ODLUKA

O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE

("Sl. list grada Kruševca", br. 8/2012 i 3/2014)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

U cilju zaštite životne sredine, a radi otklanjanja štetnih posledica po zdravlje stanovništva izazvanih bukom, ovom Odlukom:

- vrši akustično zoniranje prostora grada Kruševca

- utvrđuju uslovi i propisuju se mere zaštite od buke.

Odredbe ove Odluke ne odnose se na buku koja nastaje na radnom mestu i u radnoj okolini, buku koja nastaje u prevoznom sredstvu, buku u zonama specijalne namene (vojni objekti), i aktivnostima na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih udesa, buku od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 2

Buka u životnoj sredini jeste neželjeni ili štetan zvuk.

Specifična buka nekog izvora jeste buka koju taj izvor stvara na datom mestu i predstavlja udeo datog izvora u ukupnoj buci koja vlada na tom mestu u datom trenutku. Određivanje nivoa specifične buke vrši se prema standardu SRPS ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2.

Sva pravna i fizička lica dužna su da se staraju o tome da svojom delatnošću odnosno ponašanjem ne ugrožavaju okolinu bukom.

Član 3

Izvor buke jeste svaki emiter neželjenog ili štetnog zvuka koji nastaje kao posledica aktivnosti ljudi.

Izvorima buke smatraju se:

- motorna vozila, uređaji, sredstva za rad, instalacije postrojenja, tehnološki postupci, elektroakustični uređaji, ljudska aktivnost čije korišćenje u stambenim, poslovnim i drugim objektima u zatvorenim ili otvorenom prostoru dovodi do stvaranja zvuka.

- pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk

- otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i sl.

- ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i dr.

MERENJE BUKE

Član 4

Gradska uprava preko ovlašćene i akreditovane stručne organizacije obezbeđuje sistematski monitoring buke na teritoriji grada Kruševca u skladu sa ovom odlukom.

O rezultatima merenja buke na teritoriji grada Kruševca, ovlašćena organizacija obaveštava Gradsku upravu.

Gradska uprava obaveštava građane preko sredstava javnog informisanja i sajta grada Kruševca o rezultatima merenja buke.

Član 5

Merenje buke vrši ovlašćena i akreditovana stručna organizacija, u skladu sa odredbama Pravilnika o uslovima koje mora da ispunjava stručna organizacija za merenje buke, kao i o dokumentaciji koja se podnosi uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za merenje buke ("Sl. glasnik RS" br. 72/2010).

Član 6

Merenje nivoa buke i ocena izmerenog nivoa buke vrši se u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS" br. 36/2009, 88/2010), Uredbe o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", br. 75/2010), Pravilnika o metodama merenja buke, sadržini i obimu izveštaja o merenju buke ("Sl. glasnik RS", br. 72/2010), kao i standardima SRPS ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2.

Član 7

Ukoliko pravno ili fizičko lice smatra da je izloženo prekomernoj buci od strane drugog pravnog ili fizičkog lica, i dostavi prijavu u tom smislu inspektoru zaštite životne sredine, inspektor je dužan da izvrši uviđaj i o tome sastavi zapisnik. Na osnovu uvida na licu mesta inspektor može naložiti merenje buke.

Pravno ili fizičko lice koje je imalac - korisnik izvora buke dužno je da Izveštaj o merenju buke dostavi inspektoru u roku od 30 dana od dana prijema naloga o merenju. Inspektor prisustvuje merenju za koje je izdao nalog.

AKUSTIČKO ZONIRANJE PROSTORA GRADA KRUŠEVCA

Član 8

Na osnovu odredaba Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona ("Sl. glasnik RS", br. 72/10), izvršeno je akustičko zoniranje područja grada Kruševca.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, područje grada Kruševca podeljeno je na 6 zona i to:

I zona - područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi:

Poljoprivredno zemljište, priobalje i vodene površine, sportsko rekreativne površine, zaštitno zelenilo, javno zelenilo, parkovi, spomen-park Slobodište, park šuma, zaštićena i značajna prirodna i kulturna dobra (Arheološki park, Mojsinjske planine), socijalna zaštita (Gerontološki centar), zdravstvo (bolnica, dispanzeri, verski objekti)

II zona - turistička područja, kampovi i školske zone:

Vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, učenički domovi

III zona - čisto stambena područja:

Pretežno stambene zone niske spratnosti i malih gustina stanovanja do 100st/ha, pretežno stambene zone u slobodnom sistemu izgradnje srednjih gustina stanovanja (do 200st/ha)

IV zona - poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta:

Zone mešovite namene, stambeno-poslovne zone srednjih i velikih gustina, stambene zone i objekti sa namenom poslovanja, trgovina, usluge, posebne zone i objekti komercijalnih delatnosti (kultura, trgovina, ugostiteljstvo, turizam, finansije, neproizvodne delatnosti i sl.), dečija igrališta.

