ODLUKA
O NAČINU I KRITERIJUMIMA UTVRĐIVANJA AERODROMSKIH NAKNADA

("Sl. list grada Niša", br. 73/2014)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje način, kriterijumi i druga pitanja od značaja za utvrđivanje aerodromskih naknada kod Javnog preduzeće za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", na aerodromu "Konstantin Veliki", sa ciljem uspostavljanja redovnog avio saobraćaja.

Član 2

Pojedini izrazi u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

(1) aerodrom je aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu;

(2) operater aerodroma je Javno preduzeće za aerodromske usluge "Aerodrom Niš" Niš koje vrši i usluge zemaljskog opsluživanja;

(3) aerodromska naknada je naknada koju, u korist operatera aerodroma, plaćaju korisnici aerodroma za korišćenje objekata, sredstava, uređaja i usluga, koje isključivo pruža operater aerodroma i koje se odnose na sletanje, poletanje, sisteme osvetljenja, boravak parkiranog vazduhoplova, kao i opsluživanje putnika i robe;

(3) korisnik aerodroma je pravno lice ili preduzetnik koji je odgovoran za prevoz putnika i/ili prtljaga i/ili pošte i/ili stvari vazdušnim putem, od aerodroma "Konstantin Veliki" ili do aerodroma "Konstantin Veliki".

Član 3

Operater aerodroma određuje visinu aerodromskih naknada na način kojim se ne mogu diskriminisati pojedini korisnici aerodroma, u skladu s važećim propisima.

Ovim se ne isključuje mogućnost prilagođavanja aerodromskih naknada u slučajevima javnog i opšteg interesa, uključujući zaštitu životne sredine.

Kriterijumi koji se koriste za takva prilagođavanja moraju biti primereni, objektivni i transparentni.

Član 4

Visina aerodromskih naknada određuje se na osnovu:

- vrste i obima pruženih usluga;

- strukture troškova;

- planiranog obima poslovanja i prihoda za vremenski period od 3 kalendarske godine;

- tržišnih uslova;

- implementiranja mera za razvoj aerodroma.

Član 5

Polazeći od finansijskog stanja operatora aerodroma i uslova na tržištu u okruženju kod sličnih operatera aerodroma, za pružanje usluga korisnicima aerodroma sagledaće se Elaboratom sledeći troškovi operatera aerodroma:

- troškovi koji su u funkciji otvorenosti aerodroma;

- dodatni troškovi koji nastaju usled pružanja usluga korisnicima aerodroma.

Član 6

Grad Niš i operater aerodroma će pripremiti, usvojiti i sprovesti Elaborat sa programom mera o unapređenju konkurentnosti aerodroma "Konstantin Veliki" (u daljem tekstu odluke: Elaborat).

U okviru Elaborata utvrdiće se posebne mere za uspostavljanje redovnih linija prema Operateru aerodroma i prema Korisnicima aerodroma.

Mere iz stava 1. i 2. ovog člana se donose na određeni vremenski period počev od dana početka letnjeg reda letenja 2015. godine do dana početka letnjeg reda letenja 2018. godine.

Član 7

Nakon usvajanja Elaborata, operater aerodroma će doneti Odluku o cenama uz saglasnost nadležnog organa Grada Niša (u daljem tekstu odluke: cenovnik).

Odlukom o cenama iz stava 1. ovog člana utvrđuju se: pravo na naknadu za korišćenje aerodromske infrastrukture, pravo na naknadu za sletanje, pravo na naknadu za parkiranje vazduhoplova, pravo na naknadu za svakog odlazećeg i transfernog putnika, pravo na naknadu za upotrebu radne stanice za registraciju putnika i prtljaga, pravo na naknadu za pružanje usluga prihvata i otpreme vazduhoplova, usluga ukrcavanja i iskrcavanja putnika, usluga utovara i istovara prtljaga, usluga prihvata i otpreme pošte i robe i za usluge osvetljavanja manevarskih površina u uslovima smanjene vidljivosti.

Odluka o cenama iz stava 1. ovog člana će sadržati cene usluga:

1. za redovan i čarter avio saobraćaj:

2. za kargo avio saobraćaj, uz sagledavanje maksimalne težine vazduhoplova;

3. za generalnu avijaciju, uz sagledavanje maksimalne težine vazduhoplova.

4. za svakog odlazećeg i transfernog putnika.

Cenovnik iz stava 1. ovog člana važiće od dana početka letnjeg reda letenja 2015. godine do dana početka letnjeg reda letenja 2018. godine.

Član 8

U slučaju donošenja ili izmene važećih zakonskih propisa izvršiće se usklađivanje ove odluke sa istim.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu danom dobijanja saglasnosti od strane nadležnog organa Grada Niša.