska uprava Zaječar može, na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju" Zaječar zabraniti saobraćaj na delu puta uopšte ili za pojedine vrste vozila na celom putu ili pojedinim njegovim delovima.

Opšta zabrana saobraćaja na putu može biti samo privremena, a zabrana saobraćaja za pojedine vrste vozila može biti privremena ili stalna.

Zabrana saobraćaja može se blagovremeno objaviti na pogodan način i označiti saobraćajnim znakovima na putu.

Član 28

Saobraćajne znakove postavlja, uklanja, blagovremeno zamenjuje i uredno održava Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar.

Član 29

Zabranjeno je uklanjanje, premeštanje, zaklanjanje ili oštećenje saobraćajnih znakova na putevima.

V - UPRAVLJANJE PUTEVIMA

Član 30

Poslove održavanja, zaštite, korišćenja, razvoja i upravljanja lokalnim (opštinskim) i nekategorisanim putevima na teritoriji Grada Zaječara obavlja Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar.

Član 31

Održavanje, zaštita, izgradnja i rekonstrukcija lokalnih (opštinskih) i nekategorisanih puteva vrši se na osnovu Godišnjeg programa rada koji donosi Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar, uz saglasnost Skupštine Grada Zaječara.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se na osnovu analize potreba izgradnje, održavanja i zaštite lokalnih (opštinskih) i nekategorisanih puteva u proteklom periodu i uslovima i mogućnostima za njihovo unapređenje u periodu za koji se Program donosi.

Član 32

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar je dužno da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu lokalnih (opštinskih) i nekategorisanih puteva i da omogući bezbedno obavljanje saobraćaja na njima.

Član 33

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar odgovara za štetu koja nastane korisnicima puteva zbog propuštanja blagovremenog izvršenja potrebnih radova i preduzimanja odgovarajućih mera na održavanju lokalnih (opštinskih) i nekategorisanih puteva, propisanih u članu 14. ove Odluke.

VI - NADZOR

Član 34

Nadzor nad izvršavanje odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

VII - KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom od 50.000 - 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju" Zaječar ako:

1. otpočne izgradnju puta bez odobrenja za izgradnju ili protivno izdatom odobrenju (član 9.),

2. izmešteni deo nekategorisanog puta ne izgradi sa elementima koji odgovaraju kategoriji postojećeg puta (čl. 13. stav 3.),

3. ne održava puteve na način određen u članu 17. i 18. ove Odluke,

4. ne postavi odgovarajuće saobraćajne znakove na mestima na kojima se izvode radovi održavanja puta (člana 15. stav 2.),

5. ne obavlja pregled puteva u propisanim rokovima (član 16.),

6. zemljane puteve koji se priključuju na puteve sa savremenim kolovoznim zastorom ne izgradi sa tvrdom podlogom ili sa istim kolovoznim zastorom kao i put na koji se priključuje u propisanoj dužini (član 21.),

7. ne obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu puteva (član 32. ove Odluke).

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za radnju iz st. 1. ovog člana i odgovorno lice u Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju" Zaječar.

Član 36

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj investitor ako:

1. otpočne izgradnju puta bez odobrenja za izgradnju ili protivno izdatom odobrenju (član 9.),

2. izmešteni deo nekategorisanog puta ne izgradi sa elementima koji odgovaraju kategoriji postojećeg puta (čl. 13. stav 3.),

3. zemljane puteve koji se priključuju na puteve sa savremenim kolovoznim zastorom ne izgradi sa tvrdom podlogom ili sa istim kolovoznim zastorom kao i put na koji se priključuje u propisanoj dužini (član 21.).

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za radnje iz st. 1. ovog člana i odgovorno lice investitora.

Član 37

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi u saobraćaju na putevima sa savremenim kolovoznim zastorom motorna vozila bez pumpanih guma ili sa gusenicama bez obloga sa ravnim površinama ili bez drugih odgovarajućih obloga (član 19. stav 1. i 2.),

2. koristi u saobraćaju na putevima sa savremenim kolovoznim zastorom zaprežna vozila ukupne težine preko 3 tone sa točkovima bez pumpanih, sunđerastih ili sličnih guma (član 20.),

3. postupi protivno odredbama člana 22. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za radnju iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 38

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz člana 37. ove Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara .

Član 39*

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i ovlašćeno preduzeće, ako:

1. građevinski i drugi materijal koji ne služi održavanju puteva ostavlja na odstojanju manjem od propisanog u članu 23. ove Odluke,

2. pored puteva gradi zgrade, postavlja postrojenja i uređaje ili gradi druge objekte protivno odredbama člana 24. ove Odluke,

3. podiže ograde i drveća i ostalo rastinje pored puteva na manjem odstojanju od propisanog u članu 25. stav 2. ove Odluke,

4. ukloni, premesti, zakloni ili ošteti saobraćajni znak (član 29.).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 18.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara i komunalni policajac izdaju prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VIII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim i nekategorisanim putevima ("Sl. list opština", br. 16/93, 8/94, 19/94, 16/95, 10/00), ("Sl. list grada Zaječara", br. 3/08 - dr. odluke i br. 3/10 dr. odluke).

Član 41

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

* Odlukom o dopuni odluka iz oblasti privrede Skupštine Grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 23/2014) je utvrđeno da se u odgovarajućem članu kaznenih odredaba ove odluke, gde je propisano da za novčane kazne u fiksnom iznosu, prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno izdaje nadležni inspektor Gradske uprave Grada Zaječara, posle reči: "nadležni inspektor", dodaju reči: "i komunalni policajac".