POKRAJINSKA UREDBA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU I VISINI NAKNADE ZA RAD U ODBORIMA, KOMISIJAMA I DRUGIM RADNIM TELIMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 35/2014)

Član 1

Ovom pokrajinskom uredbom uređuju se uslovi, visina kao i druga pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava na naknadu za rad u odborima, komisijama i drugim radnim telima (u daljem tekstu: radno telo), koje obrazuju Pokrajinska vlada i rukovodilac pokrajinskog organa uprave, službe, uprave ili drugog organizacionog oblika (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Uslovi za ostvarivanje prava na naknadu

Član 2

Pravo na naknadu za rad u radnom telu (u daljem tekstu: naknada za rad) imaju izabrana, imenovana i postavljena lica, zaposleni i treća lica, kao članovi radnog tela ili kao lica koja obavljaju stručne poslove za potrebe radnog tela, u skladu sa odredbama ove pokrajinske uredbe.

Izabrana, imenovana i postavljena lica i zaposleni koji su u radnom odnosu u organima Autonomne pokrajine Vojvodine, ostvaruju pravo na naknadu za rad ukoliko poslove u radnom telu obavljaju van radnog vremena.

Pravo na naknadu u stalnom radnom telu

Član 3

Članovi stalnog radnog tela koje obrazuje Pokrajinska vlada, kao i lica koja obavljaju stručne poslove za potrebe tog radnog tela, ne ostvaruju pravo na naknadu za rad u tom radnom telu.

Pravo na naknadu u povremenom radnom telu

Član 4

Članovima povremenog radnog tela koje obrazuje Pokrajinska vlada i licima koja obavljaju stručne poslove za potrebe tog radnog tela, aktom o obrazovanju može se utvrditi pravo na naknadu za rad i visina naknade, ako drugim propisom nije drugačije utvrđeno i ako su sredstva za tu namenu obezbeđena u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: budžet AP Vojvodine).

Ako radno telo iz stava 1. obrazuje za svoje potrebe radnu grupu, pravo na naknadu za rad članovima može se utvrditi u okviru sredstava obezbeđenih za rad povremenog radnog tela.

Pravo na naknadu za rad u radnom telu koje obrazuje rukovodilac pokrajinskih organa

Član 5

Lica iz člana 2. imenovana u radno telo, koje radi kontinuiranog obavljanja poslova utvrđenih zakonom ili posebnim propisom obrazuje rukovodilac pokrajinskog organa, ostvaruju pravo na naknadu za rad, pod uslovom da je to pravo ustanovljeno zakonom ili drugim propisom i ako su za tu namenu obezbeđena sredstva u budžetu AP Vojvodine.

Rukovodilac pokrajinskog organa će prilikom obrazovanja radnog tela iz stava 1. ovog člana, posebno voditi računa o stručnim kvalifikacijama i radnom iskustvu lica imenovanih u radno telo.

Rukovodilac pokrajinskog organa će prilikom obrazovanja radnog tela iz stava 1. ovog člana, kada je to u skladu sa propisima po kojima se radno telo obrazuje, voditi računa o adekvatnoj zastupljenosti zaposlenih u pokrajinskim organima u radnom telu.

Član 6

Licima iz člana 2. koja su imenovana u radno telo, koje je radi ostvarivanja pojedinačnih poslova i zadataka iz delokruga pokrajinskog organa obrazovao rukovodilac, može se predvideti pravo na naknadu za rad pod uslovom da su u budžetu AP Vojvodine obezbeđena sredstva za tu namenu.

Visina i način utvrđivanja visine naknade

Član 7

Ako visina naknade nije određena aktom o obrazovanju radnog tela, odrediće je donosilac tog akta posebnim rešenjem.

Član 8

Aktom o obrazovanju radnog tela, u zavisnosti od prirode poslova koje obavlja radno telo, visina naknade utvrđuje se na osnovu broja kandidata, radnih sati, održanih sednica ili na drugi odgovarajući način.

Član 9

Visina naknade za rad u radnom telu koje se obrazuje radi obavljanja poverenih poslova državne uprave, utvrđuje se rešenjem rukovodioca pokrajinskog organa u visini republičkih naknada propisanih za te poslove.

Prelazne odredbe

Član 10

Neisplaćene naknade za rad u radnom telu do dana stupanja na snagu ove pokrajinske uredbe isplatiće se u skladu sa odredbama ove pokrajinske uredbe.

Član 11

Zadužuje se rukovodilac pokrajinskog organa da preispita potrebu donošenja akata o izmenama i dopunama postojećih akata o obrazovanju radnih tela u smislu člana 5. stav 2. i 3. u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove pokrajinske uredbe.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove pokrajinske uredbe prestaje da važi Pokrajinska uredba o ostvarivanju prava na naknadu i visini naknade za rad u odborima, komisijama i drugim radnim telima ("Službeni list APV", broj: 7/09 i 18/09).

Završna odredba

Član 13

Ova pokrajinska uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".