UREDBA
O UTVRĐIVANJU DRŽAVNOG PROGRAMA OBNOVE JAVNIH OBJEKATA U SEKTORU OBRAZOVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 100/2014)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Državni program obnove javnih objekata u sektoru obrazovanja.

Član 2

Državni program obnove javnih objekata u sektoru obrazovanja odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

DRŽAVNI PROGRAM OBNOVE JAVNIH OBJEKATA U SEKTORU OBRAZOVANJA

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Program se odnosi na obnovu javnih objekata u sektoru obrazovanja, objekata javne namene u javnoj svojini koji su oštećeni usled dejstva poplava ili aktiviranjem klizišta, u skladu sa članom 26. Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 75/14 - u daljem tekstu: Zakon).

Program obuhvata objekte javne namene u javnoj svojini i to predškolske ustanove, osnovne škole i srednje škole na području pogođenom poplavama u smislu člana 1. Zakona.

Teritorija na kojoj se sprovode mere utvrđene ovim programom jeste teritorija jedinica lokalnih samouprava utvrđenih u skladu sa članom 1. Zakona.

Pregled sanacije i obnove objekata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, dat je u Prilogu 1, koji je sastavni deo ove uredbe.

2. Analiza zatečenog stanja i sagledavanje mogućih daljih štetnih posledica poplava odnosno dejstva klizišta

Na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava, obrazovnih ustanova i provere podataka na terenu, organizovanih od strane Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja (u daljem tekstu: Kancelarija), utvrđeno je da je oštećeno 45 javnih objekata u sektoru obrazovanja i to 13 predškolskih ustanova, 19 osnovnih škola i 13 srednjih škola, koje koristi preko 50.000 dece/učenika uzrasta od 3 do 18 godina starosti - od čega su 14% deca predškolskog uzrasta, 61% učenici osnovnoškolskog uzrasta i 25% srednjoškolaca.

Ustanovljeno je da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećena na ovim javnim objektima, da je poplavna voda u objektima bila visine od 50 cm do 2,5 m i da je u objektima ležala u trajanju od 3 do 30 dana. U pojedinim objektima i danas ima poplavnih i podzemnih voda u podrumskim prostorijama (OŠ "14. oktobar", Barič, Gimnazija u Obrenovcu...).

Poplave su ugrozile rad obrazovno-vaspitnih ustanova. Učenici, zaposleni i objekti bili su u pojedinim opštinama bezbednosno direktno ugroženi, pojedine škole su postale prihvatni centri za stanovništvo sa poplavljenih područja, a negde je nastava morala biti prekinuta preventivno zbog potencijalne opasnosti. Uprkos vanrednoj situaciji, zahvaljujući izuzetnim naporima zaposlenih u školama i vrtićima, školska godina godina je privedena regularno kraju (realizovani nastavni programi planovi u potpunosti, obavljeni završni maturski ispiti, upis u sve nivoe obrazovanja obavljen na vreme).

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, u saradnji sa UNICEF-om, u periodu od 18. juna do 21. juna 2014. godine sprovelo analizu situacije na uzorku od 24 opštine, uradilo analizu potreba na uzorku od identifikovanih 35 ustanova i pripremilo izveštaj. Nakon tog izveštaja Ministarstvo je, preko Školskih uprava, došlo do saznanja da je poplavama i klizištima oštećeno još 10 ustanova (jedna predškolska ustanova, šest osnovnih škola i tri srednje škole) koje su naknadno uvrštene u spisak ustanova čiji su objekti oštećeni poplavama, i klizištima.

Ukupno 45 javnih objekata u sektoru obrazovanja je pretrpelo značajna oštećenja i Državni program obnove se odnosi na njihovu sanaciju i obnovu.

3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava, odnosno dejstva klizišta

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji oštećenih vaspitno-obrazovnih i obrazovno-vaspitnih ustanova su u toku u objektima ustanova, te je neophodno poštovati sledeće prioritete:

1) po nivou obrazovanja od nižeg ka višem (predškolski, osnovni, pa srednji nivo) - što su deca manja teže je organizovati prevoz;

2) po spratnosti objekata od viših spratova ka prizemlju - najviše su stradala prizemlja i podrumske prostorije pa je za njihovo renoviranje potrebno najviše vremena i sredstava. Ako se izoluju i renoviraju ulazi i spratovi moguće ih je koristiti dok u prizemlju teku radovi - uz obavezno preduzimanje mera koje garantuju bezbednost dece i učenika;

3) po funkciji - sanitarni čvorovi, kuhinje, klasične učionice i radne sobe, kabineti, laboratorije, fiskulturne sale i kancelarije;

4) po izvoru sredstava redosledom: donacije, budžetski fondovi, ostali izvori.

