ODLUKA
O UVOĐENJU SAMODOPRINOSA ZA PODRUČJE MESNE ZAJEDNICE LUGAVČINA

("Sl. list grada Smedereva", br. 4/2014)

Član 1

Radi zadovoljavanja zajedničkih potreba građana uvodi se samodoprinos za područje Mesne zajednice Lugavčina (u daljem tekstu: Mesna zajednica) za period od 5 (pet) godina, počev od 01.06.2014. godine.

Član 2

Samodoprinos se uvodi u novcu, radi obezbeđivanja sredstava za sledeće namene:

I. Kapitalni transferi

50%

- Izgradnja infrastrukture (izgradnja i održavanje seoskih ulica, njivskih puteva, rekonstrukcija NN - mreže, izgradnja vodovodne mreže, izgradnja kanalizacije),

- Izgradnja i održavanje objekata od značaja za Mesnu zajednicu (Doma kulture, sportskih objekata i terena, letnje pozornice, škole, zdravstvene ambulante, crkve, novog groblja i drugo)

II. tekući transferi

50%

- Za uređenje i održavanje komunalne infrastrukture (uređenje i održavanje vodovodne mreže, ulične rasvete, parkova, zelenih i rekreacionih javnih površina, groblja, deponija, kanala i šančeva),

- Za izgradnju i održavanje objekata od značaja za mesnu zajednicu (održavanje Doma kulture, škole, sportskih objekata, sportskih terena, zdravstvene ambulante i drugo),

- Finansiranje društvenih organizacija, udruženja građana i drugih institucija u oblasti osnovnog obrazovanja, kulture, primarne zdravstvene zaštite, sporta i fizičke kulture

- Redovna delatnost Mesne zajednice.

Član 3

Samodoprinos se uvodi po stopi i to:

1. Na zarade, odnosno plate zaposlenih 2 %

2. Na prihod od poljoprivrede i šumarstva 10%

3. Na prihod ostvaren od samostalnih delatnosti na koji se plaća porez na dohodak građana u skladu sa zakonom 2%

4. Na prihod ostvaren od autorskih prava i industrijske svojine 2%

5. Na prihod ostvaren od imovine i imovinskih prava na koje se plaća porez u skladu sa zakonom 10 %

6. Na iznos prijavljene zarade ostvarene u inostranstvu, koja ne može biti manja od trostruke prosečne mesečne zarade Grada Smedereva 2%.

Član 4

Ukupno planirana sredstva samodoprinosa nominalno iznose 25.000.000 dinara.

Ako se ostvare sredstva samodoprinosa iznad planiranog iznosa, višak sredstava biće vraćen na zakonski uređen i propisan način - svim uplatiocima samodoprinosa.

Član 5

Odluku donose građani koji imaju izborno pravo i prebivalište na području na kome se sredstva prikupljaju.

Odluku donose i građani koji nemaju izborno pravo i prebivalište na području na kome se sredstva prikupljaju, ako na tom području imaju nepokretnu imovinu, a sredstvima se poboljšavaju uslovi korišćenja te imovine.

Odluka se smatra donetom kada se za nju izjasni većina od ukupnog broja građana iz stava 1. i 2. ovog člana.

Član 6

Osnovicu samodoprinosa čine zarade (plate zaposlenih), prihodi od poljoprivrede i šumarstva, prihodi od samostalne delatnosti, na koje se plaća porez na dohodak građana u skladu sa zakonom koji uređuje porez na dohodak građana, prihod ostvaren od imovine i imovinskih prava na koje se plaća porez u skladu sa zakonom i iznos prijavljene zarade ostvarene u inostranstvu, koja ne može biti manja od trostruke prosečne mesečne zarade Grada Smedereva.

Član 7

Samodoprinos se ne može uvoditi na primanja i imovinu koji su zakonom izuzeti od oporezivanja. Penzioneri mogu dobrovoljno uplaćivati samodoprinos po osnovu penzija ostvarenih u zemlji i inostranstvu na osnovu pisane izjave.

Član 8

Obavezu samodoprinosa obveznici će izvršavati u rokovima predviđenim za isplatu zarada i ostalih ličnih primanja, odnosno u rokovima za naplatu poreza i doprinosa uplatom na posebne račune samodoprinosa koji se vode kod Uprave za trezor filijala u Smederevu.

Član 9

Obračun i naplatu samodoprinosa u skladu sa ovom Odlukom vrše: - iz zarada, isplatilac zarada i drugih ličnih primanja, u ostalim slučajevima razrezuje ga i naplaćuje poreski organ u skladu sa Zakonom.

Član 10

Savet Mesne zajednice raspolaže sredstvima samodoprinosa u skladu sa ovom Odlukom, donosi planove korišćenja sredstava samodoprinosa, usvaja godišnje izveštaje o izvršavanju programa samodoprinosa i podnosi ga zboru građana.

Član 11

Novčana sredstva koja se prikupljaju na osnovu Odluke o samodoprinosu prihod su budžeta jedinice lokalne samouprave i strogo su namenskog karaktera.

Član 12

Građani ostvaruju nadzor nad ostvarivanjem i korišćenjem sredstava samodoprinosa preko zborova građana i na drugi pogodan način.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".