V zona - gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica:

Centralni gradski trgovi (Trg Kosovskih junaka, Kosturnica, Trg mladih, Gazimestanski trg), zone komunalnih delatnosti, parkirališta, objekti i postrojenja vodovoda i kanalizacije, gasovodni objekti (GMRS i MRS), protivpožarna stanica, magistralne i regionalne saobraćajnice sa autobuskim saobraćajem i teretnim tranzitom, gradske saobraćajnice sa javnim gradskim saobraćajem, autobuska stanica, železnička stanica, parkinzi za teretna vozila, centri prigradskih naselja, groblja, zelene pijace, javna skladišta, infrastrukturni objekti i koridori i dr.

Ovoj zoni pripada pojas izložen direktnoj buci sa magistralnih i regionalnih saobraćajnica, i gradskih saobraćajnica sa javnim gradskim saobraćajem širine 25 m sa obe strane saobraćajnice.

VI zona - industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada:

Industrija - severna industrijska zona (14. oktobar, Toplana, Cinkara, skladišta, JKP, FAM,...) i istočna industrijska zona (Župa, Henkel, Trajal, DIP...), skladišta, servisi, proizvodne radne zone, radne zone na izlaznim pravcima, proizvodni i infrastrukturni objekti i koridori regionalnog značaja, transportni terminali bez stambenih zgrada i dr.

Član 9

Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama:

Zona

Namena prostora

Nivo buke u dB (A)

za dan i veče

za noć

1.

Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

Turistička područja, kampovi i školske zone

50

45

3.

Pretežno stambena područja

55

45

4.

Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme prelaziti graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči

Granične vrednosti odnose se na osnovne indikatore buke i na merodavni nivo buke.

Period dana deli se na tri referentna vremenska intervala: dan traje 12 časova (od 6 do 18 časova); veče traje 4 časa (od 18 do 22 časa); noć traje 8 časova (od 22 do 6 časova).

Član 10

Akustičko zoniranje prostora grada Kruševca će se revidirati ukoliko dođe do promene urbanističkog plana ili merenja pokažu da je navedeno zoniranje neadekvatno.

Sastavni deo ove odluke je šematska karta područja grada Kruševca sa utvrđenim akustičkim zonama, štampana u prilogu.

MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 11

U određenoj akustičnoj zoni, usled korišćenja izvora buke ili obavljanja drugih delatnosti, zabranjeno je emitovanje buke iznad propisanih graničnih vrednosti.

Član 12

Lice koje koristi izvore buke za obavljanje delatnosti na teritoriji grada Kruševca, mora posedovati ispravu sa podacima o nivou zvučne snage koju emituju izvori buke, pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja, kao i uputstvo o merama za zaštitu od buke (atest, proizvođačka specifikacija, stručni nalaz o merenju nivoa buke i slično).

Troškovi merenja iz prethodnog stava ovog člana padaju na teret imalaca - korisnika izvora.

Član 13

Na području grada Kruševca, na otvorenom ili poluotvorenom prostoru (nadstrešnica, improvizovana baraka, zgrada sa nezastakljenim prozorima i sl.), zabranjuje se instaliranje i puštanje u pogon bilo kakve mašine, uređaja i sl. koji generišu buku čiji maksimalni nivo specifične buke prelazi dozvoljeni dnevni nivo za datu zonu uvećan za 15 dbA, odnosno 10 dbA za IV i V zonu.

Na području grada Kruševca, u zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl., u kojima se obavljaju bučne radne operacije: kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl., zabranjuje se rad pri otvorenim vratima i/ili prozorima. U takvim radionicama obavezno je instaliranje sistema ventilacije ili primena odgovarajućih tehničko-tehnoloških mera za smanjenje buke (u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom ili studijom o proceni uticaja).

Izuzeće od odredbi ovog člana može se dopustiti ako je drugim merama (udaljenošću od stambenih objekata) ostvarena zadovoljavajuća zaštita okoline od buke.