Sve ustanove na koje se program odnosi upoznate su sa bitnim elementima plana za bezbedan početak školske godine.

4. Način, obim, redosled, rokovi kao i kriterijumi za sprovođenje mera

Rekonstrukcija oštećenih objekata treba da bude sprovedena primenom pristupa BPI ("u okviru pristupa Bolja-Ponovna-Izgradnja", u skladu sa Izveštajem o poplavama u Republici Srbiji u 2014. godini) kako bi se značajno smanjio rizik od mogućih sličnih oštećenja na infrastrukturi u eventualnim budućim vremenskim nepogodama (npr. PVC stolariji dati prednost u odnosu na drvenu, keramičkim podnim oblogama u odnosu na laminat, parket, linoleum i sl.).

Vodeći principi obnove treba nužno da budu u skladu sa sledećim:

1) posebna pažnja treba da bude posvećena zaštiti najugroženijeg stanovništva, posebno dece najmlađeg, predškolskog uzrasta;

2) voditi računa o dostupnosti ustanove u smislu izgradnje rampe za decu sa invaliditetom i prilagođavanja mokrih čvorova i ostalih prostora u objektima;

3) omogućiti inkluzivnost i smanjenje siromaštva, posebno kada je reč o deci iz ugroženih i ranjivih grupa na svim nivoima obrazovanja (deca samohranih roditelja, deca iz porodica koja žive ispod linije siromaštva, deca iz porodica romske nacionalnosti, itd.);

4) posebno voditi računa o deci i građanima kojima je poplava uništila domove (u smislu obezbeđivanja udžbenika i školskog pribora za učenike iz ugroženih ustanova);

5) pojačati psiho-socijalnu podršku deci koja su prošla kroz različita traumatična iskustva tokom vremenskih nepogoda.

Mere koje se odnose na funkcionalnu obnovu i opremanje objekata obavljene su do početka školske godine tako da učionice i prostorije ustanove, koje nisu oštećene poplavama, mogu da se koriste za potrebe pravovremenog početka školske godine.

Mere koje se odnose na potpunu BPI obnovu oštećenih objekata, njihovo opremanje i modernizaciju ("u okviru pristupa Bolja-Ponovna-Izgradnja", u skladu sa Izveštajem o poplavama u Srbiji u 2014. godini).

Oblast obrazovanja je specifična s obzirom na školski kalendar što iziskuje privođenje nameni prvenstveno predškolskih ustanova i učioničkog prostora koji će biti dovoljan za rad u maksimalno dve smene u svim školama.

Mere funkcionalne obnove su sprovedene do dana 1. septembra 2014. godine.

Mere koje se odnose na potpunu sanaciju objekata, opremanje i modernizaciju ustanova su još u toku i treba da budu završene do kraja 2014. godine.

5. Organi državne uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera i aktivnosti

Ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja i Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja koordiniraće mere iz ovog programa, a nosioci sprovođenja pojedinih mera i aktivnosti iz ovog programa su jedinice lokalne samouprave i vaspitno-obrazovne i obrazovno-vaspitne ustanove.

6. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvor finansiranja

Procena potrebnih finansijskih sredstava za sanaciju i obnovu javnih objekata u obrazovanju obuhvata: a) neophodne građevinske radove, b) nabavku opreme i nameštaja za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i v) nabavku nastavnih sredstava i didaktičkog materijala.

U prilogu su dati iznosi procene ukupnih finansijskih sredstava potrebnih za sanaciju, odnosno za građevinske radove, i oni iznose: 420.899.423,00 dinara. Procena ukupnih finansijskih sredstava potrebnih za sanaciju i obnovu javnih objekata u obrazovanju iznosi: 484.176.948,00 dinara. Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa su obezbeđena u skladu sa Zakonom, i to od donacija, priloga i poklona i finansijske pomoći Evropske unije.

 

Prilog 1.

PREGLED SANACIJE I OBNOVE OBJEKATA PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

 

RB

Grad/opština

Naziv ustanove

Tip ustanove

Opis štete

Opis potrebne intervencije

Procenjena vrednost (U RSD)

 

Predškolske ustanove - ukupno 13

1.

Obrenovac

PU "Perka Vićentijević", vrtić "Veseljko"

PU

Poplavljeno prizemlje (u objektu je i centralna kuhinja).

Renoviranje i opremanje vrtića.

31.474.400

2.

Obrenovac

PU "Perka Vićentijević", vrtić "Zeka"

PU

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje vrtića.

