ODLUKA

O VISINI NAKNADE ZA RAD U NADZORNIM ODBORIMA JAVNIH I JAVNIH KOMUNALNIH PREDUZEĆA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD SMEDEREVO

("Sl. list grada Smedereva", br. 4/2014)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način utvrđivanja visine i način isplate naknade za rad predsednika i članova Nadzornog odbora u javnim i javnim komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad Smederevo (u daljem tekstu: javno preduzeće), nadzor nad sprovođenjem ove Odluke, kao i druga pitanja koja se odnose na naknadu za rad u Nadzornom odboru javnog preduzeća.

Član 2

Predsednik i članovi Nadzornog odbora javnog preduzeća imaju pravo na odgovarajuću naknadu za rad u Nadzornom odboru (u daljem tekstu: naknada).

Visina naknade utvrđuje se na osnovu izveštaja o stepenu realizacije programa poslovanja javnog preduzeća.

Naknada se sastoji od fiksnog i promenljivog dela.

Član 3

Kriterijumi za određivanje fiksnog dela naknade su:

1. zadaci predsednika i članova Nadzornog odbora,

2. odgovornost,

3. finansijsko stanje javnog preduzeća i

4. ekonomsko okruženje.

Član 4

Visina fiksnog dela naknade u neto iznosu, polazeći od kriterijuma iz člana 3. ove Odluke, utvrđuje se na osnovu godišnjeg izveštaja o realizaciji Programa poslovanja javnog preduzeća i u zavisnosti od stepena (procenta) realizacije Programa i to:

Procenta realizacije
Programa poslovanja

Iznos mesečne naknade
Predsednika Nadzornog odbora

Iznos mesečne naknade člana Nadzornog odbora

Do 80%

13.000,00

10.000,00

Od 80-100%

15.000,00

12.000,00

Preko 100%

18.000,00

15.000,00

Fiksni deo naknade planira se na godišnjem nivou, a obračunava se i isplaćuje na mesečnom nivou na osnovu posebnog akta.

Akt iz stava 2. ovog člana donosi direktor javnog preduzeća.

Akt iz stava 2. ovog člana, a na osnovu stepena realizacije programa poslovanja sadrži i odredbe o pripadajućoj visini naknade u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Javno preduzeće je dužno da mesečno dostavlja informaciju o isplaćenim naknadama za rad Nadzornog odbora Odeljenju Gradske uprave nadležnom za praćenje programa poslovanja javnog preduzeća.

Izveštaj o isplaćenim naknadama za rad u Nadzornom odboru kao i godišnji izveštaj o stepenu realizacije Programa poslovanja javno preduzeće dostavlja Odeljenju Gradske uprave nadležnom za praćenje programa poslovanja javnog preduzeća, koje iste upućuje Skupštini grada.

Član 5

Promenljivi deo naknade Nadzornog odbora vezan je za doprinos Nadzornog odbora u ostvarenju Programa poslovanja, u smislu da javno preduzeće u prethodnoj poslovnoj godini po godišnjem izveštaju o stepenu realizacije Programa poslovanja koji usvoji Osnivač, posluje sa neto dobitkom.

Promenljivi deo naknade isplaćivaće se u poslovnoj godini koja sledi, u odnosu na poslovnu godinu u kojoj je javno preduzeće ostvarilo neto dobit.

Visina promenljivog dela naknade pod uslovima iz stavova 1. i 2. ovog člana obračunava se i isplaćuje u visini 20% od ukupno isplaćene fiksne naknade.

Ukupan novčani iznos iz stava 3. deli se ravnomerno predsedniku i svim članovima Nadzornog odbora.

Član 6

Promenljivi deo naknade isplaćuje se iz sredstava javnog preduzeća jednokratno, ili u više delova, a u skladu sa mogućnostima javnog preduzeća, a nakon prihvatanja izveštaja o stepenu realizacije programa poslovanja od strane Osnivača.

Odluku o načinu isplate promenljivog dela naknade iz stava 1. ovog člana donosi Nadzorni odbor, a na predlog direktora javnog preduzeća.

Član 7

Ukoliko javno preduzeće kasni sa isplatom zarada zaposlenima, odnosno ne vrši isplatu zarada u rokovima, isplata fiksnog dela naknade Nadzornom odboru (mesečno) vršiće se u skladu sa dinamikom isplate zarade zaposlenima.

Član 8

Nadzor nad primenom odredbi ove Odluke vrši Odeljenje Gradske uprave nadležno za praćenje, kontrolu obračuna i isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih u javnom preduzeću.

Odeljenje iz stava 1. ovog člana u obavljanju nadzora nad sprovođenjem ove Odluke, ima pravo da proverava:

- da li su obračun i isplata fiksnog dela naknade za rad predsednika i članova Nadzornog odbora izvršeni u skladu sa odredbama ove Odluke,

- da li se promenljivi deo naknade predsedniku i članovima Nadzornog odbora isplaćuje na način utvrđen članom 6. ove Odluke.

Ako Odeljenje iz stava 1. ovog člana pri vršenju nadzora uoči nepravilnosti u načinu obračuna i isplate naknade, naložiće javnom preduzeću da odmah ispravi utvrđene nepravilnosti.

Ukoliko Odeljenje iz stava 1. ovog člana utvrdi da javno preduzeće ne preduzima naložene mere, obavestiće o tome Gradsko veće grada Smedereva i istom dostavi izveštaj.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".