Član 14

Muzika u ugostiteljskim objektima, ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama i drugim objektima može se izvoditi na način propisan Odlukom o radnom vremenu u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine na teritoriji grada Kruševca, uz poštovanje graničnih vrednosti iz čl. 9. ove Odluke.

Član 15

Na javnim prostorima mogu se organizovati koncerti i javne manifestacije tako da se muzika koja se emituje posredstvom elektroakustičkih uređaja može koristiti isključivo na osnovu mera i uslova zaštite od buke koje određuje nadležni organ za zaštitu životne sredine, a na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti.

Organizator javnih skupova i aktivnosti je dužan da u skladu sa ovom Odlukom podnese zahtev nadležnom organu za zaštitu životne sredine grada Kruševca najkasnije 10 dana pre dana predviđenog za održavanje skupa.

Član 16

Ukoliko izveštaj o merenju pokaže da se buka nalazi u propisanim graničnim vrednostima, lice koje je prijavilo buku dužno je da snosi troškove izrade izveštaja o merenju buke.

INSPEKCIJSKI NADZOR

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava preko inspektora za zaštitu životne sredine - Odeljenja za inspekcijske poslove i Komunalne policije grada Kruševca.

Član 18

U vršenju nadzora nad primenom mere zaštite od buke inspektor za zaštitu životne sredine ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1) da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rešenjem nadležnog organa kojim su utvrđene mere zaštite od buke;

2) da li se merenje buke obavlja u skladu sa odredbama ovog zakona i propisa donetih na osnovu ovog zakona;

3) da li su nivoi buke u akustičkoj zoni iznad propisane granične vrednosti;

4) da li se izrađuju strateške karte buke;

5) da li se donose i sprovode akcioni planovi zaštite od buke u životnoj sredini, odnosno lokalni akcioni planovi;

6) da li se sprovode posebne mere zaštite od buke u životnoj sredini, odnosno druge propisane mere, u skladu sa ovom Odlukom i drugim zakonskim aktima.

Član 19

U vršenju poslova iz prethodnog člana ove Odluke inspektor je ovlašćen da:

1) naredi, u određenom roku, otklanjanje nepravilnosti;

2) zabrani ili ograniči korišćenje ili upotrebu mašina, prevoznih sredstava, opreme i uređaja koji nisu u skladu sa tehničkim propisima;

3) zabrani ili ograniči na određeno vreme korišćenje izvora buke ili vršenje delatnosti i drugih aktivnosti koje predstavljaju izvor buke na određenom području, odnosno u određenoj akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti;

4) naredi sprovođenje akustičkih mera zaštite od buke;

5) zabrani proizvodnju i promet određenih proizvoda i vršenje određenih aktivnosti, na određeno vreme;

6) zabrani, odnosno ograniči upotrebu izvora buke dok se ne preduzmu mere zaštite od buke;

7) zabrani upotrebu mašina, opreme i uređaja koji nemaju podatke o zvučnoj snazi koju emituju pod određenim uslovima upotrebe;

8) zabrani obavljanje delatnosti i ostalih aktivnosti u objektu koji zbog buke ometaju odmor i noćni mir na vremenski period od 30 dana, odnosno 60 dana u slučaju ponovljenog ometanja bukom, ako to nije moguće postići merom zabrane upotrebe izvora buke;

9) zabrani obavljanje delatnosti, odnosno aktivnosti ako su iste započete bez rešenja nadležnog organa kojim se utvrđuje da su sprovedene mere zaštite od buke;

10) naredi dostavljanje podataka za informacioni sistem;

11) naredi izvršenje drugih propisanih obaveza u određenom roku.

U vršenju nadzora nad primenom mera zaštite od buke inspektor ima i ovlašćenja i dužnosti utvrđene drugim propisima.

KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće i drugo pravno lice ako:

1. postupa suprotno članu 7. ove Odluke

2. postupi suprotno članu 12. ove Odluke

3. održava javni skup i aktivnosti bez ili suprotno određenim merama zaštite od buke shodno odredbama člana 15. stav 1. i 2.

4. emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti (član 9.)

5. nemaju podatke o nivou zvučne snage koju emituju, shodno odredbama čl. 13.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 21

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o merama zaštite od buke ("Sl. list opštine Kruševac", 5/2001, 6/2001).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".

 

Prilog

ŠEMATSKA KARTA PODRUČJA GRADA KRUŠEVCA SA UTVRĐENIM AKUSTIČKIM ZONAMA