10.022.000

3.

Obrenovac

PU "Perka Vićentijević", vrtić "Ciciban"

PU

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje vrtića.

8.340.000

4.

Obrenovac

PU "Perka Vićentijević", vrtić "Nevena"

PU

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje vrtića.

10.340.000

5.

Obrenovac

PU "Perka Vićentijević", vrtić "Cvrčak"

PU

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje vrtića.

4.052.000

6.

Valjevo

PU "Milica Nožica", vrtić "Zvončić"

PU

Delovanjem velikih kiša došlo je do obimnog prokišnjavanja i poplave u pojedinim delovima objekta.

Renoviranje dela objekta.

300.000

7.

Valjevo

PU "Milica Nožica", vrtić "Vidra"

PU

Delovanjem velikih kiša došlo je do obimnog prokišnjavanja i poplave u pojedinim delovima objekta.

Renoviranje dela objekta.

10.000

8.

Valjevo

PU "Milica Nožica", vrtić "Kolibri"

PU

Delovanjem velikih kiša došlo je do obimnog prokišnjavanja i poplave u pojedinim delovima objekta.

Renoviranje dela objekta.

70.000

9.

Svilajnac

PU "Dečja Radost",

PU

Poplavljeno prizemlje u tri objekta uključujući i kuhinju.

Renoviranje i opremanje sva tri objekta i kuhinje.

55.517.000

10.

Paraćin

PU "Bambi", vrtić "Plavi zec"

PU

Poplavljena kotlarnica.

Renoviranje kotlarnice i servis

350.000

11.

Paraćin

PU "Bambi", vrtić "Bambi"

PU

Poplavljen centralni vešeraj.

Renoviranje i opremanje vešeraja

2.930.000

12.

Ub

PU "Ub"

PU

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje objekta.

16.978.900

13.

Petrovac na Mlavi

PU "Galeb", vrtić "Galeb"

PU

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje objekta.

10.000.000

a.

Osnovne škole - ukupno 19

14.

Obrenovac

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje

52.477.000

15.

Obrenovac

OŠ "Posavski partizani"

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje

19.093.000

16.

Obrenovac

OŠ "Jefimija"

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje

9.780.000

17.

Obrenovac

OŠ "Prva obrenovačka"

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje.

27.528.000

18.

Obrenovac

Škola za obrazovanje odraslih

Poplavljena.

Ne intervenisati - objekat u restituciji

3.765.000

19.

Trstenik

OŠ "Miodrag Čajetinac Čajka", odeljenje u Grabovcu

Poplavljeno prizemlje, podrum i kotlarnica.

Renoviranje prostorija i servis kotlarnice.

1.580.000

20.

Paraćin

OŠ "Đura Jakšić"

Poplavljena kotlarnica.

Renoviranje prostorija i servis kotlarnice

500.000

21.

Paraćin

OŠ "Radoje Domanović"

Poplavljena kotlarnica.

Renoviranje prostorija i servis kotlarnice

211.614

22.

Šabac

OŠ "Laza K. Lazarević"

Voda podigla parket u fiskulturnoj sali.

Renoviranje fiskulturne sale

2.400.000

23.

Šabac

OŠ "Majur"

Podrum poplavljen.

Renoviranje

360.000

24.

Šabac

OŠ "Jevrem Obrenović"

 Podrum poplavljen.

Renoviranje

20.572.472

25.

Valjevo

OŠ "Desanka Maksimović"

Potopljeni delovi objekta.

Renoviranje delova objekta

290.000

26.

Valjevo

OŠ "Vladika Nikolaj Velimirović"

Potopljene kotlarnica, arhiva i radionica...

Renoviranje delova objekta i servis kotlarnice

860.000

27.

Lazarevac, Vreoci

OŠ "Vreoci", odeljenje Medoševac

Potopljeni delovi objekta.

Renoviranje delova objekta

999.000

28.

Loznica

OŠ "Sveti Sava", odeljenje Jelava, Lipnički Šor

 Potopljeni delovi objekta.

Renoviranje delova objekta

781.406

29.

Obrenovac

OŠ 14. oktobar, Barič

Poplavljen podrum i izlivanje kanalizacije.

Renoviranje podruma i sanacija kanalizacije

9.000.000

30.

Valjevo

OŠ "Ilija Birčanin" - IO u selu Pričević

 Potopljeni delovi objekta.

Sanacija krova

1.182.326

31.

