PRAVILNIK
O OSTVARIVANJU PRAVA NA REGRES ZA PREMIJU OSIGURANJA USEVA, PLODOVA, VIŠEGODIŠNJIH ZASADA, RASADNIKA I ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA U 2014. GODINI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi, način ostvarivanja prava na regres za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja (u daljem tekstu: regres), kao i obrazac zahteva za ostvarivanje prava na regres.

Član 2

Regres iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se za osigurane površine odnosno životinje u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj, u iznosu od 20% od visine premije osiguranja, bez uračunatog poreza na premiju neživotnog osiguranja.

Član 3

Regres se ostvaruju na osnovu konkursa koje raspisuje Gradsko veće grada Požarevca.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži uslove za ostvarivanje prava na podsticaje, dokumentaciju koju je potrebno podneti, kriterijume za rangiranje, rok za podnošenje prijave i druge potrebne informacije a u skladu sa ovim Pravilnikom.

Konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Požarevca, zvaničnom sajtu grada i u lokalnom listu "Reč naroda" i otvoren je do 31.10.2014. godine.

Član 4

Pravo na korišćenje regresa ima fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava koji pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ispunjava i uslov da je kod društva za osiguranje osigurao:

1) useve i plodove od rizika umanjenja prinosa;

2) rasadnike i mlade višegodišnje zasade pre stupanja na rod od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava;

3) životinje od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava.

Član 5

Na konkurs se mogu prijaviti nosioci poljoprivrednih gazdinstva, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava za 2014. godinu, sa teritorije grada Požarevca.

Član 6

Uslovi za ostvarivanje prava na regres, pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, su:

- Da je dostavljen uredno popunjen obrazac zahteva za ostvarivanje prava na regres

- Da je dostavljena potvrda o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava za 2014. godinu

- Da je dostavljena fotokopija lične karte podnosioca zahteva

- Da je dostavljena fotokopija kartice namenskog računa poljoprivrednog gazdinstva

- Da je dostavljena overena kopija polise osiguranja izdate od strane društva za osiguranje kod koga je podnosilac zahteva osiguran u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2014. godine

- Da je dostavljena potvrda o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja

- Da poljoprivredno gazdinstvo nema dugovanja prema Agrarnom fondu.

Član 7

Neće se razmatrati:

- Neblagovremene i nepotpune prijave

- Prijave upućene faksom ili elektronskom poštom

- Prijave čiji podnosilac nije izvršio svoje dosadašnje obaveze prema gradu Požarevcu u vezi projekata u poljoprivredi koje je grad finansirao odnosno sufinansirao.

Član 8

Izbor korisnika podsticaja predlaže komisija.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana. Komisiju imenuje Gradsko veće grada Požarevca na predlog Upravnog odbora Agrarnog fonda i zadužena je za realizaciju konkursa.

Komisija svoje odluke donosi u skladu sa Zakonom rukovodeći se kriterijumima konkursa i kriterijumima propisanih ovim Pravilnikom.

Komisija pristigle prijave u toku meseca otvara od prvog do desetog u narednom mesecu i u obavezi je da sačini izveštaj o sprovedenom postupku koji treba da dostavi upravnom odboru Agrarnog fonda.

Izveštaj treba da sadrži spisak učesnika konkursa u prethodnom mesecu, zapisnik sa otvaranja pristiglih prijava o ispunjenosti uslova propisanih konkursom, spisak učesnika konkursa koji ispunjavaju propisane uslove i iznos sredstava za svakog pojedinačno predlog Ugovora za korisnike podsticaja i rang listu učesnika konkursa koju treba objaviti na oglasnoj tabli.

Upravni odbor Agrarnog fonda nakon usvajanja izveštaja rezultate konkursa objavljuje na oglasnoj tabli.

Rok za podnošenje Prigovora je sedam dana od dana objavljivanja rezultata konkursa na oglasnoj tabli. Upravni odbor Agrarnog fonda odlučuje po prigovoru u zakonom propisanom roku.

Nakon isteka roka za podnošenje prigovora na izveštaj komisije isti se dostavlja Gradskom veću na davanje saglasnosti.

U slučaju da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove prilikom utvrđivanja rang liste prednost ima podnosilac prijave koji je ranije podneo prijavu.

Član 9

Komisija po završetku konkursa je dužna da dostavi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa upravnom odboru Agrarnog fonda. Izveštaj treba da sadrži spisak svih učesnika konkursa sa datumima pristiglih prijava, zapisnike sa otvaranja pristiglih prijava o ispunjenosti uslova propisanih konkursom, spisak učesnika konkursa koji su ispunili propisane uslove i iznos sredstava za svakog pojedinačno, kopije Ugovora sa korisnicima sredstava i vreme i način isplate.

Član 10

Sa izabranim podnosiocima prijava zaključiti ugovore.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje podnosilac prijave, tj. nosilac poljoprivrednog gazdinstva i predsednik upravnog odbora Agrarnog fonda, uz prethodno ovlašćenje Gradonačelnika grada Požarevca.

Ugovorom iz prethodnog stava bliže se uređuju način i rokovi za prenos sredstava iz budžeta Agrarnog fonda grada Požarevca, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Komisija je zadužena da sačini pojedinačne ugovore i stupi u kontakt sa izabranim podnosiocima prijava i obezbedi potpisivanja ugovora.

Član 11

Rezultate konkursa objaviti na sajtu grada Požarevca.

Član 12

Agrarni fond iz budžeta finansira ili sufinansira maksimalno do 375.000,00 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu (zbirno na osnovu više konkursa) iz Programa podrške sprovođenja poljoprivredne politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Požarevca za tekuću godinu.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".