Smederevska Palanka

OŠ "Milija Rakić" - odeljenje Bašin, Cerovac

Došlo do slivanja vode sa okolnih brda i poplavljena je površina hodnika škole i kuhinje.
Napomena: ustanova uneta na spisak na osnovu obaveštenja fondacije.

Renoviranje objekta

1.364.370

32.

Krupanj

OŠ "Borivoje Ž. Milojević"

U IO "Kražava" problem je krovni pokrivač koji je nebezbedan. Prilazi svim školskim objektima su otežani zbog odrona i klizišta.
Poplavljeno je školsko dvorište što je izazvalo pojavu vlage na zidovima škole kao i pojavu klizišta kao prvi problem. Drugi problem je pojava klizišta iznad školske kuhinje što je novijeg datuma.

Asfaltiranje dvorišta

600.000

 

Srednje škole - ukupno 13

33.

Obrenovac

Gimnazija

Poplavljeno prizemlje, podrumske prostorije i fiskulturna sala. Voda je u pojedinim delovima zgrade dostizala visinu od 3 metra. Podovi u zgradi su popucali i utonuli, kao i pregradni zidovi. U prizemlju je uništena kompletna oprema, kao i u sali za fizičko i elektro instalacija je stradala.

Neophodan geomehanički elaborat pre radova.

33.838.000

34.

Obrenovac

Tehnička škola

Poplavljeno prizemlje. Pod utonuo u hodniku, popucali pregradni zidovi, oštećene zidne i podne obloge, vrata na svim prostorijama. Električne instalacije. Dve podstanice za grejanje.

Renoviranje i opremanje

10.450.000

35.

Obrenovac

Poljoprivredno-hemijska škola

Poplavljeno prizemlje.

Renoviranje i opremanje

12.412.000

36.

Svilajnac

Poljoprivredno-veterinarska škola

Poplavljene podrumske prostorije, prizemne prostorije u glavnoj zgradi škole i doma. Poplavljena je i hemijska laboratorija, poplavljen je deo kuhinje namenjen za obradu i čuvanje namirnica. magacin za hranu, magacin potrošnog materijala, vešeraj sa praonicom i magacinskim prostorom, kotlarnica sa kotlovima. Na ekonomiji škole poplavljen je kabinet za poljoprivrednu tehniku, kabinet za mesare, mašinska radionica, dva magacina i mešaona stočne hrane. Poplavljeni su svi staklenici i plastenici ukupne površine oko 30 ari, sa celokupnom proizvodnjom povrća. Poplavljeni su svi objekti namenjeni za smeštaj životinja (štala za krave, ovčarnik, prasilište).

Renoviranje i opremanje

22.310.000

37.

Trstenik

Gimnazija "Vuk Karadžić"

Potopljeni delovi objekta.

Rekonstrukcija

2.550.000

38.

Trstenik

Tehnička škola

Potopljeni delovi objekta - fiskulturna sala.

Rekonstrukcija

2.300.000

39.

Paraćin

Tehnološka škola

Poplavljeno prizemlje škole do plafona - voda koja je u objektu bila od 2 do 3 metara visine.

Renoviranje i opremanje

19.000.000

40.

Paraćin

Mašinsko-elektrotehnička škola

Poplavljena fiskulturna sala, kotlarnica (centralno grejanje za sve četiri srednje škole) i ulaz.

Renoviranje i opremanje, servis kotlarnice

9.619.000

41.

Paraćin

Ekonomsko trgovinska škola

Poplavljene podrumske prostorije. Naprsnuća zidova pojedinih prostorijama. Ulegnuće i naprsnuće poda u glavnom holu prizemlja. Potopljen razvodni ormar za struju.

Neophodan geomehanički elaborat pre radova.
Renoviranje podrumskih prostorija i fiskulturne sale.

2.102.000

42.

Šabac

Hemijska i tekstilna škola

Potopljen ceo podrumski prostor, fasadni deo temelja školske zgrade i zgrade fiskulturne sale. Oštećeni razvodni strujni orman i orman za telefone.

Renoviranje podrumskih prostorija i fiskulturne sale.

850.000

43.

Svilajnac

Gimnazija

Poplavljena kotlarnica, kabinet za kuvarstvo i mašinska radionica.

Renoviranje i opremanje

1.739.935

44.

Požega

Tehnička škola i gimnazija

Poplavljeno prizemlje. Uništen parket u fiskulturnoj sali, spravarnici, kancelarijama i biblioteci.

Renoviranje i opremanje

1.560.670,32 

45.

Petrovac na Mlavi

Gimnazija

Poplavljen deo prizemlja i fiskulturna sala - poplavna voda od 1.5-2 m.

Renoviranje dela objekta

4.729.304